Zupa ‘Dziad z babą’ – kuchnia podkarpacka

Zupa ‘Dziad z babą’ – kuchnia podkarpacka

Zupa ‘Dziad z babą’ – kuchnia podkarpacka

Zupa 'Dziad z babą' - kuchnia podkarpacka Wśród wielu smacznych podkarpackich zup zupa ‘Dziad z babą’ wyróżnia się swoją nazwą. Domyślam się, że wzięła się ona od dwóch głównych składników, które są typowe dla skromnych, ale sytych potraw z regionu. Są nimi ziemniaki i kluski. Zazwyczaj zupy zagęszcza się tylko jednym z tych dodatków, jednak w tym przypadku jest i dziad i baba :) Drugą charakterystyczną cechą są liście laurowe i ziele angielskie, które z reguły dodawane są do zup na mięsie. Tymczasem zupa ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.