ziemniaki - 38421 przepisów (strona:446/2562)

Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku. 133

średni batat, 10 plasterków surowego wędzonego boczku, 10 plasterków żółtego pełnotłustego sera, 2 ząbki czosnku, sok z jednej pomarańczy, liście szałwii, rozmaryn, olej, sól, pieprz. Marchew umyłam i oskrobałam. Ziemniaka obrałam i pokroiłam na części zbliżone wielkością do marchewki i wygładziłam boki ścinając je nożem. Do wrzącej, osolonej wody wrzuciłam najpierw pokrojonego batata i obgotowałam dosłownie przez minutę. Następnie wrzuciłam(...)miski z batatem i marchewką wycisnęłam sok z pomarańczy, pokropiłam olejem doprawiłam solą, pieprzem, wrzuciłam pokrojony czosnek w plasterki, pokrojoną gałązkę rozmarynu.   Dodałam również ścięte części po ziemniaku. Całość wymieszałam i odstawiłam na godzinę. Następnie marchew i ziemniaki owijałam serem i boczkiem. Wyglądało to tak: najpierw listek szałwii, potem plasterek sera, następnie boczek. Gotowy boczek jest tak cienko pokrojony

Leśny Zakątek
Dyniowe knedle ze śliwkami i makowym masełkiem 167

koniec innowacji, bo zamiast tradycyjnej omasty z bułką tartą w roli głównej, polecam polanie knedli masełkiem makowym. Bez dokładki się nie obejdzie! Składniki: 900 g mączystych ziemniaków 300 g mąki orkiszowej jasnej 3 czubate łyżki musu z dynii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko L ksylitol/cukier cynamon masełko makowe: 120 g masła 1 łyżka ksylitolu/cukru 2 łyżki maku w ziarenkach(...)Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolnonej wodzie. Odcedzone przepuścić przez praskę. Odstawić do ostudzenia puree z dynii przygotować wg  tego przepisu śliwkę naciąć z jednej strony, wypestkować  z ziemniaków, mąki, jajka i musu dyniowego zagnieść gładkie ciasto. Gdyby ilość mąki okazała się niewystarczająca, a zależy to od jakości ziemniaków i wilgotności musu, dosypać mąki, z wyczuciem nie za dużo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cassolette z łososiem i ziemniakami 140

naczyniach (ceramicznych, żaroodpornych. Moja wersja Cassolette jest znacznie lżejsza od oryginału. Nie jestem jakąś fanką łososia jednak w tym daniu smakuje mi wyjątkowo. Składniki: 4 surowe, pokrojone w talarki ziemniaki. 2 filety z łososia, 1 opakowania łososia wędzonego -100 g 1 opakowanie śmietany 30% (200 ml) 2 duże ząbki czosnku, otarta skórka z limonki sok z połowy limonki świeżo mielony(...)mielonym pieprzem i niewielką ilością soli . Mieszamy. Filety z łososia (be skóry) kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z łososiem wędzonym. W żaroodpornym naczyniu, na dnie układamy warstwę z ziemniaków pokrojonych w talarki, na ziemiankach układamy kawałki łososia. Posypujemy solą i pieprzem i zalewamy niewielką ilością śmietanowego sosu. Następnie układamy plasterki łososia wędzonego. Ponownie polewamy śmietaną. Nakładamy ziemniaki i kawałki

Kasia i jej kobiecy świat
Pizza 'polska' z ziemniakami, boczkiem i cebulą 221

Znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Ja nie! Zapraszam na pizzę na cienkim cieście z dodatkiem typowo polskich składników: ziemniaków w mundurkach, boczku oraz kiszonych ogórków. Pycha! Składniki: ciasto: 1o0ml ciepłej wody 90 ml ciepłego mleka 30 g drożdży 350g przesianej mąki pszennej tortowej szczypta soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy dodatki: gęsty sos pomidorowy (najlepiej domowy) 150g wędzonego boczku(...)ziemniaki Ser mozzarella oregano kiszone ogórki lub sałatka szwedzka rukola Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą i mlekiem. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około

Pyry na Gaz
Łatwa zapiekanka ziemniaczana 108

strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 kg ziemniaków 1 cukinia 1 bakłażan 2 marchewki Sól i pieprz do smaku 1 łyżka bazyli suszonej 3 łyżki drobno posiekane go szczypiorku Olej rzepakowy do smażenia 250 ml jogurtu naturalnego(...)łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Sól i pieprz 15 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki obieram, myję, a następnienie kroję w większą kostkę. Gotuję w osolonej wodzie, tak by ziemniaki były lekko twarde. Cukinię i bakłażana obieram i kroję w kostkę. Marchewkę obieramy i trę na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewam olej następnie przekładam warzywa, doprawiam solą

Gotowanie Patki
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 123

gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj  pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis),  placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku(...)ciorbă. Nazwa  kolozsvári gulyás pochodzi od miasta Cluj-Napoca (węg. Kolozsvár) leżącego w północno-zachodnim Siedmiogrodzie (Rumunia) Składniki - proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić

Cztery Fajery
Topinambur wraca do łask 101

dziko niemal w całej Europie, na Azorach, w Ameryce Środkowej i Południowej, w Nowej Zelandii, Japonii, północnych Chinach i Iranie. Jak wygląda topinambur Z wyglądu topinambur przypomina niewielkie z ziemniaki guzowatymi wyrostkami lub korzeń imbiru albo galangalu. W zależności od gatunku bulwy mogą być koloru żółtobeżowego albo białego. Występują odmiany o brudnoróżowej, fioletowej lub czerwono zabarwionej skórce. Jak smakuje topinambur(...)topinambur kiszony - cena za pół kilograma wynosi około 10 pln mąka z topinamburu - około 9 złotych za pół kilograma Topinambur zamiast ziemniaków Topinambur jest niemal tak samo uniwersalny jak... ziemniaki. Można z niego przygotować puree, frytki i chipsy. Świetnie smakuje pieczony i ugotowany tradycyjnie lub na parze. Doskonałe są zupy krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw

Cztery Fajery
Krokiety serowo szparagowe 125

mięs" autorstwa Paula, Stelli i Mary McCartney (tak, to ten Paul McCartney z The Beatles i jego córki), którzy w czerwcu 2009 roku zainicjowali kampanię Meat Free Monday. Połączenie ziemniaków i szparagów z serem mozzarella dało zaskakująco świetny efekt, więc mam nadzieję, że krokiety serowo szparagowe będą Wam smakowały. Ps. Moim zdaniem przepis powinien się nazywać krokiety ziemniaczano-serowe(...)szparagami, bo to właśnie ziemniaki są dominującym składnikiem, ale widocznie autorzy książki byli odmiennego zdania. Składniki na krokiety serowo szparagowe  proporcje dla 3-4 osób 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g szparagów (w oryginalnym przepisie było 50 g) *** 125 g sera mozzarella (w oryginalnym przepisie było 100 g) 2 żółtka sól i pieprz do smaku olej do smażenia

Cztery Fajery
Rolada ziemniaczana z grzybami 111

ciasto : 2 kg ziemniaków (ziemniaki mączyste, typ kulinarny C), 3 jajka, 500 g - 550 g mąki pszennej, sól nadzienie : 2 cebule, 3 łyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, smalec), 50 g suszonych grzybów, 100 ml bulionu (warzywnego, drobiowego...) sól, cukier, pieprz świeżo zmielony, 3 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka posiekanego(...)rozmartynu Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebulą będzie miękka, dodać pokruszone grzyby (nie namaczam grzybów), przesmażyć. Wlać bulion, dodać rozmaryn, dusić aż grzyby bedą miękkie. Wlać kwas z ogórków kiszonych, doparwić solą, pieprzem i cukrem. Dusić jeszcze chwilę, aż odparuje płyn

królestwo garów
Przepisy na placuszki z warzyw 339

koniecznie napiszcie w komentarzu czy placuszki smakowały. Wasze opinie motywują mnie do tworzenia nowych treści Z góry serdecznie dziękuję. Placuszki z kalafiora Placuszki z dyni Placuszki z marchewki i ziemniaków Placuszki z brokułami, szynką i serem Placuszki z cukinii z patelni Placki z cukinii z piekarnika Placuszki z batatów i ziemniaków Placuszki z cukinii i ziemniaków Placuszki z ziemniaków

Kuchnia Bazylii
Zupa kurkowa z ziemniakami 95

jedzenie. Dynie, bakłażany, cukinie, jabłka, gruszki, oraz rożnego rodzaju grzyby. I to właśnie jesienne grzyby jakimi są kurki zainspirowały mnie do wypróbowania przepisu na zupę kurkową z ziemniakami. Niezwykle aromatyczna, sycąca, pełna smakowitych grzybków. Własnie za to kocham polską jesień. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 250g kurek – delikatnie oczyszczonych z piachu i opłukanych 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę(...)sól i chwile smażymy by zmiękła. Następnie dodajemy oczyszczone kurku i chwile gotujemy. Z grzybów wydobędzie się trochę wody, którą należy odparować. Tak przygotowane kurki wraz z cebulką i ziemniakami przekładamy do ciepłego bulionu i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Gdy warzywa oraz grzybki będą już miękkie zupę zaprawiamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, a także natką pietruszki. Zupę podajemy

Życie ze smakiem
Kartacze 300

Kuchnia kresowa. Składniki Ciasto : 2 kg mączystych ziemniaków 2 cebule 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól pieprz Farsz : 500 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku majeranek sól pieprz lubczyk opcjonalnie 1 jajko Okrasa : boczek wędzony Przygotowanie Połowę ziemniaków starannie wyszorowanych ugotowałem w mundurkach, drugą połowę obrałem i starłem na tarce o drobnych oczkach razem z cebula. Surową masę ziemniaczaną(...)wyłożonego gazą, aby spłynął sok. Delikatnie dociskamy aby przyspieszyć proces. Masa ziemniaczana powinna być raczej sucha. Odciśnięty sok odstawiłem na chwilę, zlałem płyn a krochmal dodałem do masy ziemniaczanej. Ziemniaki w mundurkach po ostudzeniu obrałem, przecisnąłem przez praskę. Mieszamy oba rodzaje ziemniaków, dodałem mąkę ziemniaczaną i jajko. Dokładnie wyrobiłem masę, doprawiłem solą i pieprzem. Mięso zmieliłem razem z drugą cebulą

R'n'G Kitchen
Moskole po lubelsku 133

kopytka. Proste! Nadszedł w końcu czas i usmażyłam te przepyszne placuszki. Jeśli są wśród moich czytelników osoby mieszkające w pobliżu gór to liczę na ich wyrozumiałość :) Składniki: * ziemniaki * mąka * jajko * sól * odrobina oleju Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie.  Jeszcze gorące roztłukłam tłuczkiem do ziemniaków. Kiedy wystygły przecisnęłam przez praskę. Podzieliłam je na cztery równe części, z jednej ćwiartki wyciągnęłam(...)ziemniaki ( nie wyrzucałam!) i w to miejsce wsypałam mąkę. Dodatkowo wbiłam jajko i wtedy wyrobiłam masę.  Formowałam kotleciki i smażyłam na patelni z rozgrzanym olejem.  Podawałam z masłem czosnkowym. Masło czosnkowe: * 1/2 kostki masła * 2 - 3 ząbki czosnku * 1 łyżeczka zielonej czubricy To jest naprawdę pyszne! Moja córka za każdym razem kiedy jesteśmy w górach zamawia takie placuszki

Pieprzyć z Fantazją
Pomałyga - mamałyga - fusia - lamięszka 247

wykonania jedzenie.  Na wsi często gotowane, kiedy nadmiar prac polowych nie sprzyjał pobytowi w kuchni. Składniki mocno niewyszukane. Jednak swoją prostotą pomałyżka daje radę zapchać brzuchy :)  Składniki: * ziemniaki * topiona słoninka * śmietana 18% lub 30% * sól * 2 łyżki mąki Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie.  Kiedy już były miękkie odlałam wodę zostawiając jej 1/3 wysokości ugotowanych ziemniaków.  Posypałam(...)całość mąką i szybko wyrobiłam tłuczkiem do ziemniaków.  Zrobiłam zasmażkę z topionej słoninki i śmietany.  Do 5 łyżek stopionej słoninki ze skwarkami dodałam 2 łyżki śmietany. Całość chwilę gotowałam w patelni.  Polałam zasmażką fusię i podawałam z kiszonym ogórkiem. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
„Królewska pieczeń” szynka szpikowana warzywami i majonezem 108

często to piszę , ale takie okazy są najsmaczniejsze i najłatwiejsze w obróbce ) 1 cebula 1 papryka zielona 1 jabłko – słodko winne 1 pomidor , najlepiej typu pasta 1-2 ziemniaki 1 mały słoik majonezu , koniecznie gęstego , ja zawsze używam Winiary 4-5 łyżeczek pikantnego sosu barbecue 2 łyżeczki granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku Szynkę płukamy , oczyszczamy z błonek , nacinamy(...)Coś jak kartki w mięsnej książce . Każdy kawałek – kartkę solimy , pieprzymy ,doprawiamy granulowanym czosnkiem i dość grubo smarujemy majonezem , a także odrobinę sosem barbecue ( płaska łyżeczka na plaster ) . Ziemniaki, jabłko i cebulę obieramy , ścinamy na mandolinie do warzyw na cienkie , ale nie przeźroczyste plastry . Tak samo postępujemy z cukinią , pomidorem i papryką , z tym że ich nie obieramy Następnie

Ogrodnik w podróży