Vichyssoise to popularna francuska zupa z pora i ziemniaków, stworzona przez Jules’a Gouffé i początkowo serwowana na ciepło w regionie Vichy, a następnie zmodyfikowana przez francuskiego kucharza, Louisa Diata, szefa kuchni w Ritz-Carlton w Nowym Yorku. Pewnego upalnego dnia na początku XX w. w USA zaskoczył on gości, podając zupę na zimno z dodatkiem śmietany. Nazwał ją „Crème(...)miłości do smaku , wydaną przez Carrefour Polska. Czas przygotowania : 10 min Gotowanie : 20 min. Porcja dla 4 osób ● 6 dużych porów, tylko cienko pokrojone białe części ● 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę ● 1 żółta cebula pokrojona w kostkę ● oliwa z oliwek ● 80 g masła pokrojonego w kostkę ● 1 szklanka wytrawnego białego wina ● 1l rosołu lub bulionu warzywnego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDufinki to pyszne kuleczki przygotowane z ziemniaków i usmażone na oleju. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Polecam jak dodatek obiadowy lub przekąskę. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków zważonych po ugotowaniu 2 jajka 100 g tartego żółtego sera sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)PRZYGOTOWANIE : Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę, studzimy. Przekładamy je do miski i dodajemy wszystkie składniki i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie ręką formujemy kulki wielkości orzecha. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy ciepłe jako dodatek do obiad. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolibehavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Kotleciki są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Składniki: Kotleciki: 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej 1 średnia cebula 1 jajko sól pieprz Sos pieczarkowy: 5 - 6 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 średnia cebula ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu Dodatkowo: bułka(...)tarta olej Przygotowanie: Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Kiedy będą już miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę kiszoną odcisnąć i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie dodać poszatkowaną kapustę i smażyć razem przez około 2 minuty. Na koniec podsmażoną kapustę z cebulą dodać do ziemniaków - wymieszać
Ciastka - domowe słodkościŻur z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surowej cebuli do tego kawałek kiełbasy to żur w wersji, której najbardziej lubię. To moje smaki dzieciństwa ❤ Składniki: 500 g białej kiełbasy 250 g boczku 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 500 ml zakwasu 3 liście laurowe 4 ziarenek ziela angielskiego majeranek sól, pieprz dodatkowo jajka ziemniaki 1 mała cebula Wykonanie(...)Zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy ok 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Małą cebulę bardzo drobno pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać. Ugotowane gorące ziemniaki potłuc, dodać cebulę, wymieszać. Żurek podajemy z ziemniakami, kawałkiem kiełbasy oraz jajkiem przekrojonym wzdłuż. Smacznego
magiczna kuchnia KasiZapraszam Dziś na Pyszny Obiad -------Zapiekankę Chłopską , z ziemniakami ,mięsem mielonym,serem żółtym i pysznym szczypiorkiem. Będzie mi bardzo miło jeśli udostępnisz przepis innym ;* 🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗❤❤❤❤❤ A teraz przepis : SKŁADNIKI NA 4 OSOBY : * 6 ziemniaków *1 cebula *1/2 pęczka szczypiorku *500 g mięsa mielonego dowolnego * 1 ząbek czosnku *15 dag sera żółtego(...)rozgrzewam olej dodaję drobno posiekaną cebulę i czosnek ,mieszam a nasteonie dodaję mięso mielone. Doprawiam przyprawą do mielonego,pieprzem,solą i papryką czerwoną. Smażę mięso na rumiano. Ziemniaki obieram i kroję w plastry. Do mięsa przekładam ziemniaki pokrojone w plastry. Następnie mieszam. Dodaję drobno posiekany szczypiorek. Następnie dodaję jogurt naturalny,wodę i mieszam. Następnie przekładam
Gotowanie Patkibrokułami Ekspresowy makaron z pieczarkami i brokułami / 1 porcja Składniki: 100 g makaronu Chow Mein Noodles 1/4 czerwonej papryki 1 garść groszku cukrowego 1/4 zielonej papryki 2 małe ziemniaki (odmiana przeznaczona do pieczenia i sałatek) 1/4 żółtej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Papryki kroimy w paski. Groszek cukrowy kroimy na mniejsze(...)kawałki. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Ziemniaki ze skórką kroimy w słupki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy ziemniaki, papryki i groszek cukrowy oraz czosnek. Smażymy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron dodajemy do warzy na patelni, dodajemy sos sojowy. Podsmażamy jeszcze chwile, dokładnie mieszamy makaron z warzywami i sosem
Moja smaczna kuchniaBardzo ciekawy pomysł na podanie ziemniaków. Ładnie się prezentują można podać na uroczysty obiad. Dodatek jabłek i cebuli sprawia ,że mają ciekawy smak. Zachęcam do wypróbowania nie wymaga zbyt wiele pracy. Składniki 6-8 dużych ziemniaków 1 cebula 1-2 jabłka 5 dkg żółtego sera startego sól,pieprz łyżka majeranku papryka mielona słodka olej Ziemniaki obrać ,każdy … Czytaj dalej(...)Ziemniaki z jabłkami
gotuj ze mnąChrupiące i zakręcone ziemniaki na patyku z rozmarynową solą. ziemniaki do pieczenia tej samej wielkości oliwa pół łyżeczki soli kilka igiełek rozmarynu Ziemniaki myjemy i nabijamy na namoczony patyczek. Dobrze naostrzonym nożem kroimy spiralę obracając patyczek w ręku, delikatnie rozciągamy na patyczku. Sól i rozmaryn ucieramy w moździerzu. Nacieramy ziemniaki solą i oliwą. Pieczemy
AZgotuj!Domowy krupnik. Przepis na tradycyjną zupę krupnik. Tradycyjny, gęsty i kleisty krupnik z kaszy jęczmiennej, gotowany na maślance. Krupnik z dodatkiem marchewki z ziemniakami, doprawiony czosnkiem i posiekanym koperkiem. Jest to klasyczny przepis na krupnik z kuchni staropolskiej. Krupnik ma nieco kwaśny, ale przyjemny i dobry smak. Dla jeszcze lepszego smaku, zupa krupnik okraszona została skwarkami z wędzonego boczku(...)pożywny. Wyjątkowy przepis na krupnik na maślance. Oto składniki i przyprawy na zupę krupnik: ok. 150g kaszy jęczmiennej perłowej 1 łyżka masła 1 litr maślanki 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku 3 plastry wędzonego boczku 1 niewielka cebula sól i pieprz do smaku śmietana (ew.) Przepis na krupnik - przygotowanie krok po kroku
Moja Książka Kucharskafilmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybujcie kanał RITA creative a nie ominą Was nowości. Klik TUTAJ . Kopytka z cebulą i kiełbasą. SKŁADNIKI: jajko (1 duże lub 2 małe) ziemniaki (0,8 kg) mąka pszenna (2 szkl. + - ) mąka ziemniaczana (0,5 szkl.) oliwa sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy do lekkiego wystudzenia(...)Ziemniaki (lekko ciepłe) przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i szybko zagniatamy ciasto. 3. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formułujemy rulonik grubości kciuka. Nożem odkrajamy kawałki w kształcie rombów. 4. Kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z łyżką oliwy. Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy je 2 minutki i wyciągamy łyżką cedzakową
RITA food channelKotleciki są chrupkie na zewnątrz i delikatne w środku. Składniki: Kotleciki: 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej 1 średnia cebula 1 jajko sól pieprz Sos pieczarkowy: 5 - 6 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 średnia cebula ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Kiedy będą(...)poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie dodać poszatkowaną kapustę i smażyć razem przez około 2 minuty. Na koniec podsmażoną kapustę z cebulą dodać do ziemniaków - wymieszać. Do masy ziemniaczanej wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem - wymieszać. Z masy uformować kotleciki i obtoczyć z obu stron w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej
Ciastka - domowe słodkościtylko warzywa, ale jak pokazuje dzisiejszy przepis, można włączyć do nich także owoce. Na blogu znajdziecie już kilka innych przepisów na pieczone placki warzywne: z cukinii i ziemniaków ziemniaczano-marchewkowe z batata i kalafiora z cukinii z fetą i suszonymi pomidorami PIECZONE PLACKI Z MARCHEWKI, ZIEMNIAKÓW I GRUSZKI Czas przygotowania 45 minut 5 średnich marchewek 2 niewielkie ziemniaki Pół(...)soczystej, słodkiej gruszki 2 jajka 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej/kaszy manny/płatków jaglanych Mozzarella Oregano, pieprz Marchewki, ziemniaki i gruszkę zetrzeć na tatce na dużych oczkach Do startych warzyw dodać jajka oraz mąkę i wymieszać dokładnie Doprawić do smaku Porcje warzyw wykładać na blachę z papierem do pieczenia, placki nie powinny być zbyt cienkie, bo mogą wyjść suche
HealthyCreationspanierce lub ryby z piekarnika na pewno są te kotlety rybno-ziemniaczane. Delikatne i miękkie w środku, a na zewnątrz złociste i chrupiące. Ryba jest dobrze wyczuwalna, a ziemniaki nadają pulchności i oczywiście sprawiają, że kotlety są jeszcze bardziej pożywne. Do tego świetnie pasujący dodatek – kwaskowy sos z kaparami i sokiem z cytryny – nic tak nie podkreśla smaku(...)ryby! Składniki (na 3 porcje): 350g filetów białej ryby – użyłam mintaja 2 średnie ziemniaki 1 jajko sól i pieprz do smaku skórka otarta z połowy cytryny ząbek czosnku panko lub bułka tarta do panierowania olej do smażenia Na sos: łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny płaska łyżka kaparów sól i pieprz do smaku
Smaczna Strona