Scroll down for recipe in English Zupa kurkowa (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 350 g kurek, oczyszczonych 1 ząbek czosnku, posiekany 350 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 1 marchewka, obrana i starta na tarce 1 litr bulionu szczypta kurkumy 1 łyżka posiekanego koperku 150 ml śmietanki 36% Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej(...)masło, wrzuć cebulę i kurki i podsmaż przez około 7-10 minut, do zeszklenia cebuli, dodając pod koniec czosnek.ze najlepiej pokroić) oraz obrany i przepołowiony czosnek. Dodaj ziemniaki i marchewkę, wlej bulion, dopraw kurkumą, solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 15 – 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj śmietankę, koperek, dopraw solą
karmelowyposypać serem. W ten sposób całkiem zwykła kiełbasa po upieczeniu wygląda nietypowo i smacznie. Jako dziecko nie lubiłam ziemniaczanego puree. Teraz lubię ale z kolei nie jem często ziemniaków. Mimo wszystko zwykłe ziemniaczane puree można również przyrządzić ciekawiej. Mieszam ziemniaczane puree z masłem i śmietaną i posypuję smażonym pokruszonym boczkiem i zieleniną. Pieczona kiełbasa i puree świetnie pasują do gotowanej(...)zaleta zwłaszcza podczas pracowitego tygodnia. Pieczona Kiełbasa Składniki: na 4 porcje 1,2 kg kiełbasy 200 g mozzarella 3 łyżki musztardy natka pietruszki do posypania Ziemniaczane puree 1 kg ziemniaków 100 g boczku natka pietruszki do posypania 1 łyżka masła 50 ml gorącego mleka Brukselka 500 g brukselki 1 łyżka masła lub tłuszcz wytopiony z boczku Zacznij od kiełbasy. Natnij
codojedzeniainnego zastosowania, a doskonale sprawdzały się w roli bazy do zupy. Kwasówki (z kwasu z kiszonej kapusty) i zalewajki (z wody z kiszonych ogórków) podawane były zwykle z gotowanymi ziemniakami – najczęściej całymi, czasem tłuczonymi. Bywały też okraszone słoniną, czy nawet boczkiem, o ile gospodyni miała je w swojej spiżarni. Wiele dawnych skromnych dań, typowych dla naszego regionu, nie przetrwało(...)przepisu na regionalny specjał. Zalewajka ogórkowa, którą dzisiaj proponuję, przyrządzana jest przez gospodynie z gminy Brzostek. Wyróżnia ją groch, który po ugotowaniu dodawany jest do zalewajki razem z tłuczonymi ziemniakami. Dodatkowo zupa zagęszczona jest śmietaną z mąką i okraszona skwarkami z wędzonki. Podajemy z ciemnym chlebem. Przepis pochodzi z publikacji „Brzosteckie przepisy kucharskie” wydanej przez Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy
Trzeci talerzKnedle ziemniaczane to danie tradycyjne od lat zakorzenione w polskiej kuchni. Są to duże owalne kluski z ziemniaków, mąki i jajek. Danie obiadowe niezwykle sycące, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni, z nadzieniem z gotowanego kaczego mięsa i okraszone chrupiącym podsmażonym boczkiem, choć czasochłonne do przygotowania, dla tego smaku czasem warto je zrobić. Knedle(...)doskonały pomysł na pozbycie się ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu i mięsa z rosołu ;) Polecam! Ciasto: 1 kg gotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka Duża szczypta soli Nadzienie: 30 dag ugotowanego mięsa z kaczki np. z rosołu 10 dag wędzonego boczku użyłam Hańderek 2 duże cebule 1 łyżka oleju 100 ml rosołu
Wanilia i KardamonSkładniki: – 500 g ugotowanych ziemniaków* – 500 g upieczonej dyni bez skóry – 400 g mąki pszennej (ok. 2,3 szkl.) + do podsypania* – 1 jajko – sól Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dynię dzielę na mniejsze kawałki. Usuwam pestki i luźne włókna. Kawałki dyni rozkładam miąższem do góry(...)będzie miękki. Po upieczeniu kawałki dyni studzę i obieram ze skóry. Miąższ przekładam do wysokiego pojemnika i rozdrabniam blenderem na gładką masę. Na stolnicę przesiewam około 2/3 mąki. Dodaję ziemniaki i dynię (muszą być dobrze wystudzone). Robię wgłębienie i wbijam jajko. Łączę wszystkie składniki. Jeśli trzeba, dodaję tyle mąki, aby ciasto nie lepiło się do dłoni i dało się kroić
I LOVE LIFESmaczna domowa zupa ogórkowa z ziemniakami to jedna z częściej gotowanych w moim domu. żeberka wieprzowe lub dowolne kości kilka ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka ewentualnie liście pora, selera i lubczyku w sezonie letnim kilka ogórków kiszonych śmietana 2-3 ziela angielskie 2-3 liście laurowe sól, pieprz Na żeberkach lub kościach ugotować wywar z pietruszką(...)liści związanymi nicią. Dodać również liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli używamy kości polecam przecedzić wywar, aby nie było żadnej kostki. Do wywaru dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać również ugotowane w wywarze i starte marchewki i pietruszkę. Jak ziemniaki będą miękkie dodać starte na tarce ogórki kiszone (ilość według upodobań), zagotować. Przyprawić i zatrzepać śmietaną. Życzę
talerz przyjemnościbabci, a na dodatek nie odchorowałam takiego zestawienia. Pomysł na frytkoplacki podpatrzyłam u Liski , zrobiłam je jednak po swojemu. Frytkoplacki z sosem z grzybów leśnych placki: 1 kg ziemniaków (najlepiej typu C lub BC) pół cebuli sól i pieprz do smaku 3 jajka (u mnie 2 jajka i białko pozostałe po cieście) 2 łyżki mąki olej do smażenia(...)podgrzybków pół cebuli kilka gałązek tymianku sól, pieprz po łyżce masła i mąki pszennej łyżka śmietany 12% szczypiorek do dekoracji Grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy na 10-15 minut na durszlak, by sok, który z nich wypłynie mógł swobodnie kapać. Ponieważ użyłam odmiany skrobiowej moje
Dzieje kuchennej WiewióryPyszna zupa z fasolki szparagowej, ziemniaków i tartej marchewki. Aksamitna, lekka i delikatna. Ugotowana na domowym bulionie, doprawiona kurkumą i szczyptą chili. Delikatnie zabielana śmietanką. Z dużą ilością koperku. W sezonie jesienno-zimowym, gdy nie ma świeżych warzyw polecam świeżą fasolkę zastąpić mrożoną. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 1 marchewka 350 g ziemniaków (4 średnie) 350 g fasolki szparagowej(...)koperku 180 g gęstej śmietany 18% sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku, szczypta chili WYKONANIE Fasolkę myjemy, osuszamy i odcinamy końce. Kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, opłukujemy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej
cool and mintyuwielbia zapiekanki ziemniaczane ?? chyba każdy !! :) SKŁADNIKI: 1kg ziemniaków 400g szynki 1 duża cebula 200ml śmietany 30% 100 ml mleka 1 jajko 200g startego sera żółtego olej sól pieprz zioła prowansalskie do ozdobienia małe pomidorki i pietruszka WYKONANIE: 1. Ziemniaki gotujemy w kapturkach, obieramy, kroimy na plastry. 2. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju(...)naczyniu żaroodpornym układamy na przemian - ziemniaki, szynkę, ziemniaki. 4. W misce mieszamy śmietanę, mleko. jajko, sól, pieprz, zioła. Zalewamy zapiekankę. 5. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut 180*, po tym czasie posypujemy serem i zapiekamy do roztopienia sera. 6. przed podaniem ozdabiamy pomidorkami, pietruszką albo szczypiorkiem
Dziś Ja gotujeśredni batat, 10 plasterków surowego wędzonego boczku, 10 plasterków żółtego pełnotłustego sera, 2 ząbki czosnku, sok z jednej pomarańczy, liście szałwii, rozmaryn, olej, sól, pieprz. Marchew umyłam i oskrobałam. Ziemniaka obrałam i pokroiłam na części zbliżone wielkością do marchewki i wygładziłam boki ścinając je nożem. Do wrzącej, osolonej wody wrzuciłam najpierw pokrojonego batata i obgotowałam dosłownie przez minutę. Następnie wrzuciłam(...)miski z batatem i marchewką wycisnęłam sok z pomarańczy, pokropiłam olejem doprawiłam solą, pieprzem, wrzuciłam pokrojony czosnek w plasterki, pokrojoną gałązkę rozmarynu. Dodałam również ścięte części po ziemniaku. Całość wymieszałam i odstawiłam na godzinę. Następnie marchew i ziemniaki owijałam serem i boczkiem. Wyglądało to tak: najpierw listek szałwii, potem plasterek sera, następnie boczek. Gotowy boczek jest tak cienko pokrojony
Leśny Zakątekkoniec innowacji, bo zamiast tradycyjnej omasty z bułką tartą w roli głównej, polecam polanie knedli masełkiem makowym. Bez dokładki się nie obejdzie! Składniki: 900 g mączystych ziemniaków 300 g mąki orkiszowej jasnej 3 czubate łyżki musu z dynii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko L ksylitol/cukier cynamon masełko makowe: 120 g masła 1 łyżka ksylitolu/cukru 2 łyżki maku w ziarenkach(...)Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolnonej wodzie. Odcedzone przepuścić przez praskę. Odstawić do ostudzenia puree z dynii przygotować wg tego przepisu śliwkę naciąć z jednej strony, wypestkować z ziemniaków, mąki, jajka i musu dyniowego zagnieść gładkie ciasto. Gdyby ilość mąki okazała się niewystarczająca, a zależy to od jakości ziemniaków i wilgotności musu, dosypać mąki, z wyczuciem nie za dużo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Ja nie! Zapraszam na pizzę na cienkim cieście z dodatkiem typowo polskich składników: ziemniaków w mundurkach, boczku oraz kiszonych ogórków. Pycha! Składniki: ciasto: 1o0ml ciepłej wody 90 ml ciepłego mleka 30 g drożdży 350g przesianej mąki pszennej tortowej szczypta soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy dodatki: gęsty sos pomidorowy (najlepiej domowy) 150g wędzonego boczku(...)ziemniaki Ser mozzarella oregano kiszone ogórki lub sałatka szwedzka rukola Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą i mlekiem. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około
Pyry na Gazstrony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 kg ziemniaków 1 cukinia 1 bakłażan 2 marchewki Sól i pieprz do smaku 1 łyżka bazyli suszonej 3 łyżki drobno posiekane go szczypiorku Olej rzepakowy do smażenia 250 ml jogurtu naturalnego(...)łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Sól i pieprz 15 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram, myję, a następnienie kroję w większą kostkę. Gotuję w osolonej wodzie, tak by ziemniaki były lekko twarde. Cukinię i bakłażana obieram i kroję w kostkę. Marchewkę obieramy i trę na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewam olej następnie przekładam warzywa, doprawiam solą
Gotowanie Patkigulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis), placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku(...)ciorbă. Nazwa kolozsvári gulyás pochodzi od miasta Cluj-Napoca (węg. Kolozsvár) leżącego w północno-zachodnim Siedmiogrodzie (Rumunia) Składniki - proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić
Cztery Fajerydziko niemal w całej Europie, na Azorach, w Ameryce Środkowej i Południowej, w Nowej Zelandii, Japonii, północnych Chinach i Iranie. Jak wygląda topinambur Z wyglądu topinambur przypomina niewielkie z ziemniaki guzowatymi wyrostkami lub korzeń imbiru albo galangalu. W zależności od gatunku bulwy mogą być koloru żółtobeżowego albo białego. Występują odmiany o brudnoróżowej, fioletowej lub czerwono zabarwionej skórce. Jak smakuje topinambur(...)topinambur kiszony - cena za pół kilograma wynosi około 10 pln mąka z topinamburu - około 9 złotych za pół kilograma Topinambur zamiast ziemniaków Topinambur jest niemal tak samo uniwersalny jak... ziemniaki. Można z niego przygotować puree, frytki i chipsy. Świetnie smakuje pieczony i ugotowany tradycyjnie lub na parze. Doskonałe są zupy krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw
Cztery Fajery