białe cebule (250 g), 250 g pora, 4 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli do smażenia cebuli, 1 płaska łyżka soli (dodajemy stopniowo, do smaku), 1 kg ziemniaków, 3 – 4 liście laurowe, 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, ok. 1,5 l przegotowanej, gorącej wody, 1 płaska łyżeczka kozieradki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ płaskiej łyżeczki kurkumy, chili(...)świeżo mielona do smaku, 1 płaska łyżeczka lubczyku lub świeżego 2 liście, ponadto: kwaśna śmietana 18%. Przygotowanie: Pora kroimy w plasterki, cebule w wiórka, a ziemniaki w drobna kostkę. W garnku o pojemności ok. 3 l rozgrzewamy olej, szklimy ma nim pora z cebulą, z dodatkiem cukru i jednej łyżeczki soli. Często mieszamy, następnie przykrywamy i dusimy kilka
Moniki SmakołykiUdka z kurczaka w pikantnej marynacie pieczone w rękawie razem z ziemniakami, bo czasami nie ma czasu ani ochoty na wymyślne gotowanie i właśnie wtedy ten przepis zawsze wyręcza i nikt nie chodzi głodny A Wy lubicie potrawy pieczone w rękawie? Składniki na 2 porcje: – 5-6 udek z kurczaka bez skórek – 5 średnich ziemniaków – 1 łyżka(...)około 2 godziny w szczelnie zamkniętym pojemniku. Po tym czasie wyjąc mięso z lodówki, przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę. Dodać obrane, umyte, pokrojone na pół ziemniaki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Następnie rozkroić rękaw, zwiększyć temperaturę do 210 stopni i piec przez kolejne 10 minut, aż mięso i ziemniaki ładnie
Smaki Arminesoczystym kurczakiem w towarzystwie świeżych polskich warzyw, delikatnego sera, aromatycznego boczku i podlana pachnącym winem to świetna propozycja sycącego, pełnowartościowego obiadu. Składniki: 700g fileta z kurczaka 6sztuk młodych ziemniaków 1 cebula 3 marchewki 1 por 250ml białego wina półwytrawnego 120g wędzonego boczku w plastrach 280g mozzarella przyprawa do kurczaka oregano pieprz sól olej Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć(...)osuszyć pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i oregano. Odstawić na 20 minut. 2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. 3. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a por pokroić w piórka. 4. Cebulę drobno posiekać podsmażyć na oleju, dodać filet z kurczaka i smażyć kilka minut. Następnie dodać startą marchew, por i wlać
Szalona Kuchnia Ewelinywody z mąka do bitek, wymieszaj i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Kluski Śląskie. Składniki: ok. 500 g ugotowanych ostudzonych ziemniaków mąka ziemniaczana sól ew. 1 jajko Ziemniaki przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Wyjmij ¼ objętości ziemniaków w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dołóż(...)odjęte wcześniej ziemniaki. Delikatnie posól całość, wyrabiaj rękoma aż konsystencja będzie jednolita, a ciasto będzie odchodzić od rak. Z ciasta uformuj niewielkie kuleczki i zrób w środku dziurkę. Gotowe kluski układaj na blacie posypanym mąką. Gotuj w osolonej wodzie na małym ogniu w kilku ratach, przez 2-3 minuty
kuron.com.pldyni, którą chciałam bardzo szybko wykorzystać. Wymyśliłam więc placki dyniowo – ziemniaczane, które dodatkowo wzbogaciłam o nasiona konopi. Tradycyjne placki ziemniaczane pojawiają się u mnie często ale lubię mieszać ziemniaki z innymi warzywami jak marchewką , cukinią i dynią. Placki dyniowo-ziemniaczane są smaczne i pożywne. Wolę dodać do nich dodatkowe jajko niż mąkę. Część mąki zastępuję często nasionami. Konopia świetnie(...)dynię trwa, więc polecam wypróbować placki dyniowo ziemniaczane. Na pewno zgodzicie się ze mną, że tarcie placków na tarce nie należy do przyjemności. Odkryłam nowy sposób – miksuję ziemniaki w malakserze. Chyba dlatego smażę je tak często. Placki dyniowo – ziemniaczane Składniki: na 4 porcje 5 ziemniaków 200 g dyni 2 jajka 100 g mąki 50 g nasion konopi, łuskanych
codojedzeniaKolejna wersja zupy jarzynowej. Do zupy można dodać różne warzywa jakie mamy pod ręką. U mnie jest fasolka szparagowa, marchewka, ziemniaki, kalarepa i cebula. Aby zupa była bardziej pożywna wzbogaciłam ją o pulpeciki. składniki: 350 g fasolki szparagowej 1 nieduża kalarepa (200 g) 2 nieduże marchewki (200 g) 1 duża cebula (150 g) 2 średnie ziemniaki(...)mielonego lnu 3 łyżki śmietany 18% sól,pieprz Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki, dałam żółtą i zieloną. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. W średnią kostkę pokroić ziemniaki i kalarepę. Do garnka wlać bulion i zagotować. Do bulionu wrzucić fasolkę szparagową, cebulę i marchewkę. Zagotować i gotować aż warzywa będą al'dente ok 15-20 minut. W międzyczasie
Monia miesza i gotujebardzo sycąca i do tego pyszna. Do tego kiszona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa, która wzmocni naszą odporność jesienią. 0,5 kg kiszonej kapusty 60 dag kości wieprzowych 6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula 5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe 4 owoce jałowca 1,5 łyżki soli pieprz do smaku Umyte kości zalewamy 3 litrami wody(...)gotowania), tak by przykryć kapustę. Dusimy kapustę na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut, aż zmięknie. Jeśli to konieczne można w trakcie duszenia dodać trochę wywaru. Obieramy ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera. Ziemniaki kroimy w kostkę, a resztę warzyw ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z gotowego wywaru mięsnego wyławiamy kości i wszystkie przyprawy. Do wywaru dodajemy warzywa
Dieta bez mlekaSmaków Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim odbędzie się 28 października, czyli już, już za chwilę. Jesienny Turniej odbędzie się w Sokołowie Podlaskim. Podczas jesiennej uczty będą królowały dania z ziemniaków, dyni, konfitury i przetwory z owoców zebranych latem oraz dary okolicznych lasów. W trakcie Turnieju odbędą się pokazy kulinarne. Już o 11.30 Joanna Jakubiuk, autorka książki „ Ziemniak. Wszystko czego(...)wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów " , zaprasza na pokaz ziemniak na słodko . Gościniec – dar, prezent, podarek, podarunek – otrzymać coś w darze. Gościniec – polna droga, droga, linia komunikacyjna. Latem, 1 lipca odbył się V Międzynarodowy Turniej Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim. Pierwszy raz w Węgrowie. Podczas turnieju można było poznać lub przypomnieć sobie smaki z trasy Wielkiego Gościńca Litewskiego - dawnego
królestwo garówprzepis prosty i pyszny krupnik. Składniki: (na około 2,5 l zupy) 2 listy zimnej wody 2 marchewki 2 pietruszki korzeń 1/2 małego selera (korzeń) 1 mała cebula 4 ziemniaki opcjonalnie 2 suszone grzybki (ja dziś nie dodałam) około 250 g mięsa z kością (u mnie najczęściej udko z kurczaka) 2 małe liście laurowe lub 1 duży 4 kulki czarnego(...)etapie można dodać suszone grzyby. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut (kasza powinna być już praktycznie gotowa). W międzyczasie obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę (jej wielkość zależy od waszych upodobań, ja kroję w taką jaką lubią moje dzieci). Marchew można również pokroić (w mniejsza kostkę, tak podaję ją u nas) lub zetrzeć
Słodkie okruszkiPlacki z dyni i ziemniaków po Gruzińsku Placki ziemniaczane czy dyniowe zawsze są mile widzianym gościem na obiedzie w naszym domu . Najlepiej jak są mieszane , czyli wielowarzywne Ta wersja po Gruzińsku ,zyskała szczególną sympatię mojego starszego syna . Chrupiące , aromatyczne i pyszne . Oczywiście nie jest to kuchnia Gruzji tylko nawa zapożyczona dla potrzeb segregacji przepisów Bardzo aromatyczny gulasz drobiowy z pieczarkami(...)doskonale zgrał się ze smakiem placków . Pychotka po prostu Składniki : placki : 4 ziemniaki 1 cebula 1/2 dyni Hokkaido , takiej mniejszej 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki piwa 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól do smaku gulasz : 0,5 kg udek kurczaka bez kości i skóry 6-7 pieczarek 1 cebula 1 żółta papryka grubościenna 1 czerwone chilli
Ogrodnik w podróżypotrawa regionalna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Znane na Litwie pod nazwą cepeliny. Pyszne, sycące kluski, nadziane mięsem i okraszone tłuszczykiem, smakują nie jednej osobie. SKŁADNIKI : 2 kg ziemniaków zważonych po obraniu ( najlepiej mocno skrobiowych ) 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 500 g mięsa z rosołu, zmielonego z ugotowaną jarzynką boczek podpieczony(...)PRZYGOTOWANIE : Większą część ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach. Przekładamy je na ściereczkę i wyciskamy cały płyn. Pozostawiamy go aby wytrąciła się skrobia. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy jajko, mąki i skrobię która się wytrąciła. Wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Gdyby
Kulinarne Fantazje MarioliScroll down for recipe in English Zupa kurkowa (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 350 g kurek, oczyszczonych 1 ząbek czosnku, posiekany 350 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 1 marchewka, obrana i starta na tarce 1 litr bulionu szczypta kurkumy 1 łyżka posiekanego koperku 150 ml śmietanki 36% Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej(...)masło, wrzuć cebulę i kurki i podsmaż przez około 7-10 minut, do zeszklenia cebuli, dodając pod koniec czosnek.ze najlepiej pokroić) oraz obrany i przepołowiony czosnek. Dodaj ziemniaki i marchewkę, wlej bulion, dopraw kurkumą, solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 15 – 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj śmietankę, koperek, dopraw solą
karmelowyposypać serem. W ten sposób całkiem zwykła kiełbasa po upieczeniu wygląda nietypowo i smacznie. Jako dziecko nie lubiłam ziemniaczanego puree. Teraz lubię ale z kolei nie jem często ziemniaków. Mimo wszystko zwykłe ziemniaczane puree można również przyrządzić ciekawiej. Mieszam ziemniaczane puree z masłem i śmietaną i posypuję smażonym pokruszonym boczkiem i zieleniną. Pieczona kiełbasa i puree świetnie pasują do gotowanej(...)zaleta zwłaszcza podczas pracowitego tygodnia. Pieczona Kiełbasa Składniki: na 4 porcje 1,2 kg kiełbasy 200 g mozzarella 3 łyżki musztardy natka pietruszki do posypania Ziemniaczane puree 1 kg ziemniaków 100 g boczku natka pietruszki do posypania 1 łyżka masła 50 ml gorącego mleka Brukselka 500 g brukselki 1 łyżka masła lub tłuszcz wytopiony z boczku Zacznij od kiełbasy. Natnij
codojedzeniainnego zastosowania, a doskonale sprawdzały się w roli bazy do zupy. Kwasówki (z kwasu z kiszonej kapusty) i zalewajki (z wody z kiszonych ogórków) podawane były zwykle z gotowanymi ziemniakami – najczęściej całymi, czasem tłuczonymi. Bywały też okraszone słoniną, czy nawet boczkiem, o ile gospodyni miała je w swojej spiżarni. Wiele dawnych skromnych dań, typowych dla naszego regionu, nie przetrwało(...)przepisu na regionalny specjał. Zalewajka ogórkowa, którą dzisiaj proponuję, przyrządzana jest przez gospodynie z gminy Brzostek. Wyróżnia ją groch, który po ugotowaniu dodawany jest do zalewajki razem z tłuczonymi ziemniakami. Dodatkowo zupa zagęszczona jest śmietaną z mąką i okraszona skwarkami z wędzonki. Podajemy z ciemnym chlebem. Przepis pochodzi z publikacji „Brzosteckie przepisy kucharskie” wydanej przez Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy
Trzeci talerzKnedle ziemniaczane to danie tradycyjne od lat zakorzenione w polskiej kuchni. Są to duże owalne kluski z ziemniaków, mąki i jajek. Danie obiadowe niezwykle sycące, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni, z nadzieniem z gotowanego kaczego mięsa i okraszone chrupiącym podsmażonym boczkiem, choć czasochłonne do przygotowania, dla tego smaku czasem warto je zrobić. Knedle(...)doskonały pomysł na pozbycie się ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu i mięsa z rosołu ;) Polecam! Ciasto: 1 kg gotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka Duża szczypta soli Nadzienie: 30 dag ugotowanego mięsa z kaczki np. z rosołu 10 dag wędzonego boczku użyłam Hańderek 2 duże cebule 1 łyżka oleju 100 ml rosołu
Wanilia i Kardamon