ziemniaki mogą być samodzielnym daniem lub dla mięsożerców - dodatkiem do dania głównego:). 6 średniej wielkości ziemniaków 300g półtłustego twarogu 200g śmietany 18% 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku sól, pieprz 3 łyżki masła 1. Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, przez około 40 minut. 2. W międzyczasie przygotowujemy twarożek: czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy(...)łączymy z twarogiem i śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 3. Gorące ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół, na każdy kawałek układamy plaster masła i 2 łyżki twarogu. Dekorujemy posiekanym koperkiem
Szefowa kuchniokazji piątku i nadchodzących ciepłych dni 🌞- wrzucam wspomnienie tak niedawnego, a jednak odległego o lata świetlne rodzinnego grillowania . Tym razem czas na pieczarki faszerowane ziemniakami, co zostały z obiadu. Do przygotowania w parę minut. Bez mięsa. Doskonałe urozmaicenie grillowego menu. Sprawdźcie: Składniki: kilka sporych pieczarek miseczka ziemniaków z obiadu łyżka masła garść siekanej pietruszki sól, pieprz kolorowy (sporo(...)pozbawiamy ogonków (ogonki posiekane można dorzucić do farszu). Warto wybrać pieczarki o dużych ale mało rozwiniętych kapeluszach. U nas takie jakie były w domu, bo pomysł powstał spontanicznie 🍄. Ziemniaki ugniatamy z masłem, przyprawami i pietruszką. Dodajemy starty ser. Pieczarki podpiekamy na grillu od środka. Nakładamy farsz. Układamy na ruszt. Może być na folii - wtedy pieczarki są jakby ugotowane. Ja wolę
Kuchnia po mojemuOmlet a`la hiszpańska tortilla z cukinią. 4-6 jajek, 100 g boczku wędzonego surowego, 300 g ziemniaków, 1 cukinia (około 300 g), sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, masło do smażenia, Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niewielkie nieregularne plasterki. Boczek pokroić(...)plasterki, a następnie w paski. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać 2 – 4 łyżki masła. Wrzucić na patelnię z boczkiem ziemniaki, przesmażyć i dusić aż zmiękną. Jajka rozbić do miski, dodać do nich odciśniętą cukinię. Wymieszać. Doprawić do smaku słodką i ostra papryką, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie przełożyć je, odsączając z tłuszczu (tłuszcz
królestwo garówzapracowanych, zabieganych i tych którzy nie lubią używać zbyt dużo garów Wymaga jedynie blaszki do pieczenia. Ten posiłek zawiera wszystko czego potrzeba aby uzyskać, pełne danie obiadowe. Są ziemniaki, warzywa , czyli cukinia, cebula, papryka i nawet dynia.. a całość zamknięta w cieniutko rozklepanych plastrach mięsa z karkówki Genialnie proste, niebanalnie ciekawe i mega smaczne Moja męska część rodzinki(...)bazie wywaru po pieczeniu zrobić sos warzywny, wtedy jest jeszcze lepsze składniki na 3 osoby: 3 grube plastry karkówki 1 mały bakłażan 1/2 małej dyni Hokkaido 3 średnie, ziemniaki 3 małe cebule 1 czerwona papryka majonez 3 łyżki sosu pindżur lub ajwar, można pominąć w ostateczności 3 łyżeczki, mieszanki ziół prowansalskich 3 płaskie, łyżeczki czosnku granulowanego 3 łyżeczki słodkiej, mielonej
Ogrodnik w podróżyzdrowy – Genialny jako smoothie na śniadanie – Odpowiedni na pierwsze danie – Perfekcyjne dla wybierających zdrowie – Kremowy i aksamitny ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Cukinia zielona – 2 sztuki – Ziemniaki – 3 sztuki – Bulion warzywny – 700ml – Serek topiony śmietanowy Hochland – 50g – Cebula biała – 1 sztuki – Czosnek – 2-3 ząbki – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Oliwa PRZEPIS: 1. Cukinie umyj(...)pomocą obieraczki do warzyw odetnij z każdej po 4 paski. Resztę cukinii pokrój drobniej. 2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w pióra a 1 ząbek czosnku w równe plasterki, drugi dowolnie posiekaj. 3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i dodaj pokrojony w równe plasterki czosnek oraz paski z cukinii. Paski z cukinii zblanszuj moment a czosnek
globuskulinarny/zupa-krem-pieczarkowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 ma\u0142a cebula,\r","30g mas\u0142a,\r","200g pieczarek,\r","1 kostka roso\u0142owa warzywna ,\r","20g m\u0105ki pszenej lub 1 ma\u0142y ziemniak,\r","1 \u0142y\u017cka \u015bmietany 18%,\r","650g wody,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","lubczyk, majeranek, tymianek."],"name":"zupa krem z pieczarek","recipeCategory":"zupy","cookTime":"PT0H20M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Cebul\u0119(...)pokroi\u0107 drobno i poddusi\u0107 na ma\u015ble.\r","Doda\u0107 pokrojone pieczarki, kostk\u0119 roso\u0142ow\u0105, przyprawy, m\u0105k\u0119 (lub ziemniaka) oraz wod\u0119. \r","Gotowa\u0107 ok 15 minut.\r","Doda\u0107 \u015bmietan\u0119.\r","Ca\u0142o\u015b\u0107 zmiksowa\u0107."],"recipeYield":"6","keywords":"pieczarki,zupa,zupa-krem","totalTime":"PT0H30M"} Drukuj zupa krem z pieczarek
Bardzo Gruby Smokhttps:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/placki-marchewkowe-z-sosem-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/placki-marchewkowe-z-sosem-1-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/placki-marchewkowe-z-sosem-1-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["150g selera,\r","150g marchewki,\r","1 ziemniak,\r","100g m\u0105ki,\r","2 jajka,\r","olej,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","1\/4 \u0142y\u017ceczki lubczyku.\r"," sos porowy ."],"name":"Placki marchewkowe z sosem porowym","recipeCategory":"dania(...)bezmi\u0119sne, fit, obiady, vege","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Seler, marchewk\u0119 i ziemniaka pokroi\u0107 na ma\u0142e kawa\u0142ki, a nast\u0119pnie rozdrobni\u0107 blenderem.\r","Do tak otrzymanej masy do\u0142o\u017cy\u0107 m\u0105k\u0119, olej, jajka i przyprawy. Wymiesza\u0107.\r","Na patelni rozgrza\u0107 olej. Nak\u0142ada\u0107 po ok 2 \u0142y\u017cki
Bardzo Gruby Smokczosnku 1 kg mielonej wołowiny 1 spora marchewka 3 duże pieczarki 3 łyżki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka mąki 200 ml buliony drobiowego lub wołowego sól pieprz 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka masła 1 żółtko około ½ szklanki mleka lub śmietanki Instrukcje Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę smażymy aż cebula się zeszkli, dodajemy mięso(...)wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy żeby pozbyć się ew. grudek. Wlewamy do mięsa i chwilę jeszcze dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do ugotowanych i utłuczonych ziemniaków dodajemy łyżkę masła oraz żółtko rozbełtane w mleku. Dokładnie mieszamy, ziemniaki nie mogą być zbyt rzadkie. Przekładamy na mięso i równo rozsmarowujemy. Możecie użyć rękawa cukierniczego wtedy wyjdą ładne rozetki
To co lubię - gotuję i polecampewność, że nie jest z całą tablicą Mendelejewa ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa kalafiorowa Składniki 1 mały kalafior 1 marchewka 1 mała pietruszka pół małego selera 4 średnie ziemniaki 20 dag chudego mięsa ew. żeberek 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka gęstej śmietany 30 % liść laurowy łyżka posiekanego koperku łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz mielony Instrukcje Mięso gotujemy(...)będzie miękkie obieramy z kości i kroimy na drobne kawałki, wrzucamy ponownie do wywaru. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę i gotujemy w wywarze do miękkości. Ziemniaki kroimy w kostkę, kalafior dzielimy na różyczki i dokładnie płuczemy. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy ziemniaki i kalafiora, dolewamy wodę do pożądanej konsystencji, całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy kalafior
To co lubię - gotuję i polecamnatknęłam się na pudełko suszonych grzybów. Pachną pięknie, a ja przyznam się, że baaaardzo dawno nie robiłam zupy grzybowej. W moim domu rodzinnym zupę grzybową jadało się zawsze z ziemniakami. Ja też taką jej wersję najbardziej lubię, ale Wy jeśli macie ochotę i tak lubicie dodajcie do niej ugotowany makaron. Moja zupa była z leśnych grzybów takich jak : prawdziwki, podgrzybki(...)możecie dodać również takie jakie akurat macie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa grzbowa z suszonych grzybów Składniki garść suszonych grzybów 1 marchewka 4-5 średnich ziemniaków pokrojone w kostkę sól pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 2 liście laurowe 2 l bulionu warzywnego lub rosołu lub kawałek żeberka ew. udko drobiowe 1 łyżka masła w przypadku jeśli gotujecie
To co lubię - gotuję i polecamurozmaicenia nadzienie powstało z tego co miałam w domu .A wystarczyło usmażone pieczarki ,starty żółty ser ,pokrojona wędlina lub kiełbasa .Wszystko razem wymieszać . potrzebne składniki to 1 kg ziemniaków ugotowanych 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka duże lub 3 małe Ugotowane ziemniaki ugnieść i dodać mąkę i jajka ,wszystko wymieszać ,a nadzienie doprawić.Do nadzienia można dodać jeszcze szpinak . Nabieramy(...)łyżką ziemniaki spłaszczamy i dajemy nadzienie ,i znów nabieramy ziemniaki spłaszczamy robiąc taki placek i nakrywamy nadzienie a po bokach spłaszczamy .Obtaczamy tak jak kotlety i smażymy na patelni na małym ogniu .Placki nie mogą być za cienkie bo się nam rozlecą .Mi wyszło 5 kotlecików ziemniaczanych
Moje Wyrobysię do brody jedzącego. Popularność parzybrody wynika przede wszystkim z jej smaku oraz z dostępności składników. Zupę tę można przygotować w wersji postnej, wyłącznie na warzywach takich jak kapusta, ziemniaki, marchewka, cebula i pietruszka. W wersji bogatszej zupa gotowana jest na rosole, który bywa wzbogacony wędzonką. W zależności od lokalnej tradycji przepisy różnią się odmianą kapusty używanej do gotowania zupy(...)podkarpacka Składniki: 1 kg słodkiej kapusty (białej) 3 litry wody 1 łyżka soli 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 500 g boczku 300 g kości od karku 6 ziemniaków 3 marchewki 1 cebula kminek, sól, pieprz Kapustę drobno szatkujemy i wrzucamy do dużego garnka z gotującą się wodą. Wody musi być tyle, żeby przykryła kapustę. Po kilku / kilkunastu minutach
Trzeci talerzośmiornica o wadze około 1 kg 1 szklanka białego wytrawnego wina 1/2 szklanki wody 4 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 biała cebula 400 g ziemniaków sałatkowych 2 czerwone papryki 10 pomidorków koktajlowych 1 główka sałaty rzymskiej 1 czerwona cebula 20 czarnych oliwek bez pestek sok i skórka z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy pęczek natki(...)ognia i pozostawiamy ośmiornicę w wywarze do całkowitego ostygnięcia. Rozgrzewamy patelnię grillową lub grill. Odcinamy macki ośmiornicy i nacieramy je czosnkiem. Ośmiornicę grillujemy 10 minut, co jakiś czas obracając. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Paprykę pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 20-30 minut, aż skórka stanie się czarna. Przekładamy papryki do głębokiego naczynia, przykrywamy folią
Smakowity Blog Kulinarny