dobrego jakościowo mięsa (u mnie często schab zmielony) pęczek świeżych warzyw do zupy: minimum 3 marchewki, kawałek selera i pietruszkę (może być również kawałek pora) około 4 spore ziemniaki kasza jęczmienna 100g jajko 2 łyżki bułki tartej suszone liście selera ziele angielskie, liść laurowy, sól do smaku sól, pieprz do przyprawienia mięsnych gałek Zobacz jak krok po kroku zrobić pyszny(...)angielskie i liść laurowy. Warzywa gotuję oczywiście na małym ogniu aż będą miękkie, jest to zwykle około 20 minut od zagotowania. W tym czasie obieram i kroje w kostkę ziemniaki oraz przyrządzam mięso: wbijam do niego jajko, zagęszczam bułka tartą i przyprawiam do smaku sola i grubo zmielonym pieprzem. Z mięsa formuję kulki wielkości mandarynki . Kasze jęczmienną płuczę na sitku
Ania gotujecharakteru i ognia. Jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej treściwa, przed wlanie bulionu do garnka wsyp do niego pół szklanki ryżu. Składniki: 250 g pieczarek 1 marchewka 1 ziemniak 1 ziemniak słodki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 garści jarmużu 400 ml mleka kokosowego 2 suszone papryczki chilli (opcjonalnie) 4 szklanki bulionu (najlepiej warzywnego) lub wody 2 łyżki masła(...)Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa, obierz marchew, ziemniaki i czosnek. Pokrój marchew i ziemniaki w kostkę. Posiekaj cebulę, czosnek zetrzyj na tarce. Pieczarki pokrój w plastry. Krok 2 Rozgrzej w garnku 2 łyżki masła. Kiedy się rozpuści wrzuć na nie cebulę, zamieszaj, smaż 5-6 minut aż cebula zmięknie. Dodaj pozostałe warzywa, zamieszaj i smaż przez kilka minut
Niedzielny kucharzPlacki z cukinii i ziemniaków to niedrogie i proste w wykonaniu danie. Bardzo proste w wykonaniu , podobne do klasycznych , jednak w smaku całkowicie różne , delikatniejsze , a jednocześnie cudownie chrupiące . 1 cukinia ( 300 g ) 4 większe ziemniaki 1 cebula 1 mniejsza marchewka 1 duże lub 2 mniejsze jajka mąka pszenna 4 łyżki majeranek 1 łyżeczka sól, pieprz cukier(...)posypania ew. natka pietruszki do posypania Nieobraną cukinię opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce. Warzywa odstawić na 10 minut, odcisnąć na sicie z soku, zebrać skrobię z dołu i dodać do odciśniętych warzyw. Cebulę i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i wymieszać z cukinią i ziemniakami. Dosypać mąkę, wbić
Smaczne mojedoskonale tonuje. Zupa pieczarkowa jest łagodna i aksamitna, ale warto ją podkręcić ostrymi przyprawami. Odrobina papryczki chilli nadaje jej charakteru i ognia. Składniki: 250 g pieczarek 1 marchewka 1 ziemniak 1 ziemniak słodki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 garści jarmużu 400 ml mleka kokosowego 2 suszone papryczki chilli (opcjonalnie) 4 szklanki bulionu (najlepiej warzywnego) lub wody 2 łyżki(...)masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa, obierz marchew, ziemniaki i czosnek. Pokrój marchew i ziemniaki w kostkę. Posiekaj cebulę, czosnek zetrzyj na tarce. Pieczarki pokrój w plastry. Krok 2 Rozgrzej w garnku 2 łyżki masła. Kiedy się rozpuści wrzuć na nie cebulę, zamieszaj, smaż 5-6 minut aż cebula zmięknie. Dodaj pozostałe warzywa, zamieszaj i smaż przez kilka
Niedzielny kucharztamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól i olej. Langosz podawany jest najczęściej z czosnkiem, śmietaną i serem. Jest to taki klasyczny węgierski fast-food, sprzedawany w specjalizujących się w jego przygotowaniu budkach(...)jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie. Ja przygotowałam je w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest tak samo popularna, jak ta z ziemniakami ). Podałam oczywiście czosnkiem, kwaśną śmietaną i żółtym serem – pycha! To danie na bank zagości u mnie na stałe! Gorąco polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkojedna uwaga: wśród składników gulaszu są pomidory, które, co do zasady, dodaje się na początku gotowania. Jeśli jednak pomidory są kwaskowate (a takie bywają jesienią), to sprawią, że ziemniaki, które również są na liście ingrediencji, ugotują się, ale będą twarde. Żeby tego uniknąć dodaj pomidory na koniec, kiedy ziemniaki będą już miękkie. Albo użyj łyżeczkę przecieru pomidorowego. Przepis na węgierski(...)szklanki bulionu lub wody Siekana zielenina Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa, osusz mięso ręcznikiem. Wytnij gniazda nasienne z papryk, pokrój w paski, a potem w kostkę. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę. Obierz marchew i pokrój w pół plastry. Przesiekaj pomidory – jeśli chcesz możesz usunąć gniazda nasienne. W kostkę pokrój też mięso. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Krok
Niedzielny kucharzvotes ) Szakszuka z cukinią i ziemniakiem Szakszuka to oczywiście pomidory, papryka itp.. Cóż jesteśmy nowocześni więc czemu nie iść dalej i nie zrobić Szakszuki z cukinią. No dobra przyznaję się, po prostu cukinii było tyle, że już pchałam ją do wszystkiego, nawet do Szakszuki Tak więc poczyniłam ten mariaż i dostałam, pyszne lekkie i zdrowe śniadanie. Polecam Ci, naprawdę(...)szczególnie jeśli jajka i cukinia bliskie są twemu żołądkowi Pyszne, proste i szybkie .. składniki dla 1 osoby: 1 mała cukinia wielkości ogórka , takie są najsmaczniejsze lub kawałek większej 1 ziemniak 1 jajko 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku szczypta cukru ( cukinia szybciej się zrumieni) sól, pieprz do smaku masło do smażenia Cukinię i ziemniaka pokrój w drobna kostkę, wymieszaj z cukrem
Ogrodnik w podróżyProste i pyszne kotleciki ze zdrowymi dodatkami. Robi się łatwo i szybko Wyborne z dipem czosnkowym. Co nam trzeba? Pół kg ugotowanych ziemniaków 5 ugotowanych jajek 4 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku mała cebula 2 łyżki czarnuszki sól i pieprz do smaku ponadto: 3 czubate łyżki bułki tartej i 2 jajka Robimy! Ziemniaki rozdrabniamy na papkę Jajka siekamy drobniutko Cebulę także(...)drobno Mieszamy w misce ziemniaki, jajka, szczypior, czarnuszkę i przyprawy (po pół łyżeczki soli i pieprzu starczy. Całość mieszamy i wbijamy jajka i dajemy bułkę tartą. Formujemy kotleciki i smażymy na złoto z każdej strony. I już! Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Kotleciki ziemniaczane z jajkiem, szczypiorkiem i czarnuszką first appeared on Latosiowy
Latosiowydomsię kuchnia Indii. Na hinduską modłę możemy utoczyć i pyszne wegańskie kotlety, łącząc kulinarne tradycje Wschodu z własnymi. Na poniższe kotlety składa się ugotowana komosa ryżowa i upieczony słodki ziemniak – przygotowanie tych dwóch składników jest najbardziej czasochłonne, niemniej mając je już w zanadrzu, masę na kotlety można ugnieść w mgnieniu oka. Po dwóch kwadransach jakie kotlety spędzą w piekarniku, Wasze(...)bazie jogurtu – możecie użyć zwierzęcego lub roślinnego, zależnie od preferencji. Składniki na około 12 niedużych kotletów: 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa) + 1 1/3 szklanki wody 1 batat (słodki ziemniak) o wadze około 320 g 3 czubate łyżki mąki kokosowej 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól i przyprawy: 1-2 łyżeczki mielonego kuminu
Even Better Foodtamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól i olej. Langosz podawany jest najczęściej z czosnkiem, śmietaną i serem. Jest to taki klasyczny węgierski fast-food, sprzedawany w specjalizujących się w jego przygotowaniu budkach(...)jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie. Ja przygotowałam je w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest tak samo popularna, jak ta z ziemniakami ). Podałam oczywiście czosnkiem, kwaśną śmietaną i żółtym serem – pycha! To danie na bank zagości u mnie na stałe! Gorąco polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkosię kuchnia Indii. Na hinduską modłę możemy utoczyć i pyszne wegańskie kotlety, łącząc kulinarne tradycje Wschodu z własnymi. Na poniższe kotlety składa się ugotowana komosa ryżowa i upieczony słodki ziemniak – przygotowanie tych dwóch składników jest najbardziej czasochłonne, niemniej mając je już w zanadrzu, masę na kotlety można ugnieść w mgnieniu oka. Po dwóch kwadransach jakie kotlety spędzą w piekarniku, Wasze(...)bazie jogurtu – możecie użyć zwierzęcego lub roślinnego, zależnie od preferencji. Składniki na około 12 niedużych kotletów: 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa) + 1 1/3 szklanki wody 1 batat (słodki ziemniak) o wadze około 320 g 3 czubate łyżki mąki kokosowej 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól i przyprawy: 1-2 łyżeczki mielonego kuminu
Even Better Foodząbki czosnku drobno pokrojonego ✅ 3-5 pomidory bez skórki ✅ 2 puszki czerwonej fasoli ✅ 150-200 g koncetratu pomidorowego ✅ 100 ml pasty z chili i tamaryndowca ✅ 5-7 ziemniaków pokrojonych w cienkie talarki ✅ Olej rośliny ✅ 3 łyżeczki cukru ✅ 1 łyżeczka płatków chili ✅ 1-3 łyżeczki wędzonej papryki ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo zmielony ✅ Suszona pietruszka 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej duży rondel i wlej dwie łyżki(...)wędzoną paprykę, chili, sól, pieprz, wymieszaj, wlej sos, wymieszaj i dodaj odlaną z wody fasolkę, zmniejsz temperaturę, przykryj pokrywką i gotuj ok. 30-45 minut. 🛠️ W tym czasie talarki ziemniaków połóż na blaszkę do pieczenia, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. 🛠️ Rozgrzej grill w piekarniku i wstaw ziemniaki i pilnując, by się nie spaliły, podpiecz je dość mocno. 🛠️ Kiedy
RafalCooksię doszukać. W wersji na bogato z boczkiem właściwie stanowi potrawę samą w sobie, ale podana z pieczonymi żeberkami to już łobiod * idealny. Przepis na ciapkapustę Składniki: 1 kg ziemniaków, 700 gramów kapusty kiszonej bez marchewki, 250 gramów boczku, 2-3 cebule, sól, pieprz. Jak zrobić ciapkapustę? Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ugnieć(...)smaż wszystko na wolnym ogniu aż do zrumienienia. Jeśli boczek był bardzo chudy i nie puścił wystarczająco dużo tłuszczu, wlej trochę oleju. Kapustę i boczek przełóż do garnka z ziemniakami, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj. Rada: ciapkapustę można przygotować też w wersji wyłącznie z kapustą i ziemniakami, z dodatkiem samej cebuli, a zamiast boczku można użyć słoniny lub podgardla. * Łobiod
Kulinarna Polska