Składniki: (szklanka 250 ml) Mąka pszenna 500 g Ziemniaki 500 g Drożdże 50 g Mleko ciepłe 1/4 szklanki Jajko Żółtka 2 Cukier 2 łyżki Masło 60 g Sól szczypta Ocet/ spirytus łyżka Marmolada/czekolada/budyń Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków i odstawić do przestudzenia. Do miski wlewamy mleko i rozkruszone drożdże. Za pomocą widelca rozcieramy drożdże w mleku, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i całość mieszamy. Przy... czytaj dalej...
Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...Gotuje bo lubię :)