ziemniaki - 38421 przepisów (strona:424/2562)

Chiński kurczak gongbao 171

zmodyfikowałam przepis Jasmin, wykorzystując składniki, które akurat miałam w domu. Wyszło pysznie! Z podanych składników przygotowałam 5 porcji kurczaka gongbao. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 marchewki 2 ziemniaki 1 czerwona papryka 1/2 cukinii 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ketchupu 1,5 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)najlepiej na całą noc. 3.   Dodajemy do kurczaka jajka i łyżkę mąki ziemniaczanej - dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut. 4.   Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. 5.   Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy. 6.   W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju

Prosto z Kotła
Smażona ryba w panierce z talarkami ziemniaków 97

context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"Sma\u017cona ryba w panierce z talarkami ziemniak\u00f3w","description":"Pomys\u0142 na pyszn\u0105 panierowan\u0105 ryb\u0119. Pstr\u0105g t\u0119czowy sma\u017cony w chrupi\u0105cej panierce. Najlepiej smakuje z talarkami ziemniak\u00f3w i dipem.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/ryba-z-ziemniakami.jpg","recipeCategory":["Dania g\u0142(...)mniejszym ogniu pod przykryciem, by unikn\u0105\u0107 zachlapania t\u0142uszczem ca\u0142ej kuchni."},{"@type":"HowToStep","text":"Po usma\u017ceniu rybk\u0119 podajemy na ciep\u0142o z talarkami ziemniak\u00f3w z piekarnika."}],"prepTime":"PT20M","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT40M"} Przedstawiam jeden z pomysłów na obiad z rybą. Od czasu do czasu warto zjeść smaczną rybę, chociaż w naszym kraju stosunkowo rzadko

ProstePesto.pl
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 104

zaledwie z trzech składników. Robi się je bardzo szybko, a smak przywodzi na myśl dzieciństwo. Kopytka nazywane są czasem wschodnioeuropejskimi gnocchi. Robi się je z ugotowanych, zmielonych lub utłuczonych ziemniaków z dodatkiem mąki. Ciasto następnie wałkuje się i kroi na podłużne kluski i gotuje w osolonym wrzątku. To ważny element kulinarnej tożsamości polskiej. Ale podobne kluseczki spotkamy w różnych odmianach(...)się je bardzo szybko, a smak przywodzi na myśl dzieciństwo. Danie Obiad Kuchnia Polska Czas przygotowania 30 minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki 1 kg ziemniaków 250 g. mąki pszennej 1 szt. jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju roślinnego Sposób przygotowania Najpierw obrałam i ugotowałam ziemniaki i przełożyłam je do dużej miski. Kiedy wystygły, rozgniotłam

smakowitehistorie.com
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 69

zaledwie z trzech składników. Robi się je bardzo szybko, a smak przywodzi na myśl dzieciństwo. Kopytka nazywane są czasem wschodnioeuropejskimi gnocchi. Robi się je z ugotowanych, zmielonych lub utłuczonych ziemniaków z dodatkiem mąki. Ciasto następnie wałkuje się i kroi na podłużne kluski i gotuje w osolonym wrzątku. To ważny element kulinarnej tożsamości polskiej. Ale podobne kluseczki spotkamy w różnych odmianach(...)się je bardzo szybko, a smak przywodzi na myśl dzieciństwo. Danie Obiad Kuchnia Polska Czas przygotowania 30 minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki 1 kg ziemniaków 250 g. mąki pszennej 1 szt. jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju roślinnego Sposób przygotowania Najpierw obrałam i ugotowałam ziemniaki i przełożyłam je do dużej miski. Kiedy wystygły, rozgniotłam

smakowitehistorie.com
Zupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik) / Rassolnik Pickle Soup 91

naszych sąsiadów. Rassolnik (rosolnik/ razsolnik) to pełna warzyw zupa, bardzo lubiana w Rosji i na Ukrainie. W skład rosyjskiej zupy ogórkowej wchodzą oczywiście ogórki kiszone, a poza tym włoszczyzna, ziemniaki i kasza, najczęściej jęczmienna. Wersji tej zupy jest jednak wiele, czasem dodaje się do niej inną kaszę lub ryż, a także białą fasolę. Taka właśnie pojawia się tutaj. Oprócz fasoli(...)zupę ogórkową po rosyjsku (Rassolnik): ok. 2 -2.5 l domowego bulionu mięsnego (u mnie drobiowy), mięso z bulionu, 1-2 marchewki, mały korzeń pietruszki, kawałek pora, 2-3 duże ziemniaki, mały kawałek selera lub 1-2 gałązki selera naciowego, 4-5 ogórków kiszonych plus woda z ogórków, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub do smaku), puszka białej fasoli, (opcjonalnie

Lekcje w kuchni
Zupa dyniowa z imbirem 188

zajmie Wam zbyt dużo czasu. Dodatek imbiru sprawi, że z całą pewnością poprawi naszą odporność i nas rozgrzeje. Przeczytaj o: Imbir- właściwości zdrowotne Składniki 700g dyni 3 duże ziemniak 2-3 cm imbiru 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 cebula sól pieprz 1 łyżeczka kurkumy olej do smażenia jako dodatek – łyżka śmietany 0,75 l bulionu Przeczytaj również: Bulion(...)warzywny Zupa dyniowa z imbirem – przepis Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Ziemniaki, cebulę, marchewkę również kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. W garnku na odrobinie oleju szklimy cebulkę. Jak będzie szklista dodajemy cukinię, marchewkę, ziemniaki i całość chwilę smażymy. Podlewamy wszystko bulionem, dodajemy czosnek i imbir. Gotujemy wszystko ok. 25 minut, do momentu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kopytka ze szpinakiem 288

polubi po zjedzeniu tych kopytek. Na blogu jest już przepis na kluski ze szpinakiem i kluski szpinakowo-serowe . Kopytka ze szpinakiem podane były z podsmażoną kapustą. Szpinak, ziemniaki i jajko zostały dokładnie zmiksowany na puree w szatkownicy. Kopytka ze szpinakiem to idealne kluski, delikatne, pyszne i mają uroczy zielony kolor. Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków 1,5 szklanki świeżego szpinaku(...)mrożonego 1 jajko ok. 1,5-2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli do gotowania Przygotowanie kopytek ze szpinakiem: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Do szatkownicy przekładamy świeże listki szpinaku, gotowane ziemniaki i jajko, wszystko dokładnie siekamy na puree, tworząc puszystą, lekką masę. Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy mąkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Oszczędny Żurek 116

tutaj przepis ), jednak jeśli go nie macie i nie zdążycie nastawić (potrzeba choć 5 dni) można ten żurek zabielić mąką żytnia i zakwasić octem jabłkowym. Potrzeba nam koniecznie kilku ziemniaków, garść kaszy, obowiązkowo czosnku i majeranku, dodatkowo cebulkę lub kawałek pora i coś z włoszczyzny, wystarczy kilka marchewek, jeśli znajdzie się pietruszka to jeszcze lepiej. PRZEPIS OSZCZĘDNY ŻUREK Składniki oszczędny(...)wędzonej albo trochę (50 -100g) okrawków wędlin najlepiej wędzonych 1 liść laurowy 10 szt ziela angielskiego 3-4 marchewki 1 korzeń pietruszki 3 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej 600g ziemniaków sól pieprz 1 szkl zakwasu żytniego na żurek lub 4 łyżki mąki żytniej razowej i 2-3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki majeranku 4 ząbki czosnku Jak zrobić oszczędny żurek

Dorota Smakuje
kotlety ziemniaczano-marchewkowe... 156

Składniki: ziemniaki ugotowane 60 dag, marchew duszona na maśle 2 szklanki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, tarta bułka 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, surówka z rzepy Ugotowane ziemniaki razem z duszoną na maśle marchewką ( z poprzedniego dnia z obiadu ) tłuczkiem do ziemniaków utłuc, mogą być grudki. Do masy dodać pieprz ziołowy, natkę pietruszki ( soli(...)zostawić na 30 minut, wycisnąć z rzepy sok ( gorzki ), wsypać do miski, wymieszać z cukrem, pieprzem, śmietaną, cytryną - doskonałe kotlety ziemniaczano-marchewkowe, doskonały na wykorzystanie pozostałych z obiadu gotowanych ziemniaków i marchewki duszonej na maśle.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zalewajka z białą kiełbasą 77

może być świetną alternatywą dla świątecznego żuru czy barszczu, zwłaszcza ta gotowana na białej kiełbasie. Składniki (na 3-4 porcje): 250ml żurku lub trochę więcej do smaku 4 średnie ziemniaki 3 białe kiełbasy wieprzowe łyżka naturalnej jarzynki 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 liście laurowe płaska łyżeczka suszonego majeranku 3 łyżki sosu sojowego 200ml mleka sól i pieprz do smaku(...)średnia cebula 3 łyżki oleju   Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, wrzucamy je do garnka. Całe kiełbasy także wkładamy do garnka. Dodajemy do tego jarzynkę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, sos sojowy i trochę soli i pieprzu. Wszystko zalewamy taką ilością wody, aby przykryło wszystkie składniki.   Stawiamy garnek na średni ogień, zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy

Smaczna Strona
Tradycyjny wielkanocny biały barszcz na zakwasie 95

pszennej. Kolejną kwestią są dodatki, z którymi podajemy obydwie zupy. Z reguły są one zależne od regionów, w których są serwowane. Zupa może być czysta i tylko z dodatkiem ziemniaków, albo z pokrojonymi warzywami i białą kiełbasą lub z ugotowanym i pokrojonym na ćwiartki jajkiem. Natomiast dziś chciałam Was zaprosić na biały barszcz, taki jaki gotowała moja babcia, Zawsze pojawiał(...)białego sera na wielkanocną paschę. Zupa ta była podawana jako kompletny posiłek, czyli na talerzu mogliśmy znaleźć pokrojoną w plasterki białą domową kiełbasę, ugotowane na twardo jajko i ugniecione ziemniaki. Staram się w pełni kultywować tę rodzinną tradycję, więc w moim białym barszczu będzie również domowa biała kiełbasa i serwatka. Bezcenne jest wracać do beztroskich czasów i smaków dzieciństwa. Tradycyjny

Kulinarne przygody Gatity
Biały barszcz z jajkiem na wędzonce 117

naszych gości. Jest obowiązkową potrawą naszego Wielkanocnego stołu. Składniki: 500g wędzonego boczku 500ml żuru z butelki (zakwas) 4 cebule 4 liście laurowe 3 ząbki czosnku 100ml śmietany 18% 6 ziemniaków 4 łyżeczki majeranku 6 jajek sól pieprz olej Wykonanie: 1. Boczek wędzony pokroić na plastry, przełożyć do garnka, dodać 2litry wody, rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i 2 łyżeczki majeranku(...)dodać 2 opalone na gazie cebule i gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjąć z garnka boczek i cebulę, a wrzucić do wywaru obrane pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. 2. Boczek wyciągnięty z wywaru pokroić w małą kostkę. Dwie cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać boczek, całość chwilę smażyć i dodać do wywaru z ziemniakami. Gdy ziemniaki

Szalona Kuchnia Eweliny
Kremowa zupa z ziemnaków 96

Miśki twierdzą, że wszystko gotuję i piekę idealne, ale zupy w szczególności- ja tam im wierzę, dlatego tym razem niby banalna, ale naprawdę cudownie aksamitna i sycąca zupa z ziemniaków. Jak we wszystkim króluje u mnie prostota i wykorzystuję to co akurat mam w kuchni. Zazwyczaj w weekend są u mnie pieczone warzywa i zawsze specalnie piekę ich więcej(...)następnego dnia robię z nich zupę. Nie przejmuj się jeżeli akurat nie masz pieczonych ziemniaków, użyj surowych, też będzie pyszna. Składniki na 4 solidne porcje: około 1 g kg ziemniaków, z czego u mnie reszta z niedzielnego obiadu pieczonych- około 300 g 2-3 marchewki 1-2 pietruszki lub kawałek selera 3-5 ząbków czosnku lub czubata łyżeczka suszonego płaska

greenscarf
Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i białą kiełbasą 116

znika z talerzy naszych gości. Składniki: 500g wędzonego boczku 5 cebul 4 liście laurowe 500ml żuru z butelki (zakwas) 120g chrzanu 3 ząbki czosnku 100ml śmietany 18% 4-5 ziemniaków 4 jajka 3 białe surowe kiełbasy majeranek sól pieprz olej Wykonanie: 1. Białą kiełbasę sparzyć w 1 litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę, ponacinać z obu stron w poprzek i posypać(...)dodać 2 opalone na gazie cebule i gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjąć z garnka boczek i cebulę, a wrzucić do wywaru obrane pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Boczek wyciągnięty z wywaru pokroić w małą kostkę. Dwie cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać boczek, całość chwilę smażyć i dodać do wywaru z ziemniakami. Gdy ziemniaki są już

Szalona Kuchnia Eweliny
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą 95

skrzydło z indyka (może być też porcja rosołowa) 1 włoszczyzna (min.2 pietruszki, seler (mały, 4 duże lub 6 średnich marchewek, por) 2 kg buraków (ok 8 sztuk) 8 ziemniaków 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 ziarna jałowca 200 g koncentratu pomidorowego (4 łyżki) 1 puszka białej fasoli (można użyć fasoli piękny/biały jaś ale wydłuży to zacznie czas(...)wody, tak aby zakryła ona mięso (ok 4 litrów). Gotujemy na średnim ogniu, najlepiej bez przykrycia (nie doprowadzając do wrzenia) ok 1h (zbieramy szumowiny w międzyczasie). Włoszczyznę, buraki i ziemniaki obieramy. Marchewkę, buraki kroimy w półplasterki, ziemniaki w większą kostkę. atomiast pietruszkę nacinamy na pół (chyba, że lubicie, to polecam ją również pokroić w półplasterki). Pora przekrawamy wzdłuż, dokładnie myjemy

CookYourself