Pomałyga – mamałyga – fusia – lamięszka

Pomałyga – mamałyga – fusia – lamięszka

Pomałyga – mamałyga – fusia – lamięszka

Cześć! Troszkę dziś zaszalałam i wróciłam wspomnieniem do lat dziecięcych.  Bardzo często na naszym stole gościło danie o jakże wielu nazwach: pomałyga, mamałyga, fusia, psiocha. Tak proste danie a nazwę swoją zawdzięcza chyba tylko regionowi w jakim się je robi.  Bardzo szybkie, nie wymagające szczególnego przyłożenia się do jego wykonania jedzenie.  Na wsi często gotowane, kiedy nadmiar prac polowych nie sprzyjał pobytowi w kuchni. Składniki mocno niewyszukane. Jednak swoją prostotą pomałyżka ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Pieprzyć z Fantazją

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję