ziemniaki - 38421 przepisów (strona:403/2562)

Sezon na zupy uważam za otwarty 146

pełen garnek na raz. Jeśli planujecie drugie danie, taka ilość zupy wystarczy dla czterech osób. Zupa krem z pieczonego czosnku Składniki: (na 2 porcje) 2 całe główki czosnku 4 ziemniaki 600 ml bulionu 1 cebula 30 g masła pieprz sól dodatkowo: natka pietruszki Główki czosnku owinąć folią aluminiową. Piec w 200 st. C. przez 40 minut, aż czosnek zmięknie. Wystudzić(...)Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku, podsmażyć ziemniaki i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, zalać wszystko bulionem (zostawić 50 ml na później). Czosnek wycisnąć do zupy, doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Zmiskować na gładki krem. Dodać pozostały bulion, gdyby zupa była zbyt gęsta. Ewentualnie jeszcze raz doprawić. Podawać gorące, posypane natką pietruszki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką 337

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką... Plasterki ziemniaków. Zielone, różyczki brokuła. Wędlina pokrojona w kostkę. Sos śmietanowo-cebulowy. Na wierzchu roztopiona i ciągliwa mozzarella. A całość oprószona prażoną cebulką. Smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków; 1 brokuł (waga około 500 g); 200 g dobrej jakości wędliny lub kiełbasy (u mnie szynka drobiowa); 2 jaja ugotowane na twardo(...)Sól; Pieprz; Margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego. Sposób przygotowania: Brokuł umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie i podzielić na różyczki. 2 jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, obrać, pokroić w plastry. Wędlinę pokoroić w kostkę. Przygotować sos. W miseczce roztrzepać 1 surowe jajo, dodać śmietanę, zimną przegotowaną wodę i zupę

Gospodyni Miejska
Zupa ryżowo-koperkowa 219

Zupa ryżowo-koperkowa... Delikatna i aromatyczna zupa. Z dodatkiem ziemniaków i ryżu. Pysznie koperkowa! Składniki: 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 5 łyżek białego ryżu; 1 liść laurowy; 2,5 litra zimnej wody; 1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup; Pęczek koperku; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę(...)seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek umyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez

Gospodyni Miejska
Pierś z kurczaka z nadzieniem słodko - kwaśnym z parowaru 230

Jako że dawno piersi z kurczaka nie jadłem (2 tygodnie) , postanowiłem dziś zrobić. Filet z piersi z parowaru, to chyba najczęstsza potrawa jaką w nim robię. Wystarczy przyprawić, obrać ziemniaka, albo wsypać ryżu do pojemnika i już się paruje :) Czasem wracam z pracy, 5 minut przygotowania i obiad się robi sam.   Wymyśliłem sobie, że pierś nadzieje dziś kiwi(...)świeżymi. Ale dla kiwi to debiut :) Mandarynki kupiłem słodkie, a kiwi słodko-kwaśne.  Składniki :   filet z piersi kurczaka  1 kiwi  2 mandarynki  1 ziemniak  2 łyżki oliwy z oliwek z oregano Przyprawy : liść lubczyku  pieprz ziołowy  papryka słodka  curry  Kiwi kroimy na plasterki, a mandarynki obieramy i rozczłonkujemy

Parowar Faceta
BABKA ZIEMNIACZANA 165

Inaczej zwana kartoflakiem, puszysta dzięki odlaniu wody z przetartych ziemniaków i zastapieniu jej mlekiem. Zapraszam na degustację, koniecznie ze szklanką mleka Składniki: 2,5 -3 kg ziemniaków 2 duże cebule 2 jajka 1 szkl mąki 2 szkl. mleka sól, pieprz do smaku śmietana 0,7 kg boczku surowego Wykonanie: Boczek kroimy w cienkie paseczki, smażymy.Ja skwareczki przysmażam bardzo mocno(...)chrupko gdyż tak lubią u mnie dzieciaki. Można podsmażyc delikatniej.  Ziemniaki tarkuje, starkowujemy również cebule. Po skończeniu tarkowania odstawiamy na pare minut, krochmal osiądzie sie na dnie, pomału zlewamy wodę. Można też uzyc ściereczki i delikatnie odcisnąć masę ziemniaczana (ale nie na sucho). Z tej ilosci ziemniaków odlewam ok.4 szkl.wody. Z dna zbieram krochmal, dodaję do masy. Do odsączonej

Z Majeczką w kuchni
ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI 126

Dobre mięsko nie jest złe na obiad, ale ważną rolę też pełni to z czym je podamy :) Zamiast tradycyjnie ugotowanych ziemniaków polecam takie aromatyczne zapieczone, które świetnie pasują do dań mięsnych ale także szklanki kefiru, zsiadłego mleka czy chłodniku Składniki: 1 kg młodych ziemniaków po 3 łyżeczki: papryki słodkiej, majeranku, soli, pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis 5 łyżeczek suszonego rozmarynu(...)Kamis kilka gałązek świeżego rozmarynu 5 łyżek oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżkę soli. Od zagotowania gotujemy 10 minut, odcedzamy. Ziemniaki przekładamy na blachę. Wszystkie suszone zioła i przyprawy mieszamy razem, posypujemy nimi ziemniaczki, spryskujemy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp 180 st, po 10 minutach obkładamy świeżym rozmarynem

Z Majeczką w kuchni
TRÓJKĄTY ZIEMNIACZANE PO STAROPOLSKU Z WARZYWAMI 33972

Pochodzę z podlasia, mój region słynie z przeróżnych ziemniaczanych dań. Ten przepis powstał na potrzeby konkursu Iglotex. Pomysłów była cała głowa, padło jednak na moje ziemniaki i mam nadzieje że przyniosą mi szczęście.  Wszystkich Was zapraszam do głosowania na moje danie. Głosowanie będzie odbywało się od 19 listopada do 7 grudnia włącznie na stronie: https://www.facebook.com/Iglotex?fref=ts Przydatne linki(...)wezmą udział w zabawie i niektórym z Was dopisze szczęście i również zostaną obdarowani niespodziankami od firmy. No a teraz do konkretów, zapraszam na moje danie: Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka 1/2 szklanki mąki łyżka soli farsz: 1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po staropolsku 1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po polsku 1 jajko sól,pieprz 10 dag żółtego sera

Z Majeczką w kuchni
Pure ziemniaczane klasyka / mashed patatoes classic 171

masz dobre, mączne ziemniaki, grzechem jest nie zrobić z nich pure. Z dodatkiem sosiku jest smaczne i wcale nie takie tuczące. Do zrobienia szybkiego, prostego dodatku obiadowego potrzebujesz dla 3-4 osób - 4 średnie ziemniaki np. IBIS, TAJFUN, BRYZA są mączne, z dużą zawartością skrobi - łyżka masła - pół szklanki mleka - szczypta gałki muszkatułowej - sól Ziemniaki obierz, pokrój na małe kawałki(...)Osusz na małym ogniu, dodaj łyżkę masła,gałkę muszkatułową i mleko. Rozgnieć dokładnie widelcem a następnie ubijaczką lub drewnianą łyżką energicznie mieszaj do połączenia składników. Jeżeli masz praskę do ziemniaków, użyj jej a dopiero potem dodaj masło i mleko.Nie potrzebujesz wtedy widelca. I gotowe. SMACZNEGO .Na pewno dasz radę. CMOK

Pasje Jolki
Pierogi ruskie 142

zrobić. Składniki: Z podanego przepisu wyjdzie około 38-40 sztuk. Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 250 g białego sera 250 g ziemniaków 1 cebula 1 łyżka startego na najdrobniejszych oczkach żółtego sera (użyłam parmezanu) sól pieprz Przygotowanie: Farsz: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gorące bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie może(...)być grudek). Ostudzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle i dodać do ziemniaków. Dołożyć biały i żółty ser. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować

Oryginalny smak
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 315

Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam ! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki rozdrobnionych pomidorów (po 400g) 1 puszka czerwonej fasoli (400g) 100g kukurydzy z puszki 1 średnia czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego „Pudliszki(...)małym ogniu, bez przykrycia, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do sosu. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy solą. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem i układamy w nim na przemian ziemniaki i sos. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego

Oryginalny smak
Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i czarnymi oliwkami 163

Niektórym może się wydawać, że to dziwne połączenie… Ziemniaki na pizzy? A jednak. Nie zawsze trzeba trzymać się stereotypów Pizza jest naprawdę smaczna i aromatyczna. Zachęcam do spróbowania. Składniki na 2 duże pizze: Ciasto na pizzę: 40 g świeżych drożdży 2 szklanki (niepełne) mąki pszennej (luksusowej typ 550) 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczkę soli 1,2 łyżeczki cukru(...)łyżki oliwy z oliwek extra vergine Dodatkowo: 200 g szpinaku (użyłam mrożonego) 2 średnie ziemniaki 10-15 filecików anchois garść czarnych oliwek 100-150 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku 1 łyżka gęstej śmietany 18 % 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 1 płaska łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wrzucić pokruszone

Oryginalny smak
Schab zawijany boczkiem z parowaru 312

mają :) Zapas trzeba było zrobić :) Ale nie o herbacie miało być :) Na obiadokolacje wymyśliłem sobie dziś roladę schabową w boczku, nadziewaną świeżą bazylią, suszonymi pomidorami i mozzarellą oraz ziemniaki i cukinie. Suszonych pomidorów nie jadam codziennie, to że się przewinęły w kliku przepisach jest spowodowane tym, że je otworzyłem i tak zużywam po trochu. Ale dziś się skończyły, także jakiś(...)Składniki :  2 plastry schabu  4 plastry boczku surowego  4 listki świeżej bazylii  20g startej mozzarelli  4 suszone pomidory  1 mała cukinia  2 ziemniaki  Przyprawy : pieprz ziołowy  oregano kmin rzymski świeża pietruszka Plaster schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron pieprzem ziołowym i oregano. Listki bazylii

Parowar Faceta
Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną 758

Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość formy :   Składniki: 1,5 kg ziemniaków 0,5 kg tłustego twarogu 0,5 kg kaszy gryczanej 3 jajka 1/2 l śmietany (najlepsza wiejska)  100 g smalcu sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić, potłuc Na gorące ziemniaki wsypać suchą kaszę (nie gotowaną!!!). Dobrze wymieszać(...)Odstawić w ciepłe miejsce - zostawić na pół godziny żeby kasza się zaparzyła. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę wysmarować masłem lub smalcem Po pół godziny, kiedy ziemniaki trochę ostygną, dodać do masy śmietanę, jajka, ser biały - starannie pokruszony i stopiony smalec Całość dokładnie wyrobić. Posolić do smaku i popieprzyć. Przełożyć do formy, dokładnie ugnieść w foremce , wierzch

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Zupa ziemniaczana przecierana z pomidorami 139

Potato soup with tomatoes Składniki. 4 ziemniaki 3 pomidory 1 łyżka oliwki natka pietruszki sól pieprz Wykonanie. Ziemniaki obrać, zalać wodą, osolić i ugotować. Ziemniaki przetrzeć, ale wywar zachować. Dojrzałe pomidory ugotować, przetrzeć i połączyć z ziemniakami. Wlać wywar i oliwkę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki i smacznego. Smaczna, dietetyczna zupa. Zamiast pomidorów świeżych można użyć swoich

Kulinarny karnet Christophera
G... Gratin. 391

Gratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej(...)składników. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ją zmodyfikować. Ja dodałam plastry szynki oraz cebulę, co stworzyło pyszne połączenie. Składniki (w zależności od Waszej formy): 6 dużych, surowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki (można użyć nożyka, tarki do warzyw lub specjalny nożyk) 1 ząbek czosnku kosteczka masła 100ml śmietany 30%* 1 jajko duża szklanka tartego sera (u mnie trochę

Kitchens Alphabet