nieprzyjemny, więc kolorowa zupa na talerzu trochę nam poprawi samopoczucie, taką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka z kurczaka(...)inne części nadające się na zupę 6 sporych ziemniaków 9-składnikowa mrożona mieszanka "zupa wiosenna" 6 łyżek makaronu orzo (w kształcie ryżu) 4 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, dorzucamy
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejna odsłona warzywa, którego sezon właśnie się zaczyna, czyli szparagów. Oto szybka, wiosenna sałatka z wykorzystaniem młodych warzyw. Jako bazę tej sałatki potraktowałabym ziemniaki, szparagi i jajka. Co do reszty zielonych składników, wszystko zależy od Waszego gustu czy też tego co mamy w lodówce. Ja akurat miałam szpinak sałatkowy, więc go wykorzystałam. Możemy też do niej dodać rukolę, roszponkę(...)czyli co kto lubi. Wiosenna sałatka ze szparagami i winegretem musztardowym Składniki: 500 g młodych ziemniaków 1 pęczek zielonych szparagów 3 jajka ugotowane na twardo garść szpinaku sałatkowego 1 cykoria Winegret: oliwa z oliwek ocet balsamiczny szczypta cukru 1,5 łyżeczki musztardy sól pieprz woda Wykonanie: Składniki winegretu mieszamy w szklance. Ziemniaki myjemy
Kulinarne przygody Gatitymoja propozycja na Akcje kulinarną Szwajcarskie inspiracje. Rösti to szwajcarskie placki ziemniaczane, można powiedzieć, że to ich potrawa narodowa. Przygotowywane są z surowych lub z podgotowanych, grubo startych ziemniaków, mają formę placka zazwyczaj wielkości patelni. Moje Rösti są z dodatkiem tartej dyni i siekanej czerwonej cebulki, doprawione są solą, czarnym pieprzem z kolendrą oraz pieprzem Cayenne, a są wielkości muffinka(...)muffinki. Jak przystało na mieszkankę Wielkopolski, uwielbiam nasze tradycyjne placki ziemniaczane , dlaczego mam nie uwielbiać szwajcarskich rösti? Zróbcie koniecznie w takim połączeniu, gdyż są bardzo smaczne 3 duże ziemniaki sól i pieprz z kolendrą do smaku kawałek dyni ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne 1 czerwona cebula olej do posmarowania formy na muffiny Dynię myjemy, obieramy ze skórki. Ziemniaki obieramy, myjemy i wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZiemniaki są bardzo popularnym warzywem. Możliwości ich przyrządzania są niezliczone. Dziś pokażę dwa pomysły na pieczone ziemniaki. Pierwsza wersja jest delikatna, miękkie i chrupiące ziemniaczki, takie akurat dla dzieci. Wersja druga raczej dla dorosłych, polecam doprawić ostrzejszymi przyprawami. Do pieczenia ziemniaków (jak i do frytek) używam zazwyczaj odmian Irga lub Irys. Składniki: ziemniaki cebulka olej lub smalec sól, pieprz, majeranek(...)ulubione przyprawy Wersja pierwsza - działamy, żeby było szybciej: Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki o podobnej wielkości i wkładamy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 10 minut. Odlewamy wodę. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy w nim pokrojoną w krążki cebulę i wkładamy ziemniaki. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wersja druga - czekamy aż same się
prawdziwe jedzeniecukinię, dymkę, nać pietruszki i doniczkę z tymiankiem. Rozpakowałam zakupy w domu i stwierdziłam, że niewiele mogę z tego wyczarować. Całe szczęście w lodówce dorsz czekał na swoją kolej, ziemniaki też w każdym domu są a żółta i zielona cukinia wspaniale urozmaicą ten obiad. I dobrze, że kupiłam tymianek. Zawsze takie cudo wpadnie mi w dłonie, niedługo moja kuchnia zamieni(...)też będzie "coś" z dodatkiem koziego. Składniki: (na dwie osoby, wiadomo!) 2 filety z dorsza- jak ktoś umie filetować można kupić w całości (jak ja!) 2 duże, obrane ziemniaki żółta i zielona cukinia garść posiekanego koperku sól pieprz cytrynowy chilli w płatkach 120 gram śmietany 18% pieprz tymianek- może być suszony 50 gram koziego sera masło
Mango PapajaLubimy wszelakie kluski, można je przygotować z różnych składników. Kluskami nazywa się najczęściej potrawy mączne, przygotowane najczęściej z dodatkiem ziemniaków, sera i jajek. Kluski są podstawą kuchni polskiej, są zazwyczaj dodatkiem do mięsa i zup. Moje Kluski ziemniaczano-serowe przypominają wyglądem tradycyjne kopytka . A do przygotowania klusek wykorzystałam resztki obiadowe: pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia, oraz serek kanapkowy(...)też. Inne przepisy na kluski: Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną Kluski kładzione Jak zrobić kluski śląskie Kluski z kaszy kuskus Kluski z sałaty i buraka 30 dag ziemniaków pieczonych z rozmarynem 150 g serka kanapkowego 1 jajko 5 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia przekładamy do pojemnika blendera, wbijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlaurowymi i czosnkiem. Zapraszam na proste, ale zarazem wykwintne danie z okonia pieczonego z plastrami ziamniaków i pomidorkami koktajlowymi. Z tego względu, że okoń szybciej się upiecze , proponuję pokroić ziemniaki na dość cienkie plasterki i piec razem z okoniem, lub pokroic na grubsze plasterki i przez 10 minut piec same ziemniaki lub ugotować wstępnie w osolonej wodzie (dosłownie(...)delikatnej rybki polecam białe półwytrawne wino Celebro Spain o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku . ( kilck ) Okoń morski pieczony z ziemniakami Składniki na 2 porcje: 2 świeże okonie pęczek natki pietruszki 4 listki szałwi, rozmaryn, plasterki cytryny 2 ząbki czosnku 1 szklanka białego wina, u mnie Celebro sól, pieprz pomidorki koktajlowe
Mia Cucina Sofietaspecjalnie przygotowane ziemniaki pierwszy raz jadłam na Wigilii u mojego męża. I przyznam, że wtedy też po raz pierwszy spotkałam się z ziemniakami na Wigilii:) Od tamtej pory zawsze goszczą na naszym wigilijnym stole. Są bardzo aromatyczne, lekko pikantne, po prostu pyszne! Składniki: 1 kg ziemniaków, 5 kulek ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe, sól, pieprz, 3 łyżki(...)masła. Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Masło stopić w garnku, dodać ziemniaki, podsmażyć przez ok. minutę, następnie doprawić solą i pieprzem, zalać szklanką wody, dodać ziele angielskie, pieprz w kulkach i liść laurowy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20min, aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu należy przemieszać ziemniaki, by nie przywarły
Z miłości do słodkościkolejnej akcji, tym razem w majowej piekarni organizowanej przez Amber . Musieliśmy upiec chleb na zakwasie (dodam, że to mój pierwszy chleb na zakwasie!!) z bardzo nietypowym dodatkiem - pieczonymi ziemniakami. Jego przygotowanie było dość czasochłonne, ale dałam radę:)) Chlebek pięknie wyrósł, pojawiły się "dziury" jak trzeba i chlebek pięknie popękał. Bardzo smaczny, aczkolwiek mnie o wiele wiele bardziej smakował opieczony(...)łyżki zakwasu pszennego, szklanka mąki pszennej, 2/3 szklanki letniej wody. Zakwas wymieszać z przesianą mąką oraz letnią wodą. Przykryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Pieczone ziemniaki: 500g ziemniaków, łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli morskiej ziołowej (użyłam Kamis), 2 łyżki suszonego rozmarynu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Posypać solą
Z miłości do słodkościjednocześnie ograniczając ilość spożywanego tłuszczu. Airfryer to więc doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą cieszyć się smacznymi potrawami, jednocześnie dbając o zdrową dietę. Przepis Składniki: – 4-5 ziemniaków – 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego – sól Instrukcje: Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na równomierne paski o grubości około(...)misce wymieszaj pokrojone ziemniaki z olejem rzepakowym, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty. Włóż pokrojone ziemniaki do kosza Airfryera, upewniając się, że w jednej partii nie jest ich za dużo. Ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza i czas na 15-20 minut, w zależności od preferowanej chrupkości frytek. Co jakiś czas wstrząśnij koszem, aby równomiernie upiec
Słodkie okruszkiświeżego tymianku 3 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 cytryna, pokrojona na plastry (opcjonalnie) 1 cebula, pokrojona na kawałki (opcjonalnie) 3 ziemniaki, pokrojone w plastry (opcjonalnie) Przygotowanie kurczaka pieczonego w piekarniku Krok 1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. W miseczce przygotować masło czosnkowo-ziołowe, mieszając miękkie masło z posiekanym czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem(...)powierzchni mięsa. Pozostałym masłem natrzeć kurczaka na zewnątrz, aby nadać mu smak i zapobiec wysychaniu podczas pieczenia. Krok 3. Umieścić kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Obok poukładać pokrojone w plastry ziemniaki, pozostałą cebulę oraz plastry cytryny (jeżeli używane). Kurczaka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5-2 godziny, lub do momentu, gdy mięso będzie gotowe w środku, a skórka stanie
Moja Książka Kucharskanajnowsza wersja tej potrawy. Lubię knedle na słono, ale też i na słodko. Knedle ze śliwkami , czy jarskie knedle z serem i szpinakiem to kilka wcześniejszych przepisów. Dania z ziemniaków cieszą się dużą sympatią w mojej rodzinie. Knedle są smaczne i syte. Poza tym knedle z kurczakiem można przygotować na wiele sposobów. Do mięsnego farszu często dodaję groszek i boczek(...)ziemniaczane knedle mają dużo nadzienia. Nie chce, żeby to danie było tylko węglowodanową bombą ale również daniem bogatym w białko. Knedle z kurczakiem 30 sztuk Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 200 g pszennej mąki 250 g fileta z piersi kurczaka 150 g wędzonego boczku 80 g zielonego groszku sól i czarny pieprz do smaku Do podania 3 czerwone
codojedzeniaziołami i przyprawami tworzą świetną zupę, polecam 😊 Aby zupa nie była zbyt słodka w smaku, w stosunku do innych warzyw użyłam najmniej marchewki i pietruszki. Największą ilość stanowią ziemniaki. Aby nadać charakter zupie zastosowałam dużo ziół i przypraw, a pikanterii nadałam dodając ostrą papryczkę. Lekką kwasowość uzyskałam dzięki dodatkowi domowego sosu pomidorowego i kwaśnej śmietany. Składniki(...)niedużych ziemniaków - 1czerwona słodka papryka - 1ostra papryczka - 1 czerwona cebula - 3-4 ząbki czosnku -kawałek zielonej części pora -marchewka i pietruszka wielkości ok. 15 cm -spora gałązka świeżego tymianku -łyżka suszonego majeranku -łyżeczka czosnku staropolskiego (ziołowego ) -łyżka suszonej jarzynki bez soli -sól, pieprz do smaku -kilka kropel maggi ( opcjonalnie ) - sos pomidorowy lub duży pomidor -3 łyżki kwaśnej śmietany
Kulinarne przemysleniarisotto z suszonymi grzybami. Kremowe, wyraziste i pożywne. Zobacz przepis na ten obiad bez mięsa: RISOTTO Z GRZYBAMI – przepis na risotto z suszonymi borowikami 7. Placki z gotowanych ziemniaków z sosem To sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały od obiadu z poprzedniego dnia. Do tego lekki wegetariański sos gulaszowy – pysznie! Placki z gotowanych ziemniaków 8. Makaron z pieczarkowym(...)Jednogarnkowe danie z makaronem i serem mozzarella 18. Zupa zbójnicka z fasolą Jedna z najbardziej treściwych zup – czyli zupa zbójnicka – w wersji bez mięsa. W zupie znajdziesz ziemniaki, białą fasolę, pieczarki i wiele przypraw. Jaki termos obiadowy wybrać? Przepis na rozgrzewający posiłek – zupa zbójnicka bez mięsa | NOVEEN 19. Ruskie kotlety Kotlety a’la pierogi ruskie
Via Gustogrzybowa składniki: 400g świeżych grzybów (np. borowików, kurek, pieczarek) 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki masła 1,2 litra bulionu warzywnego lub grzybowego 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę (opcjonalnie dla zagęszczenia zupy) 200ml śmietany kremówki sól i pieprz do smaku posiekane, świeże zioła do podania (np. natka pietruszki, koperek) Zupa grzybowa przepis Krok 1. Oczyścić(...)zmięknie i stanie się szklista. Dodać czosnek i grzyby. Smażyć przez kilka minut, aż grzyby zmiękną i zaczną wydzielać aromat. Wlać bulion warzywny lub grzybowy, a następnie dodać pokrojone ziemniaki (jeśli używane). Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy wlać śmietanę i delikatnie wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut na wolnym ogniu
Moja Książka Kucharska