ziemniaki - 38421 przepisów (strona:401/2562)

Zapiekanka ziemniaczana 305

się przejść obojętnie koło takich pyszności :) To jeden z moich ulubionych przepisów i lubię do niego wracać od czasu do czasu, wam też polecam :) Składniki: 0,7 kg ziemniaków, 30 dkg boczku, 5-6 parówek, 2 duże papryki, garść oliwek, mała śmietana, kostka rosołowa, 2 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, ser żółty lub mozarella Przygotowanie: 1. Ziemniaki(...)patelni. 3. Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników na patelni oraz wykładamy oliwki. Dodajemy małą śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kostkę rosołową oraz zioła prowansalskie. 3. Ziemniaki kroimy w plasterki, układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym ziemniaki na zmianę z sosem z patelni. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na ok 20 min. Następnie dodajemy ser żółty starty na tarce

Kuchnia Pełna Pasji
Pierś kurczaka z buraczkami z parowaru 434

Obiad sprzed kilku dni, ale nie miałem czasu wcześniej wrzucić. Dziś przepis na filet z piersi, czyli moje ulubione mięsko, jak już pewnie zauważyliście :) Plus dodatek, czyli buraczki i ziemniaki :) W całości buraka trzeba parować ok. godziny, więc pokroiłem w plastry :) Składniki :  filet z piersi kurczaka  1 burak  2 ziemniaki  szczypiorek 3 łyżki oliwy z oliwek(...)Buraka myjemy, obieramy i kroimy w miarę cienkie plastry. Im grubsze są, tym więcej czasu potrzeba, żeby nie były twarde. Plasterki przyprawiamy papryką słodką, pieprzem czarnym i kardamonem mielonym. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy również w plasterki, po czym posypujemy tymiankiem.   Wkładamy na 1 poziomie do parowaru pierś z kurczaka na folii aluminiowej, oraz buraczki również na kawałkach folii

Parowar Faceta
Zdrowa zupa ziemniaczana 297

truflowej jako wisienka na torcie. Składniki: 1 duży por lub 2 mniejsze (nie ma za dużego pora do tej zupy) 2 średnie białe cebule 1 główka czosnku 0,5kg ziemniaków 1,2l buliony warzywnego lub drobiowego 150g śmietany 18% 1 listek laurowy 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soku z cytryny kolorowy pieprz oliwa truflowa oliwa z oliwek(...)oliwą. Pieczemy 15 minut na blasze. Po wyjęciu ząbki same będą wyskakiwały z łupinek. Pora kroimy na pół i siekamy na paski ok. 5mm. Cebulą kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku 2cm. W garnku rozpuszczamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Na średnim ogniu podsmażamy pod przykryciem pora i cebulę przez 3 minuty, co jakiś

W kuchni wieczorem
Kolumbijska zupa ziemniaczana z kurczakiem 208

pochodzi z programu "Gotuj zieleninę z Sophie" i został delikatnie przeze mnie zmieniony. Zapraszam do gotowania! Składniki na 4-5 porcji: 2 ćwiartki kurczaka 300 g batatów 400 g ziemniaków 1/2 l mleka 1/2 l wody + do pierwszego gotowania 1/2 łyżki suszonego tymianku 1 mała cebula 2 kukurydze cukrowe 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka oleju sól, pieprz(...)podania: kapary śmietana 12% plasterki avocado CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i zgniatamy. Ziemniaki obieramy i kroimy mniej więcej w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli (nie zarumieni), dodajemy suszony tymianek i czosnek. Przesmażamy przez minutę. Dodajemy ziemniaki, przesmażamy 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia

My Culinary Art
Prosta zapiekanka ziemniaczana 322

składniki * 50 dag łopatki wieprzowej * 50-70 dag najlepiej małych ziemniaków * 3 średnie marchewki * 2-3 cebulki ze szczypiorem ( mogą też być sama cebula tylko więcej) * przecier pomidorowy lub koncentrat * świeża lub suszona natka pietruszki * czosnek niedźwiedzi lub zwykły granulowany * sól, pieprz * olej Sposób przygotowania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę,cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę, szczypior umyć(...)również pokroić. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić nieco jak na frytki, wypłukać ze skrobi i osuszyć. Na patelnie lub do garnka o grubym dnie wlać nieco oleju, dodać cebulkę i lekko podsmażyć, dodać szczypior, podsmażyć, dodać, marchewkę, podsmażyć.  Dodać mięso, podsmażyć, wlać ok.1/3 szklanki wody i dusić na delikatnym ogniu

Mix smaku
Kartoflak 300

ulubiona potrawa mojego Taty, który zawsze pomaga Mamie, czynnie uczestnicząc w jego przygotowaniu. Samo przygotowanie nie jest żadną filozofią i nikomu nie powinno nastręczać trudności. Składniki: - ok. 2 kg ziemniaków - 4 jajka - słonina - boczek - kiełbasa - 3 cebule - czosnek (według upodobania) - przyprawy – sól, pieprz, majeranek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej   Na suchej patelni wytopić słoninę, dodać boczek, pokrojoną kiełbasę(...)podrumienić. Cebule pokroić w kostkę, dorzucić do słoniny z boczkiem. Smażyć, aż wszystko się zrumieni. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Odcisnąć wodę, odlać do miseczki. Gdy woda się odstoi – wylać ją, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać żółtka, przestudzoną słoninę z boczkiem, kiełbasą i cebulą, przeciśnięty przez

mojewypiekiinietylko
Pieczone ziemniaczki 172

czegoś naprawdę lekkiego. Czyli moje założenia padły, więc dzisiaj w pełnym składzie – danie obiadowe – pieczone ziemniaczki, jajko sadzone, sałata i zimna, prosto z lodówki maślanka.   Składniki: - ziemniaki sałatkowe lub młode - olej arachidowy - sól wędzona - pieprz syczuański (bardzo aromatyczna przyprawa lekko cytrynowa i łagodniejsza niż pieprz) - słodka papryka w proszku - otarty tymianek Dodatkowo: - jajka - sałata - maślanka - koperek, szczypiorek(...)zasadzie opisu wymagają tylko ziemniaki. Umyte, nieobrane, podgotowujemy w posolonej wodzie (ok. 6-8 min. od zawrzenia wody) mają być jędrne. Wodę odlewamy, a ziemniaki zalewamy zimną (hartujemy je). Gdy przestygną osuszamy na papierowym ręczniku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ziemniaki przekrajamy na połówki, układamy na przygotowanej blaszce, skrapiamy olejem arachidowym i posypujemy przyprawami – solą wędzoną, pieprzem syczuańskim, papryką

mojewypiekiinietylko
Szare kluski 221

danie kuchni wielkopolskiej, która właśnie słynie z wielu rodzajów klusek. Kulochy, nagusy, szkaplarki, tartusy, skubanki, szagówki, prażuchy, kluski szare, żelazne… długo jeszcze można by wymieniać. Warto dodać, że ziemniaki (pyry) do XIX wieku były towarem luksusowym. Popularne są do dnia dzisiejszego chyba na całym świecie. Szare kluski, to danie smaczne, szybkie, proste i bardzo syte.   Składniki(...)obranych ziemniaków - 2 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - sól Dodadtkowo: - 200g boczku wędzonego - 1 duża cebula - olej W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Przekładamy do płóciennego woreczka i odciskamy sok do miski. Gdy sok się odstoi wylewamy go pozostawiając skrobię, która osiadła na dnie. Do miski

mojewypiekiinietylko
Pyry z gzikiem 212

innych miejscach naszego kraju wiele osób nie wie jak je przygotować. A więc Warszawo, Krakowie, Bydgoszczo, Szczecinie, Gdańsku... ten przepis jest właśnie dla Was! :) Składniki (3 porcje): 1 kg ziemniaków 250 g twarogu  100 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 12% pół średniej cebuli świeży szczypiorek sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki musimy porządnie wyszorować pod bieżącą wodą, a następnie umieścić(...)noża). W międzyczasie przygotowujemy gzik. Twaróg i jogurt lub śmietanę przekładamy do miseczki. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę i pocięty szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.  Gorące ziemniaki przekładamy na talerz nie obierając i przekrawamy na 2/3 grubości na 4 cząstki . W środek każdego przeciętego ziemniaka wkładamy ok. 2 łyżek gziku i posypujemy pociętym szczypiorkiem

Zakręcony Widelec
Tarta bez formy z serem bekonem i cebulą 242

rzepisu z książki "Pie" Angeli Boggiano. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna składniki: (dla 4 osób) 500 g gotowego ciasta francuskiego roztrzepane jajko do posmarowania nadzienie : ok. 1/2 kg ziemniaków łyżka oleju ok 200 g wędzonego bekonu lub wędzonego boczku 2 duże cebule 200 g Chedar'a  3 łyżki śmietany 30% pieprz przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Ziemniaki(...)wierzch. ( Jeżeli używamy gotowego ciasta już rozwałkowanego w formie prostokąta, łatwiej i wygodniej będzie nam zrobić tartę prostokątną ) Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. rozłożyć na nim ugotowane plasterki ziemniaków, na ziemniakach smażony boczek z cebulą , posypać tartym serem i doprawić pieprzem. Polać śmietaną. Nadzienie układamy tak aby zostawić ok 2 cm pasek pustego ciasta dookoła tarty. Wszystko przykrywamy drugim

Stare Gary
Kulajda koprowa 225

użyłam koperku. Ale i z koperkiem wyszła bardzo dobra. składniki: duża garść suszonych grzybów, w sezonie ok 100 g świeżych 1 cebula 1,5 l bulionu olej 4-5 ziemniaków łyżka kminku 3 łyżki kopru lub koperku, drobno pokrojone 200 ml śmietany 1 łyżka mąki ziele angielskie listek laurowy sól ocet pieprz przygotowanie Grzyby szybko opłukać, zamoczyć na parę godzin(...)najlepiej na noc. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku z grubym dnem.  Dolać do garnka wywar, wrzucić ziemniaki i grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dosypać kminek, ziele angielskie i część  koperku. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. W miseczce mieszamy  śmietanę  z mąką, dolewamy stopniowo parę łyżek gorącej

Stare Gary
Żurek prosty i szybki 155

kisił się dłużej czy krócej. Tak więc najlepiej dodawać go stopniowo i sprawdzać czy zupa jest wystarczająco kwaśna.  składniki 1 cebula garść suszonych grzybów 350 g ziemniaków 50 g zwyczajnej kiełbasy (lub boczku) 2-3 ząbki czosnku majeranek wg uznania 1 l bulionu zakwas na żurek  - ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności ( ja dodaję(...)szklanki) przygotowanie Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki (boczek w kostkę). Grzyby zalać mała ilością wody i ugotować  - najszybciej zrobimy to w szybkowarze. W międzyczasie na patelni zrumienić cebulę, dodać do niej kiełbasę i nieco ją obsmażyć. W garnku zagotować bulion, dodać cebulę z kiełbasą, ziemniaki, czosnek majeranek, ugotowane grzyby

Stare Gary
Pizza na ziemniaczanym spodzie 285

Zapewne nieraz zdarzyło się Wam, że po obiedzie zostało sporo ugotowanych ziemniaków, prawda? U mnie również się to zdarza, rzadko- bo ziemniaki jem sporadycznie, ale dzisiaj ich nadmiar wykorzystałam do pizzy, a konkretnie do spodu :) Ziemniaczany spód jest chrupiący z wierzchu, a miękki- ale zwarty- w środku i dosyć sztywny. Jeżeli chodzi o dodatki do pizzy, to komponujemy według własnych(...)zalegających produktów- tak jak to było u mnie :) Polecam przepis do wypróbowania, chociażby w ramach eksperymentu, a być może nieraz do niego wrócicie? Jak robię to ja! :) Spód: * ziemniaki- 1 kg * jajka- 2 szt. * przyprawy: łyżeczka tymianku, pieprz * oliwa- do smarowania foremki Sos pomidorowy: * pomidory- 2 bardzo duże * czosnek- 1 ząbek * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka * przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprz

Kraina Miodem Płynąca
Imprezowa sałatka ziemniaczana 327

gdyż jest wygodna do trzymania, idealna na dwa małe kęsy, no i wygląda apetyczniej niż 'wymemłana' sałatka podana w misie (głównie dotyczy to sałatek majonezowych)! Jeżeli więc zostały Wam ziemniaki z wczorajszego obiadu, to już wiecie co robić! ;))) * ziemniaki- 2 duże * groszek konserwowy- mała puszka * ser kozi twardy- około 90 g * ogórek kiszony- 1 szt. * jogurt naturalny- 2 czubate łyżki(...)majonez- 1 czubata łyżka * cykoria- 2-3 szt. * sok z cytryny- 1 łyżeczka * pieprz, sól * natka pietruszki/koper- opcjonalnie Ziemniaki ugotować, ostudzić, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Ser kozi oraz ogórek kiszony również pokroić w kostkę i przełożyć wraz z odcedzonym groszkiem do ziemniaków. Zalać jogurtem, dodać majonez, wymieszać i doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem

Kraina Miodem Płynąca
Biała kiełbasa z francuską zapiekanką ziemniaczaną 170

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do rondla o grubym dnie. Wlewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy liść laurowy i powoli zagotowujemy, uważając, by mleko nie wykipiało. Trzymamy na malutkim ogniu przez 15 min, by wywar tylko mrugał, a mleko zgęstniało. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, Przekładamy łyżką cedzakową ziemniaki. Zalewamy mlekiem(...)przykryć całkowicie ziemniaków. Przykryte naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut by ziemniaki wchłonęły mleko i się zarumieniły. Pęta kiełbasy nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy pęta kiełbasy i rumienimy szybko z obu stron. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy pod przykryciem około 10 min. Gdy wino odparuje, rumienimy ponownie. Podajemy

Kredowe Menu