ziemniaki - 38421 przepisów (strona:399/2562)

Kiszka ziemniaczana 284

wtedy jak zwykle będziemy robić  ponownie białą . Dodam jeszcze, że  kiszka smakuje lepiej niż każda babka ziemniaczana, choć tą też oczywiście bardzo lubię. Składniki : 4 kg ziemniaków 250 g kiełbasy ( u mnie podwawelska) około 4-5 m cienkiego jelita naturalnego  2 średnie cebule 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól  pieprz majeranek szczypta gałki muszkatołowej Dodatkowo(...)słonina peklowana ( nie wędzona) kwaśna śmietana kilka gałązek świeżego tymianku Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.Cebulę i kiełbasę drobniutko pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju , dodać do startych ziemniaków. Dodać kaszę manną i jajka , doprawić solą, pieprzem, gałką i majerankiem. Porządnie wymieszać. Kiszkę ( ja kupuję oczyszczoną, zasoloną) przepłukać zimną wodą w celu sprawdzenia czy nie jest

Gosia gotuje
Kiszka ziemniaczana nr 2 136

Miała być pierwotnie przed lub po Wielkanocy, ale Mama już zakupiła kiszki na białą kiełbasę i nie mogłyśmy się powstrzymać :) Tym rrazem werssja  bez kiełbasy. Składniki : 4 kg ziemniaków około 4 m cienkiego jelita naturalnego  2 średnie cebule 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól pieprz majeranek 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: słonina peklowana  kwaśna śmietana papryka(...)konserwowa ( niekoniecznie, ale ja bardzo lubię taki dodatek) Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju lub smalcu...( u mnie olej). Dodać do startych ziemniaków  cebulę, kaszę manną i jajka , doprawić solą, pieprzem, gałką i majerankiem. Porządnie wymieszać. Kiszkę ( ja kupuję oczyszczoną, zasoloną) w Tescco  przepłukać zimną wodą

Gosia gotuje
Placki ziemniaczano-pieczarkowe 141

Niby niewielka zmiana od placków tradycyjnych, bo ciągle ziemniaki stanowią składnik podstawowy, ale smakują jednak inaczej. Polecam je zwłaszcza fanom pizzy, bo podane z serem,  ketchupem, porem i majonezem smakują wybornie. Składniki: 0,7 kg ziemniaków 5 dużych pieczarek 1  mała cebula 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz(...)smaku           olej  do smażenia Dodatkowo: 2 łyżki majonezu 1 nieduży jasny por garść tartego żółtego sera dobry ketchup Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić  w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, pieczarkami, roztrzepanymi jajkami, śmietaną

Gosia gotuje
Placki mięsno-ziemniaczane z sosem czosnkowo-oliwkowym 207

wielokrotnie pisałam, człowiek uczy się całe życie. Zazwyczaj gdy myślałam placki i mięso,  były to placki po węgiersku z gulaszem. W tym przepisie mięso ląduje jednak w ziemniakach, a dodatek stanowi pyszny sos czosnkowo-oliwkowy. Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki ziemniaczane z sałatką z boćwiny i jajkiem w koszulce Placki po węgiersku Placki ziemniaczano- pieczarkowe Tradycyjne(...)placki ziemniaczane Placki ziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki: 1 kg ziemniaków irys  IrysIi 1  mała cebula 400 g łopatki 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 2-3 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz  do smaku           olej  do smażenia

Gosia gotuje
Ziemniaki zapiekane w piekarniku 2702

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg ziemniaków 1 łyżka oleju ½ opakowania przyprawy do frytek i ziemniaków Ziemniaki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w półksiężyce. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Solimy wodę i gotujemy przez(...)minut, następnie odcedzamy i studzimy. Do zimnych ziemniaków dodajemy olej i przyprawę, mieszamy dokładnie ręką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczmy 60 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
SHEPHERD’s PIE – OBLIVION – zapiekanka pasterska 393

urządźcie sobie solidną ucztę w stylu The Elder Scrolls. Zobacz, jak zapiekanka pasterska wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZIEMNIAKI (5 min) Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki średniej wielkości. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. W czasie gotowania zabieramy się za mięsną warstwę zapiekanki. 2. CEBULA + CZOSNEK(...)dusimy wszystko jeszcze chwilę, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Kiedy mięsny farsz jest już dość zwarty – wyłączamy palnik i odstawiamy do wystygnięcia. 5. MASA ZIEMNIACZANA (3 min) Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich po 2 łyżki masła i śmietany oraz nieco gałki muszkatołowej do smaku i ubijamy całość tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę (zwykłym widelcem też da radę

Nerds Kitchen
Zalewajka 303

smakuje z kromką świeżego, posmarowanego masełkiem chleba. Moi drodzy, poznajcie zalewajkę! :)  Składniki na wielki garnek zupy: 1,5-2 litry zimnej wody wędzona ćwiartka z kurczaka 600 g ziemniaków duża cebula 300 g dobrej, podwędzanej kiełbasy 250-500 ml żurku* 4-5 ząbków czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe garść suszonych grzybków 2 czubate lyżki majeranku sól(...)żurki o różnym stopniu kwaśności oraz gestości, stąd brak konkretnej ilości w przepisie. Polecam dodawać go po trochu i próbować. Zupa ma być tylko lekko kwaskowa i lekko zabielona. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka razem z ćwiartką kurczaka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy obrany czosnek, ziele angielskie, listki laurowe, suszone grzybki, pół łyżki soli i stawiamy

Zawsze głodna!
Placki ziemniaczane 137

znaczy na oko, aż w końcu udało mi się dojść do proporcji. Obecnie placki wychodzą na prawdę smaczne i takie, jak pamiętam   Składniki: – 1 kg ziemniaków; - mała cebula; - 2 łyżki mąki; - 1 jajko; - sól, pieprz; – olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcedzić wodę, która powstała przy tarciu ziemniaków. Cebule(...)zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać ziemniaki, cebulę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami: śmietaną, cukrem lub keczupem Tradycyjne zwykłe jedzenie a niezwykle smaczne function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

dom-agi.pl
Pierogi ruskie 150

niestety nie udało mi się sfotografować odsmażonych, co znaczy, że smakowały Składniki: Ciasto: - 0,5 kg mąki; - 1 żółtko; - łyżeczka oleju; - sól; - 3/4 szklanki letniej wody; Farsz: - 1 kg ziemniaków; - 40 dag twarogu; - duża cebula; – sól, pieprz; Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odparować, wystudzić i zemleć. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, dodać do ziemniaków. Gdy ziemniaki

dom-agi.pl
Rzymska zapiekanka 423

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, robi się je stosunkowo prosto, a smak jest niesamowity. Najczęściej wprawdzie przyrządzam zapiekanki serowe, ale tym razem skusiłam się na zapiekankę z ziemniakami. Dobrze, że wszyscy domownicy podzielają mój zapał do zapiekanych dań, dużej ilości sera i oczywiście mięsa. Rzymska zapiekanka, którą dzisiaj Wam przedstawiam równie smaczna byłaby z makaronem, ale na pewno smak byłby inny(...)Smak przypominałby bardziej lasagne, gdyby zamienić te dwa składniki. Jak dla mnie jest idealna, bardzo sycąca i znika w błyskawicznym tempie. Składniki: - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule; - 0,5 kg mięsa mielonego - puszka krojonych pomidorów; - 0,5 małej kapusty; - 0,5 l bulionu; - szklanka mleka; - 10 dag sera; - czosnek, olej, sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa - 4 łyżki mąki i masła

dom-agi.pl
Tymiankowo - rozmarynowe ziemniaki 123

Składniki: 500 g ziemniaków 4 ząbki czosnku tymianek rozmaryn olej Przygotowanie: Ziemniaki umyć i podgotować w osolonej wodzie, aż będą pół miękkie ( z azwyczaj wystarczy 10 min od momentu zagotowania się wody ) . Nastawić piekarnik na 160 st C.  Do żaroodpornego naczynia wlać olej ( tyle, żeby na centymetr zakrył dno ) p rzyprawić go szczyptą tymianku i rozmarynu, dodać ząbki czosnku(...)łupinkach. Wstawić do pieca żeby olej był gorący ( wtedy ziemniaki nie przykleją się do dna ) . Pokroić ziemniaki w ćwiartki, umieścić w gorącym naczyniu    ( wymieszać z przyprawionym olej em , opcjonalnie lekko posolić ). Zapiekać pod grilem ok 10 min, aż się ładnie zarumienią..... Smacznego

Gaździnka warzy
Smażone ziemniaki z kurczakiem 208

Smażone ziemniaki uwielbiałam, zajadać razem z Dziadkiem w Starachowicach. K iedy przychodził wieczorem z działki, Babcia odsmażała je specjalnie dla niego, muszę przyznać, że z jednego talerza , widelec za widelcem karmiona przez Dziadka smakowały wybornie   :-) Ja dziś dodałam kilka składników więcej Składniki: 4 ziemniaki pół piersi z kurczaka 1 czerwona cebula kilka czarnych oliwek 1 czerwona papryka kilka łodyg(...)selera naciowego sól, pieprz, tymianek, papryka, ząbek czosnku 4 łyżki smalcu Sos: mały jogurt naturalny ząbek czosnku kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w o solonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w słupki, oliwki na pół . Selera obrać z nitek i pokroić na drobne kawałki.  Pierś kurczaka umyć , osuszyć i pokroić w paseczki

Gaździnka warzy
Kopytka 166

wczorajszego obiadu zostały mi ziemniaki, dlatego też dzisiaj postanowiłam uraczyć moich domowników kopytkami. Szybkie, klasyczne, bardzo smaczne. Idealne do dań mięsnych, jak i na słodko. Polecam;) Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie 1 jajko 200 gram mąki pszennej + do podsypywania szczypta soli Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić. Następnie przecisnąć je przez praskę bądź maszynkę do mielenia(...)mięsa(najdrobniejsze oczka sitka). Ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie stolnicę oprószyć mąką i z ciasta ziemniaczanego uformować ruloniki Górę ruloników delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałeczki (poduszeczki). Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia kopytek przez około 2-3 minuty. Podawać z sosem

Krakowskie smaki Ani
Stres kontra chipsy. Czekoladowe, wytrawne, prosto z NOMA. 125

zmarszczonych brwiach, zaciśniętych zębach, przyspieszonym kroku.  W pytaniach bez odpowiedzi, nieodebranym telefonie, zgubionych kluczach, niedbałej fryzurze.  W nadgryzionej w południe bułce, która miała być śniadaniem. W ziemniakach bez soli i kawie bez mleczka (choć to już nie stres, a dramat). Wszędzie. Jak mgła - oblał świat, zasłania horyzont i nie widać nic dalej. W dodatku rozsiadł się w samym(...)wahacie podpowiem, że autorem przepisu jest Rene Redzepi , szef kuchni restauracji NOMA , uznanej za najlepszą na świecie.  WYTRAWNE CHIPSY CZEKOLADOWE  porcja na 1 zestresowaną osobę;) 2 duże ziemniaki dobrej jakości olej do smażenia ok. 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o zawartości kakao min. 70% przyprawy do posypania: sól morska, płatki chilli, czarnuszka, mieszanka różowego pieprzu, rozmarynu

KUCHARNIA
Kluski śląskie 185

Kluski śląskie po śląsku nazywane gumiklyjzy, są to kluski ze specyficznym wgłębieniem które poza właściwościami dekoracyjnymi pełnią rolę swoistego pojemnika w którym zatrzymuje się sos. Składniki : ziemniaki mąka ziemniaczana  Przygotowanie : Ugotowane ziemniaki, jeszcze nieco ciepłe przeciskam przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki lekko ugniatam, dzielę na 4 równe części i po wyjęciu jednej z części uzupełniam to miejsce mąką ziemniaczaną. Wyrabiam(...)czym małym palcem dłoni tworzę wgłębienie. Gotowe kluski wrzucam do gotującej się osolonej wody. Gotuję jeszcze chwilę po tym jak wypłyną na górę. Uwaga :  W zależności od rodzaju ziemniaków i typu mąki ziemniaczanej może być potrzeba nieco zwiększenia ilości mąki. Prawidłowa ilość to taka kiedy masa ziemniaczana nie klei się do rąk

Mechanik w kuchni