pierwszy rzut oka można by pomyśleć , że to nie może się udać. Zarówno brokuły, jak i ziemniaki to warzywa o mało wyrazistym smaku, a ich wspólne połączenie w zapiekance da niezbyt ciekawy smakowo efekt. Właśnie i ja tak sobie pomyślałam, kiedy natknęłam się na taki właśnie przepis zamieszczony w niemieckojęzycznej książce wegańskiej. Jednak po przełamaniu oporów i głębszym wczytaniu się(...)pieczenia sos gęstnieje i ściśle otula zielone różyczki, co w całości do bardzo przypomina serowy odpowiednik, a przy tym smak jest o wiele bardziej interesujący. Składniki: ½ kg młodych ziemniaków pokrojonych w plastry (zanurzonych w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny) ½ średniej cebuli 1 papryczka chili 2 łyżki oliwy 2 szklanki mleka kokosowego 8 łyżek masła z orzeszków ziemnych
Roślinna - blog wegańskiSałatkę zrobiłam do pracy na drugie śniadanie, zamiast kanapki. Zostało mi z obiadu parę ugotowanych, młodych ziemniaków, więc grzechem byłoby wyrzucać. Objadać się na noc też nie wypadało :) Wystarczyło dodać parę składników i smaczna, sycąca sałatka gotowa. SKŁADNIKI: 2-3 młode, ugotowane ziemniaki 1 pomidor malinowy 1 cebula dymka 2 łyżki posiekanego szczypiorku pieprz czarny świeżo mielony sól(...)łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i skroić w półplasterki. Cebulkę posiekać i wymieszać razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Wsypać szczypiorek, a z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu zrobić dressing. Polać po warzywach. Sałatkę przygotowałam wieczorem, a na drugi dzień zabrałam do pracy. Smacznego :) Kategoria: Dania bez glutenu , DANIA WEGETARIAŃSKIE
https:KKuchniaMniamSkładniki: ziemniaki (4 szt.) kalafior (1/2 szt. średniej wielkości) tofu naturalne (7 dag) mleko kokosowe (1/3 szklanki) cebula dymka (1 szt.) sól pieprz ziołowy papryka ostra oliwa woda Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Ziemniaki myjemy i kroimy w "ćwiartki". Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy. Polewamy oliwą. Mieszamy. Pieczemy aż się zarumienią. Kalafiora gotujemy w posolonej wodzie(...)będzie prawie miękki. Tofu kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy mleko kokosowe. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą i papryką. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Kroimy cebulę. Kiedy ziemniaki i kalafior będą prawie gotowe odcedzamy kalafiora i układamy na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem z tofu. Posypujemy pokrojoną cebulą. Pieczemy wszystko przez
Weganka gotujeSkładniki: ziemniaki (1/2 kg) pieczarki (5 dużych) czosnek (1 ząbek) kapusta włoska (1 duży liść) brokuł (kilka różyczek) marchewka (1 szt.) pietruszka (1 szt.) świeży imbir sól pieprz anyż kurkuma woda oliwa z oliwek Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Ziemniaki myjemy. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy aż będą miękkie. W czasie gotowania się ziemniaków przygotowujemy(...)pieczarek. Dolewamy 3/4 szklanki wody. Dusimy ok 20 min. Podczas duszenia przyprawiamy pieprzem, solą, anyżem i sporą ilością kurkumy. Ścieramy na tarce odrobinę imbiru i dodajemy do potrawy. Kiedy ziemniaki będą miękkie odcedzamy je i wykładamy na talerze. Dodajemy warzywa
Weganka gotujeszparagi, pomiędzy masą obowiązków powstała ta zapiekanka. Wtedy kiedy powinnam się zająć ważnymi rzeczami, jakoś tak wszystko inne staje się niecierpiące zwłoki ;) Składniki (dla 4 osób): - 5 dużych ziemniaków - pęczek szparagów - cebula pokrojona w półplasterki - kilkanaście plasterków kiełbasy krakowskiej suchej (małe, okrągłe plasterki) - sól, pieprz, przyprawy: papryka słodka, czosnek, chili cayenne, bazylia Ziemniaki obrać, ugotować na lekko twardo. Szparagi(...)gotować przez 3 minuty. Ziemniaki, szparagi pokroić na dość małe kawałki. Kiełbasę pokroić drobno. Wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić, wymieszać, ponownie przyprawić. Polać kilkoma łyżkami oleju rzepakowego. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, a tak naprawdę tak długo, aż ziemniaki będą takie jak lubicie:) Przepis brał udział w akcjach: Sezon na szparagi oraz Szparagi na stół
Corner With RecipesIdealne danie na jesienne dni. Rozgrzewa i poprawia humor. Jednocześnie nie potrzeba do niego wiele pracy i czasu :) Składniki (2,3 porcje): - kilka dużych ziemniaków - 450 g szpinak mrożony - 200 g wędzonego łososia norweskiego - 1 cebula - czarne oliwki - suszone pomidory - 2 ząbki czosnku - kilka łyżeczek tartego parmezanu - sól, pieprz, mieszanka ziół: rozmaryn, tymianek, papryka słodka, cząber, bazylia, estragon(...)Ziemniaki ugotować na pół surowo. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Dodać szpinak doprawić przyprawami, chwilę poddusić. Oliwki, ziemniaki pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie ułożyć plasterki ziemniaków, na to ułożyć 1/3 masy szpinakowej, 1/3 łososia i oliwek. Powtórzyć to dwa razy i doprawić. Piec ok. 30 min w 200 stopniach, 10 minut
Corner With Recipesobiadem jest trochę pracy, bo trzeba najpierw ugotować ziemniaki, podsmażyć mięso i warzywa. Następnie upiec w piekarniku. Zapewniam jednak, że ten wysiłek się opłaci :) jeżeli nie mieliście jeszcze okazji jeść pieczonej cebuli i czosnku to koniecznie musicie spróbować! Składniki na 2 porcje: z przepisu Krew i mleko 4 podudzia z kurczaka 8 małych ziemniaków 4 pietruszki 4 marchewki 1 cebula(...)główka czosnku natka pietruszki 3 łyżki oleju suszony rozmaryn słodka papryka sól, pieprz 1. Ziemniaki obrać ze skórki. Ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. 2. W miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z przyprawami (sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka). Włożyć podudzia i dokładnie obtoczyć. Rozgrzać patelnię i podsmażyć podudzia. Włożyć do naczynia żaroodpornego. 3. Pietruszkę, marchewkę, cebulę obrać
Moja Galeria Smakukojarzy mi się głównie z ciastami i deserami. Ale doskonale sprawdza się również w zupie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 30 g masła 1 ziemniak 1 por (tylko biała część) 1 pęczek białych szparagów 100 ml białego wina 3 szklanki wywaru warzywnego 100 g mascarpone sok z 1 cytryny cukier, sól, pieprz do smaku gałka muszkatołowa biały(...)pieprz kawałek wędzonego łososia szczypiorek skórka otarta z cytryny Ziemniaki i por pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło, dodać por i ziemniaka, chwilę smażyć. Dodać białe wino. Odparować przez 3 minuty na dużym ogniu. Wlać bulion i gotować 10 minut. Dodać oczyszczone i pokrojone białe szparagi. Doprawić szczyptą cukru, lekko posolić i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać mascarpone
Moja Galeria SmakuJeżeli szukacie innego pomysłu na piersi z kurczaka niż te smażone w panierce to polecam te szybkie danie jednogarnkowe. Filety z kurczaka duszone z ziemniakami w białym winie i bulionie drobiowym. Z dodatkiem rozmarynu i soku z cytryny. Składniki na 2-3 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki 500 g ziemniaków, pokrojonych(...)głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Usmażyć filety po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odłożyć. Pokrojony w plasterki czosnek, podsmażyć przez 30 sekund. Dodać bulion, wino i ziemniaki oraz rozmaryn. Zagotować. Na wierzch ułożyć filety z piersi kurczaka. Przykryć pokrywką i dusić około 12-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Gdy danie będzie już gotowe polać sokiem z cytryny
Moja Galeria SmakuKurczak pieczony w całości z dodatkiem ziemniaków, pieczarek oraz pomidorków koktajlowych. Cytryna oraz czosnek włożone do środka kurczaka nadają mu ciekawego, cytrynowego smaku. Składniki: 1 kurczak (mój miał 1,3 kg) 4 ziemniaki 1 cebula 250 g pieczarek 2 gałązki pomidorków koktajlowych świeży tymianek lub 1 łyżka suszonego 4-5 łyżek oliwy 1 cytryna 4 ząbki czosnku sól, pieprz(...)Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć oliwą, posypać solą i pieprzem. Do środka włożyć ząbki czosnku oraz cytrynę pokrojoną w ćwiartki. 2. Cebulę pokroić w piórka, ziemniaki oraz pieczarki w ćwiartki. 3. W naczyniu do zapiekania ułożyć kurczaka, ziemniaki, pieczarki, pomidorki oraz cebulę. Posypać tymiankiem. Doprawić jeszcze solą i pieprzem, polać oliwą. 4. Piec w 180 stopniach przez 80 min, następnie
Moja Galeria SmakuFilety z kurczaka w miodowej marynacie, pieczone z brokułami i ziemniaczkami. Proste i smaczne danie jednogarnkowe. Składniki: 2-3 duże filety z kurczaka 1 brokuł ziemniaki Filety z piersi przekroić na pół. Brokuł podzielić na różyczki. Ziemniaki pokroić na ćwiartki. Marynata: 3 łyżki oliwy 1 łyżka roztopionego masła 2 łyżki miodu 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki musztardy Dijon(...)łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą. W naczyniu żaroodpornym umieścić ziemniaki. Spryskać je odrobiną oliwy. Posolić. Filety z każdej strony posmarować marynatą. Ułożyć obok ziemniaków. Piec przez 30 minut w 200 stopniach. Dodać brokuły i piec kolejne 15 minut, aż brokuły będą
Moja Galeria Smakujest też zestaw dodatków. Nie jest żadnym odkryciem, że oscypki i podobne sery dobrze czują się w towarzystwie żurawiny, więc podamy ten owoc w postaci konfitury. Będą również pieczone ziemniaki – najlepiej z dodatkiem rozmarynu. To ostatnie zioło to z kolei częsty towarzysz żurawin i w takim połączeniu znajdziecie je w wielu innych naszych przepisach. Opisywane danie może niekoniecznie spełnia nasze(...)serem 2015-07-27 21:44:06 Prosty w przygotowaniu i świetnie smakujący filet z kurczaka zapiekany pod plastrami wędzonego boczki i górskiego sera, podany z żurawiną i pieczonymi ziemniakami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średnie filety z kurczaka (po 250-300g) kilka plastrów (o grubości 4-5mm) parzonego wędzonego boczku kilka plastrów (nieco cieńszych
Kulinarna PokusaSkładniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 3 cebule 5 pieczarek 2 średnie cukinie 15 dag wędzonego surowego boczku 40 dag gęstej śmietany 18% 15 dag żółtego sera 2 jajka natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz masło do wysmarowania formy Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone pokroić w talarki o grubości około 1 centymetra. Cebule pokroić(...)plastry. Podsmażyć razem do zeszklenia cebuli i odparowania soku z pieczarek. Usmażyć pokrojony na małe kawałki boczek. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć na jego dnie warstwę z ziemniaków. Następnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą warstwą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami, startym żółtym serem oraz natką pietruszki. Sos doprawić do smaku gałką
Qchnia po prostuZamiast tradycyjnych ziemniaków przygotuj talarki ziemniaczane, rodzinka będzie zachwycona. Ten fantastyczny, chrupiący dodatek może okazać się najlepszym składnikiem drugiego dania, dlatego zrób ich więcej, bo bez dokładki się nie obędzie. Można je przygotować na dwa sposoby: upiec w piekarniku lub usmażyć w głębokim tłuszczu. Proponuję lżejszą, dietetyczną wersję z piekarnika. Składniki: 4 duże ziemniaki 2-3 ząbki czosnku(...)słodkiej wg upodobań Wykonanie: piekarnik nagrzać do 220`C obrane ząbki czosnku posiekać i rozetrzeć z solą, dokładnie wymieszać z papryką i olejem obrane lub pozostawione w łupinach ziemniaki pokroić w 0,5 cm plasterki i osuszyć na papierowym ręczniku. Wrzucić do miski, zalać przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!