ziemniaki - 38421 przepisów (strona:367/2562)

ZUPA PIECZARKOWA Z CHORIZO 142

Łatwa i szybka w przygotowaniu zupka pieczarkowa z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Jest lekka, pełna smaku i pyszna. Sprawdzi się, gdy nie mamy czasu lub chęci na długie stanie w kuchni. Nie wymaga gotowania wywaru z jarzyn lub mięsa, co znacznie skraca czas jej przygotowania. Najlepiej jeśli macie rosół lub bulion pozostały z weekendu, choć sama często robię ją zalewając(...)pierś kurczaka, którą wcześniej polecam zamarynować w przyprawach. SKŁADNIKI 50 g pikantnej kiełbaski chorizo (lub piersi kurczaka) 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 500 g pieczarek 1,2 litra gorącego bulionu lub wody garść listków natki pietruszki 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól, świeżo zmielony czarny pieprz

cool and minty
Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami 168

kasztanami Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów.  Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku.  Zapraszam! Składniki: 2 kacze udka 200 g gotowanych kasztanów 6 szalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku  2 gałązki świeżego rozmarynu sól i pieprz(...)łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szczypta słodkiej papryki 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego  Purée z ziemniaków i młodego groszku: 4 ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki  Wykonanie: Kacze udka umyć, osuszyć, oprószyć solą

Wino Francja Kuchnia
Karkówka z warzywami pieczona w rękawie 167

Składniki na porcję dla 4-6 osób: około 1 kg karkówki w kawałku 2 marchewki 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 mała, czerwona papryka 0,5 kg ziemniaków sól, pieprz ostra papryka Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (plasterki nie mogą być za cienkie!) i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Odstawić(...)najmniej 30 minut. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Warzywa delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem. Do foliowego rękawa przełożyć przyprawione mięso. Następnie na kawałki karkówki ułożyć cebulę. Obrócić rękaw do pieczenia i na karkówce ułożyć marchewkę, paprykę oraz ziemniaki

Ugotować
Zapiekany kurczak na puree kukurydziano-ziemniaczanym 171

mozzarelli 15-18 listków bazylii przyprawa do kurczaka sól pieprz olej do wysmarowania naczynia Puree kukurydziano-ziemniaczane: 2 puszki kukurydzy w puszce 130ml śmietany 30% 2 ząbki czosnku 500g ziemniaków (waga po ugotowaniu) pieprz sól Wykonanie: 1. Pomidorki i mozzarellę pokroić w plasterki. 2. Każdą z piersi kurczaka umyć, osuszyć, naciąć poprzecznie w 5-6 miejscach, oprószyć solą, pieprzem(...)przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 30 minut. Następnie każde nacięcie piersi wypełnić plastrem mozzarelli, pomidora i liściem bazylii. 3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, po tym czasie odcedzić i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. 4. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać obrany czosnek, śmietankę i całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać jeszcze ciepłe ziemniaki, doprawić solą, pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem 104

SKŁADNIKI: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4-5 jajek 6-7 plasterków boczku 4-5 ogórków konserwowych sos: 2 łyżki majonezu odrobina oliwy z oliwek sok z połowy cytryny (niewielkiej) łyżeczka musztardy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ugotowane w mundurkach ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę – wrzucamy do salaterki. Ogórki kroimy w kostkę i układamy na ziemniakach.  Jajka gotujemy na pół(...)miękko (około 5-6 minut w zależności od wielkości jajek) tak, by żółtko nie było całkowicie ścięte, następnie kroimy na kawałki i układamy. Polewamy ziemniaka, ogórka i jajka sosem majonezowym.  Boczek podsmażamy na patelni wytapiając tłuszcz tak, by po ostygnięciu był całkowicie chrupiący. Układamy na wierzchu sałatki

Gotowanie jest łatwe
Kotlety ziemniaczane 151

wiele kotlecików, ale mogą być smacznym dodatkiem do kolacji. Kotleciki podane z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty pekińskiej - to idealna propozycja obiadowa dla wegetarian. Składniki: około 600 g ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz gałka muszkatałowa masło ghee do smażenia bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna lub ziemniaczana - opcjonalnie Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez(...)praskę i odstawić do przestudzenia drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu do puree z ziemniaków dodać cebulkę, jajko, przyprawy i wymieszać, doprawić dość intensywnie. W zależności od odmiany ziemniaków, gdyby masa się źle formowała można dodać łyżkę skrobii ziemniaczanej. Formować kotleciki lekko zwilżonymi dłońmi, obtaczać w bułce tartej smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kulki ziemniaczane 352

ziemniaczanymi. Zrobiłam ich sporo, zjedliśmy i dopiero jak zostało kilka, to olśniło mnie, że może jednak je sfotografuję i Wam pokażę.  Na pewno nie raz zostanie Wam odrobinę ziemniaków z obiadu i zastanawiacie się, co z nimi zrobić. Sama nie raz mam ten dylemat, czy jakieś kopytka, czy śląskie, farsz na pierogi też po głowie nie raz krąży(...)więc fajnie się wkomponowały jako smażony dodatek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, bo zakładam, że widzieć, widział je każdy ;) to zachęcam do zrobienia. Na pewno będziecie zadowoleni! Składniki: ½ kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 płaskie łyżki mąki pszennej Ok 160g (jedna szklanka) mąki pszennej Sól (jeśli ziemniaki nie były solone przed gotowaniem) Pieprz do smaku Bułka tarta do panierowania Olej rzepakowy

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka ziemniaczana z łososiem 127

mówi, że zazwyczaj z prostych składników wychodzą najlepsze przepisy.  Musicie wypróbować!  Sałatka ziemniaczana z jajkiem i łososiem - przepis:  Składniki na 2 porcje sałatki:  4 średnie ziemniaki 2 jajka 100 g wędzonego albo solonego łososia  50 g kwaśnej śmietany 10-18% Kilka gałązek koperku, lub 2 łyżeczki suszonego  0,5 łyżeczki ziół prowansalskich Olej Sól(...)pieprz Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z łososiem?  Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w średnią kostkę. Umieszczamy w formie do pieczenia, skrapiamy olejem. Solimy i pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min, aż będą całkowicie upieczone i zrumienione.  W między czasie póki ziemniaki się pieką, gotujemy jajka na półtwardo

Kuchnia Łukasza
Wielkanocna rolada ziemniaczana z białą kiełbasą 141

Wspaniała propozycja na wielkanocny obiad. Jeżeli poświęcicie jej chwilę na przygotowanie - ona odpłaci Wam się znakomitym smakiem. Jest wyrazista w smaku, doskonale kremowa, po prostu przepyszna. Potrzebujemy: 6 ziemniaków 2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 opakowanie białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 240 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku(...)serka naturalnego (z wiaderka) 100 g mozzarelli Ziemniaki obieramy i ścieramy na plasterki na mandolinie. Foremkę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy równomiernie warstwę parmezanu. Na niej układamy plasterki ziemniaków, tak żeby nachodziły na siebie do mniej więcej połowy wysokości plastra. Na ziemniaki wysypujemy pozostałą szklankę parmezanu i wkładamy całość do piekarnika na 30 minut. Pieczemy

MamaOskarka
Chrupiące krokiety ziemniaczane 146

jest wart każdej spędzonej minuty przy ich wykonywaniu. Chrupiące z wierzchu, kremowe wewnątrz - poezja w każdym calu! Najlepiej zrobić od razu z podwójnej  porcji. :) Potrzebujemy: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz korbacze naturalne Wyroby Naturalne jajko, bułka tarta (ja użyłam panko) olej do smażenia Co to są korbacze? Korbacze to takie nitki sera(...)krokietów, do wypełniania brzegów pizzy, do robienia kratki serowej na tarcie. Warto się w nie zaopatrzyć i wypróbować. Ja swoje korbacze mam zawsze ze sklepu Wyroby Naturalne . Ugotowane ziemniaki muszą być dobrze odparowane oraz potłuczone tłuczkiem, aby nie miały grudek. Można wykorzystać również do tego celu praskę do ziemniaków. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko, posiekany koperek, a także pieprz

MamaOskarka
Ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka 119

smak jest genialny , wiadomo , codziennie raczej nie polecam , ale od czasu do czasu , nikomu w biodra nie wejdzie Polecam ! Składniki na średnią blaszkę : 1/2 niezbyt dużego kalafiora 5-6 ziemniaków 200 ml słodkiej śmietanki ( ja używam , grzesznej kremówki 30 % ) 1/2 kostki masła 2 łyżeczki granulowanego , suszonego czosnku 1 płaska łyżeczka , mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Ziemniaki obieramy(...)być nieco grubsze , gdyż trudno go cienko pokroić nawet na mandolinie i nie dzielimy na części . Teraz w dość głębokim naczyniu , układamy kilka wiórków masła , na to pierwszą warstwę ziemniaków , solimy , sypiemy połową gałki i czosnku , oraz pieprzem do smaku . Następnie układamy całego poszatkowanego kalafiora , solimy . Teraz reszta ziemniaków , solimy , sypiemy pozostałymi przyprawami , pokrywamy wiórkami masła i polewamy śmietanką . Zakrywamy

Ogrodnik w podróży
Zupa ogórkowa z dodatkiem jajka 112

zupy ogórkowej z dodatkiem jajka..a to był błąd..bo jajko świetnie pasuje nie tylko do szczawiowej,ale także i do ogórkowej. porcja rosołowa 1  marchewka  kilka ziemniaków kilka ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 18% koperek  sól, pieprz listek, ziele domowa wegeta jajka Do garnka wlać wodę, włożyć porcję rosołową, dodać przyprawy i marchew startą na tarce(...)gotować.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do garnka. Ogórki zetrzeć na tarce przełożyć do mniejszego garnuszka, wlać trochę bulionu i gotować.Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wtedy dodać ugotowane ogórki ,gotować do miękkości ziemniaków. Dodać śmietanę,dodać koperek , doprawić do smaku.Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem

Moje domowe kucharzenie
Zupa brokułowa z serem cheddar 123

bardzo sycąca, ale równocześnie bardzo kaloryczna. Przez dodanie sera jest prawdziwą bombą kaloryczną. Ale przecież raz na jakiś czas warto zgrzeszyć dla pysznego smaku Składniki: 2 brokuły 5 średnich ziemniaków 20 dag sera cheddar 5 szklanek bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1/2 śmietany słodkiej 12% 1/3 łyżeczki kminku Czarny pieprz, sól Sposób przygotowania: Zaczynamy(...)pokrojenia cebuli na drobną kostkę a czosnku na cienkie plasterki. Brokuł dokładnie myjemy, odcinamy twarde łodygi i dzielimy na małe łodygi. Ziemniaki obieramy i roimy na małą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy do tego cebulę i lekko doprawiamy solą. Smażymy, cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy do tego też czosnek i dalej smażymy mieszając przez

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pomysł na… zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym 105

fanów fiksów, miksów i innych zbędnych dodatków. Zapiekanka z ziemniaków, mięsa mielonego i sera cheddar. Ziemniaki i ser starłam na tarce o dużych oczkach. Mięso podsmażyłam bez tłuszczu i dodałam pomidory z chilli (z puszki). Doprawiłam kolendrą mieloną, ziołowym pieprzem i majerankiem. Ziemniaki wymieszałam z połową startego sera i gałką muszkatołową. Ziemniakami wyłożyłam spod i boki formy. Wyłożyłam

Kucharzyca
Placki ziemniaczane palce lizać 118

błyskawicznie poprawi nam humor. Gdy przygotujemy je według przepisu Agaty będą nie tylko pachnące, ale też smakowite. Klasyczne placki ziemniaczane Składniki na 15 placków średniej wielkości: 4 średniej wielkości ziemniaki (ok. 400 g) pół cebuli (ok. 60 g) 1 duży ząbek czosnku jajko 3 łyżki mąki pszennej (35 g) ¾ łyżeczki soli szczypta pieprzu Wykonanie Ziemniaki ścieramy na tarce o małych(...)wbijamy jajko oraz dodajemy mąkę i przyprawy, całość dokładnie mieszamy. Masa, którą otrzymamy, powinna być dość gęsta, jeśli jest zbyt rzadka (co zdarza się, gdy użyjemy do placków, młodych ziemniaków, o niskiej zawartości skrobi), dosypujemy nieco więcej mąki, ale nie za dużo, bo placki wyjdą twarde. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Łyżkę masy ziemniaczanej umieszczamy na patelni i formujemy

KulinarneImpresje.pl