Dziś polecam Wam bardzo proste i szybkie do zrobienia szkockie placuszki ziemniaczane - potato scone . Placuszki stanowią świetny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostaną z obiadu. Pierwotnie placuszki ziemniaczane były smażone na gorącym kamieniu, a w późniejszym okresie na rozgrzanej płycie kuchni. Obecnie smaży się je na patelni grillowej lub na zwykłej suchej patelni. W Szkocji placuszki ziemniaczane często(...)dziś przygotowałam były niezwykle smaczne, mięciutkie i puszyste, tak mi smakowały, że zjadłam sporą porcję, gorących prosto z patelni. Pychotka - polecam! Szkockie placuszki ziemniaczane Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków (najlepiej mącznych) 100-150g mąki (ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków, bardziej suche będą potrzebowały jej mniej, a wodniste więcej) 50g masła sól Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki dobrze posolić
Codzienne Gotowaniesmaku, kremowa zupa krem z cebuli. Pyszna i kremowa konsystencja sprawia, że smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjna zupa z cebuli. Do przygotowanie tej szybkiej i gładkiej zupy użyłam także ziemniaków i pietruszki. Lubczyk i gałka muszkatołowa sprawiły, że zupa delikatnie pachnie przyprawami, jest magiczna. Zupę krem z cebuli podaję najczęściej z tartym serem, grzankami, kleksem jogurtu, śmietany lub dobrej oliwy(...)czyli natka pietruszki i moja zupa krem z cebuli, taka aromatyczna i kremowa gotowa! Smacznego Składniki: ok. 2 l bulionu warzywnego, mięsnego lub wody 6 dużych cebul 3 ziemniaki 3 spore pietruszki 4 kulki ziela, 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku, suszony lubczyk, szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie: suszona ostra papryka do smaku olej do podsmażenia cebuli do podania: natka
Zasmakuj KuchniDanie syte i bardzo proste do przygotowania. Takie placki najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu 😊 Porcja dla 2-3 osób: placki ziemniaczane (5-6 sztuk) 3/4 kg obranych ziemniaków 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki mąki 1 jajko sól olej do smażenia sos śmietanowy z pieczarkami 100 ml śmietany 30% 2 udka z kurczaka (bez kości i skóry(...)pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz odrobina oleju do dekoracji posiekana zielona pietruszka Na samym początku przygotować placki ziemniaczane. Ziemniaki obrać, umyć. Cebulę obrać. Ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub za pomocą robota kuchennego). Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę oraz wsypać sól. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej. Za pomocą
UgotowaćAromatyczne ziemniaczane puree z wyraźnym musztardowym akcentem podane w pieczonym pomidorze to świetna propozycja podania popularnych w naszych domach ziemniaków w nowatorskiej odsłonie, którą warto wypróbować. Składniki: 750g ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany kremówki 1 szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 4-5 pomidorów sól pieprz olej Wykonanie: 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie(...)następnie odcedzić, dodać masło, śmietanę, gałkę muszkatołową, musztardę i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków do postaci gładkiego puree. 2. Pomidory umyć, wydrążyć środek, oprószyć solą, pieprzem i wypełnić ziemniaczanym puree. 3. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyoznacza wcale, że pierogi ruskie nie są potrawą polską, ani tym bardziej nie ma to związku z Rosją, jak niektórzy czasem sądzą. Nazwa ta odnosi się do farszu z ziemniaków oraz twarogu, który był i nadal jest popularnym nadzieniem na terenach kresowych, zarówno w Polsce (tereny Lubelszczyzny), jak i Ukrainie (czyli na Rusi)”. Najlepsze pierogi ruskie – dlaczego najlepsze? Sprawdźcie(...)mąki tortowej - 300 g mąki typ 00 (Manitoba) - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków - 600 g twarogu - 450 g wędzonego boczku (bekonu) - 3 cebule - sól, pieprz Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki
mojewypiekiinietylkoInny sposób podania ziemniaków. Super smakują w towarzystwie gotowanych na parze warzyw i mięsku. Dodatkowo zrobiłam też kilka kulek. Ziemniaki oskrobać, pokroić na małe kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. odcedzić i przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostudzenia. Włożyć ziemniaki do dużej miski, ugładzić powierzchnię. Podzielić masę ziemniaczaną na cztery części. Wyjąć jedną część, do pustego miejsca wsypać
Kuchnia PokoleńBardzo lubimy je, jako dodatek do obiadu. Świetnie też sprawdzają się jako przekąska z sosem czosnkowym. Składniki 500-600 g ziemniaków 700 ml zimnej wody 2 łyżki cukru 50 ml oleju rzepakowego 1 łyżka czerwonej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w „łodeczki”. Wodę(...)mieszamy z cukrem, wkładamy do niej ziemniaki i odstawiamy na min pół godziny. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Olej mieszamy z przy prawami, dodajemy do ziemniaków, ponownie mieszamy. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200°C z termoobiegiem, na środkowej półce
R'n'G KitchenPróbowaliście już przepyszne szaszłyki z ziemniaków z serowym nadzieniem i pieczone w piekarniku ( tylko 15 min. ) ? Polecam 😀 Bardzo latwy sposób przygotowania i efektowny wygląd. Świetny pomysł na obiad lub kolację. SKŁADNIKI 4 ugotowane duże ziemniaki 40 g startego twardego żółtego sera (najlepiej parmezan lub inny twardy ) 1 jajko 4 prostokątne kawałki miękkiego żółtego sera(...)nadzienia ) 150 -200g plastrów boczku 4 długie wykałaczki sol, pieprz do smaku papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać utarty ser, jajko, sól i pieprz do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Nadziać na wykałaczki kawałki żółtego miekkiego sera, oblepić ziemniakami, a nastepnie owinąć plastrami boczku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ułożyć
zielonacukinkajest ktoś, kto nie lubi kopytek? Lubią je dzieci i dorośli, a dla kuchennego recyklingu to doskonały sposób na wykorzystanie tłuczonych ziemniaków z poprzedniego dnia. Nie byłabym sobą, gdybym jednak czegoś od siebie nie dodała. Tym razem to ziarnista musztarda francuska, która powoduje delikatną chrupkość kopytek. Polecam dla odmiany! Składniki(...)ugotowanych ziemniaków – 2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka – 1 łyżeczka soli – 2 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej Do gotowania – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka soli Wykonanie: – Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa albo dokładnie utłuc razem z musztardą francuską. – W misce ziemniaki wymieszać z jajkami, doprawić solą
To co kochamSkładniki: 12 szt. udźcy z kurczaka 12 szt. ziemniaków 20 szt. pieczarek (niedużych) 4 łyżki suszonego majeranku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju 1 łyżka masła sól Sposób wykonania: Mięso nacieramy 3 łyżkami majeranku, zmiażdżonym czosnkiem, ostrą papryką i solą. Polewamy 2 łyżkami oleju i odstawiamy do lodówki na godzinę (lub na noc). Umyte ziemniaki (nieobrane(...)nacinamy co parę milimetrów uważając aby nie przeciąć je w całości. Mięso, pieczarki i ziemniaki wykładamy na blachę. Ziemniaki i pieczarki skrapiamy odrobiną oleju a następnie oprószamy solą i majerankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez godzinę. Podajemy z surówką (np. z sałatką szwedzką
Qchnia po prostuCZAS PRZYGOTOWANIA: 65 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 1/2 kapusty średniej wielkości, 500 g dobrej jakości kiełbasy, papryka żółta, papryka czerwona, 8 średnich ziemniaków, duża cebula, 4 łyżki koncentratu, sól, łyżeczka majeranku Cykoria , łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka oregano, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Kiełbasę kroję w półplasterki, cebulę siekam, papryki i ziemniaki kroję w kostkę(...)garnku z nieprzywieralną powłoką podsmażam na oleju kiełbasę, paprykę i cebulę z dodatkiem przypraw - majeranku, oregano i papryki słodkiej (około 10 minut). Co jakiś czas mieszam. Dodaję kapustę i ziemniaki, zalewam wodą (około 700 ml), dodaję koncentrat i sól. Gotuję na małym ogniu około 45 minut, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Danie w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaszare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną. Danie mało wyrafinowane, ale niezwykle smaczne – można sobie przypomnieć dzieciństwo. Nieco pracochłonne, ale bardzo szybko znika z talerzy. Składniki: Kluski: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka soli Ponadto: 250 g boczku wędzonego 2 cebule ok 250 g kiszonej kapusty po 4 liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca sól, pieprz Przygotowanie(...)Obrane surowe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Następnie masę ziemniaczaną przekładamy na durszlak i odcedzamy z nadmiaru płynu. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól. Mieszamy dokładnie. Masa ziemniaczana nie powinna być zbyt rzadka, aby ziemniaki nie rozpuściły się podczas gotowania, ani zbyt gęsta, gdyż będą twarde. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę
e-PrzepisyKulinarnejest bardzo prosta w przygotowaniu i zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Idealnie łączy w sobie wszystkie składniki, w tym słodycz ananasa rodzynek. To bardziej syta (ze względu na proporcje ziemniaków do reszty) wersja już prezentowanej przeze mnie sałatki z szynką, ananasem i ziemniakami - klik . Spróbujcie obu! Polecam! 6-8 ugotowanych ziemniaki 200g szynki 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki ananasa(...)szklanki rodzynek Dodatkowo: majonez + jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Ziemniaki, szynkę oraz odsączonego z syropu ananasa pokroić w kostkę, a kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć z jogurtem oraz majonezem. Sałatkę doprawić do smaku, a przed podaniem można schłodzić w lodówce
Di gotujeZapiekanki z mięsem mielonym to dania treściwe i szybkie w przygotowaniu. Na dodatek smaczne i w moim domu bardzo lubiane. Mięso mielone zapiekane z ziemniakami i brokułami to pomysłowa propozycja na obiad lub kolację. Do mięsa można dodać brokuły świeże lub mrożone. Kremowy sos serowy, apetycznie przyrumieniony, jest doskonałym zwieńczeniem tego dania. składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1/2 kg brokułów(...)ziemniaków sól, pieprz 3 jajka 250 ml gęstej śmietany 30 dag żółtego sera wykonanie: Ziemniaki obieram i całe gotuję w osolonej wodzie około 25 minut. Po wystudzeniu kroję w plastry. Brokuły podzielone na różyczki wrzucam na osolony wrzątek i gotuję około 5 minut. Po ugotowaniu przelewam je na sitku zimną wodą, by pozostały jędrne. Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju
babka w formie