Naleśniki ruskie z serem żółtym to pyszny pomysł na obiad. Zasmakują wszystkim miłośnikom naleśników, a także ruskich pierogów, gdyż farsz składający się z ziemniaków, cebulki, białego sera i wędzonego boczku bardzo je przypomina. Plusem naleśników jest to, że robi się je o wiele szybciej niż pierogi, nie trzeba zagniatać ciasta i żmudnie go sklejać. Naleśniki podałam podsmażone na maśle(...)youtu.be/sd9Sg1FDRh8[/embed] Składniki na około 12 naleśników ruskich: 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka pół łyżeczki soli łyżka oleju Farsz: 800 g ziemniaków cebula 250 g twarogu półtłustego 350 g boczku wędzonego pieprz, sól Ponadto: około 150 g sera żółtego Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy do powstania jednolitej masy i odstawiamy na 20 minut
e-PrzepisyKulinarnepamiętam, że jadłam i że mi nie smakował ale jak widać gusta się zmieniają albo trafiłam wtedy na kiepski egzemplarz ;). Langosze można robić na dwa sposoby: z gotowanymi ziemniakami jak i bez nich. A podawać można na wiele sposobów jak kto lubi. Najbardziej znany sposób podania jest ze śmietaną oraz żółtym serem. Choć na pewno dobrze smakuje też z okrasą(...)szczypiorkiem. Proponuję od razu zrobić podwójną porcję bo znika z talerza w mgnieniu oka. Jest pyszny, mniam. Składniki na langosz (wychodzi 4 duże lub 6 mniejszych): 2 duże ziemniaki (ugotowane w solonej wodzie) 2 szklanki mąki pszennej 0,75 szklanki mleka łyżeczka cukru 15g świeżych drożdży (można użyć suszonych w odpowiedniej proporcji) olej do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy
Mam apetyt na ...Sierpień i wrzesień to cudowna pora roku pełna wspaniałych, kolorowych warzyw. Ten ogrom pięknych warzyw trzeba koniecznie wykorzystać! W pierwszej kolejności postanowiłam przygotować zapiekankę z fenkuła, ziemniaków i pomidorów . Muszę przyznać, że po raz pierwszy wykorzystałam fenkuła, bardziej znanego jako koper włoski, ale jestem tym warzywem zachwycona! Bardzo odpowiada mi jego anyżkowy smak i zapach. Fenkuł świetnie sprawdza się(...)akcji wspólnego gotowania - gulasz warzywny. Zajrzyjcie do Ani, aby zobaczyć jej pomysł na letni, wegetariański gulasz. Ponadto wpis dodaję do akcji warzywa psiankowate . Gulasz z pieczonego fenkuła, ziemniaków i pomidorów Składniki: 2-3 fenkuły 1kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem) 1 średniej wielkości cebula 300g pomidorków koktajlowych 3-4 ząbki czosnku kilka listków rozmarynu dwie szczypty suszonego tymianku
Codzienne Gotowanieskąd by nie pochodziło , namawiam Was do spróbowania , jeśli jakimś cudem , jeszcze się na nią nie natknęliście się , bo warto , jest naprawdę pyszna . Składniki : 1 kg małych , młodych ziemniaków 4 -5 ząbków czosnku ( lub 3 łyżeczki granulowanego ) pęczek świeżego koperku 1 mała, cebula biała – cukrowa jeden jogurt grecki , gęsty 300 ml 3 łyżki ,gęstego majonezu ( ja uparcie, wierzę(...)Winiary ) sól, pieprz do smaku ( pieprzu zawsze sypię sporo ) 1 łyżeczka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki szorujemy , płukamy , nie obieramy . Gotujemy w mundurkach , aż zrobią się miękkie . Zlewamy wrzątek , zalewamy zimną woda i tak zostawiamy do ostygnięcia . Ostudzone ziemniaki , przekrawamy na połówki , przekładamy do miski . W osobnej miseczce mieszamy ze sobą jogurt,majonez , wyciśnięty praską czosnek , posiekaną cebulkę, koperek , pieprz
Ogrodnik w podróżyKrokiety w wersji uproszczonej... zwijane z wafli tortowych zamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu. Ten sposób na krokiety oszczędza nasz czas, gdyż nie musimy stać i godzinami smażyć naleśników 😉 Wystarczy tylko przygotować farsz, zawinąć go w wafel, a następnie panierować i smażyć. Szybkie i proste, prawda? A do tego pyszne(...)również tymianek, dzięki temu staje się on bardziej aromatyczny. Uwielbiam taki farsz i mogłabym jeść go na okrągło, czy to w pierogach, czy w krokietach... Składniki: ok. 600 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 2 małe cebule 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka masła olej do smażenia Wykonanie
Kuchnia MagdaLenybardzo proste i nadziane siekanym mięsem a do tego smażone w tłuszczu owczym, to u mnie nieco inna wersja. W cieście znajdziecie ser biały, a i farsz zastosowałam z ziemniaków i sera i coby urozmaicić smak, dorzuciłam suszone pomidory. W necie znajdziecie wiele przepisów na czebureki, łącznie z ciastem parzonym Ten wybrałam ze względu na zawartość sera. Ciekawiło mnie, jaki(...)chmurką. Dzięki serowi i dość bogatemu farszowi, pierogi są sycące i zwykle wystarcza zjedzenie ich 1-2 sztuk. Farsz to jak zwykle u mnie, czyszczenie lodówki, więc końcówka ziemniaków, które to wahałam się czy zużyć na placki czy też do innych celów. Wygrały inne cele Jak dla mnie, to pierogi mogłyby być nieco zbyt ciężkie z mięsnym nadzieniem
Mieszam w GarnkuDzisiaj zapraszam na placki z cukinii, marchewki i ziemniaków, pachnące ziołami i czosnkiem. Składniki: 1 kg małych cukinii 200 g obranej marchewki 600 g obranych ziemniaków 130 g mąki pszennej 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 3 czubate łyżeczki majeranku suszonego (polecam przyprawy Skworcu ) 1 czubata łyżeczka oregano 2 jajka 1 czubata łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu olej(...)minut, aby odciekła z soku. W międzyczasie kilka razy ją odciskamy. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do miski. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do cukinii. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, do cukinii. Dodajemy pozostałe składniki i całość bardzo
Smak mojego domuKładzione kluski ziemniaczane okraszone boczkiem i podane z duszoną kapustą kiszoną- mmmm, ależ ta Nasza kuchnia polska jest przepyszna!😋 Kluski przygotowuje się z surowych ziemniaków- stąd nazwa szare, ponieważ delikatnie szarzeją w wyniku utleniania, choć moje, z dodatkiem jajek od szczęśliwej kurki kompletnie nie są sine, a przyjemnie żółte 😊 Zamiast boczku i kapusty wybornie smakują z wszelkimi sosami, gulaszem, twarogiem(...)porostu polane śmietaną. 3-4 porcje: * ziemniaki- 800 g * mąka pszenna- 1 szklanka* * jajko- 2 szt. * mąka ziemniaczana- 2 łyżki * sól- 1 łyżeczka * pieprz- szczypta Okrasa: * kapusta kiszona- około 500 g * boczek- 80 g * cebula- 1 szt. średniej wielkości Kapustę kiszoną z dodatkiem odrobiny wody poddusić do miękkości. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek z dodatkiem cebuli. W międzyczasie przygotować kluski
Kraina Miodem Płynącalżejszego pieczywa. Propozycja na lipcowe nasze wypiekanie pochodzi od Niki, która prowadzi blog – Gotuj zdrowo! Guten Appetit! . Wybrała dla nas przepis na pyszne i puszyste bułeczki z gotowanymi ziemniakami. Składniki : przepis z bloga Niki – klik! 400 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka + 25 ml wody 25 g świeżych drożdży 140 g ugotowanych ziemniaków 45 g masła(...)łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Formować bułki
Weekendy w domu i ogrodzieczuję że to to :) i chyba warzywa i owoce oddają nam tym danym. I cukinia rośnie jak szalona. A że domownicy przepadają za plackami to dodanie innego warzywa do ziemniaków jest idealnym rozwiązaniem. Dodatkowo dodałam nasiona chia pierwszy raz ale już wiem że nie ostatni :) Kolejna zaleta - smakują zarówno na ciepło jak i na zimno ;) Składniki : 350 g ziemniaków(...)cukinii 70 g mąki lub trochę wiecej (zależy od ziemniaków) 2 jaja sól i pieprz do smaku Przygotowanie : ziemniaki i cukinię pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do naczynia miksującego dodać pozostałe składniki i zmiksować czas 20-30 s / obr 5-6 (gdy będzie zbyt wodniste dodaj trochę maki i ponownie wymieszaj) smażyć na rozgrzanej patelni na złocisty kolor
Gotowanie z pasjąserem oraz totalnie chłopskim dodatkiem, czyli boczkiem, szynką i cebulką podsmażonymi na złoty kolor! Mega smaczna bomba! :) Potrzebujemy (5 sztuk): 20 g świeżych drożdży 240 g ciepłego mleka 2 ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia i utłuczone 420 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: śmietana 18% (doprawiona solą i pieprzem, a jeśli lubicie to również czosnkiem) tarty żółty(...)boczek szynka wędzona Maestro Henryk Kania cebula Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i tłuczone ziemniaki. Traktujemy wszystko blenderem, aby nie pozostały żadne grudki z ziemniaków. Do ziemniaków z mlekiem dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono dosyć luźne, dlatego proponuję wyrabiać je mikserem. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie na dużej szerokiej patelni rozgrzewamy
MamaOskarkazielonymi jak i białymi szparagami. Składniki 250 g wyłuskanego groszku ( 700 g ze strąkami ) sól morska 1 czerwona cebula ząbek czosnku pieprz 700 g zielonych szparagów 500 g ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżki świeżo posiekanej pietruszki 2 łyżeczki przyprawy curry szczypta pieprzu kajeńskiego 250 ml bulionu jarzynowego 4 łyżki śmietany 4 łyżki kefiru Przygotowanie Wyłuskany groszek wrzuciłem(...)minut do mocno wrzącej wody, odcedziłem. Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem w kostkę. Warzywa umyłem. Szparagi obrałem, odciąłem zdrewniałe końce. Szparagi i ziemniaki pokroiłem na 3-centymetrowe kawałki. Podgrzałem oliwę, wymieszałem z cebulą, czosnkiem, pietruszką, curry i pieprzem kajeńskim. Dodałem szparagi i ziemniaki, podlałem to wszystko rosołem, posoliłem, popieprzyłem, gotowałem na średnim ogniu do miękkości ziemniaków. Dodałem śmietanę, raz zagotowałem
R'n'G KitchenSałatka ziemniaczana z fasolką szparagową Młode ziemniaki i fasolka szparagowa - to połączenie idealne na sałatka o tej porze roku. Przepis znalazłam, podobnie jak na sałatkę z pomidorów , w książce Italian Cooking School - Vegetables. Ponownie podkreślam, że kuchnia włoska jest fantastyczna - prosta i smaczna. Zdecydowanie polecam sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową , ponieważ idealnie sprawdzi się ona jako lunch do pracy(...)dodatek do obiadu czy do dań z grilla. Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową Składniki: 500g młodych ziemniaków 200-300g zielonej fasolki szparagowej 200-300g fasoli borlotti z puszki (użyłam fasoli z czarnym oczkiem) 2 szalotki lub 1 czerwona cebula 2 łyżki octu z białego wina 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz 1 ząbek czosnku natka
Codzienne GotowanieJeżeli zapytacie z czym kojarzy mi się wiosna, to na bank nie usłyszycie, że ze słońcem, kwiatami, śpiewem ptaków czy takie tam. Ja odpowiem, że z młodymi ziemniakami, SZPARAGAMI (moja miłość, jem tonami) czy koprem. Wiosna sprzyja daniom niewymagającym i lekkim. Łapcie. Ps. Pamiętajcie, że ryba ma policzki! To najmniejsza, ale i najdelikatniejsza część ryby, ładnie oddzielą się(...)podważeniu nożem. Składniki: - 2 pstrągi tęczowe - pół pęczka szparagów - małe, mode ziemniaki - cytryna - cebula - 3 ząbki czosnku - sól morska - grubo mielony pieprz - masło - pęczek koperku Będziemy potrzebować także sporego naczynia żaroodpornego lub po prostu blachy na której ułożymy składniki. Ziemniaki dokładnie myjemy, można wyszorować szczotką. Nie obieramy, bo w skórce jest wszystko co najlepsze. Gotujemy w osolonej wodzie
Cook&Loveniego nie muszę wmawiać żadnego jedzenia! Je wszystko, za porządkiem :) Na słono, na kwaśno i na słodko ;) Ostrego tylko nie daję :P Kuknijcie poniżej czy macie w domu zapas ziemniaków, mąki i truskawek i zabierajcie się za obiad! Z czym podacie knedle, to już Wasza sprawa. Możecie z masłem i bułką tartą, możecie ze śmietaną i cukrem, a nawet(...)theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok 30sztuk: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 2 jajka 2½ (do 3) szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli (+ sól do gotowania knedli) Ok 30 (35) sztuk truskawek Dodatkowo: 70g masła
Kuchnia w czekoladzie