ziemniaki - 38421 przepisów (strona:348/2562)

Fish&Chips 78

solimy z dwóch stron. Obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w panko lub bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu aż ryba będzie złocista. Frytki: 6 ziemniaków 1 łyżeczka sody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy i kroimy w trochę grubsze paski niż na frytki. Zalewamy zimną wodą, dodajemy sodę(...)odstawiamy na 30 min. (moczenie sprawia, że ziemniaki będą bardziej chrupiące). Piekarnik nagrzewamy do do 220 stopni. Namoczone ziemniaki odsączamy, obtaczamy w oliwie i ziołach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. (ja piekłam 40 min., musicie kontrolować jak się pieką i ewentualnie zwiększyć temperaturę). Gotowe ziemniaczki posypujemy solą. Sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu

Czarnawisienka
Bogracz 66

wzbogaci smak dania. Czy bogracz można mrozić? Jak większość dań, także bogracz nadaje się do zamrożenia. W tym wypadku dobrym pomysłem będzie zamrożenie go na etapie przed dodaniem ziemniaków i papryki. Poporcjuj danie, przełóż do pojemniczków lub woreczków, a następnie włóż do zamrażalnika. Kiedy będziesz mieć ochotę na gulasz, przerzuć ich zawartość do garnka, dodaj warzywa gotuj przez około pół(...)wołowego mięsa gulaszowego – kawałki o boku ok. 3cm 150 g boczku 4 duże ząbki czosnku 2 duże papryki 1 puszka pomidorów 100 g przecieru pomidorowego 400 g ziemniaków 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżka miodu duża szczypta soli olej do smażenia Jak zrobić bogracz W dużym garnku podsmaż boczek pokrojony w cienkie

okolicepalnika.pl
Piersi z kurczaka w ziemniaczanej panierce 173

panierkę Was co najmniej zaciekawi i spróbujecie wykorzystać go przy następnym smażeniu filetów z piersi kurczaka . Piersi z kurczaka w ziemniaczanej panierce Składniki: pierś z kurczaka: 3 szt. ziemniaki: 5 – 6 szt. cebula: 1 szt. jajko: 2 szt. mąka ziemniaczana sól i pieprz do smaku olej do smażenia Piersi z kurczaka w ziemniaczanej panierce Wykonanie: 1. Obierz ziemniaki(...)przekrój wzdłuż na dwie części. Jeśli piersi są duże przekrój jeszcze raz każdy filet. Następnie rozbij lekko mięso. Posyp solą i pieprzem i odstaw na kilka minut. 3. Starte ziemniaki przełóż na sitko i odciśnij dobrze powstały płyn. Dodaj 1 jako, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz pieprz i dobrze wymieszaj. 4. Na rozgrzany olej nałóż cienką warstwę ciasta ziemniaczanego wielkością

Kuchnia Na Wypasie
Zapiekane ziemniaki z pieczarkami w serze i jajku - doskonały dodatek do obiadu 54

Jeżeli lubisz ziemniaki jako dodatek do obiadu, to te zdecydowanie Tobie się spodobają. Taką propozycję spokojnie możesz przygotować jako kolację albo większą wersję w formie zapiekani na główne danie. W moim domu są świetnym dodatkiem do mięsa :) Składniki:  200 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w łódeczki) 400 g świeżych pieczarek  2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano(...)sera cheddar 1 łyżka oleju rzepakowego  3-4 jajka  sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Ziemniaki gotuj ok 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedź. Pieczarki pokrój w plasterki, następnie na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż je z ziemniakami na złocisty kolor. Dodaj sprasowany czosnek i oregano. Wszystko dopraw i wymieszaj ze startym serem, przełóż

Niezły Młynek
Gulasz Wołowy z Francji czyli Pot au Feu Faceta w Kuchni 49

marchewki obrane ✅ 3 rzepy pokrojone na wielkość kęsa ✅ 3-5 pory pokrojone w talarki ✅ 2 cebule pokrojone w ćwiartki ✅ 3 liście laurowe ✅ Świeży tymianek ✅ Świeża pietruszka ✅ 3-5 ziemniaki obrane ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo zmielony 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Zagotuję wodę, ok. 3-5 litry, w wysokim rondlu. 🛠️ Wrzuć wołowinę i gotuj ją przez kilka minut, aż będzie można usunąć szumowiny. 🛠️ Teraz zmniejsz temperaturę(...)przykryj pokrywką i gotuj ok. 60-120 minut, aż wołowina będzie miękka. 🛠️ Teraz dodaj resztę składników, oprócz ziemniaków i gotuj kolejne 1-1 i 1/2 godziny. 🛠️ Dodaj ziemniaki i teraz gotuj Gulasz, aż ziemniaki będę ugotowane. 🛠️ W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Dziś kolejny dzień z kuchnią Francuską. Życzę Ci smacznego. Po wczorajszej Sałatce Orzechowej i dzisiejszym Gulaszu Wołowym

RafalCook
Sałatka śledziowa z burakami 72

składników,  ale czasem tyle wystarczy by było pysznie. Sałatka jest bardzo efektowna idealna na święta czy przyjęcie. Składniki: 500 g filetów śledziowych 4 średnich buraków 3-4 ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 jabłko 3 łyżki zielonego groszku 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanego szczypioru majonez sok z cytryny  kminek mielony cukier sól, pieprz Wykonanie: Filety wymoczyć(...)wodzie przez 2 godziny.   Buraki umyć, owinąć w folię aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 °C i pieczemy przez 60-70 minut.  Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać.  Filety, ogórki oraz ziemniaki pokroić w kostkę .  Jabłko, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do miski wrzucić filety śledziowe, ziemniaki, ogórek, groszek, cebulę

magiczna kuchnia Kasi
Kotleciki rybne 90

Kotleciki są jedną z form w jakiej można połączyć mięso ryb z ziemniakami. Do przygotowania kotlecików sięgnąć można zarówno po świeżą jak i mrożoną rybę. Na pewno nie raz zdarzyło Wam się kupić mrożone ryby, które po rozmrożeniu totalnie nie nadawały się do smażenia. Takie ryby bez dwóch zdań sprawdzą się w kotlecikach. Do przygotowania kotlecików rybnych poza rybą wykorzystałam(...)również krewetki. W sumie było ich nawet więcej niż samej ryby. Krewetki oraz rybę połączyłam z ugotowanymi ziemniakami, papryczką chili i kolendrą. Tak przygotowane kotleciki są idealne nie tylko jako danie obiadowe ale również jako przekąska podana na imprezach. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kotleciki z rybą Składniki na kotleciki rybne. 10 dkg świeżej

MeCooks
Zapiekanka skandynawska z rybą i brokułem. Świetna na obiad w większym gronie. PRZEPIS 87

Jeśli planujesz obiad z rybą dla kilku osób, ten przepis będzie idealny. Zapiekanka skandynawska to też brokuły i ziemniaki, a więc jest jednocześnie zdrowo, pożywnie i po prostu pysznie. Przepis na zapiekankę skandynawską z rybą i brokułem Składniki: 600-700 gramów filetów z dorsza, mąka do panierowania, 1 brokuł, 3-4 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1/3 kostki masła, 2 płaskie(...)czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go solą i pieprzem. Powinien mieć konsystencję nieco rzadszą niż budyń, aby można nim było zalać zapiekankę. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, dolej mleko. Ziemniaki obierz, pokrój na połówki lub ćwiartki, jeśli są duże. Gotuj w osolonej wodzie przez 8 minut, dorzuć brokuł podzielny na różyczki i gotuj jeszcze 2 minuty. Od razu odcedź

Kulinarna Polska
Kotlety ziemniaczane z boczkiem 91

oraz szczypiorkiem. Chrupiące na zewnątrz i bardzo delikatne w środku. To pyszny, tani i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie gotowanych ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Można podać je z sosem czosnkowym, sałatką ze swieżych warzyw, surówką lub sosem pieczarkowym czy gulaszem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g boczku(...)plastrach 1 pęczek szczypiorku 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki bułki tartej  3 łyżki mąki + do oprószenia 1 jajko 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy. Do ziemniaków wlewamy mleko i blenduje na gładką masę

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety ziemniaczane z boczkiem 91

oraz szczypiorkiem. Chrupiące na zewnątrz i bardzo delikatne w środku. To pyszny, tani i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie gotowanych ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Można podać je z sosem czosnkowym, sałatką ze swieżych warzyw, surówką lub sosem pieczarkowym czy gulaszem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g boczku(...)plastrach 1 pęczek szczypiorku 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki bułki tartej  3 łyżki mąki + do oprószenia 1 jajko 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy. Do ziemniaków wlewamy mleko i blenduje na gładką masę

Kuchnia MagdaLeny
Makkaraperunat 114

fińską? Oprócz tego, że była "zero waste" zanim to stało się modne, to jeszcze stosunkowo banalne potrawy mają bardzo egzotyczne nazwy. Tłumaczenie dzisiejszego dania to kiełbasa makkara  z ziemniakami perunat.  Bardzo popularne w Finlandii danie uliczne, stosując bezpośrednią kalkę z angielskiego, czy fast food, stosując dużo bardziej popularny makaronizm :) Jak na kuchnię "zero waste" przystało, do jego przyrządzenia(...)Jyväskylä mówią na to "danie taksówkarzy". Ja nie wiem jaki tam mają stosunek do taksówkarzy, ale u nas w kraju porównanie kogokolwiek do taksówkarza jest zasadniczo pejoratywne :) Składniki: - ziemniaki - jakieś parówki - ogórki kiszone, czy inne warzywa, które zalegają nam w lodówce, a które lubimy jako surowe dodatki - ketchup lub inny sos np. majonez jeśli chcielibyśmy dodać akcentu holenderskiego i potrzebujemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Koperty z kapusty z wiejskim nadzieniem 79

tradycyjnych smaków. Takich, do których lubimy wracać na co dzień i od święta. Zapraszamy na przepis. KOPERTY Z KAPUSTY Z WIEJSKIM NADZIENIEM Składniki: kapusta włoska lub biała: 8 liści ziemniaki gotowane: 1 kg cebula: 1 szt. słonina: 100 g koperek posiekany : 2 łyżki olej do smażenia sól i pieprz do smaku Panierka: jajka: 3 szt. bułka tarta KOPERTY Z KAPUSTY(...)drobną kostkę i wytapiamy, aż powstaną chrupiące skwarki, które oddzielamy od tłuszczu. 3. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na łyżce smalcu, aż się zrumieni. Do gorącej cebulki dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Doskonale się sprawdzą ziemniaki, które zostały nam np. z wczorajszego obiadu. 4. Do ziemniaków dodajemy odsączone skwarki (bez tłuszczu) i koperek. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kuchnia Na Wypasie
Stalowe kluski łyżką kładzione 1619

odnajdziecie lub rozpoznacie zapewne znajome smaki. Bez wątpienia przecież kluski stalowe wszyscy znamy. Ale czasem nawet dobrze znane dania nas czymś zaskakują. STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE Składniki: ziemniaki mączne: 1 kg mąka pszenna: 200 – 300 g jajko: 1 szt. Oraz cebulka mała: 1 szt. kiełbasa swojska: 100 g smalec: 2 łyżki STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE Wykonanie: 1. Obrane ziemniaki(...)ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sito, aby odsączyć nadmiar wody. 2. Po odciśnięciu ziemniaki przekładamy do miski. Płyn z ziemniaków delikatnie zlewamy, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do masy ziemniaczanej. 3. Dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ilość mąki zależy od gęstości ciasta, które powinno być o takiej konsystencji, aby wstawiona w nie łyżka

Kuchnia Na Wypasie
Austria - Wiener Sellerieschnitzel mit steirischem Kartoffelsalat, czyli sznycel z selera po wiedeńsku ze styryjską sałatką ziem 64

selera, ale zazwyczaj jemy je z purée ziemniaczanym i surówką. Dzisiaj postanowiliśmy przygotować sznycel z selera po wiedeńsku ze styryjską sałatką ziemniaczaną.  Składniki (4 porcje): Kartoffelsalat: - 800 g ziemniaków - łyżka oleju - pół cebuli - łyżka octu winnego - szklanka bulionu ( my ugotowaliśmy sami: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 1 lodyżka selera naciowego z liśćmi, 3 suszone grzybki(...)pszennej - pół szklanki mąki z ciecierzycy + 5-6 łyżek wody - pół szklanki bułki tartej - olej (do smażenia) - kilka plasterków cytryny (do podania)  Przygotowanie: 1) Najlepiej dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie i schować do lodówki na noc.  2) Przygotowujemy bulion - jeśli robimy sami pamiętajmy żeby połówkę selera wyciągnąć po około 20 minutach i odstawić

Roślinożerni urlopowicze