tradycyjnych smaków. Takich, do których lubimy wracać na co dzień i od święta. Zapraszamy na przepis. KOPERTY Z KAPUSTY Z WIEJSKIM NADZIENIEM Składniki: kapusta włoska lub biała: 8 liści ziemniaki gotowane: 1 kg cebula: 1 szt. słonina: 100 g koperek posiekany : 2 łyżki olej do smażenia sól i pieprz do smaku Panierka: jajka: 3 szt. bułka tarta KOPERTY Z KAPUSTY(...)drobną kostkę i wytapiamy, aż powstaną chrupiące skwarki, które oddzielamy od tłuszczu. 3. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na łyżce smalcu, aż się zrumieni. Do gorącej cebulki dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Doskonale się sprawdzą ziemniaki, które zostały nam np. z wczorajszego obiadu. 4. Do ziemniaków dodajemy odsączone skwarki (bez tłuszczu) i koperek. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Na Wypasieodnajdziecie lub rozpoznacie zapewne znajome smaki. Bez wątpienia przecież kluski stalowe wszyscy znamy. Ale czasem nawet dobrze znane dania nas czymś zaskakują. STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE Składniki: ziemniaki mączne: 1 kg mąka pszenna: 200 – 300 g jajko: 1 szt. Oraz cebulka mała: 1 szt. kiełbasa swojska: 100 g smalec: 2 łyżki STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE Wykonanie: 1. Obrane ziemniaki(...)ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sito, aby odsączyć nadmiar wody. 2. Po odciśnięciu ziemniaki przekładamy do miski. Płyn z ziemniaków delikatnie zlewamy, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do masy ziemniaczanej. 3. Dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ilość mąki zależy od gęstości ciasta, które powinno być o takiej konsystencji, aby wstawiona w nie łyżka
Kuchnia Na Wypasieselera, ale zazwyczaj jemy je z purée ziemniaczanym i surówką. Dzisiaj postanowiliśmy przygotować sznycel z selera po wiedeńsku ze styryjską sałatką ziemniaczaną. Składniki (4 porcje): Kartoffelsalat: - 800 g ziemniaków - łyżka oleju - pół cebuli - łyżka octu winnego - szklanka bulionu ( my ugotowaliśmy sami: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 1 lodyżka selera naciowego z liśćmi, 3 suszone grzybki(...)pszennej - pół szklanki mąki z ciecierzycy + 5-6 łyżek wody - pół szklanki bułki tartej - olej (do smażenia) - kilka plasterków cytryny (do podania) Przygotowanie: 1) Najlepiej dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie i schować do lodówki na noc. 2) Przygotowujemy bulion - jeśli robimy sami pamiętajmy żeby połówkę selera wyciągnąć po około 20 minutach i odstawić
Roślinożerni urlopowiczeDługo nie potrafiłam znaleźć dobrego sposobu na kasze. W sumie kasze to głównie jadałam w krupniku lub z gulaszem. Nie wyobrażałam sobie podać kaszy zamiast ziemniaków, tak bez żadnego sosu. A wszędzie trąbią: “Jedzcie kasze”, “Kasze są zdrowe”. Myślałam “Super, chętnie. Tylko jak? Z czym? Znowu ciężki gulasz? To nie dla mnie…” Ale w końcu odkryłam! Pyszną kaszę z grillowanymi(...)tradycyjne ziemniczaki w drugim daniu i wcale nie musi jej towarzyszyć tłusty, zawiesisty sos. Składniki (na 2 porcje): 100 g kaszy wiejskiej 1 mała cukinia 4 pieczarki 3 małe ziemniaki 1/4 papryczki chili szklanka bulionu warzywnego ( może być bulion z połowy kostki warzywnej) przyprawa do ziemniaków papryka słodka dwie piersi z kurczaka (lub jedna podwójna) pół szklanki jogurtu naturalnego (kefiru
Moja DelicjaPyszna i sycąca zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym. Łatwa do przygotowania. Nie wymaga blendowania. Dobrze ugotowany por nie będzie w ogóle przeszkadzał, a ziemniaki odpowiednio zagęszczą zupę. W zupie tej zasmakowali wszyscy (włącznie z dwuletnią córeczką) 🙂 POLECAM każdemu! Składniki zupy porowo-ziemniaczanej: 2 duże pory 2 łyżki masła 1 liść laurowy 1 kg ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego(...)dużym garnku roztopić masło. Wrzucić pory, liść laurowy i dobrze wymieszać. Trzymać na średnim ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszać tak długo, aż ziemniaki dobrze pokryją się masłem. Następnie wlać bulion oraz śmietanę. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować przez 15 min. Zupa ma lekko bulgotać. Dodać łososia pokrojonego w paseczki
Moja DelicjaUdka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie(...)mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin. Składniki: 6-8 udek 4-5 ziemniaków 1 papryka czerwona 1 cebula 1 bakłażan ok. 250 g pieczarek ok. 250 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu Marynata do udek: 2 szklanki kefiru 3 ząbki
Kuchnia MagdaLenyUdka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie(...)mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin. Składniki: 6-8 udek 4-5 ziemniaków 1 papryka czerwona 1 cebula 1 bakłażan ok. 250 g pieczarek ok. 250 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu Marynata do udek: 2 szklanki kefiru 3 ząbki
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj przepis na smaczną i szybką sałatkę z młodych ziemniaków. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka ziemniaczana Składniki 50 dag młodych małych ziemniaków pęczek rzodkiewek 1 średni ogórek 2 łyżki drobno posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu sól pieprz Instrukcje Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie. Studzimy i jeśli mają cienką skórkę(...)obierania kroimy w około 1 cm kostkę. Jeśli nie, ziemniaki obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Rzodkiewki i ogórek kroimy w cienkie plasterki, mieszamy. Dodajemy drobno posiekany koperek, sól, pieprz do smaku i całość polewamy jogurtem zmieszanym z majonezem, mieszamy. Można dodać 2 ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka. Odstawiamy na chwilę żeby składniki dokładnie się
To co lubię - gotuję i polecamSylwestrowym menu mam propozycję na pyszne śledzie pod buraczkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. Składniki 8 filetów śledziowych 3 cebule 4 buraki 6 ziemniaków 3 jajka sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 250 ml kwaśnej śmietany 380 ml majonezu Instrukcje Buraki i ziemniaki gotujemy w skórce do miękkości. Jajka gotujemy(...)cebuli i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem. Polewamy małą ilością sosu. Na tarce o grubych oczkach trzemy buraki, delikatnie je rozkładamy widelcem, oprószamy solą, pieprzem. Na buraki ścieramy 3 ziemniaki, rozrzucamy widelcem, ponownie oprószamy solą i pieprzem. Polewamy sosem. Powtarzamy kolejno warstwy śledzie, cebula, sos, buraki, ziemniaki, sos. Na wierzch ścieramy jajka. Posypujemy koperkiem i pietruszką. Przykrywamy folią spożywczą
To co lubię - gotuję i polecamGłosów: 3 Average: 5 /5] składniki: 500 g ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie 100 g szpinaku świeżego 1 jajko 1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej 170-200 g mąki pszennej (ilość mąki zależy od jakości ziemniaków) wykonanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Szpinak miksujemy blenderem z jajkiem na papkę i dodajemy do ziemniaków. Mieszamy. Dodajemy stopniowo mąki
Domowy Smak Jedzeniajajka 1/2 łyżeczki soli 300 ml mleka 3,2% 100 ml wody 50 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej Farsz: 650 g ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 1 duża cebula 1 łyżeczka masła olej rzepakowy sól, świeżo mielony pieprz kolorowy Do podania: 200 g kwaśnej śmietany 12% mały pęczek koperku WYKONANIE Naleśniki(...)olej, wsypać obie mąki i zmiksować do jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzać. Wlewać po jednej chochli ciasta, rozlać je na całej powierzchni patelni i smażyć z obu stron. Farsz: Ziemniaki obrać, przekroić na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Wodę dobrze odcedzić. Do ziemniaków dodać masło i zagnieść. Następnie dodać do nich twaróg i ponownie zagnieść do połączenia
Passions hobbies lifeSałatka ziemniaczana z dodatkiem sałaty rzymskiej, dwóch rodzajów sera, prosciutto, jajek, czerwonej cebuli oraz miodowo-musztardowym dressingiem. Smaczna i sycąca. około 8-9 średniej wielkości ziemniaków 1 mini sałata rzymska 1 czerwona cebula 1 op. mini kulek mozzarelli 1 op. sera halloumi 100 g prosciutto 2 jajka Sos: 3 łyżki oleju 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu(...)łyżeczki musztardy (u mnie kielecka grillowa) sól, pieprz Ziemniaki dokładnie szorujemy, gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na półmisku. Sałatę rzymską drobno szatkujemy. Rozkładamy na ziemniakach. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Wkładamy pomiędzy ziemniaki. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na ćwiartki. Układamy na półmisku
Smaki Na Talerzu