ziemniaki - 38421 przepisów (strona:348/2562)

Kefirowe udka pieczone z warzywami 145

Udka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie(...)mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin. Składniki: 6-8 udek 4-5 ziemniaków 1 papryka czerwona 1 cebula 1 bakłażan ok. 250 g pieczarek ok. 250 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu Marynata do udek: 2 szklanki kefiru 3 ząbki

Kuchnia MagdaLeny
Kefirowe udka pieczone z warzywami 145

Udka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie(...)mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin. Składniki: 6-8 udek 4-5 ziemniaków 1 papryka czerwona 1 cebula 1 bakłażan ok. 250 g pieczarek ok. 250 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu Marynata do udek: 2 szklanki kefiru 3 ząbki

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka ziemniaczana 66

Dzisiaj przepis na smaczną i szybką sałatkę z młodych ziemniaków. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka ziemniaczana Składniki 50 dag młodych małych ziemniaków pęczek rzodkiewek 1 średni ogórek 2 łyżki drobno posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu sól pieprz Instrukcje Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie. Studzimy i jeśli mają cienką skórkę(...)obierania kroimy w około 1 cm kostkę. Jeśli nie, ziemniaki obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Rzodkiewki i ogórek kroimy w cienkie plasterki, mieszamy. Dodajemy drobno posiekany koperek, sól, pieprz do smaku i całość polewamy jogurtem zmieszanym z majonezem, mieszamy. Można dodać 2 ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka. Odstawiamy na chwilę żeby składniki dokładnie się

To co lubię - gotuję i polecam
Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. 83

Sylwestrowym menu mam propozycję na pyszne śledzie pod buraczkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. Składniki 8 filetów śledziowych 3 cebule 4 buraki 6 ziemniaków 3 jajka sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 250 ml kwaśnej śmietany 380 ml majonezu Instrukcje Buraki i ziemniaki gotujemy w skórce do miękkości. Jajka gotujemy(...)cebuli i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem. Polewamy małą ilością sosu. Na tarce o grubych oczkach trzemy buraki, delikatnie je rozkładamy widelcem, oprószamy solą, pieprzem. Na buraki ścieramy 3 ziemniaki, rozrzucamy widelcem, ponownie oprószamy solą i pieprzem. Polewamy sosem. Powtarzamy kolejno warstwy śledzie, cebula, sos, buraki, ziemniaki, sos. Na wierzch ścieramy jajka. Posypujemy koperkiem i pietruszką. Przykrywamy folią spożywczą

To co lubię - gotuję i polecam
zielone kopytka ze szpinakiem 75

Głosów:  3    Average:  5 /5] składniki: 500 g ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie 100 g szpinaku świeżego 1 jajko 1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej 170-200 g mąki pszennej (ilość mąki zależy od jakości ziemniaków) wykonanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Szpinak miksujemy blenderem z jajkiem na papkę i dodajemy do ziemniaków. Mieszamy. Dodajemy stopniowo mąki

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki po rusku 163

jajka 1/2 łyżeczki soli 300 ml mleka 3,2% 100 ml wody 50 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej Farsz: 650 g ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 1 duża cebula 1 łyżeczka masła olej rzepakowy sól, świeżo mielony pieprz kolorowy Do podania: 200 g kwaśnej śmietany 12% mały pęczek koperku WYKONANIE Naleśniki(...)olej, wsypać obie mąki i zmiksować do jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzać. Wlewać po jednej chochli ciasta, rozlać je na całej powierzchni patelni i smażyć z obu stron. Farsz: Ziemniaki obrać, przekroić na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Wodę dobrze odcedzić. Do ziemniaków dodać masło i zagnieść. Następnie dodać do nich twaróg i ponownie zagnieść do połączenia

Passions hobbies life
Sałatka ziemniaczana z halloumi i prosciutto 98

Sałatka ziemniaczana z dodatkiem sałaty rzymskiej, dwóch rodzajów sera, prosciutto, jajek, czerwonej cebuli oraz miodowo-musztardowym dressingiem. Smaczna i sycąca. około 8-9 średniej wielkości ziemniaków 1 mini sałata rzymska 1 czerwona cebula 1 op. mini kulek mozzarelli 1 op. sera halloumi 100 g prosciutto 2 jajka Sos: 3 łyżki oleju 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu(...)łyżeczki musztardy (u mnie kielecka grillowa) sól, pieprz Ziemniaki dokładnie szorujemy, gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na półmisku. Sałatę rzymską drobno szatkujemy. Rozkładamy na ziemniakach. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Wkładamy pomiędzy ziemniaki. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na ćwiartki. Układamy na półmisku

Smaki Na Talerzu
Zupa krem z cukinii z fetą i chorizo FIT 175

Składniki na 4-5 porcji: – 700g cukinii – 500ml bulionu (lub 500ml wody + 1-2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 3-4 mniejsze ziemniaki – 1 mała cebula – 1 pęczek natki pietruszki lub garść liści bazylii – 40g serka śmietankowego (kanapkowego) – 10g masła – 1 ząbek czosnku – ¾ łyżeczki soli – szczypta pieprzu Dodatkowo: feta, chorizo(...)szczypiorek Bulion zagotowujemy, a ziemniaki obieramy. Do większego garnka wkładamy pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę i ziemniaki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem (lub wodą z koncentratem bulionu), doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy masło, posiekaną natkę i serek, mieszamy. Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy

Be Fit Be Strong
Kotlety ziemniaczane 87

pieczarkowym lub ketchupem lub podać do mięsnego gulaszu, kotletów. To przepis, po który sięgać możesz przez cały rok. Wykonasz go z łatwo dostępnych i tanich składników. SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 mała cebulka drobno posiekana 2 łyżeczki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku olej do smażenia dodatkowo panierka: 1 duże jajko, bułka tarta(...)Uwagi do przepisu: Ziemniaki ważone były przed obraniem. Do smażenia użyłam oleju rzepakowego, możecie użyć dowolnego roślinnego lub masła klarowanego (kotlety nabiorą dodatkowo maślanego aromatu). Do przygotowania kotletów potrzebować będziesz praski do ziemniaków lub tłuczka. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram, kroję na cztery, myję i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzam, tłukę na gładkie puree, przekładam do miski, studzę

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka sabaudzka, czyli zapiekanka ziemniaczana w boczku 119

pyszną kolację w długie, zimowe wieczory, gdy za oknem wieje i pada. Danie wywodzi się z ubogich terenów górskich, gdzie zimą nie było zbyt wielkiego wyboru warzyw poza ziemniakami, wieprzowiną i suszonymi owocami. Zapiekanka ziemniaczana w boczku to wspaniałe, domowe jedzenie, które każdy chętnie zje zimowym wieczorem, najlepiej w pobliżu rozpalonego kominka. Myślę, że zapiekanka sabaudzka jest bardzo bliska typowej(...)gustu ;) Polecam! Zapiekanka może być serwowana jako danie główne lub jako ziemniaczany dodatek do mięsa.  Zapiekanka sabaudzka, czyli zapiekanka ziemniaczana w boczku Składniki: 1,2 kg ziemniaków 2 cebule 16 śliwek suszonych (miękkich) 80 g rodzynek Około 30 plasterków cienkiego boczku (w zależności od wielkości naczynia/formy do zapiekania) Sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce

Codzienne Gotowanie
Kluski śląskie z sosem grzybowym 124

się przygotować obiad, który jest jednocześnie bez glutenu, bez laktozy i bez mięsa? Ależ oczywiście! Dziś jeden z przykładów, którego podstawą stały się pierwsze tegoroczne grzyby i młode ziemniaki, których smaku nie lubię i dlatego przemycam np. w kluskach śląskich. Składniki (na 2 porcje): Kluski ugotowane ziemniaki (na 2 obiadowe porcje) + mąka ziemniaczana w stosunku 4:1 Sos 6 zdrowych(...)trakcie obróbki puszczą sporo wody, która będzie parować, a potem grzyby obsmażą się w oleju.  Pod koniec smażenia grzybów dodać rozmaryn oraz cebulę startą na tarce do ziemniaków. Leciutko podsmażyć, ale tak, by cebula nie zmieniła koloru. Na patelnię wlać wodę (wlewam ok. 100 ml) i doprowadzić do wrzenia. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Posypać posiekaną

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa z zielonego kalafiora 97

kaszą manną. A tu zapraszam na  chrupiącą sałatkę z kalafiora Składniki: 500 g skrzydełek 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 pora 1 kalafior romanesco 3-4 ziemniaki 4 łyżki kaszy manny 150 ml śmietany 12% natka pietruszki 2 liście laurowa 3-4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie(...)seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, a por w półplasterki. Dodajemy warzywa do garnka i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie kalafior dzielimy na różyczki, a ziemniaki kroimy w kostkę. Z gotowego wywaru wyjąć mięso. Dodać ziemniaki, a po około 7 minutach dorzucić kalafior i wsypać kaszę manną. Gotujemy do miękkości ziemniaków. W kubku wymieszać

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania