ziemniaki - 38421 przepisów (strona:348/2562)

Koperty z kapusty z wiejskim nadzieniem 81

tradycyjnych smaków. Takich, do których lubimy wracać na co dzień i od święta. Zapraszamy na przepis. KOPERTY Z KAPUSTY Z WIEJSKIM NADZIENIEM Składniki: kapusta włoska lub biała: 8 liści ziemniaki gotowane: 1 kg cebula: 1 szt. słonina: 100 g koperek posiekany : 2 łyżki olej do smażenia sól i pieprz do smaku Panierka: jajka: 3 szt. bułka tarta KOPERTY Z KAPUSTY(...)drobną kostkę i wytapiamy, aż powstaną chrupiące skwarki, które oddzielamy od tłuszczu. 3. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na łyżce smalcu, aż się zrumieni. Do gorącej cebulki dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Doskonale się sprawdzą ziemniaki, które zostały nam np. z wczorajszego obiadu. 4. Do ziemniaków dodajemy odsączone skwarki (bez tłuszczu) i koperek. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kuchnia Na Wypasie
Stalowe kluski łyżką kładzione 1623

odnajdziecie lub rozpoznacie zapewne znajome smaki. Bez wątpienia przecież kluski stalowe wszyscy znamy. Ale czasem nawet dobrze znane dania nas czymś zaskakują. STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE Składniki: ziemniaki mączne: 1 kg mąka pszenna: 200 – 300 g jajko: 1 szt. Oraz cebulka mała: 1 szt. kiełbasa swojska: 100 g smalec: 2 łyżki STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE Wykonanie: 1. Obrane ziemniaki(...)ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sito, aby odsączyć nadmiar wody. 2. Po odciśnięciu ziemniaki przekładamy do miski. Płyn z ziemniaków delikatnie zlewamy, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do masy ziemniaczanej. 3. Dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ilość mąki zależy od gęstości ciasta, które powinno być o takiej konsystencji, aby wstawiona w nie łyżka

Kuchnia Na Wypasie
Austria - Wiener Sellerieschnitzel mit steirischem Kartoffelsalat, czyli sznycel z selera po wiedeńsku ze styryjską sałatką ziem 68

selera, ale zazwyczaj jemy je z purée ziemniaczanym i surówką. Dzisiaj postanowiliśmy przygotować sznycel z selera po wiedeńsku ze styryjską sałatką ziemniaczaną.  Składniki (4 porcje): Kartoffelsalat: - 800 g ziemniaków - łyżka oleju - pół cebuli - łyżka octu winnego - szklanka bulionu ( my ugotowaliśmy sami: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 1 lodyżka selera naciowego z liśćmi, 3 suszone grzybki(...)pszennej - pół szklanki mąki z ciecierzycy + 5-6 łyżek wody - pół szklanki bułki tartej - olej (do smażenia) - kilka plasterków cytryny (do podania)  Przygotowanie: 1) Najlepiej dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie i schować do lodówki na noc.  2) Przygotowujemy bulion - jeśli robimy sami pamiętajmy żeby połówkę selera wyciągnąć po około 20 minutach i odstawić

Roślinożerni urlopowicze
Kasza z grillowanymi warzywami i piersią z kurczaka 67

Długo nie potrafiłam znaleźć dobrego sposobu na kasze. W sumie kasze to głównie jadałam w krupniku lub z gulaszem. Nie wyobrażałam sobie podać kaszy zamiast ziemniaków, tak bez żadnego sosu. A wszędzie trąbią: “Jedzcie kasze”, “Kasze są zdrowe”. Myślałam “Super, chętnie. Tylko jak? Z czym? Znowu ciężki gulasz? To nie dla mnie…” Ale w końcu odkryłam! Pyszną kaszę z grillowanymi(...)tradycyjne ziemniczaki w drugim daniu i wcale nie musi jej towarzyszyć tłusty, zawiesisty sos. Składniki (na 2 porcje): 100 g kaszy wiejskiej 1 mała cukinia 4 pieczarki 3 małe ziemniaki 1/4 papryczki chili szklanka bulionu warzywnego ( może być bulion z połowy kostki warzywnej) przyprawa do ziemniaków papryka słodka dwie piersi z kurczaka (lub jedna podwójna) pół szklanki jogurtu naturalnego (kefiru

Moja Delicja
Kremowa zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym 76

Pyszna i sycąca zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym. Łatwa do przygotowania. Nie wymaga blendowania. Dobrze ugotowany por nie będzie w ogóle przeszkadzał, a ziemniaki odpowiednio zagęszczą zupę. W zupie tej zasmakowali wszyscy (włącznie z dwuletnią córeczką) 🙂 POLECAM każdemu! Składniki zupy porowo-ziemniaczanej: 2 duże pory 2 łyżki masła 1 liść laurowy 1 kg ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego(...)dużym garnku roztopić masło. Wrzucić pory, liść laurowy i dobrze wymieszać. Trzymać na średnim ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszać tak długo, aż ziemniaki dobrze pokryją się masłem. Następnie wlać bulion oraz śmietanę. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować przez 15 min. Zupa ma lekko bulgotać. Dodać łososia pokrojonego w paseczki

Moja Delicja
Kefirowe udka pieczone z warzywami 140

Udka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie(...)mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin. Składniki: 6-8 udek 4-5 ziemniaków 1 papryka czerwona 1 cebula 1 bakłażan ok. 250 g pieczarek ok. 250 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu Marynata do udek: 2 szklanki kefiru 3 ząbki

Kuchnia MagdaLeny
Kefirowe udka pieczone z warzywami 140

Udka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie(...)mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin. Składniki: 6-8 udek 4-5 ziemniaków 1 papryka czerwona 1 cebula 1 bakłażan ok. 250 g pieczarek ok. 250 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu Marynata do udek: 2 szklanki kefiru 3 ząbki

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka ziemniaczana 60

Dzisiaj przepis na smaczną i szybką sałatkę z młodych ziemniaków. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka ziemniaczana Składniki 50 dag młodych małych ziemniaków pęczek rzodkiewek 1 średni ogórek 2 łyżki drobno posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu sól pieprz Instrukcje Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie. Studzimy i jeśli mają cienką skórkę(...)obierania kroimy w około 1 cm kostkę. Jeśli nie, ziemniaki obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Rzodkiewki i ogórek kroimy w cienkie plasterki, mieszamy. Dodajemy drobno posiekany koperek, sól, pieprz do smaku i całość polewamy jogurtem zmieszanym z majonezem, mieszamy. Można dodać 2 ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka. Odstawiamy na chwilę żeby składniki dokładnie się

To co lubię - gotuję i polecam
Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. 77

Sylwestrowym menu mam propozycję na pyszne śledzie pod buraczkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. Składniki 8 filetów śledziowych 3 cebule 4 buraki 6 ziemniaków 3 jajka sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 250 ml kwaśnej śmietany 380 ml majonezu Instrukcje Buraki i ziemniaki gotujemy w skórce do miękkości. Jajka gotujemy(...)cebuli i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem. Polewamy małą ilością sosu. Na tarce o grubych oczkach trzemy buraki, delikatnie je rozkładamy widelcem, oprószamy solą, pieprzem. Na buraki ścieramy 3 ziemniaki, rozrzucamy widelcem, ponownie oprószamy solą i pieprzem. Polewamy sosem. Powtarzamy kolejno warstwy śledzie, cebula, sos, buraki, ziemniaki, sos. Na wierzch ścieramy jajka. Posypujemy koperkiem i pietruszką. Przykrywamy folią spożywczą

To co lubię - gotuję i polecam
zielone kopytka ze szpinakiem 70

Głosów:  3    Average:  5 /5] składniki: 500 g ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie 100 g szpinaku świeżego 1 jajko 1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej 170-200 g mąki pszennej (ilość mąki zależy od jakości ziemniaków) wykonanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Szpinak miksujemy blenderem z jajkiem na papkę i dodajemy do ziemniaków. Mieszamy. Dodajemy stopniowo mąki

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki po rusku 158

jajka 1/2 łyżeczki soli 300 ml mleka 3,2% 100 ml wody 50 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej Farsz: 650 g ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 1 duża cebula 1 łyżeczka masła olej rzepakowy sól, świeżo mielony pieprz kolorowy Do podania: 200 g kwaśnej śmietany 12% mały pęczek koperku WYKONANIE Naleśniki(...)olej, wsypać obie mąki i zmiksować do jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzać. Wlewać po jednej chochli ciasta, rozlać je na całej powierzchni patelni i smażyć z obu stron. Farsz: Ziemniaki obrać, przekroić na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Wodę dobrze odcedzić. Do ziemniaków dodać masło i zagnieść. Następnie dodać do nich twaróg i ponownie zagnieść do połączenia

Passions hobbies life
Sałatka ziemniaczana z halloumi i prosciutto 92

Sałatka ziemniaczana z dodatkiem sałaty rzymskiej, dwóch rodzajów sera, prosciutto, jajek, czerwonej cebuli oraz miodowo-musztardowym dressingiem. Smaczna i sycąca. około 8-9 średniej wielkości ziemniaków 1 mini sałata rzymska 1 czerwona cebula 1 op. mini kulek mozzarelli 1 op. sera halloumi 100 g prosciutto 2 jajka Sos: 3 łyżki oleju 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu(...)łyżeczki musztardy (u mnie kielecka grillowa) sól, pieprz Ziemniaki dokładnie szorujemy, gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na półmisku. Sałatę rzymską drobno szatkujemy. Rozkładamy na ziemniakach. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Wkładamy pomiędzy ziemniaki. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na ćwiartki. Układamy na półmisku

Smaki Na Talerzu