ziemniaki - 38421 przepisów (strona:346/2562)

Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami 53

Składniki: 700 ml bulionu warzywnego 3 duże buraki szklanka zakwasu z buraków (opcjonalnie) 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki śmietany 18% 6 średnich ziemniaków 2 duże cebule 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje)   Buraki pieczemy w folii aluminiowej w 180 stopniach około 40 minut(...)majeranek, gotujemy 15 minut, pod koniec wlewamy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę odcedzamy, lekko studzimy i zabielamy śmietaną. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, tłuczemy, dodajemy cebulę i sól, mieszamy. Ziemniaki wykładamy na talerz, nalewamy zupę, całość posypujemy natką. Artykuł Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sałatka z ziemniakami, ziołami i musztardą francuską 50

przecież nic nie szkodzi. Wyszły super. Musztarda francuska spasowała tam idealnie. I nie oszczędzajcie na ziołach, one też robią tam sporą robotę. Składniki: 1,5 kg średnich ziemniaków (ja użyłam młodych) 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy francuskiej 1 czubata łyżka majonezu sól pieprz Ziemniaki myjemy(...)jeżeli używamy starych, obieramy z nich skórę), gotujemy do miękkości, przecedzamy i odstawiamy. W dużej misce mieszamy ze sobą jogurt, majonez i musztardę, dodajemy do tego pokrojone na pół ziemniaki, poszatkowane zioła, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sosu wyszło za mało, można spokojnie do całości dolać jogurtu. Sałatkę wkładamy do lodówki, żeby się przegryzła. Artykuł Sałatka

Kardamonovy
Krem z pora z grzankami i serem pleśniowym 51

akurat w domu miałam bułkę z sezamem, więc postanowiłam ją do tego kremu dorzucić. Składniki: 1,2 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 2 duże pory (tylko jasna część) 3 ziemniaki 1 ząbek czosnku 100 g sera z niebieską pleśnią szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka masła sól pieprz grzanki siemię lniane (przepis na 4 porcje) Ziemniaki obieramy(...)Pory i ziemniaki myjemy, kroimy w większą kostkę i smażymy powoli w garnku na maśle, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupę studzimy, blendujemy na gęsty krem, wlewamy z powrotem go garnka, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy pokrojony w kostkę ser, siemię lniane

Kardamonovy
Barszcz czerwony z ziemniakami 53

piszę tutaj o tych syfiastych koncentratach z buraków, które można kupić. Fu. Róbcie swój zakwas. Zawsze.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 3 średnie buraki 5 ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz 1 łyżka masła (przepis na 4 porcje) Buraki myjemy, obieramy i ścieramy(...)ogniu około 10 minut. Pod koniec smażenia dorzucamy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do jej zeszklenia. Na tym etapie dodajemy bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i rozdrobnione ząbki czosnku, gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę znowu gotujemy. Podajemy ze śmietaną. Od czasu do czasu

Kardamonovy
Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami 78

poświęcać jakoś dużo czasu, a jest naprawdę pyszna. Sezon na botwinkę trwa, więc do garów raz, raz, dwa! Jestę raperę. Składniki: 1 l bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki puszka czerwonej fasoli szklanka zakwasu z buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu jabłkowego pęczek koperku 3 łyżki śmietany 18% szczypta cukru (opcjonalnie) sól 1 łyżeczka masła pieprz(...)patelnię z masłem wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy do tego obrane buraki botwinki pokrojone w plasterki, smażymy 2 minuty. Do buraków dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, umyte i poszatkowane liście i łodygi botwinki, a także czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Całość zalewamy bulionem, dodajemy zakwas i odsączoną fasolęgotujemy do miękkości ziemniaków i buraków. Pod koniec gotowania

Kardamonovy
Sałatka ziemniaczana z ogórkami i rzodkiewkami 61

róbcie na potęgę. Zdjęcie sałatki może jakoś super nie zachęca, ale było robione po 12 godzinach jej leżakowania w lodówce, więc ma prawo wyglądać niewyjściowo. Składniki: 10 średnich młodych ziemniaków 4 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewek 1 ząbek czosnku mały pęczek szczypiorku mały pęczek koperku pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)francuskiej sól pieprz Umyte ogórki kroimy w cienkie plasterki, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, obieramy, kroimy w grubsze plasterki i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich umyte i pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki, poszatkowane zioła i rozdrobniony czosnek. Ogórki odciskamy z wody, dodajemy do ziemniaków. Do małego słoika wlewamy jogurt, majonez

Kardamonovy
Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim 68

Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim poleca się na grilla. Parę dni temu wpadłam na pomysł połączenia ziemniaków z sosem tatarskim i ziołami. Wyszło naprawdę fajnie. W głowie mam jeszcze jeden pomysł na tego typu sałatkę, ale za nią wezmę się za jakiś czas. Ps. Zuzik, dzięki za pomoc. Składniki: 10 średnich młodych ziemniaków mały pęczek koperku mały pęczek(...)konserwowe 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, obieramy, kroimy w grubsze półplasterki i wrzucamy do miski. Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w drobną kostkę. Cebulę sparzamy wrzątkiem. Jogurt mieszamy w miseczce

Kardamonovy
Zupa ogórkowa z ziemniakami 55

Parę dni temu obiecałam opublikować przepis na tę zupę. Tadaaam, jest. Zupa ogórkowa z ziemniakami, która smakuje jak babcina. My próbując ją dziś, zapytał czy to moja zupa, bo smakuje jakoś inaczej. Moje są raczej cienkie. Wiecie… bez rosołu, bez śmietany (częściej korzystam z jogurtu jednak), z niewielką ilością masła jak już. Są smaczne, ale to nie to. Obiecałam(...)wody 2 udka z kurczaka 6 większych ogórków kiszonych z zalewą 2 marchewki 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera pół małej białej części pora 1 cebula 3 większe ziemniaki 1 duży liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego pół pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% pieprz 1 łyżka masła (przepis na 4 porcje)   Udka (nie ćwiartki :)) zalewamy zimną wodą, dodajemy

Kardamonovy
Kopytka 81

Kopytka wyszły chyba lepsze, niż moje poprzednie. Są bardziej sprężyste. Zajrzałam także do książki kucharskiej mojej ulubionej Hani i okazało się, że ona również kartoflankę dodawała. Składniki: 1 kg ziemniaków 250-300 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól     Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, dodajemy jajka i mąki(...)wyrabiamy ciasto. Ilość mąki pszennej ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę w kluski. Z ciasta formujemy długi wałek, który lekko spłaszczamy nożem i odcinamy średniej wielkości kopytka

Kardamonovy
Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami 66

wracając do tytułowego przepisu… barszcz czerwony to jedna z naszych ulubionych zup i powiem nieskromnie, że wychodzi mi naprawdę dobrze. Przedwczoraj zrobiłam dla odmiany barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami przepiórczymi. I znowu wyszedł świetnie. Myślę, że tym razem jednak to zasługa głównie miejsca, z którego pochodziły warzywa. Taka prawda. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego(...)zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 ugotowane buraki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 1 łyżka majeranku 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz olej rzepakowy parę gałązek natki pietruszki 1 opakowanie jajek przepiórczych (przepis na 4-5 porcji)   Do garnka z bulionem dodajemy obrane i starte na największych oczkach buraki, obrane ząbki czosnku, zakwas

Kardamonovy
Gnocchi z tapenadą 63

Dziś znowu obiad dedykowany nadmiarowi. Tym razem nadmiarowi ziemniaków. Przepis na gnocchi z tapenadą nie jest u mnie w sumie niczym nadzwyczajnym. Włoskie kopytka już dawno mam na blogu, nawet tapenada gdzieś się tam pałęta. Gnocchi są według przepisu Jamiego Olivera, zawsze je robię w ten sam sposób. Trzeba się trochę nagimnastykować przy tym przepisie, ale moim zdaniem warto(...)powiem, opierdzieliłabym jakąś lasagne albo inne ragu. Może machnę coś w następny weekend, bo ten najbliższy nie będzie raczej miał zwolenników tego typu kuchni. Składniki: 6 średnich ziemniaków ok. 2 garści mąki pszennej 1 duże żółtko szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz oliwa połowa porcji tapenady dwie garści startego parmezanu (ja użyłam sera bursztyn) (przepis na 2-3 porcje) Ziemniaki dokładnie

Kardamonovy
Sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi 87

Warto więc nieco więcej czasu poświęcić na jej przygotowanie i ułożyć składniki warstwowo. Udostępnij Sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi – składniki 500 g filetów śledziowych w oleju 4 średnie ziemniaki 2 średnie ugotowane lub upieczone buraki 3 jajka wielkości L 1 słoik marynowanych grzybów 4 ogórki kiszone 4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka musztardy francuskiej sól(...)pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie, odcedzić. Odstawić do wystygnięcia, po czym obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, następnie obrać i pokroić w kostkę. Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Grzyby wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Filety

niecodziennikpary
Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą / Smoked Mackerel Potato Salad 74

smaku, kremowa, i pyszna - posmakuje wszystkim fanom wędzonych ryb. Sałatka ziemniaczana to zawsze świetny pomysł do wykorzystania wszystkich resztek - jedzenia naprawdę nie warto marnować :) Sprawdzą się do niej ziemniaki, które zostały Wam z obiadu albo takie ugotowane w mundurkach. Warto użyć jednak ziemniaków, które ładnie trzymają kształt, by nie rozpadły się w sałatce podczas mieszania (typ A lub AB). Moja(...)TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na sałatki :) Jeśli lubicie ryby, polecam mój przepis na rybę z piekarnika z sosem pieczarkowym : Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą, składniki: 8 dużych, ugotowanych ziemniaków, mała wędzona makrela, 4 jajka na twardo,  kilka ogórków kiszonych lub konserwowych, czerwona cebula lub biała część pora, opcjonalnie garść oliwek, opcjonalnie kilka suszonych pomidorów, kilka czubatych łyżek majonezu

Lekcje w kuchni
Kapuśniak z kaszą jęczmienną 66

boczku. Zdarzało się „od wielkiego dzwonu”, że w zupie pływało żeberko. Na pewno nie brakowało jednego.. kiszonej kapusty :). Kapuśniak podawany był zawsze z gotowanymi i okraszonymi ziemniakami. Dzisiejszy przepis nie jest jednak tak ekstremalny i kapuśniak będziemy gotować na żeberkach Zapraszam więc na chwilę wspomnień i mam nadzieję, że ten nieco inny kapuśniak przypadnie Wam do gustu(...)łyżki cebula: 1 szt. marchew: 1 szt. pietruszka: 1 szt. liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 2 kulki sól i pieprz do smaku woda filtrowana Oraz: ziemniaki słonina Kapuśniak z kaszą jęczmienną Wykonanie: 1. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją przepłukać pod bieżącą wodą. 2. Do odpowiednio dużego garnka wkładamy kapustę, którą ewentualnie możemy pokroić na mniejsze kawałki. Oraz

Kuchnia Na Wypasie
Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym 86

zapiekanki gyros , smaczną zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem , oraz niekwestionowany hit naszego bloga, czyli ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego . Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym Składniki: mięso mielone: ok. 800 g ziemniaki: ok. 1,5 kg pieczarki: 300 g cebula: 1 duża lub 2 mniejsze papryka: 1 szt. jajko: 1 szt. sól i pieprz do smaku majeranek: 1 łyżka olej do smażenia(...)Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym Wykonanie: 1. Obrane ziemniaki gotujemy, następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. 2. Cebulę, paprykę kroimy w małą kostkę, natomiast pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki podsmażamy ok 8 – 10 minut. Następnie dodajemy mięso mielone. Rozgniatamy widelcem, aby dobrze się połączyło z resztą składników. Po ok 10 minutach doprawiamy do smaku, zdejmujemy

Kuchnia Na Wypasie