Składniki: 700 ml bulionu warzywnego 3 duże buraki szklanka zakwasu z buraków (opcjonalnie) 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki śmietany 18% 6 średnich ziemniaków 2 duże cebule 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje) Buraki pieczemy w folii aluminiowej w 180 stopniach około 40 minut(...)majeranek, gotujemy 15 minut, pod koniec wlewamy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę odcedzamy, lekko studzimy i zabielamy śmietaną. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, tłuczemy, dodajemy cebulę i sól, mieszamy. Ziemniaki wykładamy na talerz, nalewamy zupę, całość posypujemy natką. Artykuł Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyprzecież nic nie szkodzi. Wyszły super. Musztarda francuska spasowała tam idealnie. I nie oszczędzajcie na ziołach, one też robią tam sporą robotę. Składniki: 1,5 kg średnich ziemniaków (ja użyłam młodych) 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy francuskiej 1 czubata łyżka majonezu sól pieprz Ziemniaki myjemy(...)jeżeli używamy starych, obieramy z nich skórę), gotujemy do miękkości, przecedzamy i odstawiamy. W dużej misce mieszamy ze sobą jogurt, majonez i musztardę, dodajemy do tego pokrojone na pół ziemniaki, poszatkowane zioła, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sosu wyszło za mało, można spokojnie do całości dolać jogurtu. Sałatkę wkładamy do lodówki, żeby się przegryzła. Artykuł Sałatka
Kardamonovyakurat w domu miałam bułkę z sezamem, więc postanowiłam ją do tego kremu dorzucić. Składniki: 1,2 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 2 duże pory (tylko jasna część) 3 ziemniaki 1 ząbek czosnku 100 g sera z niebieską pleśnią szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka masła sól pieprz grzanki siemię lniane (przepis na 4 porcje) Ziemniaki obieramy(...)Pory i ziemniaki myjemy, kroimy w większą kostkę i smażymy powoli w garnku na maśle, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupę studzimy, blendujemy na gęsty krem, wlewamy z powrotem go garnka, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy pokrojony w kostkę ser, siemię lniane
Kardamonovypiszę tutaj o tych syfiastych koncentratach z buraków, które można kupić. Fu. Róbcie swój zakwas. Zawsze. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 3 średnie buraki 5 ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz 1 łyżka masła (przepis na 4 porcje) Buraki myjemy, obieramy i ścieramy(...)ogniu około 10 minut. Pod koniec smażenia dorzucamy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do jej zeszklenia. Na tym etapie dodajemy bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i rozdrobnione ząbki czosnku, gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę znowu gotujemy. Podajemy ze śmietaną. Od czasu do czasu
Kardamonovypoświęcać jakoś dużo czasu, a jest naprawdę pyszna. Sezon na botwinkę trwa, więc do garów raz, raz, dwa! Jestę raperę. Składniki: 1 l bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki puszka czerwonej fasoli szklanka zakwasu z buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu jabłkowego pęczek koperku 3 łyżki śmietany 18% szczypta cukru (opcjonalnie) sól 1 łyżeczka masła pieprz(...)patelnię z masłem wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy do tego obrane buraki botwinki pokrojone w plasterki, smażymy 2 minuty. Do buraków dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, umyte i poszatkowane liście i łodygi botwinki, a także czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Całość zalewamy bulionem, dodajemy zakwas i odsączoną fasolęgotujemy do miękkości ziemniaków i buraków. Pod koniec gotowania
Kardamonovyróbcie na potęgę. Zdjęcie sałatki może jakoś super nie zachęca, ale było robione po 12 godzinach jej leżakowania w lodówce, więc ma prawo wyglądać niewyjściowo. Składniki: 10 średnich młodych ziemniaków 4 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewek 1 ząbek czosnku mały pęczek szczypiorku mały pęczek koperku pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)francuskiej sól pieprz Umyte ogórki kroimy w cienkie plasterki, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, obieramy, kroimy w grubsze plasterki i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich umyte i pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki, poszatkowane zioła i rozdrobniony czosnek. Ogórki odciskamy z wody, dodajemy do ziemniaków. Do małego słoika wlewamy jogurt, majonez
KardamonovySałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim poleca się na grilla. Parę dni temu wpadłam na pomysł połączenia ziemniaków z sosem tatarskim i ziołami. Wyszło naprawdę fajnie. W głowie mam jeszcze jeden pomysł na tego typu sałatkę, ale za nią wezmę się za jakiś czas. Ps. Zuzik, dzięki za pomoc. Składniki: 10 średnich młodych ziemniaków mały pęczek koperku mały pęczek(...)konserwowe 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, obieramy, kroimy w grubsze półplasterki i wrzucamy do miski. Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w drobną kostkę. Cebulę sparzamy wrzątkiem. Jogurt mieszamy w miseczce
KardamonovyParę dni temu obiecałam opublikować przepis na tę zupę. Tadaaam, jest. Zupa ogórkowa z ziemniakami, która smakuje jak babcina. My próbując ją dziś, zapytał czy to moja zupa, bo smakuje jakoś inaczej. Moje są raczej cienkie. Wiecie… bez rosołu, bez śmietany (częściej korzystam z jogurtu jednak), z niewielką ilością masła jak już. Są smaczne, ale to nie to. Obiecałam(...)wody 2 udka z kurczaka 6 większych ogórków kiszonych z zalewą 2 marchewki 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera pół małej białej części pora 1 cebula 3 większe ziemniaki 1 duży liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego pół pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% pieprz 1 łyżka masła (przepis na 4 porcje) Udka (nie ćwiartki :)) zalewamy zimną wodą, dodajemy
KardamonovyKopytka wyszły chyba lepsze, niż moje poprzednie. Są bardziej sprężyste. Zajrzałam także do książki kucharskiej mojej ulubionej Hani i okazało się, że ona również kartoflankę dodawała. Składniki: 1 kg ziemniaków 250-300 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, dodajemy jajka i mąki(...)wyrabiamy ciasto. Ilość mąki pszennej ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę w kluski. Z ciasta formujemy długi wałek, który lekko spłaszczamy nożem i odcinamy średniej wielkości kopytka
Kardamonovywracając do tytułowego przepisu… barszcz czerwony to jedna z naszych ulubionych zup i powiem nieskromnie, że wychodzi mi naprawdę dobrze. Przedwczoraj zrobiłam dla odmiany barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami przepiórczymi. I znowu wyszedł świetnie. Myślę, że tym razem jednak to zasługa głównie miejsca, z którego pochodziły warzywa. Taka prawda. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego(...)zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 ugotowane buraki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 1 łyżka majeranku 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz olej rzepakowy parę gałązek natki pietruszki 1 opakowanie jajek przepiórczych (przepis na 4-5 porcji) Do garnka z bulionem dodajemy obrane i starte na największych oczkach buraki, obrane ząbki czosnku, zakwas
KardamonovyDziś znowu obiad dedykowany nadmiarowi. Tym razem nadmiarowi ziemniaków. Przepis na gnocchi z tapenadą nie jest u mnie w sumie niczym nadzwyczajnym. Włoskie kopytka już dawno mam na blogu, nawet tapenada gdzieś się tam pałęta. Gnocchi są według przepisu Jamiego Olivera, zawsze je robię w ten sam sposób. Trzeba się trochę nagimnastykować przy tym przepisie, ale moim zdaniem warto(...)powiem, opierdzieliłabym jakąś lasagne albo inne ragu. Może machnę coś w następny weekend, bo ten najbliższy nie będzie raczej miał zwolenników tego typu kuchni. Składniki: 6 średnich ziemniaków ok. 2 garści mąki pszennej 1 duże żółtko szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz oliwa połowa porcji tapenady dwie garści startego parmezanu (ja użyłam sera bursztyn) (przepis na 2-3 porcje) Ziemniaki dokładnie
KardamonovyWarto więc nieco więcej czasu poświęcić na jej przygotowanie i ułożyć składniki warstwowo. Udostępnij Sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi – składniki 500 g filetów śledziowych w oleju 4 średnie ziemniaki 2 średnie ugotowane lub upieczone buraki 3 jajka wielkości L 1 słoik marynowanych grzybów 4 ogórki kiszone 4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka musztardy francuskiej sól(...)pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie, odcedzić. Odstawić do wystygnięcia, po czym obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, następnie obrać i pokroić w kostkę. Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Grzyby wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Filety
niecodziennikparysmaku, kremowa, i pyszna - posmakuje wszystkim fanom wędzonych ryb. Sałatka ziemniaczana to zawsze świetny pomysł do wykorzystania wszystkich resztek - jedzenia naprawdę nie warto marnować :) Sprawdzą się do niej ziemniaki, które zostały Wam z obiadu albo takie ugotowane w mundurkach. Warto użyć jednak ziemniaków, które ładnie trzymają kształt, by nie rozpadły się w sałatce podczas mieszania (typ A lub AB). Moja(...)TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na sałatki :) Jeśli lubicie ryby, polecam mój przepis na rybę z piekarnika z sosem pieczarkowym : Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą, składniki: 8 dużych, ugotowanych ziemniaków, mała wędzona makrela, 4 jajka na twardo, kilka ogórków kiszonych lub konserwowych, czerwona cebula lub biała część pora, opcjonalnie garść oliwek, opcjonalnie kilka suszonych pomidorów, kilka czubatych łyżek majonezu
Lekcje w kuchniboczku. Zdarzało się „od wielkiego dzwonu”, że w zupie pływało żeberko. Na pewno nie brakowało jednego.. kiszonej kapusty :). Kapuśniak podawany był zawsze z gotowanymi i okraszonymi ziemniakami. Dzisiejszy przepis nie jest jednak tak ekstremalny i kapuśniak będziemy gotować na żeberkach Zapraszam więc na chwilę wspomnień i mam nadzieję, że ten nieco inny kapuśniak przypadnie Wam do gustu(...)łyżki cebula: 1 szt. marchew: 1 szt. pietruszka: 1 szt. liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 2 kulki sól i pieprz do smaku woda filtrowana Oraz: ziemniaki słonina Kapuśniak z kaszą jęczmienną Wykonanie: 1. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją przepłukać pod bieżącą wodą. 2. Do odpowiednio dużego garnka wkładamy kapustę, którą ewentualnie możemy pokroić na mniejsze kawałki. Oraz
Kuchnia Na Wypasiezapiekanki gyros , smaczną zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem , oraz niekwestionowany hit naszego bloga, czyli ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego . Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym Składniki: mięso mielone: ok. 800 g ziemniaki: ok. 1,5 kg pieczarki: 300 g cebula: 1 duża lub 2 mniejsze papryka: 1 szt. jajko: 1 szt. sól i pieprz do smaku majeranek: 1 łyżka olej do smażenia(...)Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym Wykonanie: 1. Obrane ziemniaki gotujemy, następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. 2. Cebulę, paprykę kroimy w małą kostkę, natomiast pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki podsmażamy ok 8 – 10 minut. Następnie dodajemy mięso mielone. Rozgniatamy widelcem, aby dobrze się połączyło z resztą składników. Po ok 10 minutach doprawiamy do smaku, zdejmujemy
Kuchnia Na Wypasie