ziemniaki - 38421 przepisów (strona:343/2562)

Zupa krem z cukinii z fetą i chorizo FIT 60

Składniki na 4-5 porcji: – 700g cukinii – 500ml bulionu (lub 500ml wody + 1-2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 3-4 mniejsze ziemniaki – 1 mała cebula – 1 pęczek natki pietruszki lub garść liści bazylii – 40g serka śmietankowego (kanapkowego) – 10g masła – 1 ząbek czosnku – ¾ łyżeczki soli – szczypta pieprzu Dodatkowo: feta, chorizo, szczypiorek Bulion zagotowujemy, a ziemniaki obieramy. Do większego garnka wkładamy(...)pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę i ziemniaki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem (lub wodą z koncentratem bulionu), doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy masło, posiekaną natkę i serek, mieszamy. Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkami. DODATKI: Chorizo podsmażamy na suchej

Be Fit Be Strong
Soczewiaki 99

Inspiracja chwilą. Raz, że robiłem w firmie pokaz gotowania z resztek, a konkretnie ze starych ziemniaków, a dwa, że jutro jadę na spływ tratwą w Dolinie Biebrzy, dlatego wybór padł na danie ze starych ziemniaków i z tamtego regionu. Składniki: - "wczorajsze" ziemniaki -  mąka - grzyby - soczewica zielona Wykonanie: Ziemniaki ugniatamy mieszamy z mąką w stosunku 4:1. Czyli dzielimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Kluski śląskie z mięsem wołowym 68

szukają nowych smaków i inspiracji w kuchni. Jak zrobić mięciutkie kluski śląskie? Jak zrobić kluski śląskie z mięsem wołowym? Zapraszamy na przepis! Kluski śląskie z mięsem wołowym Składniki: Kluski: ziemniaki: 1 kg mąka ziemniaczana: 250 g płaska łyżeczka soli olej: 2 łyżki Farsz: mięso wołowe mielone: 400 g boczek wędzony: 150 g cebula: 1 szt. ogórek kiszony: 2 szt. musztarda(...)smaku czosnek: 2 – 3 ząbki majeranek: 1 łyżka Przepis na kluski śląskie z mięsem wołowym Przygotowanie Kluski śląskie z mięsem. Jak zrobić? Obrane ziemniaki ugotuj i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub zmiel. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Ostateczny kolor klusek jest uzależniony od rodzaju gatunku ziemniaków. Raz kluski wyjdą nam bardziej żółte, tak jak nam, a raz bardziej białe

Kuchnia Na Wypasie
Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną 81

słoniny, która nadała tej potrawie dymnego aromatu. Jedząc to danie pochodzące z Podlasia, doszliśmy do wniosku, że do zrobienia bardzo smacznych potraw nie potrzeba wielu wyszukanych składników. Wystarczą dobre ziemniaki oraz wyroby masarskie, aby babka ziemniaczana z wędzoną słoniną zachwyciła także i Wasze podniebienia. Udostępnij Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną – składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 ząbki(...)mięsa. Dodać wędzoną paprykę, mielony kminek, majeranek, gałkę muszkatołową, imbir oraz chili, wymieszać. Smażyć, od czasu do czasu mieszając do zeszklenia się cebuli. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do startych ziemniaków dodać jajka oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Następnie dołożyć zawartość patelni, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Keksówkę

niecodziennikpary
Placki ziemniaczane ze szpinakiem 88

warto jeść ze względu na dużą zawartość luteiny, która ze szpinaku poddanego obróbce termicznej staje się dobrze przyswajalna. Składniki (na 8-10 placków):   Placki     1 kg ziemniaków 2 jajka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Farsz 450 g mrożonego szpinaku cebula 2 ząbki czosnku czubata łyżeczka nasion kminku płaska łyżeczki nasion kolendry sól pieprz mały serek zakopiański olej(...)smażenia Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Ziemniaki odcedzić, zmiażdżyć tłuczkiem, odstawić do ostudzenia, a potem przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. W moździerzu utłuc kminek z kolendrą. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem (ok. 2 łyżek). Szpinak rozmrozić i odparować na innej patelni. Do szpinaku dodać czosnek przeciśnięty przez

Weekendy w domu i ogrodzie
Pstrąg z pieczonymi ziemniaczkami 50

niedzielny obiad. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 Składniki: 2 pstrągi patroszone 16 g masła ½ pęczka koperku sos z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu czarnego 5 sztuk młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona ½ pęczka pietruszki 1 łyżka oliwy szczypta soli szczypta pieprzu Cayenne 1 łyżeczka tymianku Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z cebulę pokrojoną(...)solą i pieprzem. Gdy ziemniaczki będą już zarumienione, ułożyć na nich rybę i piec kolejne 20 minut. Przed podaniem posypać rybę resztą posiekanego koperku. Krok po kroku: 1. Pokroić ziemniaki 2. Pokroić cebulę i czosnek 3. Wymieszać cebulę, czosnek, przyprawy i oliwę 4. Przełożyć ziemniaki i cebulę do naczynia żaroodpornego 5. Wysmarować rybę masłem z koperkiem 6. Skropić rybę cytryną

KuchniaWeDwoje.pl
Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem feta 72

Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem feta polecają się na dziś :) Do tego smakują tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno. Idealne do obiadu, robicie do nich tylko jakąś surówkę i gotowe. Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem feta Składniki 8 średnich ziemniaków 1 cebula 1 opakowanie mrożonego szpinaku 100 g sera feta 2 ... Czytaj dalej Artykuł Ziemniaki faszerowane szpinakiem

Pink Envelope
Mój gzik 75

tylko fantazja gotującego pozwala jeść smacznie, lub bardzo smacznie. Dzisiejsza propozycja dania, które mam na obiad (ale nie musi być stricte obiadem), to moja wersja "wielkopolskiego gzika" z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, w piekarniku. Jest to naprawdę dobre i nie zaszkodzi tym, którzy muszą odstawić mięso z diety! Pozostali też mogą spróbować! A jak to się robi "po mojemu", dowiecie(...)się z szczegółowego opisu w zamieszczonym linku. Smacznego!    <WJ>     Składniki: 500 g młodych ziemniaków 200 g serka wiejskiego 2 łyżki śmietany 18% 1/2 pęczka rzodkiewek 1 łyżeczka pieprzu białowieskiego 4 łyżki oleju sól, pieprz   Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Pieczone warzywa 83

szarej codzienności choć trochę koloru jedzeniem. Upiec można naprawdę wiele warzyw. Tutaj ziemniaczki hasselback (obrane z łupin, takie jednak lesze), cebula, papryka, koper włoski i do tego pieczarki. Na ziemniakach były gałązki rozmarynu. Obok białe kiełbaski, podsmażone na patelni. Wybieramy te z dobrym składem i do pieczonych warzyw smakują naprawdę super.  Można upiec również marchewkę, pietruszkę, selera, bataty, buraki(...)kombinacji jest mnóstwo. Niewiele z tym pracy, trzeba tylko dodawać warzywa w kolejności zależnej od czasu ich pieczenia. Wiadomo, że twarde potrzebują więcej czasu, więc najczęściej zaczynam od ziemniaków, marchewki itp., później papryka, rzodkiewka, a na końcu cebulaste. Można je zostawić ułożone w rządkach, można też wszystko wymieszać i dodać np. ciecierzycę albo soczewicę.  Składniki:  10 średnich ziemniaków

bistro mama
Faszerowana pierś z kurczaka zapiekana z warzywami – przepis na obiad 79

Faszerowana pierś z kurczaka zapiekana z warzywami to bardzo smaczne i sycące danie na nietuzinkowy, ale prosty do zrobienia obiad. Pieczony brokuł, ziemniaki, pomidory i pieczarki wraz z piersią z farszem z brokuła i pieczarek to danie, które podbije wasze kubki smakowe. Można też pominąć pieczone warzywa i upiec większą ilość samych piersi faszerowanych – takie danie świetnie sprawdzi się(...)domówce. Składniki na faszerowaną pierś z kurczaka zapiekaną z warzywami (2 porcje): 2 piersi z kurczaka średniej wielkości brokuł 250 g małych pieczarek 5 ziemniaków średniej wielkości 6-7 pomidorków koktajlowych łyżka majonezu 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia   Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Chwilę studzimy, obieramy i kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Chłodnik litewski na bogato z jajkiem sadzonym FIT 67

plaży mogę znaleźć się w każdej chwili. W obecnych czasach to chyba prawdziwy luksus. Wracając do chłodnika… podałam go dość nietypowo, gdyż w towarzystwie jajka sadzonego i ugotowanych młodych ziemniaków, mniam! Polecam spróbować również drugiego przepisu na chłodnik: chłodnik z botwinki z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem . Przy podziale na 6 porcji (bez jajka i ziemniaków), jedna porcja to około 211kcal(...)500g buraków gotowanych – 2 pęczki botwiny – 1 pęczek rzodkiewki – 1 ogórek długi – 1 pęczek koperku – 3 ząbki czosnku – sok z 1/2 cytryny – sól, pieprz Dodatkowo: jajka sadzone, ugotowane młode ziemniaki, szczypiorek/koperek Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, siekamy i umieszczamy w garnku z wodą, solą, cukrem oraz koncentratem bulionu warzywnego, zagotowujemy. Małe buraczki oczyszczamy i ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki, dodajemy

Be Fit Be Strong
Kieszonki z kurczaka z puree z groszku 94

Kieszonki z kurczaka z puree z groszku to pyszny i niewymagający dużych nakładów pracy obiad. Puree z groszku i ziemniaków zupełnie odmieni wygląd posiłku. Sprawdź przepis na rybne kotleciki na purée z groszku Składniki 2 filety z kurczaka 1 ogórek kiszony – Kiszony czy kwaszony, który wybrać? 30g sera mozzarella 1 mała dymka szczypiorek szczypta kurkumy Składniki na puree(...)groszku 2 ziemniaki 250g mrożonego groszku szczypta soli odrobina pieprzu Kieszonki z kurczaka z puree z groszku – przepis Kurczaka nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Ogórka, cebulę, mozzarellę drobno kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Wszystko mieszamy i nakładamy do środka kurczaka. Wierzch posypujemy kurkumą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 35 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Obiadowe ziemniaczki z cebulką. Tak dobre, że z talerza znikają jako pierwsze. PRZEPIS 80

uczucie, gdy ziemniaki z roli dodatku stają się bohaterem obiadu. Przepis jest tak banalny, że wręcz zastanawialiśmy się, czy należy go spisać. Okazuje się, jednak, że nie wszyscy go znają. Oto więc obiadowe ziemniaczki z cebulką. Przepis na obiadowe ziemniaczki z cebulką Składniki: około kilograma ziemniaków, 2 większe cebule lub trzy mniejsze, 1/3 kostki masła, sól. Jak zrobić obiadowe ziemniaczki(...)cebulką? Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, smaż na małym ogniu często mieszając aż wyraźnie się zrumieni i zmięknie. Cebulkę dodaj do ugotowanych ziemniaków, utłucz jak na puree . Najlepiej od razu podawaj. Artykuł Obiadowe ziemniaczki z cebulką. Tak dobre, że z talerza znikają jako

Kulinarna Polska
Naleśniki ziemniaczane 83

Delikatne naleśniki z ciasta z gotowanych ziemniaków . Z podanej ilości powinno wyjść około 12-14 naleśników o średnicy około 23 cm. 600 g obranych ziemniaków, 4 jajka, 160 g mąki pszennej, 500 ml mleka, sól, gałka muszkatołowa, tłuszcz do smażenia, Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito. Zmielone w maszynce do mięsa będą(...)zbyt zbite. Do miski z ziemniakami wsypać mąkę, dodać jajka i wlać mleko. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni, można pomóc sobie łopatką. Ciasto nie rozlewa się tak ładnie po patelni jak przy zwykłych naleśników

królestwo garów
Jogurtowe ziemniaki pieczone w rękawie FIT 81

Halo, halo! Ziemniakomaniacy! Mam dziś dla Was przepyszny przepis! Może część z Was zrobiła sobie zapasy na długi weekend i zakupiła młode ziemniaki? Jeśli tak, mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis. Niezwykle prosty i niesamowicie smaczny. Bez obierania, bez gotowania, za to w rękawie. Nie znajdziecie w nim żadnego tłuszczu, a jedynie jogurt i przyprawy. Brzmi smacznie? Wiem, do dzieła(...)Przepis na 4-5 porcji. Przy podziale na 4 porcje, jedna to około 218kcal, B: 6,2g, T: 1g, W: 43,5g. Składniki: – 1kg ziemniaków (młodych) – 100g jogurtu – 1 łyżka suszonego oregano – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżeczka słodkiej papryki – ½ łyżeczki soli – ½ łyżeczki pieprzu – ⅓ łyżeczki chili (opcjonalnie) Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Ziemniaki szorujemy i osuszamy. Obtaczamy je w marynacie

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania