Składniki na 4-5 porcji: – 700g cukinii – 500ml bulionu (lub 500ml wody + 1-2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 3-4 mniejsze ziemniaki – 1 mała cebula – 1 pęczek natki pietruszki lub garść liści bazylii – 40g serka śmietankowego (kanapkowego) – 10g masła – 1 ząbek czosnku – ¾ łyżeczki soli – szczypta pieprzu Dodatkowo: feta, chorizo(...)szczypiorek Bulion zagotowujemy, a ziemniaki obieramy. Do większego garnka wkładamy pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę i ziemniaki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem (lub wodą z koncentratem bulionu), doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy masło, posiekaną natkę i serek, mieszamy. Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy
Be Fit Be Strongpieczarkowym lub ketchupem lub podać do mięsnego gulaszu, kotletów. To przepis, po który sięgać możesz przez cały rok. Wykonasz go z łatwo dostępnych i tanich składników. SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 mała cebulka drobno posiekana 2 łyżeczki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku olej do smażenia dodatkowo panierka: 1 duże jajko, bułka tarta(...)Uwagi do przepisu: Ziemniaki ważone były przed obraniem. Do smażenia użyłam oleju rzepakowego, możecie użyć dowolnego roślinnego lub masła klarowanego (kotlety nabiorą dodatkowo maślanego aromatu). Do przygotowania kotletów potrzebować będziesz praski do ziemniaków lub tłuczka. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram, kroję na cztery, myję i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzam, tłukę na gładkie puree, przekładam do miski, studzę
Zasmakuj Kuchnipyszną kolację w długie, zimowe wieczory, gdy za oknem wieje i pada. Danie wywodzi się z ubogich terenów górskich, gdzie zimą nie było zbyt wielkiego wyboru warzyw poza ziemniakami, wieprzowiną i suszonymi owocami. Zapiekanka ziemniaczana w boczku to wspaniałe, domowe jedzenie, które każdy chętnie zje zimowym wieczorem, najlepiej w pobliżu rozpalonego kominka. Myślę, że zapiekanka sabaudzka jest bardzo bliska typowej(...)gustu ;) Polecam! Zapiekanka może być serwowana jako danie główne lub jako ziemniaczany dodatek do mięsa. Zapiekanka sabaudzka, czyli zapiekanka ziemniaczana w boczku Składniki: 1,2 kg ziemniaków 2 cebule 16 śliwek suszonych (miękkich) 80 g rodzynek Około 30 plasterków cienkiego boczku (w zależności od wielkości naczynia/formy do zapiekania) Sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce
Codzienne Gotowaniesię przygotować obiad, który jest jednocześnie bez glutenu, bez laktozy i bez mięsa? Ależ oczywiście! Dziś jeden z przykładów, którego podstawą stały się pierwsze tegoroczne grzyby i młode ziemniaki, których smaku nie lubię i dlatego przemycam np. w kluskach śląskich. Składniki (na 2 porcje): Kluski ugotowane ziemniaki (na 2 obiadowe porcje) + mąka ziemniaczana w stosunku 4:1 Sos 6 zdrowych(...)trakcie obróbki puszczą sporo wody, która będzie parować, a potem grzyby obsmażą się w oleju. Pod koniec smażenia grzybów dodać rozmaryn oraz cebulę startą na tarce do ziemniaków. Leciutko podsmażyć, ale tak, by cebula nie zmieniła koloru. Na patelnię wlać wodę (wlewam ok. 100 ml) i doprowadzić do wrzenia. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Posypać posiekaną
Weekendy w domu i ogrodziekaszą manną. A tu zapraszam na chrupiącą sałatkę z kalafiora Składniki: 500 g skrzydełek 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 pora 1 kalafior romanesco 3-4 ziemniaki 4 łyżki kaszy manny 150 ml śmietany 12% natka pietruszki 2 liście laurowa 3-4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie(...)seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, a por w półplasterki. Dodajemy warzywa do garnka i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie kalafior dzielimy na różyczki, a ziemniaki kroimy w kostkę. Z gotowego wywaru wyjąć mięso. Dodać ziemniaki, a po około 7 minutach dorzucić kalafior i wsypać kaszę manną. Gotujemy do miękkości ziemniaków. W kubku wymieszać
magiczna kuchnia Kasiblogu znajdziecie też inne inspiracje na to pyszne warzywo: botwinka na zakwasie buraczanym botwinka kiszona w maślance zupa botwinka z jajkiem chłodnik z kiszoną botwinką Zupa botwinka z ziemniakami Zupa botwinka z ziemniakami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 nóżki kurczaka 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 1 1/2 litra wody pęczek botwinki z buraczkami szczypta kwasku cytrynowego(...)mały kubek śmietany (200 g) sól, pieprz koperek kilka młodych ugotowanych ziemniaków Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z kurczakiem, zalewamy zimną wodą. Gotujemy około 40 minut. Botwinkę moczymy w zimnej wodzie i dokładnie płuczemy. Małe buraczki kroimy w kostkę, wrzucamy do gotujących się warzyw, dodajemy kwasek. Po 4-5 minutach dodajemy pokrojone
Kulinarne przygody Gatityjest biała, słodka kapusta, która parzy naszą brodę i stąd ta śmieszna nazwa. Parzybroda w postaci gęstej potrawki to proste i pyszne danie jednogarnkowe. Oprócz białej kapusty zawiera również ziemniaki, a w niektórych przepisach też skwarki ze słoniny lub podsmażony boczek. Moja wersja parzybrody jest wegetariańska i przygotowana z młodej kapusty oraz młodych ziemniaków, z dużą ilością zieleniny - koperku oraz(...)pierwszy rzut oka danie nie wygląda jakoś super apetycznie, trochę jak taka mamałyga, ale zapewniam Was, że smakuje świetnie! Składniki: 750-800 g młodej kapusty 5-6 młodych ziemniaków 1 cebula 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3 szklanki wrzątku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypioru 1 łyżeczka kminku całego sól, pieprz Wykonanie: Kapustę oczyszczamy
Kuchnia MagdaLenyjest biała, słodka kapusta, która parzy naszą brodę i stąd ta śmieszna nazwa. Parzybroda w postaci gęstej potrawki to proste i pyszne danie jednogarnkowe. Oprócz białej kapusty zawiera również ziemniaki, a w niektórych przepisach też skwarki ze słoniny lub podsmażony boczek. Moja wersja parzybrody jest wegetariańska i przygotowana z młodej kapusty oraz młodych ziemniaków, z dużą ilością zieleniny - koperku oraz(...)pierwszy rzut oka danie nie wygląda jakoś super apetycznie, trochę jak taka mamałyga, ale zapewniam Was, że smakuje świetnie! Składniki: 750-800 g młodej kapusty 5-6 młodych ziemniaków 1 cebula 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3 szklanki wrzątku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypioru 1 łyżeczka kminku całego sól, pieprz Wykonanie: Kapustę oczyszczamy
Kuchnia MagdaLenymogę znaleźć się w każdej chwili. W obecnych czasach to chyba prawdziwy luksus. Wracając do chłodnika… podałam go dość nietypowo, gdyż w towarzystwie jajka sadzonego i ugotowanych młodych ziemniaków, mniam! Polecam spróbować również drugiego przepisu na chłodnik: chłodnik z botwinki z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem . Przy podziale na 6 porcji (bez jajka i ziemniaków), jedna porcja to około 211kcal(...)pęczek rzodkiewki – 1 ogórek długi – 1 pęczek koperku – 3 ząbki czosnku – sok z 1/2 cytryny – sól, pieprz Dodatkowo: jajka sadzone, ugotowane młode ziemniaki, szczypiorek/koperek Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, siekamy i umieszczamy w garnku z wodą, solą, cukrem oraz koncentratem bulionu warzywnego, zagotowujemy. Małe buraczki oczyszczamy i ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki, dodajemy do garnka
Be Fit Be Strongkaszą jaglaną. Jak zrobić pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem? Przepis na idealnie cienkie ciasto i pyszny farsz na pierogi. Pierogi w niecodziennej odsłonie z kaszą jaglaną, ziemniakami i twarogiem z dodatkiem podsmażonej cebulki i koperku - smaczny i prosty przepis. Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem świetnie smakują podane z sosem np. pieczarkowym lub koperkowym. Pycha! Pierogi - przepis(...)dobra receptura na cienkie ciasto, które po ugotowaniu jest delikatne i rozpływa się w ustach - zobacz jak je przygotować. Sprawdź przepis na doskonałe pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i ziemniakami. Domowe pierogi z kaszą jaglaną. Składniki na ciasto pierogowe: ok. 550g maki pszennej ok. 250g ciepłej wody 1 jajko szczypta soli łyżka oleju Składniki na farsz do pierogów z kaszy
Moja Książka Kucharskaszparagami i jajkiem sałatka ze szparagami i burratą sałatka z kaszką kuskus i szparagami sałatka ze szparagami i mozzarellą wiosenna sałatka ze szparagami i ziemniakami wiosenna sałatka z zielonymi szparagami Ziemniaczana sałatka ze szparagami Ziemniaczana sałatka ze szparagami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g młodych ziemniaków pęczek zielonych szparagów kilka rzodkiewek szczypiorek koperek(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy oliwa z oliwek EV sok z cytryny sól pieprz Wykonanie Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy na parze do miękkości. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki, szparagi również gotujemy na parze, po czym przelewamy je zimną wodą lub wkładamy do lodu. Czosnek przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy składniki sosu. Ziemniaki kroimy na pół
Kulinarne przygody GatitySałatka z ziemniaków i rzodkiewki to idealny dodatek do dań z grilla. Świetnie smakuje solo, można ją podać również do obiadu. Bardzo prosta i niedroga do wykonania sałatka. Smak tkwi w prostocie i w tym przypadku tak właśnie jest. Jeśli zostają Wam ziemniaki z obiadu oczywiście w całości nie ugniecione, to śmiało można je wykorzystać … Czytaj dalej Sałatka(...)ziemniaków i rzodkiewki ( idealna do grilla) Artykuł Sałatka z ziemniaków i rzodkiewki ( idealna do grilla) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjądomową surówką. Prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 600 gram rybnych filetów, u mnie opakowanie kostki z mintaja ok 300 gram ugotowanych ziemniaków 1 cebula 2 większe ząbki czosnku 1 jajko L 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki czubate bułki tartej plus bułka do obtoczenia klopsów ok 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do ryb sól(...)pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, rozmrożony, osuszony filet mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w blenderze, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy/szklimy na oleju, do miski przekładamy zimne przeciśnięte ziemniaki, rybę, wbijamy jajka, dodajemy cebulkę, bułkę tartą, koperek i przyprawy, ( w razie potrzeby możemy
Blog kulinarny S9.PL