ziemniaki - 38421 przepisów (strona:335/2562)

Knedle ze śliwkami 222

roku, latem ze świeżyć truskawek, jesienią ze świeżych węgierek, a zimą ze śliwek mrożonych. Wszyscy się nimi zajadamy, a już najbardziej zajada się nimi moja córka. Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 2 jajka śliwki węgierki sól Sposób przyrządzenia: Obrane i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki studzimy, a następnie przepuszczamy przez praskę. Ziemniaki umieszczamy w misce, nożem "dzielimy(...)równe części. Jedną porcję ziemniaków wyjmujemy a w to miejsce umieszczamy mąki ziemniaczaną i pszenną (ja dodaję więcej mąki ziemniaczanej bądź tylko mąkę ziemniaczaną). Tą wyjętą 1/4 część ziemniaków z powrotem wrzucamy do miski, dodajemy 2 jajka i całość wyrabiamy. Ja akurat miałam śliwki zamrożone już rozpołowione i wypestkowane. Urywam kawałek ciasta, spłaszczam, umieszczam połówkę śliwki, dodaję pół łyżeczki cukru

upichcic
Gulasznikow Kurkowy z Kopytkami. 131

dnia dzisiejszego !  A mianowicie mamy tutaj na myśli Gulasz wołowy z kopytkami i znalezionymi w zamrażalce skarbami czyli Kurkami. Do przygotowania obiadu będziemy potrzebowali : Kopytka : 1 kg ziemniaków ugotowanych  1 jajko 200 g mąki pszennej  3 łyżki mąki ziemniaczanej sól      2.   Gulasz wołowy z kurkami : 500 g wołowiny ja użyłem goleni garść kurek(...)cebule 1 papryka żółta oraz czerwona  2 liście laurowe  5 ziaren ziela angielskiego łyżka sosu sojowego  oliwa peperoncino  mały jogurt naturalny Gotowanie zaczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Kolejnym krokiem który musimy zrobić jest umycie i osuszenie mięska, które następnie kroimy na 1 cm kawałki i wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą

Wspólne smaki
Tortilla hiszpańska na szybko. 133

każdy z nas czasami łapie głoda, ten przepis jest własnie idealny na zażegnanie takiej sytuacji. Wszyscy którzy czytają ten wpis zapewne posiadają w lodowce  takie składniki jak : jajka, ziemniaki, cebule oraz kawałek szynki bądź kiełbasy która została po np. wczorajszej kolacji. Do przygotowania (dla 1 osoby) tego dania potrzebować będziemy : 2 jajka 1 ziemniaka 1 cebule Opcjonalnie kiełbasa, szynka(...)Oliwa Sól Pieprz Na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy pokrojonego w talarki obranego ziemniaka i smażymy go aż będzie złocisty, w tym czasie możemy pokroić małą cebulkę w kostkę. (mogą być półksiężyce)  Gdy ziemniaki będą już złociste i miękkie  wyciągamy je na talerz i zaczynamy smażyć cebulkę oraz pokrojoną kiełbasę. Rozkłócamy jajka w miseczce i przyprawiamy

Wspólne smaki
Pieczone ziemniaczki ze stripsami. 210

Dzisiejszą propozycją na obiad będą ziemniaczki pieczone z czosnkiem, chilli oraz oliwą tymiankową a dodatkiem mięsnym są stripsy. Do przygotowania (dla 2 osób) tego dania będziemy potrzebować : Ziemniaczki : 6 ziemniaków 4 ząbki czosnku  papryczkę chilli sól      2.   Stripsy : pojedyncza pierś  maślanka 4 łyżki mąki 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryczki ostre(...)wielkość stripsów taka jak te które jemy np. w KFC) wrzucamy je do miski przyprawiamy solą i pieprzą, zalewamy maślanką a następnie wsadzamy do lodówki.  Czas zacząć robić ziemniaki które musimy na samym początku obrać i pokroić na dużą kostkę. Myjemy ziemniaki, osuszamy je i kładziemy na blachę do pieczenia z dodatkiem oliwy,czosnku oraz pokrojonej na mniejsze kawałki

Wspólne smaki
Wegańskie CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE 167

zwłaszcza początkujących gotujących - którą też kiedyś byłam) więc... W sumie u nas rzadko, bo to jednak smażyć trzeba ale za to jak smakują! :) Robota jest banalna: - obieramy ziemniaki - ile? to zależy ile osób ma jeść i ile każda z nich jest w stanie w siebie władować ;) Powiedzmy, że 10-12 ziemniaków ale może być i więcej :) - Teraz tajemnica chrupkości - ścieramy(...)ziemniaki NA DUŻYCH OCZKACH TARKI . Niektórzy robią pół na pół z małymi oczkami, ja robiłam już wszystkie wersje i wg mnie takie są najlepsze. - Do ziemniaków docieramy cebulę, wyciskamy ząbek-dwa czosnku, dodajemy pół płaskiej łyżeczki pieprzu i  płaską łyżeczkę soli. Można dodać też słodkiej papryki (albo ostrej) albo innych przypraw, jak tam kto lubi. Ja nie lubię łączyć

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zapiekanka ziemniaczana. 42816

Składniki: 1 kg ziemniaków 4 średnie kiełbaski (dałam kiełbasę śląską) 1 duży por 1 czerwona papryka 200 g startego sera gouda 400 ml gęstej śmietany (dałam 18%) 1 żółtko sól, pieprz 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Wykonanie Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie tak, aby nie były rozgotowane, lecz lekko twarde. Kroimy je w grubsze plastry i układamy połowę(...)ziemniaków na dnie naczynia do zapiekania. Na ziemniaki rozkładamy por posiekany w półplasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na porze. Z papryki oczyszczamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i rozkładamy na kiełbasce. Przykrywamy drugą porcją ziemniaków. Posypujemy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. W kubeczku mieszamy śmietanę z żółtkiem, odrobiną soli do smaku i pieprzem. Zalewamy naszą zapiekankę

O kuchni z uczuciem
Placki ziemniaczane z cukinią 140

Składniki: -1 kg ziemniaków -1 cukinia (średniej wielkości) -2-4 łyżek mąki pszennej (w zależności od odmiany ziemniaków) -1 jajko -sól, pieprz -olej do smażenia Wykonanie: Obrane ziemniaki ścieramy na tarce i solimy, aby puściły sok. Obraną cukinię przekrawamy wzdłuż i wydrążamy łyżką pestki ze środka, również ścieramy. Wodę z ziemniaków odlewamy, zostawiając jedynie skrobię która zgromadziła się na spodzie(...)Ziemniaki mieszamy z cukinią, dodajemy mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy z obu stron na gorącym oleju. Podajemy ze śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego

KasiekGotuje
Faszerowane bakłażany 156

mnie dziś faszerowane bakłażany na sposób Mussaki, ale bułgarskiej bo z ziemniakami. Oryginalna grecka mussaka jest z samego mięsa, bakłażanów i pomidorów, polana beszamelem. Tą można modyfikować na tyle sposobów ile nam się podoba. Ja często robię ją w kwadratowej blaszce i układam warstwami w ten sposób, że bakłażany kroję na grube plastry i grilluje. Ziemniaki kroje(...)plastry, świeże pomidory kroje na duże plastry (wycinając gniazda nasienne), farsz mięsny robię tak samo jak i do tej. Na samo dno idą bakłażany, następnie farsz, ziemniaki, farsz, pomidory i zakończymy farszem. Na wierz układam plastry mozzarelli o ścieram ser żółty. Każdy może po swojemu :) Faszerowane bakłażany SKŁADNIKI: 2 duże bakłażany  0,5 kg mięsa mielonego

Zainspiruj się kuchnią
Pieczone ziemniaczki 1298

czasu do czasu, wrzucam ziemniaki do piekarnika. Sposób przygotowania wyczytałam kilka lat temu w jakimś tygodniku i od tamtej pory z niego korzystam. Szybko, smacznie, jest to świetny dodatek do kotlecików. Chrupiąca skórka i mięciutki miąższ, mocno ziołowe, aromatyczne ziemniaczki. Składniki: (ilość na 3 lub 4 osoby) 8-10 średnich ziemniaków 4-5 łyżek oleju po łyżeczce ziół: oregano, majeranku(...)suszonego koperku, suszonej natki pietruszki (można użyć ziół prowansalskich) sól morska, pieprz czarny Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy na kawałki. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przyprawy i mieszamy. Ziemniaki wrzucamy do miseczki z olejem obtaczamy i wykładamy na blaszkę. Przed pieczeniem posypujemy jeszcze raz ziołami, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut, od czasu do czasu drewnianą łyżką

NA MOIM TALERZU
Ziemniaki z mleka wg receptury Ewy Wachowicz 443

stronie Ewy Wachowicz  znalazłam recepturę na ziemniaki z mleka. Dedykowana jest ona głównie "starym" ziemniakom, które dzięki gotowaniu w mleku zyskują drugą młodość smaku;) Przetestowałam i faktycznie stanowiły pyszny dodatek drugiego dania - spróbujcie! Ziemniaki z mleka wg receptury Ewy Wachowicz Składniki: 1 kg ziemniaków woda i mleko do gotowania sól do smaku 5   - ząbków czosnku ½   - cebuli koperek(...)dekoracji Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem (w proporcjach pół na pół). Do wody z mlekiem wrzucić też czosnek w łupinkach i cebulę. Podawać w całości lub ubite (po wyjęciu czosnku i cebuli) udekorowane posiekanym koperkiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pieczone ćwiartki ziemniaków 1415

Uwielbiam ziemniaki pieczone z piekarnika,a pieczone z ziołami to już prawdziwa uczta.Mogą byc serwowane jako dadatek do dań lub stanowić samodzielną przekaskę podaną z dipem.Pyszne,lekko chrupiące super smakują z dodatkiem tymianku lub rozmarynu.Niewiele przy nich pracy,bo nie wymagają obierania,a efekt znakomity.Przygotowane w ten sposób - pieczone i jedzone ze skórką zachowują najwięcej wartości odżywczych.Zima(...)najlepsza pora na ten ziemniaczany specjał. Składniki: po kilka ziemniaków na osobę gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz Wykonanie: ziemniaki dokładnie wyszorować,osuszyć w papierowym ręczniku zioła drobno posiekać (lub użyć suszonych) ziemniaki średniej wielkości,mniej więcej równych rozmiarów pokroić w ćwiartki,większe w ósemki.Umieścić w misce i dokładnie wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 151

śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego(...)wina sól biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego. Ziemniaki łączymy z jajkiem, solą, dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i połową maki pszennej. Wyrabiamy ciasto delikatnie całymi dłońmi

Pyry na Gaz
PIERWSZORZĘDNE FASZEROWANE ZIEMNIACZKI - IMPREZOWY HIT!!! 4438

stówkę a nawet dwie;-P, że ze stołu znikną wszystkie i to jako pierwsze. Ha! A jak! Do wybornych, smakowitych, po prostu przepysznych faszerowanych ziemniaczków będziecie potrzebować: ok 15 ziemniaków średniej i najlepiej tej samej wielkości 200 g boczku wędzonego (wegetarianie niech pominą ten składnik) 2 duże cebule 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła kalrowanego pietruszka(...)łyżki majonezu 3 ząbki czosnku po szczypcie czosnku granulowanego, zioła prowansalskie i opcjonalnie: tymianek, oregano, bazylia, majeranek, suszony koperek i pietruszka (ja zawsze dodaje wszystko i nie żałuję;-) 1. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół (ale wzdłuż) i gotujemy (od zagotowania wody:-P) na małym ogniu w osolonej wodzie ok 10 min. Ziemniaki nie mogą być super miękkie, bo przy drążeniu

Restauracyjka Literacka
Zielone kopytka z serowo-łososiowym sosem 144

Zainspirowana zielonymi kopytkami, które wypatrzyłam na blogu: Czerwona Porzeczka  zagniotłam dziś podobne u siebie, recepturę na sos wzbogacając pysznymi, łososiowymi kęskami. Spróbujcie:) Składniki: 1kg ziemniaków 200g szpinaku rozmrożonego, rozdrobnionego 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz na s os serowo-łososiowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki(...)szklanka mleka serek topiony śmietankowy 100 g kawałków wędzonego łososia /łosoś sałatkowy/ 3 łyżeczki musztardy francuskiej Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Osobiście preferuję ziemniaki ugotowane dzień wcześniej:)  Szpinak podsmażamy na odrobinie masła, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź rozdrabniamy za pomocą tłuczka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kurczak chrzanowy na puree pomarańczowym 144

Podudzia z kurczaka zamarynowałam, oliwy z oliwek dolałam, do piekarnika  mięso włożyłam, a ziemniaki,  marchewki z sokiem z pomarańczy na puree "zmieniłam".  Jeśli będziecie czytać składniki i etapy przygotowania, to zauważycie, że ani szczypty soli nie dodałam do tego dania.  Zapewniam, że wszystko ma swój smak, pomimo, że soli brak! Dzięki kremu na bazie(...)podudzi z kurczaka, 3 łyżki tartego chrzanu, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, 2 łyżki płynnego miodu, 400 g ziemniaków, 300 g marchwi, 2 łyżeczki cukru brązowego, 2 duże pomarańcze, ponadto: krem na bazie octu balsamicznego z Modeny Monini. Przygotowanie: Marynata: W miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy z chrzanem, posiekanym

Moniki Smakołyki