zimno, a jeśli chcemy to ponoć można go przysmażyć, czego sama nigdy nie praktykowałam, bo jak dla mnie i bez dodatkowego obsmażania jest pyszny. Smacznego! Składniki: 2,5 kg ziemniaków 3 szkl. kaszy gryczanej suchej 130 g słoniny 400 g sera białego 1 szkl. śmietany 1 jajko sól i pieprz ziołowy do smaku Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej(...)wodzie i odcedzamy. Następnie dusimy je tłuczkiem do ziemniaków, po czym wsypujemy kaszę gryczaną, tłuczkiem mieszamy ją razem z ziemniakami, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na co najmniej 1h, żeby kasza troszkę napęczniała. Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni do uzyskania złocistych skwarków. Potem do przestudzonych ziemniaków z kaszą dodajemy resztę składników – jajko, ser, śmietanę i tłuszcz ze skwarkami
psgotujemySałatka z kalafiorem i ziemniakami Czas lata to czas młodych ziemniaków, koperku, kalafiora, wszystko ma inny smak, kolor i trzeba to wykorzystywać póki można. Warzywa i owoce latem są niepowtarzalne, są lekkie, kruche, smaczniejsze. Właśnie dzisiejsza sałatka jest takim powiewem lata. Młode ziemniaki, młoda marchewka, ogórki małosolne, koperek i oczywiście najważniejszy smak sałatki-chrupiący kalafior, wszystko w słonecznych kolorach(...)smakach lata. Idealna sałatka na kolację i na grilla do pieczonego mięska. Składniki: pół dużego kalafiora 6 ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone lub małosolne 3 duże marchewki pęczek koperku 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu biały pieprz sól Sposób przygotowania: Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Zagotować wodę z łyżką soli. Do wrzątku wrzucić
na moim stole...albo łososia. Ale w całości mógł reprezentować niedzielny obiad. 500 gram dorsza (u mnie mrożony) sól, pieprz, skórka z jednej cytryny olej do wysmarowania naczynia 500 gram ziemniaków gałka muszkatołowa czerwona mielona papryka śmietanka 30% brokuł 3 ząbki czosnku Dorsza oprószyć solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawić. Ziemniaki pokroić w plasterki lekko podgotować(...)samym czasie ugotować lekko brokuła. Brokuła lekko ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem rozłożyć brokuły, 1 ząbek czosnku, następnie położyć warstwę ziemniaków polać śmietanką, znowu 1 ząbek czosnku, zetrzeć równomiernie gałkę muszkatołową na ziemniaki i pieprz oraz posypać papryką. Na wierzch położyć dorsza z ostatnim ząbkiem czosnku i zapiekać 25 minut w 200 stopniach
AZgotuj!Bardzo lubię kluski śląskie. Najbardziej podane z różnego rodzaju sosami. Tak wykonane kluski są pyszne, mięciutkie, wręcz aksamitne. Na zdjęciu kluski śląskie z sosem kurkowym. Składniki: 1 kg ziemniaków mąką ziemniaczana jajko sól mąka pszenna do oprószenia blatu Wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do miski(...)uklepujemy równomiernie na jej dnie i dzielimy na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjmujemy, przekładamy na pozostałe części, a lukę uzupełniamy mąką. Mąki dodajemy dokładnie tyle, ile wyjęliśmy ziemniaków. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Blat oprószamy mąką pszenną, wykładamy na niego masę ziemniaczaną. Z masy formujemy wałeczki, kroimy je na krążki grubości około
Smak mojego domuzwykle odmienione i dostosowane do moich potrzeb oraz fanaberii. Przedstawiam Wam kochani dorsza na pysznych warzywach: bakłażanie, czerwonej cebuli, czarnych oliwkach i kaparach z pomidorami, podanego na puree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii... Składniki (na dwie porcje): 300-400 gram filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóry szczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz(...)czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny smak. Oczywiście przed duszeniem oliwki pozbawiamy pestek. 1/2 puszki pomidorów (w sezonie dodajemy 3 świeże pomidory) oregano 5 ziemniaków 3-4 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła łyżka oliwy z oliwek Warzywa po Sycylijsku Na oliwie z oliwek smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem
Mango PapajaLeczo z pieczonymi ziemniakami w mundurkach. Letni obiad na szybko. Sezon na pomidory i cukinie w pełni, wiec proponuje Wam przygotować gulasz warzywny z młodymi ziemniakami. Leczo jest dość popularną potrawną, o dziwo u każdego smakuje inaczej ;-). Każdy z nas przygotowuje go na swój ulubiony sposób. Dzisiaj możecie zobaczyć jak ja robię swoje ;-). SKŁADNIKI: - młode ziemniaki - masło, sól(...)szklanką wody - gotujemy 15-20 minut - dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy - gotujemy całość jeszcze 10 minut - białą kiełbasę możecie dodać już ugotowaną lub po prostu ugotować z leczem ;-) Ziemniaki czyścimy pod bieżącą wodą, zawijamy z łyżeczką masła w folię aluminiową, każdy osobno. Pieczemy przez 35 minut w mocno nagrzanym piecu! Po upieczeniu, ziemniaki rozcinamy na pól, solimy i podajemy
SMYKWKUCHNIłyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziół do drobiu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej spora szczypta rozmarynu kilka gałązek tymianku 3 duże pieczarki 2 średnie cebule kilka ziemniaków sól ewentualnie przyprawa do ziemniaków Kurczaka myjemy, kładziemy na desce kręgosłupem do góry i za pomocą nożyc do kurczaka, bądź ostrego noża przecinamy go wzdłuż kręgosłupa. Blachę na której będziemy(...)drobiu, papryką, rozmarynem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni , przykrywamy mięso folią aluminiową i pieczemy kolejne 100 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a po ugotowaniu kroimy w ćwiartki. Cebule obieramy, kroimy w ósemki, pieczarki czyścimy i kroimy w ćwiartki. Godzinę przed końcem pieczenia kurczaka na blachę
Rozpustne gotowaniePyszne, puszyste bułki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Ich zaletą oprócz idealnej konsystencji jest to, że długo zachowują świeżość. Jest to oryginalny przepis na Langos, węgierski chlebek , lecz w tej formie jest o wiele bardziej uniwersalny. Szczerze polecam! Składniki na bułki pszenne z ziemniakami: na 12 sztuk 3 średnie ziemniaki (najlepiej gotowane dzień wcześniej, resztki z obiadu(...)drożdży 1 łyżeczka cukru 500 g mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli pieprz do smaku kilka łyżek mleka czarnuszka lub inne nasiona Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy, przekładamy do miski. W ciepłym mleku rozcieramy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy wprost na ziemniaki, robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn
Rozpustne gotowaniekaczka, 1 kg młodych ziemniaków*, sól, pieprz, kilka gałązek tymianku, 1 ząbek czosnku, 300 ml cydru, tłuszcz – masło lub tłuszcz kaczy, gęsi Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy(...)nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Czosnek i tymianek posiekać, wymieszać. Kaczkę oprószyć solą, pieprzem, od środka natrzeć tymiankiem z czosnkiem i odstawić na co najmniej godzinę. Ziemniaki umyć, oskrobać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki powinny być lekko niedogotowane. Ostudzić. Kaczkę wypełnić ziemniakami. Powinno zostać troszkę luzu, gdy wypełnimy zbyt mocno kaczka podczas pieczenia pęknie. Otwory spiąć
królestwo garówTradycyjna potrawa z kuchni niemieckiej. Składniki 500 g kiełbasy pikantnej 8 małych młodych ziemniaków 20 czarnych oliwek 1 ostra papryczka chili 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek czarny pieprz sól groszek cukrowy świeże zioła Przygotowanie Młode ziemniaki umyłem, ugotowałem na półtwardo w mundurkach. Lekko przestudziłem, pokroiłem w grubą kostkę. Obrany czosnek pokroiłem na plasterki, smażyłem na 5 łyżkach(...)oliwy, aż nabrał złotego koloru. Następnie dodałem ziemniaki i przyrumieniłem je na średnim ogniu. Kiełbasę (u mnie chorizo ) pokroiłem na grube plasterki i dodałem do ziemniaków. Groszek umyłem, odciąłem końcówki i zdjąłem łykowate nitki. Blanszowałem 3 minuty. Z części strąków, tych bardziej dojrzałych wyłuskałem groszek. Dodałem do ziemniaków wraz z oliwkami i smażyłem jeszcze około 15 minut. Pod koniec smażenia
R'n'G KitchenKolejna propozycja na wykorzystanie fasolki szparagowej. Składniki 1 kg ziemniaków po 150 g zielonych i czarnych oliwek po 250 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej 2 czerwone cebule (150g ) 3 łyżki kaparów Sos :4 fileciki anchois 1 szalotka ( 50 g ) 150 ml oliwy z oliwek 60 ml białego octu winnego 2 łyżeczki posiekanej natki 2 łyżeczki posiekanej bazylii 2 łyżeczki(...)Przygotowałem sos : posiekałem szalotkę i anchois, dodałem zioła, oliwę, ocet, przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Fasolkę ugotowałem w osolonej wodzie 5 minut, odcedziłem i przelałem na sitku zimną wodą. Ziemniaki wyszorowałem ( nie obierałem ) i pokroiłem na dużą kostkę. Ugotowałem w osolonej wodzie ( 15 minut ). Odcedziłem , włożyłem do miski. Podgrzałem sos i połową polałem ziemniaki, wymieszałem. Ciepłe ziemniaki rozłożyłem. Pozostałym sosem
R'n'G Kitchenmała cebula drobno posiekana, 5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, łyżka oregano, łyżeczka musztardy, przyprawa do smażonych ziemniaków około 1 łyżki, kilogram ziemniaków cukinia folia aluminiowa Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy, następnie obieramy, kroimy na ćwiartki, a cukinie na paski, ze wszystkich składników(...)tackach lub w specjalnym koszu do grillowania warzyw 2. Posiekaj drobno cebulę, wyciśnij czosnek, wymieszaj z oliwą, ziołami, musztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem. 3. Przygotowaną bejcą zalej ziemniaki i odstaw na około pół godziny. 4. Rozgrzej grill ogrodowy, przygotuj kwadraty z folii aluminiowej. 5. Każdego ziemniaka posmarowanego bejcą zawiń szczelnie w folię, ułóż na ruszcie i grilluj przez
Kuchnia Beatybyły w tym tygodniu z jagodami to wymyśliłam sobie knedle. Pierwszy raz w życiu robiłam, oczywiście Misiek po fakcie dopiero mnie oświecił, że babcia Antosia to tylko ze starych ziemniaków robiła, a ja głupia namachałam się z młodymi, ale wyszły, może nie najpiękniejsze a smaczne! Składniki (w przypadku użycia młodych ziemniaków;-): 700 g umytych, obranych i ugotowanych ziemniaków(...)mąki pszennej jeden banan szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej garść cukru (dosłownie tyle dałam) około pół kilograma porzeczek podsmażonych 5 minut z cukrem i odsączonych ps. używając starych ziemniaków dodać 350 g mąki Przygotowanie: Jeszcze ciepłe ziemniaki utłuc razem z bananem, cukrem, solą i wanilią. Dodać masę do mąki i zagnieść ciasto. Powinno trzymać się „kupy
greenscarfPrzepis konkursowy nadesłany przez Panią Katarzynę Prosińska SKŁADNIKI: 1. 1 kg ziemniaków 2. 1 jajko 3. Mąka ziemniaczana 4. 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO: 1. Skwarki PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. 2. Ugotowane i wystudzone ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. 3. Ziemniaki wkładamy do miski, dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy(...)miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy resztę ziemniaków, jajko, sól do smaku i zagniatamy ciasto. 4. Z ciasta formujemy okrągłe kluseczki, w każdej robimy wgłębienie. 5. Tak przygotowane kluski gotujemy w garnku z wrzącą i osoloną wodą. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 2 minut. 6. Gotowe kluski podajemy ze skwarkami
Tradycyjna Kuchniajeden z lunchów w Londynie dostałam pierożek z ziemniakami w środku. Ciasto było listkowane, ale na pewno nie było ciastem francuskim. Gdyby nie brak smaku tego czegoś, pomyślałabym, że jem indyjską samosę. Nabrałam wtedy ochoty na te aromatyczne smażone pierożki. A ochota wzmogła się po obejrzeniu filmu pt. " The Mistress of Spices ". Najwyższy zatem czas na ich przygotowanie :) Dodatkiem(...)nich były domowej roboty konfitura z czerwonej cebuli i chutnej z dyni, jabłek i chili. Składniki : Nadzienie 7 małych młodych ziemniaków 3 łyżki mrożonego groszku marchew pół cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka garam masala łyżka rozdrobnionych liści curry łyżeczka mielonej kozieradki sok z połowy limonki ok. pół łyżeczki soli łyżka oleju do smażenia Ziemniaki
Weekendy w domu i ogrodzie