Zapiekanki robimy przeróżne. Dzisiaj ta najprostsza z ziemniakami i wiejską kiełbasą. Zapraszam. SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 40 dag wiejskiej kiełbasy 2 cebule sól, pieprz 3 ząbki czosnku szklanka śmietany 18% 2 jajka olej do smażenia WYKONANIE Ziemniaki płuczemy i gotujemy w mundurkach. Powinny lekko zmięknąć. Cebulę kroimy w pół piórka. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie(...)krążki. Cebulę podduszamy na oleju , następnie dodajemy kiełbasę i smaży na małym ogniu. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki, oprószamy solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy warstwami, ziemniaki i kiełbaskę. Ze śmietany i jajek ubijamy sos, którym polewamy zapiekankę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok 40-50 min. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewyprzypomniałam sobie o nich. Tak doczekały się, że je zrobiłam. Trochę dużo przy nich pracy , ale cóż się nie robi, kiedy mamy ochotę na coś pysznego. Składniki 1 kg ziemniaków ugotowanych 1 kg ziemniaków surowych 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 500 g mięsa mielonego sól pieprz 1 ząbek czosnku papryka słodka papryka ostra(...)drobną kostkę. Smażyć aż cebulka będzie rumiana. Farsz Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną i przyrumienioną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem, paprykami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystko wymieszać. Ziemniaki surowe obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie wycisnąć je w bawełnianej szmatce. Dużo siły potrzeba, aby jak najwięcej wycisnąć z nich wody.(powinny być suche
O kuchni z uczuciemziemniaków, 150 ml wody, 50 ml oleju, 1 liść laurowy, kora cynamonu, sól, pieprz, Przepis pochodzi z Cypru, gdzie cynamon w kuchni jest prawie obowiązkowy. Ziemniaki umyć, obrać pokroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na 2 lub 3 – zależy od wielkości ziemniaków. Ziemniaki włożyć do naczynia do zapiekania, wlać wodę, olej, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić pokruszony liść(...)laurowy oraz pokruszoną korę cynamonu. Wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Po 30 minutach ziemniaki odwrócić. Piec do miękkości około 20 minut. zastawa
królestwo garówkurczaka. Kabanosy bezlaktozowe i bezglutenowe, bez konserwantów, mające w składzie jedynie mięso, sól i przyprawy, wędzone dymem z drewna bukowego i pieczone. Kupuję je tutaj . SKŁADNIKI: 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 2 łyżki klarowanego masła mała marchew mała pietruszka kawałek bulwy selera 1-2 ząbki czosnku kminek mielony (jeśli ktoś lubi to może być cały) liść laurowy kilka ziaren(...)ziela angielskiego suszony lubczyk sól pieprz mała cebula 10 dag kabanosów z kurczaka + odrobina klarowanego masła bulion lub woda – u mnie pół na pół woda z domowym rosołem WYKONANIE: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w plasterki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić warzywa bez ziemniaków, obsmażyć mieszając przez 2-3 minuty. Dodać ziemniaki
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: 7 ziemniaków, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano, pieprz, sól, 3 łyżki oliwy z oliwek, sos koperkowy: 8 czubatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego, troszkę soku z cytryny, duża garść świeżego koperku, sól, pieprz, 4 kawałki łososia, 4 plasterki cytryny, masło, majeranek, 300g szparagów, garść rukoli. Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć, lekko osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki(...)Ziemniaki doprawić oregano, czerwoną słodką papryką, solą i pieprzem. Dodać oliwę z oliwek i wymieszać. Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w 220stopniach C przez 40-60minut. Podczas pieczenia dwa razy przemieszać ziemniaki. Sos koperkowy. Do jogurtu dodać posiekany koperek, troszkę soku z cytryny, posolić, popieprzyć i wymieszać. Ze szparagów pourywać twarde końce. Szparagi ugotować w osolonej wodzie
W kuchni u MonikiPierogi, kopytka nazw jest kilka dla mnie to po prostu kluski. Można robić tylko z twarogiem, ale ja dodaję też ziemniaki. Przeważnie wykorzystuję te, które zostały z obiady lub specjalnie gotuję więcej, żeby potem nie marnować czasu i gotować specjalnie. Składniki: 250 g białego sera 400-500 g ugotowanych ziemniaków 1-2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek(...)mąki pszennej Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozgnieść w inny sposób. Ser też można przecisnąć przez praskę. Rozgniecione ziemniaki wymieszać z resztą składników, krótko wyrobić. Uformować wałeczki, trochę spłaszczyć i kroić ukośne kluski. Porcjami wrzucać na wrzącą, posoloną wodę i po wypłynięciu gotować około 2 minut. Ja podaję z masełkiem, cukrem i cynamonem. Można również z bułką tartą
talerz przyjemnościSkładniki: ziemniaki 1,2 kg, przyprawa do ziemniaków 1 łyżka, olej rzepakowy 1 łyżka, złote paluszki rybne Frosta 450 gram sos jogurtowy - w opisie te pyszne frytki i rybki przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem(...)zdrowe odżywianie również mojej rodzinki skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ziemniaki obrać i pokroić w słupki, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać
W Mojej Kuchni Lubięrobiła i nie mogłam podejrzeć. Jak tylko zaczęłam gotować na swoim to postanowiłam zrobić samodzielnie . Cóż się okazało, że to takie łatwe i takie smaczne. Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków około 250 g mąki ziemniaczanej Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub można skręcić przez maszynkę. Ugnieść je w miseczce i podzielić na cztery części. Wyjąć jedną część ziemniaków i wsypać(...)miejsce tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków, a następnie dodać wyjętą część ziemniaków i wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki , lekko je spłaszczyć i trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem zrobić wgłębienie. W dużym garnku zagotować wodę , posolić i wrzucić do wrzątku kluski. Gotować około 2-3 minuty od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody
O kuchni z uczuciembrukselka - wtedy warzywka nie tracą intensywnego zielonego koloru. Nie powinno się za mocno przyrumieniać cebuli - ponieważ jest ona wtedy ciężko strawna. Nie należy pozostawiać warzyw do namoczenia, ponieważ np. ziemniaki tracą wtedy witaminę C Nie należy używać do obierania warzyw i owoców skrobaczek bądź noży z rdzewiejącymi końcówkami. Ponieważ przez kontakt z metalami enzymy niszczą witaminy. Nie powinno się(...)przykrywać kapusty podczas gotowania, pozostaje w niej wówczas goryczka, która niszczy smak potrawy. Nie należy jadać ziemniaków, które zaczynają kiełkować iż są one niezdrowe. aby dłużej były świeże powinno się je przechowywać w towarzystwie jabłek ( 1-2 jabłka). Najlepiej w ciemnych pomieszczeniach, ponieważ dzienne światło powoduje iż wytwarza się w nich szkodliwa solanina ( mają zielony miąższ) Nie kroimy sałaty
W Moim Magicznym Domubyła na nim ta właśnie sałatka. Przepisy są na nią różne , moja rodzinka nieco ją chyba zmodyfikowała i robimy ją po swojemu jak lubimy. Mama jest od krojenia ziemniaków, a ja od krojenia drobniejszego i oczywiście doprawiana :) Składniki: 5 dużych ziemniaków 1 mały seler albo polowa dużego 2 średnie pietruszki (korzeń) 1 puszka groszku 1 słoik groszku z marchewką(...)puszki kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 2 małe cebule Sos: (składniki na sos są "na oko") 4 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz, kucharek Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach aż będą miękkie - lekko twardawe. Nie mogą być ziemniaki za bardzo miękkie ponieważ z sałatki mogłaby nam się zrobić po prostu ciapa, a nie sałatka. Tak samo
W Moim Magicznym Domuprzepisu powstało zupełnie nowe danie - ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami. Co najważniejsze, nie musimy do tych kuleczek dodawać mąki. Składniki - proporcje na 3-4 osoby 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być, te które zostały z wczorajszego obiadu) 4-6 ząbków czosnku 2 jajka bułka tarta do panierowania podsmażona na złoty kolor cebulka lub ulubione zioła - tymianek, rozmaryn, cząber albo(...)około 0.5 szklanki mleka tłuszcz do smażenia (najsmaczniejsze są smażone na maśle) sól, czarny pieprz (ewentualnie ostra papryka) i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sprzęt tłuczek do ziemniaków łyżka do lodów Przygotowanie Ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie ugnieść w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Ważne jest, aby w ziemniaczanym puree nie pozostawić grudek. Dodać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasłonym śledziem, a dzięki przełożeniu warstw sałatki domowym majonezem jest ona bardziej wilgotna . Jest po prostu pyszna ! Inne przepisy na sałatki TU . Warstwowa sałatka śledziowa - przepis: Składniki: 5 średnich ziemniaków 6 jajek 5 średnich marchewek 1 średnia cebula 2 łyżeczki octu 7 filetów śledzi w oleju (użyłem kupowanych ze słoiczka) 8 Łyżek majonezu (najlepiej domowego ) Sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki(...)marchew w różnych garnkach, nie obierając ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu do miękkości. Zazwyczaj ugotowanie marchwi zajmuje 30 min, a ziemniaków 25 min. Po ugotowaniu studzimy. Jaja gotujemy na twardo. Polecam przeczytać poradnik jak ugotować jaja na twardo . Po ugotowaniu obieramy i studzimy. Marchew, ziemniaki i białka jaja ścieramy na tarce o grubych oczkach
Kuchnia Łukaszateż znajdzie się miejsce na taką sałatkę z jabłkiem i groszkiem? Sałatka śledziowa z burakami: 3 średnie lub 2 duże płaty śledziowe solone 3-4 niewielkie buraki 2 średnie ziemniaki 1 jabłko 1/2 puszki drobnego groszku konserwowego 2 cebule szalotki 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka oleju sól morska świeżo mielony pieprz cukier świeżo(...)wyciśnięty sok z cytryny szczypiorek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 średnie lub 2 duże płaty śledziowe solone 3-4 niewielkie buraki 2 średnie ziemniaki 1 jabłko 1/2 puszki drobnego groszku konserwowego 2 cebule szalotki 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka oleju sól morska świeżo mielony pieprz cukier świeżo wyciśnięty
Poezja smakubułka tarta Moje kochane pociechy czasami marudzą więc chciałam jakoś urozmaicić im obiady. Zrobiłam więc kotlety z jajek. Szybko, mało brudzenia się i smacznie. Zakupy: 2,5 kg ziemniaków koszt ok. 4,50 zł one są pakowane w siatkę właśnie po 2,5 kg, ogórki kiszone opakowanie koszt ok. 2,50 zł, jajka 10 sztuk koszt(...)jajka surowego do całości i mieszam wszystko razem aż będzie jedna konsystencja po czym wstawiam na ok. 30 min do lodówki, żeby to trochę stężało. Po wyjęciu tego nastawiam ziemniaki do gotowania. Z tego tzw. ciasta formuję małe kotleciki, obtaczam w bułce tartej i na dobrze rozgrzanym oleju smażę. Ziemniaki chyba wszyscy wiedzą jak gotować, ja gotuję
Tanio smacznie i prostoburaków - 1 marczewka - 1-2 łyżki masła lub słoniny ze skwarkami - ocet (do smaku ) - 3 ząbki czosnku - sól,pieprz - ziele angielskie, liść laurowy - 1 skrzydełko z kurczaka - kilka ziemniaków (według uznania) - jajka ugotowane na twardo (według uznania) ja daję 1 szt, na osobę - można dodać 2 kostki rosołowe - śmietana To jest "najulubieńsza" zupa mojego młodszego syna. Ja jednak bardziej wolę(...)rzeczy więc musimy się zadowolić burakami. Ja gotuję barszcz z buraków nie z koncentratu ponieważ według mnie jest o wiele lepszy i naturalny. Zakupy: 2,5 kg ziemniaków koszt ok. 4,50 zł nam potrzeba kilka ponieważ będzie to dodatek do barszczu, 10 jajek to koszt 4,29 zł, 5 buraków to koszt ok. 1,50 zł (zależy
Tanio smacznie i prosto