Kuchnia portugalska słynie z różnorodnych dań z dorsza. Oto jedno z nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby. 300 g dorsza (u mnie mrożony) 1 szklanka mleka 200 g ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka mąki 5 łyżek śmietany 18% 250 g warzyw na patelnię z koperkiem Hortex 150 g twardego sera Olej do smażenia(...)Filet z dorsza rozmrażamy, usuwamy skórę. Do garnka wlewamy mleko, dokładamy dorsza i gotujemy około 12 minut. Odcedzamy, mleko zachowujemy. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Ziemniaki (surowe) i warzywa na patelnię smażymy, do momentu aż będą miękkie. Cebulę szklimy na osobnej patelni, dodajemy dorsza, delikatnie mieszamy i obsypujemy mąką. Podlewamy mlekiem z gotowania. Gotujemy
VioletoweKucharzenieporównaniu do kiełbas węgierskich kupowanych w Polsce. Ostatnio przegryzałam ją od czasu do czasu i dziś postanowiłam wypróbować w konkretnym daniu. Według mnie kiełbasa świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, więc zadbałam o takie zestawienie. Dla ewentualnego złagodzenia smaku podałam z wiosennym jogurtowym sosem-sałatką . Składniki : Roladki podwójna pierś kurczaka (na 4 roladki) czubryca czerwona kiełbasa węgierska (ok. 10 cm) marynowana(...)paprykę pokroić na słupki. Na jednym z końców piersi układać cebulę, paprykę i kiełbasę. Zawijać w roladę. Odkładać na talerzyk złączeniem piersi do spodu. Piec razem z ziemniakami i dynią ok. 20 minut. W połowie pieczenia warto je obrócić. Ziemniaki i dynia ziemniaki (po 2 na porcję) dynia olej sól Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Przełożyć na natłuszczoną
Weekendy w domu i ogrodzieOstatnio przerzuciłam się ze zwykłych ziemniaków z wody właśnie na puree:) I przyznać muszę, że lepiej mi smakują ziemniaki w tej wersji. Danie banalne do przygotowania , a ma w sobie to coś. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to pora najwyższa:D Składniki: 1 kg ziemniaków 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła sól pieprz koperek lub pietruszka Wykonanie: Ziemniaki(...)dodatkiem soli. Odcedzam, wrzucam masło i tłukę na miazgę. Można użyć blendera. Dolewam przegotowane i wystudzone mleko i mieszam. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewam jeszcze mleka. Moje ziemniaki miały konsystencję kremu do ciasta:P Doprawiam solą i pieprzem, nakładam na talerz i posypuję koperkiem. Ot i całą filozofia. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenrobił i jadł takie placki.Jedni lubią je na słodko inni wolą wersję bardziej wyrazistą. Ja także nie pierwszy raz je robiłam, ale nie wyobrażam sobie placków z ziemniaków ze słodkim dodatkiem, dlatego wybrałam opcję najlepszą dla mojego podniebienia. Kto lubi w takiej wersji, to serdecznie zapraszam do lektury. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 1/2-2 szklanki mąki 2 średnie cebule sól(...)smażenia Dip czosnkowy: 1/2 szklanki śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki soku z cytryny sól do smaku koperek (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki szoruję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o drobnych oczkach lub malakserem z tarczą ziemniaków.Odciskam nadmiar soku. Cebulę obieram i także ścieram na drobnej tarce. Mieszam z ziemniakami
Bea(u)ty kitchenSkładniki 5 - 6 dużych ziemniaków 5 dużych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów 1 duża pokrojona w cienkie paski czerwona papryka 1 litr przecieru pomidorowego 1,5 litra wywaru mięsnego lub warzywnego (w ostateczności mogą być 2-3 kostki rosołowe) 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka ostrej papryki w proszku (najlepiej, żeby(...)była wędzona ostra papryka) oliwa z oliwek lub dobry olej do smażenia pieprz do smaku ewentualnie jeśli ktoś lubi można dodać do smaku tymianek lub bazylię Przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki (jeśli ziemniaki są bardzo duże można jeszcze ćwiartki przekroić na pół). Czosnek drobno posiekać Cebulę pokroić w cienkie piórka lub średniej wielkości kostkę, a paprykę w cienkie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka) pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami i cebulką (pomysł mojego śp. dziadka): Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę(...)nawet mrożę, a potem jak mam chęć, zamrożone wrzucam na wrzące i obiad gotowy :) Proszę nie mylić ich z ruskimi, bo w tym przypadku są tu same ziemniaki nie ma białego sera. Farsz na uszka do barszczu: Pieczarki - w zależności ile zjemy to albo pół kilo albo kilogram. Pieczarki myjemy i drobniutko siekamy, bądź prościej jest je zmielić maszynką
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKuchnia śródziemnomorska”. Ten jest lekko zmodyfikowany ze względu na dostępność ryb w polskich sklepach. 3 duże ugotowane jajka 250 g fasolki szparagowej – oczyszczonej z włókien i ugotowanej 250 g ziemniaków (najlepiej małych) kilka kawałków suszonych pomidorów kilka pomidorków koktajlowych 200 g wędzonego tuńczyka lub łososia (można zastąpić smażoną rybą) 60 g czarnych oliwek ½ małej puszki filecików anchois 1 łyżka posiekanej(...)połączenia składników. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 2 części – jedną odstawić, a drugą schować do lodówki. Ugotowaną, jeszcze ciepłą fasolkę, polać nieschłodzoną połową sosu vinaigrette. Ziemniaki dokładnie oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki nie mogą się rozpadać. Odcedzone ziemniaki połączyć z fasolką i sosem. Całość odstawić do ostygnięcia. Pomidory suszone pokroić w małe kawałeczki. Pomidorki koktajlowe przekroić
Trzeci talerzwłaśnie pierwsza porcja zniknęła ze stołu w kilka minut (a zrobiono było jej nie mało). Serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 500 filetów kurczaka 5 średnich ziemniaków 3 marchewki 5 jaj 150 g żółtego sera Sól, pieprz Sos: 1 awokado 5 łyżek majonezu 2 ząbki czosnku(...)szczypiorku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę dokładnie myjemy, oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 40 min, należy uważać, aby ziemniaki i marchew były idealnie ugotowane, bo w innym razie będą odczuwalne małe, twarde grudki w sałatce. Jaja gotujemy na twardo przez ok. 10-12 min. Po ugotowaniu jaja szybko zanurzamy w zimnej wodzie i oczyszczamy. Filet z kurczaka gotujemy
Kuchnia Łukaszawędlin i zimnych mięs, ryb smażonych… I co ważne – nie „podchodzi” wodą, nie kiśnie… nawet jeśli stoi na stole dłużej, a amatorów na nią nigdy nie brakuje… SKŁADNIKI : 2 ziemniaki, 2 marchewki, kawałek selera i 1 korzeń pietruszki, ogórek kiszony lub konserwowy, 1 cebula, 5 cm pora ze środkowej części (żeby trochę był zielony), „Posypka zielona” (suszone i zmielone zielone(...)części warzyw-natek), sól, majonez n/z: ugotowane ziemniaki i w misce już pokrojona cebula oraz blanszowane pory WYKONANIE : Obrane ziemniaki pokroić w plastry – ugotować (ok. 10 min.) w lekko osolonej wodzie lub bez soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć
Tradycyjna kuchnia inaczejJest to zupa mojego i mojego Męża dzieciństwa. Podana z białą kiełbasą i ziemniakami, rozbudza nasze wspomnienia. Jest to zupa prosta i każdemu na pewno wyjdzie. Dzięki zarumienionej cebulce, podsmażonej kiełbasce i ziemniakom, tworzy bardzo bogaty, własny smak. Zalewajkę albo się lubi, albo nie. Wybór zależy od Was. 'zalewajka' Składniki (na 5 porcji): - 3 białe kiełbaski - 1 laska dobrej(...)czosnku - majeranek suszony - śmietana - 3 l wody - S&P Do garnka z wodą wrzucić białą kiełbasę i gotować ją do miękkości. Kiełbasę wyjąć. Wrzucić pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, czosnek, sól i pieprz. W międzyczasie na patelni wlać kroplę oliwy i podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojoną w półksiężyce kiełbasę. Dodać do ziemniaków. Gdy ziemniaki będą już prawie
CookYourselfżur. W Polsce można znaleźć różne jego odmiany regionalne, jak na przykład żur stryszewski, do którego dodaje się... pieczarki... W innych przepisach na tę zupę możecie znaleźć rozgotowane ziemniaki - to żur zalewajka. Nie zawsze też do przygotowania żuru używa się zakwasu żytniego - zamiast mąki żytniej wykorzystuje się owsianą. Mój żur gotuję jednak na zakwasie żytnim i wędzonym boczku(...)dodaję do niego kiełbasę, ziemniaki i tartą marchew. Jeśli lubicie, możecie dodać też ugotowane na twardo jajko. Ja wolę żur bez jajka - moim zdaniem pasuje ono bardziej do białego barszczu. Składniki (na średni garnek): 1,5 l warzywnego bulionu 1 l młodego zakwasu (3-4 dniowego) ok. 300 g wędzonego boczku 1 pęto dobrej, niezbyt grubej kiełbasy 2 marchewki starte
W SMAKchciało nam się skleić, oj ile my mąki dodałyśmy oh i tata ratował zagniatał, zagniatał i nic...Spora ilość ciasta do wyrzucenia, błędem było to, że dałyśmy młode ziemniaki (wiem hahaha) i chyba nawet nie czekałyśmy aż wystygną :). Wiem, że mój tata bardzo lubi kopytka i to właśnie on zwrócił mi uwagę ile mąki dodać by kopytka były sprężyste(...)dało się je później podsmażyć, bez rozwalania się. Podaję często z sosem pieczarkowym lub z cebulką. Składniki: 1 kg starych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli jedno jajko Ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez praskę i studzimy, bardzo ważne ziemniaki muszą być zimne. Do zimnych ziemniaków dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i dodajemy mąki*. Gotujemy wodę
NA MOIM TALERZUzaglądać i mieszać, dolewać wody itd.tak jak to jest z garnkami...Mam pewność , że dana potrawa jest gotowana bez żadnego przypalania się itp.. Ilość składników dowolna. kapusta kiszona ziemniaki wędliny [ kiełbasa, boczek itp...] cebula przyprawy Ziemniaki obrać i pokroić w plastry , cebulę w kostkę a wędliny jak kto woli [ kostka , paski].W misie wolnowaru ułożyć warstwę ziemniaków(...)cebulę , kapustę kiszoną i wędliny.. i znów to samo , ziemniaki, cebula, kapusta , wędliny. Na wierzchu mają być ziemniaki. Każdą warstwę posypać przyprawami... Ustawić wolnowar . Gotować 4-5 godzin na poziomie "2" lub 7-8 godzin na poziomie
Moje domowe kucharzeniemięsem mielonym jest idealna, aby przygotować ją dzień wcześniej. Podczas odgrzewania nie zmienia smaku, więc tym bardziej ją polecam. Składniki na 2 dosyć spore porcje: 8 (średniej wielkości) ugotowanych ziemniaków 250 g mięsa mielonego 2 pomidory (ja dałam pomarańczowego i malinowego) 1 mała czerwona cebulka sól, pieprz zioła prowansalskie 100 g śmietany 18% odrobina mleka starty ser oliwa bądź olej(...)cebula się zeszkli dodać surowe mięso, wszystko smażyć na średnim ogniu tak długo, aż mięso zmieni kolor. Pod koniec smażenia przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W międzyczasie ziemniaki obrać z łupinek i pokroić na dosyć grube plasterki. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Do miseczki dodać śmietanę, odrobinę mleka i starty ser (można delikatnie doprawić) - wszystko ze sobą wymieszać
UgotowaćSkładniki: (na 2 porcje) 1 cała pierś z kurczaka 500 g ziemniaków 1 mały bakłażan 1 łyżeczka soku z cytryny odrobinka miodu 2 łyżeczki whisky 2 całe główki czosnku świeżo mielony pieprz szczypta soli kilka listków świeżej bazylii 5 g masła świeży rozmaryn oliwa z oliwek dekoracja: liście świeżej bazylii Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki na grubość około(...)Natrzeć je solą i pieprzem z obu stron. Bakłażana pokroić na plastry o grubości 3-4 mm również natrzeć solą i pieprzem po obu stronach. Ziemniaki i bakłażana położyć na blasze i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika Po 15-20 minutach wyjąć bakłażana i położyć na blasze całą główkę czosnku. W tym czasie skroplić ziemniaki odrobiną oliwy
KreatywnePiny