albo 3 godzin duszenia, użyjmy raczej delikatnego antrykotu lub rostbefu. Po drugie, nawet jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa, i tak będzie wymagało ono dłuższej obróbki cieplnej aniżeli dynia i ziemniaki. Dlatego czas duszenia dostosowujemy do mięsa, natomiast warzywa dodajemy 25-30 minut przed końcem. Jeśli ewentualnie używamy dyni hokkaido razem ze skórą, wówczas wyjątkowo jej czas duszenia możemy ustalić(...)minut. Tak czy owak, jednoczesne wrzucenie do garnka dyni, ziemniaków i mięsa niemal zawsze skończy się daniem w postaci wołowiny w średnio zachęcającej dla oka i podniebienia papce dyniowo-ziemniaczanej. Duszona wołowina z dynią 2015-11-15 21:26:30 Kolorowa, aromatyczna i sycąca duszona wołowina z dynią. Danie nie tylko sezonowe, gdyż można je przyrządzać również z dyni mrożonej
Kulinarna Pokusadobrym dodatkiem do gulaszu czy pieczeni. Ja lubię też dodawać do nich buraczki. A część rodzinki lubi podsmażyć sobie wieczorem nadwyżkę z obiadu ;) Strzeżcie się przed ciepłymi ziemniakami! I długim zagniataniem ciasta. Pierwszy raz robiłam kopytka, ze świeżo ugotowanych ziemniaków i wciągnęły mi strasznie dużo mąki :/ ale i tak wyszły pycha :D Składniki: (na ok. 6 porcji(...)ugotowanych, zgniecionych, ostygniętych (!) ziemniaków (np. z "wczoraj") ok. 2 szklanek mąki + do posypania stolnicy 1 jajko Ziemniaki ugotować, poczekać przynajmniej kilka godzin aż wystygną, (na tą porę roku niezłym pomysłem jest wystawianie garnka za okno) i zgnieść. Jak w przypadku klusek śląskich można wyciągnąć na wierzch 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę, jednak powinno to być
W kuchni bez szafekjest ten dzień - piękny, jesienny i słoneczny, choć wietrzny. Wraz z jesiennymi promieniami słońca zapraszamy Was na czosnkową zupę krem - sporządzony w dość standardowy sposób, bo na bazie pieczonych ziemniaków i batatów.. Ale żeby nie było nudno (jak to u nas w zwyczaju) zupę urozmaiciłyśmy musem z octu balsamicznego, czerwonego wina.. z pieczonych buraków. Jesteście chętni, aby spróbować(...)Zapraszamy do przepisu: Składniki (na 4-5osób): litr esencjonalnego wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego 1 główka czosnku pół kg ziemniaków 2 średniej wielkości bataty (400-500g) 3cm świeżego imbiru (opcjonalnie, może być szczypta w proszku) świeżo zmielona sól i pieprz szczypta kurkumy mus z buraka: 2 średnie buraki (150-200g) 2 łyżki octu balsamicznego
Symfonia Smakówpodczas pieczenia wytworzy się dosyć dużo sosu. Piersi z indyka pociąć na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, obsypać papryką słodką, pieprzem cayenne, oregano. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Cukinię umyć i również pokroić na cienkie plasterki. Obraną cebulę pokroić w pół -plasterki. Natomiast pieczarki ja zawsze podsmażam, ponieważ mają dużo wody(...)plasterki pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem i obłożyć na przemian z cukinią i ziemniakami. Obsypać solą i oregano. Na ziemniaki rozłożyć kawałki mięsa, następnie cebulkę i pieczarki. Śmietanę wymieszać z potartym serem i natką pietruszki. Wylać śmietanę na mięso, równomiernie rozlać. Ostatnia warstwa to znowu
Kuchnia PokoleńZapiekanka z purée ziemniaczanym... Potrzebne będą: 70 dkg mięsa wieprzowego mielonego 2 kiełbasy śląskie (jak dla mnie zbędne) papryka 2 cebule 2 pomidory ząbek czosnku ziemniaki masło mleko 3 łyżki ketchupu majeranek natka pietruszki sól, pieprz starty ser Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Mięso mielone przesmażamy na patelni bez tłuszczu(...)zbędna, nie potrzebna. Na to pomidory, mogą być obrane ze skórki lub nie, jak kto lubi, Kroimy je w cienkie plasterki układamy w naczyniu i posypujemy natką pietruszki. Ugotowane ziemniaki ugniatamy z dodatkiem masła, mleka i pieprzu, na koniec dodajemy ser starty na małych oczkach i intensywnie mieszamy ( dokładniejszych proporcji nie znam ponieważ sama dodawałam do smaku) . Możemy ziemniaki wyłożyć
Pelusiowa KuchniaAnna-Maria z Kucharni wstawiła przepis na rieske - fiński chleb - musiałam go wypróbować - tak wspaniale się prezentował na jej przecudnych zdjęciach. A idea tego chleba była niesamowita - chleb z ziemniaka - cudo. I jeszcze w głowie ta myśl - on wygląda jak prawdziwy Babciny podpłomyk - robiony na rozgrzanej kuchni kaflowej - ten zapach, smak - i jak tu się powstrzymać...? Więc wypróbowałam ten przepis(...)szczerze zachęcam abyście także to zrobili bo warto - Kuchenny Ryś to potwierdza Anna - Maria do swoich chlebków użyła ziemniaków upieczonych w ognisku - myślę, że chlebki były o niebo lepsze - ja tej możliwości nie miałam ale chlebki ze zwykłych gotowanych ziemniaków wyszły cudowne! Rieska - Fiński chleb na zieniakach na 4 chlebki wielkości średniej dłoni 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków
sierotka maRysia w kuchnisię sama , a na pewno Was nie rozczaruje . Doskonała do zrobienia dzień wcześniej i podgrzania , wtedy jest jeszcze lepsza Składniki : 0,5 kg kiełbasy w typie śląskiej 1 kg ziemniaków 1 kartonik koncentratu pomidorowego ( ten w kartonach jest płynny więc istotny ) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku kawałek startego żółtego sera(...)posypania Kiełbasę i cebulę , kroimy w plastry , podsmażamy na złoty kolor na patelni , dodając pod koniec wyciśnięty praską czosnek . Odstawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki – najlepiej użyć do tego szatkownicy , wtedy będą równiutkie. Pocięte ziemniaki , mieszamy w misce z solą , pieprzem i gałką muszkatołową . Formę do zapiekanek , przecieramy papierowym ręcznikiem skropionym olejem ( żeby nie pływała
Ogrodnik w podróżyDziś kolejny szybki obiad :) Połączenie kurczaka na parze zawiniętego plastrami boczku, a także sałatka z buraka, ziemniaka truflowego, orzechów i daktyli suszonych. Jednym z pierwszych dań na blogu, prawie rok temu był schab zawijany w boczku , nadziewany suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią. To były początki i choć zdjęcia tam nie wyglądają dobrze, cieszy się dużą oglądalnością :) Składniki(...)filet z piersi kurczaka 6 plastrów boczku parzonego 1 ziemniak truflowy 1 łyżka oliwy z oliwek 1 burak kilka orzechów ziemnych kilka suszonych daktyli Przypraw : pieprz ziołowy papryka wędzona kmin rzymski kardamon Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Kroimy go na większe kawałki, po czym polewamy oliwą
Parowar Facetawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Mieszkam na podlasiu i tutaj kluski te nazywane są pyzami. W różnych regionach Polski mówi o nich rozmaicie, np. kartacze czy cepeliny. 5 kg ziemniaków surowych 1,5 kg ziemniaków ugotowanych 1/2 kg mięsa mielonego (+ sucha bułka namoczona w mleku, jajko, posiekana cebula, przyprawy wg gustu) Dodatkowo: 1-1,5 łyżki majeranku sól Opcjonalnie: cebula(...)boczek Surowe ziemniaki zetrzeć, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić). Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać. Mięso mielone doprawić tak jak na kotlety. Z ciasta ziemniaczanego formować kule nadziewając je farszem mięsnym. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem majeranku. Do wrzątku powkładać kluchy. Gotować około
Di gotujeplasterków wędzonego boczku kawałek kiełbasy por śmietana 1 szt jajka mozzarella sos pomidorowy kawałek sera pleśniowego np.lazur parę suszonych pomidorów w oleju pasta curry 5 ząbków czosnku przyprawa do ziemniaków firmy PRYMAT, słodka czerwona papryka, majeranek, sól i pieprz Ziemniaki ugotowałam w mundurkach,ostudziłam i obrałam ze skórki. Na dno żaroodpornego naczynia ułożyłam wędzony boczek, następna warstwa to pokrojone(...)plasterki ziemniaki. Posypałam je solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków, majerankiem i słodką czerwoną papryką. Podsmażyłam pokrojoną w kawałki kiełbasę. Można również podsmażyć cebulę. Ja użyłam zamiast niej pora. Posypałam je podsmażoną kiełbasą i posmarowałam koncentratem pomidorowym (można oczywiście dodać świeże pomidory). Następna warstwa to pokrojony drobno por. W miseczce zrobiłam sos ze śmietany, roztrzepanego jajka, pokrojonych suszonych pomidorów, trochę
potrawyregionalnezimno. Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną. Parę składników ... a tyle pyszności. Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 2 jajka 100 g mąki pszennej 250 g wędzonego boczku 1 łyżka majeranku sól pieprz do smaku Obrane ziemniaki umyłam i starłam na drobnej tarce - użyłam do tego robota(...)który oszczędził mi czas i starte palce;-) Szybko i bezboleśnie. Utarte ziemniaki przełożyłam na sitko,żeby odciekły. Z wody wytrąci się krochmal, który dodałam do ziemniaków. Starłam cebule. Dodałam ją do startych ziemniaków. Wbiłam jajka. Wsypałam mąkę, majeranek,sól i pieprz. Boczek pokroiłam w drobną kostkę. Podsmażyłam na patelni. Dodałam go do masy ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszałam. Dno żaroodpornego naczynia
potrawyregionalneTWAROGIEM z Kresów. Danie mimo swojej prostoty smaczne i łatwe w przygotowaniu. Ja otrzymałam wiejski i własnej roboty twaróg i wykorzystałam go do przepisu. Składniki: 1 kg ziemniaków 400-500 g tłustego twarogu 2-3 szt.cebuli parę plasterków wędzonego boczku łyżka masła 2 jajka posiekane liście świeżej mięty świeże zioła np.tymianek, rozmaryn,oregano sól świeżo zmielony czarny pieprz(...)Obrane ziemniaki umyłam i starłam. Można na tarce o drobnych oczkach lub przy użyciu robota. Przełożyłam je na sito i odstawiłam aby odciekł z nich sok. Odciśnięte ziemniaki przełożyłam do miski. Po odlaniu soku na dnie powstała skrobia, którą dodałam do ziemniaków. Wbiłam jajko, dodałam sól i pieprz i wymieszałam. Na patelni na maśle podsmażyłam posiekaną
potrawyregionalneDzisiejsza propozycja to kotlety rybno ziemniaczane. Można do nich wykorzystać pozostałe z obiadu ugotowane ziemniaki. Najważniejsze aby nie były za wilgotne. Powinny być ugotowane najlepiej dzień wcześniej. Ja ugotowałam je w mundurkach, ale nie jest to konieczne. Można użyć dowolnej ryby np.dorsza, mintaja, łososia,soli lub innej o zwartym mięsie. Idealna propozycja dla dzieci, które nie przepadają za rybą. Podane(...)pewno zadowolą wszystkie podniebienia. Składniki na kotlety: (na około 10 sztuk) 5 filetów z mintaja lub innej ulubionej ryby (każdy po około 100 g) 500 gr ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej garść pokrojonej natki pietruszki 2-3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka soku z cytryny mleko do ugotowania ryby 1 łyżeczka kukrumy (opcjonalnie) pieprz
potrawyregionalnewgłębieniem na środku, ja, jako, że zostało mi mięso z rosołu postanowiłam je spożytkować pod postacią klusek śląskich, ale w wersji nadziewanej. Jest to jeden z najtańszych obiadów- ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso 'z odzysku' i cebula do okraszenia- a bardzo smacznych, sycących i mimo swej prostoty nawet efektownych! ;) W przygotowaniu klusek śląskich bardzo ważna jest proporcja, zawsze masę ziemniaczaną dzielimy(...)pewno wyjdą Wam idealne! I nie ma potrzeby dodawania jajka. Czasami, zamiast eksperymentować w kuchni warto powrócić do babcinych przepisów z kuchni polskiej, przepisów godnych polecenia! :) 12 sporych klusek: * ziemniaki- 700 g * mąka ziemniaczana- 1/4 porcji ziemniaków * ugotowane mięso- 200 g * bulion- 3-4 łyżki * sól, pieprz- do smaku * cebula- 2 duże szt. * olej ryżowy- 4 łyżki Ziemniaki ugotować
Kraina Miodem Płynąca