Zapiekanka z purée ziemniaczanym... Potrzebne będą: 70 dkg mięsa wieprzowego mielonego 2 kiełbasy śląskie (jak dla mnie zbędne) papryka 2 cebule 2 pomidory ząbek czosnku ziemniaki masło mleko 3 łyżki ketchupu majeranek natka pietruszki sól, pieprz starty ser Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Mięso mielone przesmażamy na patelni bez tłuszczu(...)zbędna, nie potrzebna. Na to pomidory, mogą być obrane ze skórki lub nie, jak kto lubi, Kroimy je w cienkie plasterki układamy w naczyniu i posypujemy natką pietruszki. Ugotowane ziemniaki ugniatamy z dodatkiem masła, mleka i pieprzu, na koniec dodajemy ser starty na małych oczkach i intensywnie mieszamy ( dokładniejszych proporcji nie znam ponieważ sama dodawałam do smaku) . Możemy ziemniaki wyłożyć
Pelusiowa KuchniaAnna-Maria z Kucharni wstawiła przepis na rieske - fiński chleb - musiałam go wypróbować - tak wspaniale się prezentował na jej przecudnych zdjęciach. A idea tego chleba była niesamowita - chleb z ziemniaka - cudo. I jeszcze w głowie ta myśl - on wygląda jak prawdziwy Babciny podpłomyk - robiony na rozgrzanej kuchni kaflowej - ten zapach, smak - i jak tu się powstrzymać...? Więc wypróbowałam ten przepis(...)szczerze zachęcam abyście także to zrobili bo warto - Kuchenny Ryś to potwierdza Anna - Maria do swoich chlebków użyła ziemniaków upieczonych w ognisku - myślę, że chlebki były o niebo lepsze - ja tej możliwości nie miałam ale chlebki ze zwykłych gotowanych ziemniaków wyszły cudowne! Rieska - Fiński chleb na zieniakach na 4 chlebki wielkości średniej dłoni 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków
sierotka maRysia w kuchnisię sama , a na pewno Was nie rozczaruje . Doskonała do zrobienia dzień wcześniej i podgrzania , wtedy jest jeszcze lepsza Składniki : 0,5 kg kiełbasy w typie śląskiej 1 kg ziemniaków 1 kartonik koncentratu pomidorowego ( ten w kartonach jest płynny więc istotny ) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku kawałek startego żółtego sera(...)posypania Kiełbasę i cebulę , kroimy w plastry , podsmażamy na złoty kolor na patelni , dodając pod koniec wyciśnięty praską czosnek . Odstawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki – najlepiej użyć do tego szatkownicy , wtedy będą równiutkie. Pocięte ziemniaki , mieszamy w misce z solą , pieprzem i gałką muszkatołową . Formę do zapiekanek , przecieramy papierowym ręcznikiem skropionym olejem ( żeby nie pływała
Ogrodnik w podróżyDziś kolejny szybki obiad :) Połączenie kurczaka na parze zawiniętego plastrami boczku, a także sałatka z buraka, ziemniaka truflowego, orzechów i daktyli suszonych. Jednym z pierwszych dań na blogu, prawie rok temu był schab zawijany w boczku , nadziewany suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią. To były początki i choć zdjęcia tam nie wyglądają dobrze, cieszy się dużą oglądalnością :) Składniki(...)filet z piersi kurczaka 6 plastrów boczku parzonego 1 ziemniak truflowy 1 łyżka oliwy z oliwek 1 burak kilka orzechów ziemnych kilka suszonych daktyli Przypraw : pieprz ziołowy papryka wędzona kmin rzymski kardamon Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Kroimy go na większe kawałki, po czym polewamy oliwą
Parowar Facetawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Mieszkam na podlasiu i tutaj kluski te nazywane są pyzami. W różnych regionach Polski mówi o nich rozmaicie, np. kartacze czy cepeliny. 5 kg ziemniaków surowych 1,5 kg ziemniaków ugotowanych 1/2 kg mięsa mielonego (+ sucha bułka namoczona w mleku, jajko, posiekana cebula, przyprawy wg gustu) Dodatkowo: 1-1,5 łyżki majeranku sól Opcjonalnie: cebula(...)boczek Surowe ziemniaki zetrzeć, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić). Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać. Mięso mielone doprawić tak jak na kotlety. Z ciasta ziemniaczanego formować kule nadziewając je farszem mięsnym. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem majeranku. Do wrzątku powkładać kluchy. Gotować około
Di gotujeplasterków wędzonego boczku kawałek kiełbasy por śmietana 1 szt jajka mozzarella sos pomidorowy kawałek sera pleśniowego np.lazur parę suszonych pomidorów w oleju pasta curry 5 ząbków czosnku przyprawa do ziemniaków firmy PRYMAT, słodka czerwona papryka, majeranek, sól i pieprz Ziemniaki ugotowałam w mundurkach,ostudziłam i obrałam ze skórki. Na dno żaroodpornego naczynia ułożyłam wędzony boczek, następna warstwa to pokrojone(...)plasterki ziemniaki. Posypałam je solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków, majerankiem i słodką czerwoną papryką. Podsmażyłam pokrojoną w kawałki kiełbasę. Można również podsmażyć cebulę. Ja użyłam zamiast niej pora. Posypałam je podsmażoną kiełbasą i posmarowałam koncentratem pomidorowym (można oczywiście dodać świeże pomidory). Następna warstwa to pokrojony drobno por. W miseczce zrobiłam sos ze śmietany, roztrzepanego jajka, pokrojonych suszonych pomidorów, trochę
potrawyregionalnezimno. Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną. Parę składników ... a tyle pyszności. Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 2 jajka 100 g mąki pszennej 250 g wędzonego boczku 1 łyżka majeranku sól pieprz do smaku Obrane ziemniaki umyłam i starłam na drobnej tarce - użyłam do tego robota(...)który oszczędził mi czas i starte palce;-) Szybko i bezboleśnie. Utarte ziemniaki przełożyłam na sitko,żeby odciekły. Z wody wytrąci się krochmal, który dodałam do ziemniaków. Starłam cebule. Dodałam ją do startych ziemniaków. Wbiłam jajka. Wsypałam mąkę, majeranek,sól i pieprz. Boczek pokroiłam w drobną kostkę. Podsmażyłam na patelni. Dodałam go do masy ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszałam. Dno żaroodpornego naczynia
potrawyregionalneTWAROGIEM z Kresów. Danie mimo swojej prostoty smaczne i łatwe w przygotowaniu. Ja otrzymałam wiejski i własnej roboty twaróg i wykorzystałam go do przepisu. Składniki: 1 kg ziemniaków 400-500 g tłustego twarogu 2-3 szt.cebuli parę plasterków wędzonego boczku łyżka masła 2 jajka posiekane liście świeżej mięty świeże zioła np.tymianek, rozmaryn,oregano sól świeżo zmielony czarny pieprz(...)Obrane ziemniaki umyłam i starłam. Można na tarce o drobnych oczkach lub przy użyciu robota. Przełożyłam je na sito i odstawiłam aby odciekł z nich sok. Odciśnięte ziemniaki przełożyłam do miski. Po odlaniu soku na dnie powstała skrobia, którą dodałam do ziemniaków. Wbiłam jajko, dodałam sól i pieprz i wymieszałam. Na patelni na maśle podsmażyłam posiekaną
potrawyregionalneDzisiejsza propozycja to kotlety rybno ziemniaczane. Można do nich wykorzystać pozostałe z obiadu ugotowane ziemniaki. Najważniejsze aby nie były za wilgotne. Powinny być ugotowane najlepiej dzień wcześniej. Ja ugotowałam je w mundurkach, ale nie jest to konieczne. Można użyć dowolnej ryby np.dorsza, mintaja, łososia,soli lub innej o zwartym mięsie. Idealna propozycja dla dzieci, które nie przepadają za rybą. Podane(...)pewno zadowolą wszystkie podniebienia. Składniki na kotlety: (na około 10 sztuk) 5 filetów z mintaja lub innej ulubionej ryby (każdy po około 100 g) 500 gr ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej garść pokrojonej natki pietruszki 2-3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka soku z cytryny mleko do ugotowania ryby 1 łyżeczka kukrumy (opcjonalnie) pieprz
potrawyregionalnewgłębieniem na środku, ja, jako, że zostało mi mięso z rosołu postanowiłam je spożytkować pod postacią klusek śląskich, ale w wersji nadziewanej. Jest to jeden z najtańszych obiadów- ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso 'z odzysku' i cebula do okraszenia- a bardzo smacznych, sycących i mimo swej prostoty nawet efektownych! ;) W przygotowaniu klusek śląskich bardzo ważna jest proporcja, zawsze masę ziemniaczaną dzielimy(...)pewno wyjdą Wam idealne! I nie ma potrzeby dodawania jajka. Czasami, zamiast eksperymentować w kuchni warto powrócić do babcinych przepisów z kuchni polskiej, przepisów godnych polecenia! :) 12 sporych klusek: * ziemniaki- 700 g * mąka ziemniaczana- 1/4 porcji ziemniaków * ugotowane mięso- 200 g * bulion- 3-4 łyżki * sól, pieprz- do smaku * cebula- 2 duże szt. * olej ryżowy- 4 łyżki Ziemniaki ugotować
Kraina Miodem Płynącazalewajka jest z dodatkiem ciemnych pieczarek, może choć trochę imitujących te leśne. Ponieważ wszystkie zupy przygotowuję na wywarze jarzynowym i tutaj jest on podstawą zupy. Zalewajkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą, także talerz pysznego żurku wystarczył za całe danie obiadowe. Składniki: 500-700 ml zakwasu żurkowego 6 średnich ziemniaków 2 marchewki, pietruszka, seler 30 dkg ciemnych pieczarek(...)zalać zimną wodą. Zagotować. Dołożyć marchewki, pietruszkę i kawałek selera i przyprawy. Cebulę przekroić na pół i podpiec na płycie kuchenki. Dodać do wywaru w osobnym garnku ugotować obrane ziemniaki. Miękkie ubić tłuczkiem do ziemniaków grzyby oczyścić, pociąć w plasterki i podsmażyć na patelni z gotowego wywaru usunąć boczek (można pokroić i dodać do żuru lub pozostawić na kanapki), następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spływa każdy dodatek, zaś śląska zatrzymuje dla jedzącego wszystko to co najlepsze. Nie podaję dokładnych proporcji. Kluski, zarówno jak moja mama robię wg określonej reguły, która podaję poniżej. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę. Jeżeli będą ugotowane tego samego dnia należy bardzo dobrze je wystudzić. Ciepłe będą nadmiernie chłonęły mąkę. Z zimnych, przeciśniętych ziemniaków formujemy kopczyk(...)jedną ćwiartkę i uzupełniamy ją mieszanką mąk pszennej i ziemniaczanej w proporcji 1:1. Mąki muszą dokładne wypełnić powstałą lukę. Następnie dokładamy odsuniętą ćwiartkę i na każde 60 dag ziemniaków dokładamy jedno żółtko. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na fragmenty, z których następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej małym paluszkiem wykonujemy dziurkę :) Gotujemy w dobrze osolonym wrzątku, od wypłynięcia
kawawszklanceZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI Jedna z moich ulubionych zup - pyszna, tania i szybka: zupa z soczewicą i dużą ilością ziemniaków. Zupę gotuję na oliwie z oliwek z lekko prażoną cebulką, nie dodaję mięsa, ponieważ z reguły nie gotuję zup na mięsie (oprócz typowych, typu gulasz czy rosół, itp. :)). Według mnie takiej zupie absolutnie nic nie brakuje, jest pełna(...)szkole :) A Wy możecie zapakować ją w pojemnik i odgrzać sobie następnego dnia w pracy :) SKŁADNIKI: 2 litry wody 1 duża cebula 5 łyżek oliwy z oliwek 800 g ziemniaków 2 średnie marchewki 1 pietruszka 0,5 średniego selera 8-10 cm kawałek pora 1 szklanka czerwonej/pomarańczowej soczewicy (około 200 g) 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe
Słodko-Słony Świat Ilonymarcu opublikowałam przepis na szybkie placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków , przez myśl mi nie przeszło, że będzie to jeden z najczęściej czytanych przepisów na blogu - codziennie ma po minimum kilkadziesiąt wejść. Ja sama robię je bardzo często, zawsze z ziemniaków z poprzedniego dnia i najczęściej podaję z mięsnym sosem, gulaszem itp. A tym razem przygotowałam je w wersji "na bogato(...)podałam z sosem pieczarkowym. SKŁADNIKI: (na 10-12 placków czyli 3-4 porcje) 50-60 dag ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia) 2 jajka 4 łyż mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 2 łyż mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 1 papryka 1-2 cebule 10 dag wędliny 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka masła
Kto ugości moich gości?