ziemniaki - 38421 przepisów (strona:240/2562)

"Krakoski" kumpir z gzikiem w innej wersji - ziemniaki z piekarnika z serem 131

Szybka kolacja dla miłośników ziemniaków:) Pewnie zaraz mnie wszyscy zaatakują, że takie ciężkie jedzenie na noc? Jedzcie kiedy chcecie ! ;) byle Wam wszystkim smakowało!  "Krakoski" kumpir z gzikiem w innej wersji 0,5 kg ziemniaków kilka listków rozmarynu  4 ząbki czosnku  2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich  sól himalajska(...)właściwościach tej soli pisałam tutaj ) pieprz świeżo mielony  twaróg chudy  szczypiorek  jogurt naturalny  kiełki buraków    Ziemniaki myjemy, kroimy na kawałki, dodajemy oliwę z oliwek, rozmaryn myjemy i kroimy na drobne kawałki, dodajemy paprykę, sól himalajską i pieprz. Mieszamy! Obrany czosnek wrzucamy na wyłożoną papierem blachę, następnie wykładamy na blachę przyprawione ziemniaki. Wkładamy do piekarnika

Kuchnia moimi oczami
KNEDLE ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM : przepis , jak zrobić 125

knedli z mięsem wcale nie jest takie trudne, jakby mogło się wydawać. Wystarczy pamiętać o kilku ważnych rzeczach. To samo tyczy się wszystkich innych klusek ziemniaczanych, pyz, kartaczy itp. Ziemniaki do knedli powinny być całkowicie wystudzone i odparowane. Najlepsze takie z poprzedniego dnia. Oprócz tego ważne jest, aby ziemniaki bardzo dokładnie utłuc bądź przecisnąć przez praskę. Masa ziemniaczana musi być(...)uratujemy. Oto składniki i przyprawy na knedle ziemniaczane. Knedle ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska --------------------------------------- Liczba porcji : 4 porcje Czas przygotowania : 2 godziny --------------------------------------- SKŁADNIKI: na ciasto ziemniaczane:  1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy 2 jajka sól na farsz: 400g ugotowanego lub upieczonego mięsa 2 cebule 1 łyżka smalcu 1 żółtko sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku

Moja Książka Kucharska
Zupa grysikowa z ziemniakami + film 189

Lekka, smaczna i szybka do wykonania zupa grysikowa z ziemniakami. W sam raz dla osób dbających o linię. Można się nią nasycić i nie bać się że przybędą nam zbędne kilogramy.     składniki na 6 porcji kość na zupę, żeberko lub udko z kurczaka włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera i pora ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 6 średnich ziemniaków(...)szklanki kaszy manny kilka ziaren czarnego pieprzu posiekana natka pietruszki sól przepis Marchew kroimy w plastry a pietruszkę i seler na mniejsze kawałki. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Na suchej patelni podpiekamy cebulę. W dużym garnku umieszczamy kość na zupę, żeberko lub udko, dodajemy pokrojoną włoszczyzną marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora, czosnek oraz przypieczoną cebulę

Smakowite Dania
Zupa z zieloną soczewicą 109

Zupa z zielonej soczewicy jest bardzo ciekawa. Ma kolor błota, ale za to w smaku jest wyjątkowa. Popełniłam tutaj jednak mały błąd, bo dodałam do niej słodkie ziemniaki i na chwilę obecną muszę przyznać, że najlepiej będą do niej pasować zwykłe ziemniaki. Słodkie zbyt bardzo zmieniają cały smak zupy. SKŁADNIKI 300 g kości wołowej z żeber 200 g kości wieprzowej(...)duże marchewki 1 korzeń selera 1 duży korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 250 g zielonej soczewicy 1 kg ziemniaków (u mnie słodkie) sól, pieprz WYKONANIE Udka z kurczaka i kości umyć, po czym przełożyć do dużego garnka. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i włączyć palnik. Zieloną soczewicę zalać wodą

Passions hobbies life
Sałatka ziemniaczana o smaku Tzatzyki 127

Sałatka ziemniaczana o smaku Tzatzyki Pyszna i prosta sałatka o smaku sosu Tzatzyki , dla wszystkich , którzy kochają czosnkowe aromaty Podstawą tej sałatki są ziemniaki , a co za tym idzie jest naprawdę bardzo syta . Jest to danie które z powodzeniem zastąpi obiad lub go uzupełni . Kolacja z takim smakołykiem to prawdziwa uczta . Odradzam tylko jej serwowanie na randce , szczególnie na pierwszej(...)żadna podstarzała ciotka ani wiekowy wampir dobrowolnie się do naszej młodzieży nie zbliży Polecam pyszna i dzięki końskiej dawce czosnku i kopru , także zdrowa , szczególnie zimą Składniki : 6 ziemniaków , niezbyt dużych 5 ząbków czosnku 1 pęczek koperku 4 kiszone ogórki , także niezbyt duże kawałek białej części pora 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki gęstego majonezu 1 łyżeczka cukru sól

Ogrodnik w podróży
Kapusta z grochem 144

śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kapusty z grochem. 70 dkg kiszonej kapusty 800 ml wody 20 dkg grochu 2 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 łyżka masła 2 łyżeczki soli Jak przygotować kapustę z grochem . Groch zalać wodą, moczyć przez kilka godzin. Po namoczeniu włożyć do garnka, dodać wodę i ugotować(...)garnka i dodać 800 ml wody. Gotować na małym ogniu, aż woda prawie całkowicie wyparuje a kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać do kapusty 1/2 łyżeczkę soli. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę. Włożyć do garnka, dodać 1/2 łyżeczkę soli oraz wodę. Ugotować do miękkości. Z ugotowanych ziemniaków odlać wodę, lekko rozgnieść je widelcem. Na patelnię włożyć masło. Dodać

mecooks
Sycąca zupa z soczewicą i dynią 107

szuflady z zapasami nie domykały się. Czas przyciąć zakupy i skupić się na wykorzystywaniu poczynionych zapasów. Na pierwszy rzut poszła mrożona dynia i czerwona soczewica. Do tego dorzuciłam kilka ziemniaków, cebulę, czosnek i mrożoną włoszczyznę, kilka przypraw i wioooo. Potem pozostawało już tylko czekać. Proste, aromatyczne i sycące danie. Możecie jeść z chlebem, grzankami lub samą. Możecie zupę z soczewicy(...)jesienią i zimą naprawdę lubimy zupy. I brak czasu nie jest wymówką do przygotowania domowej zupy. W ostateczności wystarczy mrożonka, którą wrzucamy do garnka i dodajemy makaron, kaszę czy ziemniaki. Jeśli mamy bulion, to już wogóle poezja. Zawsze, jeśli gotujecie rosół, warto zamrozić resztkę rosołu w foremkach lub woreczkach na lód. A jeśli nie macie ochoty już na daną zupę

Mieszam w Garnku
Caldo verde - portugalska kartoflanka z jarmużem 167

ekonomiczny posiłek ze sporą porcją warzyw. Zupa jest pyszna w dwóch wersjach i w wersji wege i z dodatkiem kiełbasy chorizo ( u mnie surowa polska). Polecam! Składniki: 500 g ziemniaków około 200 g jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 l bulionu 1-2 łyżki oliwy/masła ghee papryka wędzona Przygotowanie: jarmuż dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody. Odsączyć(...)sposób można za jednym zamachem przygotować większą ilość jarmużu i przechowując w lodówce zużywać sukcesywnie do różnych dań pokrojoną cebulkę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i przesmażyć razem, aż ziemniaki zapachną wlać bulion i gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków około 15 minut wyłowić z zupy część ziemniakjów, resztę zmiksować na krem. Dołożyć niezmiksowane ziemniaki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe chipsy ziemniaczane solone 110

cieszy bo o ile nie jest to najzdrowsza przekąska , o tyle domowe zawierają zdecydowanie mniej złych składników Doskonale , bajecznie kruche i chrupiące Składniki porcja na 4 osoby : 6 ziemniaków średniej wielkości sól do smaku olej do smażenia i frytkownica Ziemniaki obieramy , myjemy . Kroimy na mandolinie do warzyw w jak najcieńsze plastry . Powinny być równej grubości na całej powierzchni . Płukamy intensywnie(...)czasie ponownie płukamy i ponownie zalewamy zimną woda na dziesięć minut . Tak postępujemy czterokrotnie . Zabieg ten pozwala uzyskać bardzo chrupiące , jak sklepowe chipsy . Dokładane wypłukanie skrobi z wierzchu ziemniaków powoduje dodatkowo ,że nie przypalają się i mają ładny złoty kolor . Po ostatnim płukaniu , plastry ziemniaków wysypujemy na ręcznik frote i dokładnie dociskając , osuszamy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak aby po przełożeniu

Ogrodnik w podróży
Pierogi po lwowsku 104

Pierogi po lwowsku to pyszne pierogi z farszem z kaszy gryczanej, ziemniaków i białego sera. Przypominają ruskie, choć dzięki dodatkowi kaszy gryczanej są wg mnie bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne. Są też wyjątkowo sycące i bardzo smaczne. Jeśli przygotujecie ich zbyt dużo, można je zamrozić na surowo, a potem tylko ugotować w wrzącej wodzie i obiad mamy gotowy. Tradycyjne(...)pierogi lwowskie przygotowuje się bez dodatku ziemniaków, jednak mnie bardziej przypadł do gustu przepis, który prezentuję poniżej. Zapraszam na wyjątkową ucztę! [embed]https://youtu.be/DCgaPdAhRAs[/embed] Składniki na około 60 pierogów po lwowsku: 700 g mąki pszennej 2 łyżki masła 400 ml mleka płaska łyżeczka soli Farsz: 100 g kaszy gryczanej 250 g białego sera 500 g ugotowanych ziemniaków sól, pieprz

e-PrzepisyKulinarne
Ziemniaki po tajsku 119

Prosty, rewelacyjny przepis na ziemniaki w tajskim wydaniu. Składniki 5 ziemniaków średniej wielkości 4 szalotki 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju z orzechów ziemnych 4 łyżki sezamu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego 100 ml soku ananasowego Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i sezam. Szalotki kroimy(...)wzdłuż, czosnek siekamy, wraz z cukrem, sosem sojowym dodajemy do ziemniaków, smażymy 10 min na dużym ogniu. Następnie dolewamy sos ostrygowy, sok i redukujemy do ulubionej konsystencji. (około

R'n'G Kitchen
Placki z ziemniaków i twarogu 124

Zwykłe, zwyczajne, a jednak nieprzeciętne w smaku. Pomysł na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków. A także alternatywa dla mięsnego obiadu. 500 g ugotowanych fioletowych ziemniaków 300 g twarogu śmietankowego (u mnie Strzałkowo) 2 jajka Twaróg wraz z ziemniakami przeciskamy przez praskę do puree lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Nie miksujemy, ponieważ masa stanie się rzadka. Dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę(...)delikatnie rzucamy (tak właśnie, rzucamy) na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy na średnim ogniu, ok. 3 minuty, przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Ziemniaki nie muszą być fioletowe, mogą być zwykłe najzwyklejsze. Mogą być także słodkie bataty lub dynia. Dla oryginalnego koloru można wykorzystać proszek z buraka lub chlorellę. Można także dodać posiekany szpinak

Kucharzyca
Rösti z serem halloumi i chorizo 139

östi to szwajcarski sposób na placki ziemniaczane. W odróżnieniu od polskich nie zawierają one mąki, przygotowuje się je z grubo startych ziemniaków (surowych lub wstępnie ugotowanych) i smaży lub piecze w formie dużego placka. Tradycyjne rösti z Bern są przyprawione tylko pieprzem oraz solą i podawane bez dodatków, chociaż w wersje na bogato z serem, boczkiem, sadzonym jajkiem czy kiełbasą(...)śniadanie, obiad czy nawet kolację. Pyszna sprawa! Jeśli znudziły się Wam tradycyjne placki ziemniaczane, to koniecznie musicie ich spróbować. * SKŁADNIKI na 2 porcje  rösti 500 g mączystych ziemniaków 200 g sera halloumi (opcjonalnie można użyć gołki lub oscypka) 200 g chorizo (lub innej suchej kiełbasy) 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% garść świeżej kolendry garść kiełków, np. groszku

Food Square
CURRY Z WARZYWAMI I SOCZEWICĄ 116

Warzywne curry z ziemniakami, marchewką, pietruszką i cukinią. Z dodatkiem pożywnej soczewicy, aromatycznych przypraw oraz mleczka kokosowego i pomidorów z puszki. Świetne na ciepłą obiadokolację po przyjściu z pracy czy szkoły. Na pewno was rozgrzeje i nasyci.  Jeśli nie macie pasty curry, możecie dodać więcej czosnku, chili i przyprawy curry oraz dodatkowo 1 łyżkę startego na tarce imbiru. Zieloną(...)zastąpicie czerwoną. Ponieważ gotuje się znacznie szybciej, należy dodać ją razem z pomidorami, 15 minut przed końcem gotowania.  SKŁADNIKI / 4 PORCJE 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 cukinii 2 ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju, np. kokosowego 1 łyżka pasty curry 2 łyżki zielonej soczewicy 250 ml bulionu lub wody z sosem sojowym 250 ml mleczka

cool and minty
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą 146

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g pieczarek 3 większe kiełbasy   2 cebule 400 g śmietany 18% 2 jajka 130 g żółtego sera     sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić w równej wielkości(...)Jajka roztrzepać ze śmietaną i dodać do nich sporą ilość soli i pieprzu. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić (wysmarować oliwą lub niewielką ilością masła). Na dnie naczynia ułożyć 1/3 plastrów ziemniaka (mogą nachodzić na siebie). Na nie wyłożyć podsmażone pieczarki i 1/3 startego sera. Następnie poukładać drugą część ziemniaków, na nie cebulę z kiełbasą i drugą część sera. Na końcu rozłożyć

My simple kitchen