ziemniaki - 38421 przepisów (strona:240/2562)

Placki ziemniaczane z blendera! 123

Placki ziemniaczane to szybki i prosty przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Tradycyjnie przy plackach ziemniaczanych, ziemniaki należy zetrzeć na tarce ręcznej lub robocie kuchennym. Ja natomiast proponuje wykorzystać do tego celu blender, który dokładnie rozdrobni ziemniaki i dzięki termu ich konsystencja po usmażeniu będzie bardzo delikatna. Polecam spróbować! Poniżej przedstawiam przepis. Składniki 1 kg ziemniaków 2 cebule(...)łyżki mąki pszennej 2 jajka sól pieprz olej Opcjonalnie: śmietana Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Obieramy ziemniaki oraz cebulę i kroimy je na mniejsze kawałki (tak aby zmieściły się do blendera) Zmieszane kawałki ziemniaków oraz cebuli wrzucamy do blendera i wszystko mieszamy na „krem”. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki pszennej oraz 2 jajka i całość doprawiamy pieprzem i solą. Kolejnym krokiem jest

Blog kulinarny S9.PL
KOPYTKA 123

Kopytka z ugotowanych i rozgniecionych na puree ziemniaków. Dodatkiem jest mąka pszenna i jaja. Można pominąć dodanie jaj, dosypać wtedy mąki ziemniaczanej (1 jajko = 1 łyżka mąki ziemniaczanej). Wyrabia się, kształtuje rulony, odcina nożem skośne lub proste kawałki, prostokąty. Miękkie, domowe, do wszelakich sosów (np. pieczarkowego, z cukinii), mięs, uwielbiam ten dodatek do potraw. Podane z masłem, na słodko(...)wody, odsmażone na złoto i chrupko, z cebulką i podsmażoną kiełbasą lub boczkiem. Można poszaleć! Zapraszam na domowe kopytka, takie które każdy lubi, zna, pamięta SKŁADNIKI: 500 g ziemniaków 1 jajko 100 g mąki pszennej (plus minus jeśli potrzeba więcej)* szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Miękkie odlewam, odparowuję wodę, gniotę dobrze. W misce łączę przestudzone

Zasmakuj Kuchni
"Krakoski" kumpir z gzikiem w innej wersji - ziemniaki z piekarnika z serem 125

Szybka kolacja dla miłośników ziemniaków:) Pewnie zaraz mnie wszyscy zaatakują, że takie ciężkie jedzenie na noc? Jedzcie kiedy chcecie ! ;) byle Wam wszystkim smakowało!  "Krakoski" kumpir z gzikiem w innej wersji 0,5 kg ziemniaków kilka listków rozmarynu  4 ząbki czosnku  2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich  sól himalajska(...)właściwościach tej soli pisałam tutaj ) pieprz świeżo mielony  twaróg chudy  szczypiorek  jogurt naturalny  kiełki buraków    Ziemniaki myjemy, kroimy na kawałki, dodajemy oliwę z oliwek, rozmaryn myjemy i kroimy na drobne kawałki, dodajemy paprykę, sól himalajską i pieprz. Mieszamy! Obrany czosnek wrzucamy na wyłożoną papierem blachę, następnie wykładamy na blachę przyprawione ziemniaki. Wkładamy do piekarnika

Kuchnia moimi oczami
KNEDLE ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM : przepis , jak zrobić 116

knedli z mięsem wcale nie jest takie trudne, jakby mogło się wydawać. Wystarczy pamiętać o kilku ważnych rzeczach. To samo tyczy się wszystkich innych klusek ziemniaczanych, pyz, kartaczy itp. Ziemniaki do knedli powinny być całkowicie wystudzone i odparowane. Najlepsze takie z poprzedniego dnia. Oprócz tego ważne jest, aby ziemniaki bardzo dokładnie utłuc bądź przecisnąć przez praskę. Masa ziemniaczana musi być(...)uratujemy. Oto składniki i przyprawy na knedle ziemniaczane. Knedle ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska --------------------------------------- Liczba porcji : 4 porcje Czas przygotowania : 2 godziny --------------------------------------- SKŁADNIKI: na ciasto ziemniaczane:  1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy 2 jajka sól na farsz: 400g ugotowanego lub upieczonego mięsa 2 cebule 1 łyżka smalcu 1 żółtko sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku

Moja Książka Kucharska
Zupa grysikowa z ziemniakami + film 178

Lekka, smaczna i szybka do wykonania zupa grysikowa z ziemniakami. W sam raz dla osób dbających o linię. Można się nią nasycić i nie bać się że przybędą nam zbędne kilogramy.     składniki na 6 porcji kość na zupę, żeberko lub udko z kurczaka włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera i pora ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 6 średnich ziemniaków(...)szklanki kaszy manny kilka ziaren czarnego pieprzu posiekana natka pietruszki sól przepis Marchew kroimy w plastry a pietruszkę i seler na mniejsze kawałki. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Na suchej patelni podpiekamy cebulę. W dużym garnku umieszczamy kość na zupę, żeberko lub udko, dodajemy pokrojoną włoszczyzną marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora, czosnek oraz przypieczoną cebulę

Smakowite Dania
Zupa z zieloną soczewicą 104

Zupa z zielonej soczewicy jest bardzo ciekawa. Ma kolor błota, ale za to w smaku jest wyjątkowa. Popełniłam tutaj jednak mały błąd, bo dodałam do niej słodkie ziemniaki i na chwilę obecną muszę przyznać, że najlepiej będą do niej pasować zwykłe ziemniaki. Słodkie zbyt bardzo zmieniają cały smak zupy. SKŁADNIKI 300 g kości wołowej z żeber 200 g kości wieprzowej(...)duże marchewki 1 korzeń selera 1 duży korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 250 g zielonej soczewicy 1 kg ziemniaków (u mnie słodkie) sól, pieprz WYKONANIE Udka z kurczaka i kości umyć, po czym przełożyć do dużego garnka. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i włączyć palnik. Zieloną soczewicę zalać wodą

Passions hobbies life
Książka kulinarna na prezent świąteczny ? zapraszam 113

Potrzebujemy specjalnych produktów – nie Przepisy są prosto napisane, zrozumie je też i laik – tak Książce są zdjęcia potraw – tak Cena – okładkowa 59.99 zł     Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów – Joanna Jakubiuk Książka, która zaskoczyła mnie, aczkolwiek śledzę poczynania Asi to, jednak .. ileż można wymyślić z ziemniaków(...)nowo. Ziemniak proste warzywo dostępne w każdym sklepie, a ta książka pokaże nam jak przerobić je w coś niezwykłego i pysznego. Możesz je jeść na słono lub słodko, o tak ! Uwielbiam takie książki, które inspirują a tu jeszcze na początku dostajemy duża dawkę informacji o ziemniakach, ich rodzajach, jak je wykorzystywać. Potrzebujemy specjalnych produktów – nie Przepisy są prosto napisane

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka ziemniaczana o smaku Tzatzyki 121

Sałatka ziemniaczana o smaku Tzatzyki Pyszna i prosta sałatka o smaku sosu Tzatzyki , dla wszystkich , którzy kochają czosnkowe aromaty Podstawą tej sałatki są ziemniaki , a co za tym idzie jest naprawdę bardzo syta . Jest to danie które z powodzeniem zastąpi obiad lub go uzupełni . Kolacja z takim smakołykiem to prawdziwa uczta . Odradzam tylko jej serwowanie na randce , szczególnie na pierwszej(...)żadna podstarzała ciotka ani wiekowy wampir dobrowolnie się do naszej młodzieży nie zbliży Polecam pyszna i dzięki końskiej dawce czosnku i kopru , także zdrowa , szczególnie zimą Składniki : 6 ziemniaków , niezbyt dużych 5 ząbków czosnku 1 pęczek koperku 4 kiszone ogórki , także niezbyt duże kawałek białej części pora 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki gęstego majonezu 1 łyżeczka cukru sól

Ogrodnik w podróży
Kapusta z grochem 136

śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kapusty z grochem. 70 dkg kiszonej kapusty 800 ml wody 20 dkg grochu 2 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 łyżka masła 2 łyżeczki soli Jak przygotować kapustę z grochem . Groch zalać wodą, moczyć przez kilka godzin. Po namoczeniu włożyć do garnka, dodać wodę i ugotować(...)garnka i dodać 800 ml wody. Gotować na małym ogniu, aż woda prawie całkowicie wyparuje a kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać do kapusty 1/2 łyżeczkę soli. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę. Włożyć do garnka, dodać 1/2 łyżeczkę soli oraz wodę. Ugotować do miękkości. Z ugotowanych ziemniaków odlać wodę, lekko rozgnieść je widelcem. Na patelnię włożyć masło. Dodać

mecooks
Sycąca zupa z soczewicą i dynią 104

szuflady z zapasami nie domykały się. Czas przyciąć zakupy i skupić się na wykorzystywaniu poczynionych zapasów. Na pierwszy rzut poszła mrożona dynia i czerwona soczewica. Do tego dorzuciłam kilka ziemniaków, cebulę, czosnek i mrożoną włoszczyznę, kilka przypraw i wioooo. Potem pozostawało już tylko czekać. Proste, aromatyczne i sycące danie. Możecie jeść z chlebem, grzankami lub samą. Możecie zupę z soczewicy(...)jesienią i zimą naprawdę lubimy zupy. I brak czasu nie jest wymówką do przygotowania domowej zupy. W ostateczności wystarczy mrożonka, którą wrzucamy do garnka i dodajemy makaron, kaszę czy ziemniaki. Jeśli mamy bulion, to już wogóle poezja. Zawsze, jeśli gotujecie rosół, warto zamrozić resztkę rosołu w foremkach lub woreczkach na lód. A jeśli nie macie ochoty już na daną zupę

Mieszam w Garnku
Caldo verde - portugalska kartoflanka z jarmużem 161

ekonomiczny posiłek ze sporą porcją warzyw. Zupa jest pyszna w dwóch wersjach i w wersji wege i z dodatkiem kiełbasy chorizo ( u mnie surowa polska). Polecam! Składniki: 500 g ziemniaków około 200 g jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 l bulionu 1-2 łyżki oliwy/masła ghee papryka wędzona Przygotowanie: jarmuż dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody. Odsączyć(...)sposób można za jednym zamachem przygotować większą ilość jarmużu i przechowując w lodówce zużywać sukcesywnie do różnych dań pokrojoną cebulkę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i przesmażyć razem, aż ziemniaki zapachną wlać bulion i gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków około 15 minut wyłowić z zupy część ziemniakjów, resztę zmiksować na krem. Dołożyć niezmiksowane ziemniaki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe chipsy ziemniaczane solone 104

cieszy bo o ile nie jest to najzdrowsza przekąska , o tyle domowe zawierają zdecydowanie mniej złych składników Doskonale , bajecznie kruche i chrupiące Składniki porcja na 4 osoby : 6 ziemniaków średniej wielkości sól do smaku olej do smażenia i frytkownica Ziemniaki obieramy , myjemy . Kroimy na mandolinie do warzyw w jak najcieńsze plastry . Powinny być równej grubości na całej powierzchni . Płukamy intensywnie(...)czasie ponownie płukamy i ponownie zalewamy zimną woda na dziesięć minut . Tak postępujemy czterokrotnie . Zabieg ten pozwala uzyskać bardzo chrupiące , jak sklepowe chipsy . Dokładane wypłukanie skrobi z wierzchu ziemniaków powoduje dodatkowo ,że nie przypalają się i mają ładny złoty kolor . Po ostatnim płukaniu , plastry ziemniaków wysypujemy na ręcznik frote i dokładnie dociskając , osuszamy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak aby po przełożeniu

Ogrodnik w podróży
Pierogi po lwowsku 97

Pierogi po lwowsku to pyszne pierogi z farszem z kaszy gryczanej, ziemniaków i białego sera. Przypominają ruskie, choć dzięki dodatkowi kaszy gryczanej są wg mnie bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne. Są też wyjątkowo sycące i bardzo smaczne. Jeśli przygotujecie ich zbyt dużo, można je zamrozić na surowo, a potem tylko ugotować w wrzącej wodzie i obiad mamy gotowy. Tradycyjne(...)pierogi lwowskie przygotowuje się bez dodatku ziemniaków, jednak mnie bardziej przypadł do gustu przepis, który prezentuję poniżej. Zapraszam na wyjątkową ucztę! [embed]https://youtu.be/DCgaPdAhRAs[/embed] Składniki na około 60 pierogów po lwowsku: 700 g mąki pszennej 2 łyżki masła 400 ml mleka płaska łyżeczka soli Farsz: 100 g kaszy gryczanej 250 g białego sera 500 g ugotowanych ziemniaków sól, pieprz

e-PrzepisyKulinarne
Ziemniaki po tajsku 114

Prosty, rewelacyjny przepis na ziemniaki w tajskim wydaniu. Składniki 5 ziemniaków średniej wielkości 4 szalotki 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju z orzechów ziemnych 4 łyżki sezamu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego 100 ml soku ananasowego Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i sezam. Szalotki kroimy(...)wzdłuż, czosnek siekamy, wraz z cukrem, sosem sojowym dodajemy do ziemniaków, smażymy 10 min na dużym ogniu. Następnie dolewamy sos ostrygowy, sok i redukujemy do ulubionej konsystencji. (około

R'n'G Kitchen
Książka kulinarna na prezent świąteczny ? zapraszam 139

Potrzebujemy specjalnych produktów – nie Przepisy są prosto napisane, zrozumie je też i laik – tak Książce są zdjęcia potraw – tak Cena – okładkowa 59.99 zł     Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów – Joanna Jakubiuk Książka, która zaskoczyła mnie, aczkolwiek śledzę poczynania Asi to, jednak .. ileż można wymyślić z ziemniaków(...)nowo. Ziemniak proste warzywo dostępne w każdym sklepie, a ta książka pokaże nam jak przerobić je w coś niezwykłego i pysznego. Możesz je jeść na słono lub słodko, o tak ! Uwielbiam takie książki, które inspirują a tu jeszcze na początku dostajemy duża dawkę informacji o ziemniakach, ich rodzajach, jak je wykorzystywać. Potrzebujemy specjalnych produktów – nie Przepisy są prosto napisane

Kuchnia na wzgórzu