ziemniaki - 38421 przepisów (strona:239/2562)

Placki ziemniaczane z sosem porowym 109

Placki ziemniaczane z sosem porowym – przyznam się, że placki z ziemniaków mogłabym jeść w każdej postaci.. z każdymi możliwymi dodatkami :) Najbardziej jednak uwielbiam je w wersji na słodko ze śmietaną i cukrem. Czasem jednak lubię skusić się na ich wersję wytrawną np. w postaci placków ziemniaczanych po węgiersku, czy tak jak teraz z sosem porowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Placki ziemniaczane z sosem porowym – Składniki: Składniki na placki ziemniaczane: 500 g ziemniaków (waga przed obraniem, ale obierałam je dość cieniutko) szczypta soli pół łyżki mąki pszennej 1 jajko olej rzepakowy do smażenia placków Składniki na sos porowy: 1 duży kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część) – ok. 110 g 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% pół

Kulinarne Przeboje
Dorsz w suszonych pomidorach na purée ziemniaczano-szpinakowym 169

ciężkie, tłuste jedzenie, a tym bardziej na stanie w kuchni przy garach. Stąd pomysł na lekkie, kolorowe danie. Obiad ten przygotujecie w pół godziny - tyle potrzeba na ugotowanie ziemniaków. Wszystko inne zrobicie w czasie, gdy ziemniaki będą wesoło pyrkać na gazie :) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. Dorsz w suszonych pomidorach: około 400 g fileta z dorsza 5 - 6 suszonych pomidorów(...)łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego kilka kropli soku z cytryny Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 200 g ziemniaków 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 mała cebula 1 - 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dorsz w suszonych pomidorach: 1. Suszone pomidory, jogurt grecki oraz sok z cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia

W kuchni Katie
Sałatka ziemniaczana udekorowana przezroczystą galaretką 135

podaniem, całość udekorowałam przezroczystą galaretką, którą przygotowałam na bazie wywaru z gotowania się piersi kurczaka.  Składniki na 1 miskę o średnicy 17-20 cm: 0,5 kg młodych ziemniaków (waga wraz ze skórką) 2 średniej wielkości marchewki (200 g) 4 jajka ugotowane na twardo 1 pierś z kurczaka (wagowo około 0,3 kg) 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone(...)wywar przecedzić (np. przez sito wyłożone gazą) i pozostać 0,5 l wywaru. Podgrzać go, ewentualnie dosolić i w gorącym wywarze rozpuścić żelatynę. Ostudzić i pozostawić do stężenia. Nieobrane ziemniaki i marchewki bardzo dokładnie umyć. W drugim garnku ugotować na miękko ziemniaki wraz z marchewką. Ugotowane warzywa odcedzić i obrać. Jajka obrać ze skorupek. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso

Ugotować
MOSKOLE CZYLI PLACKI PO GÓRALSKU 97

Moskole to danie regionalne kuchni podhalańskiej. Przygotowuje się je z ziemniaków.   Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag mąki pszennej 2 jajka 3/4 szkl kwaśnego mleka 1 łyżka przyprawy do ziemniakó olej do smażenia Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki utłuc na gładką masę i ostudzić. Dodać jajka, przyprawę do ziemniaków, mąkę oraz mleko. Wymieszać do połączenia

Kuchnia w oparach
KARTOFLANKA 179

lubi kartoflankę? U nas w domu ją uwielbiamy. W ogóle ziemniak to też warzywo, ma dużo potasu i jest bardzo zdrowe :) 🥔🥔🥔😋 Jeśli mam przyznać, jest też moim największym grzechem, ponieważ prędzej skuszę się na  blot Teściowej , pyzy mojego Taty , czy placki ziemniaczanymi, niż na tort lub ciastko. Ziemniaki są moją kulinarną nemezis, przyjaciółką opony i zgubą dla diety(...)żeby było radośniej i bardziej masochistycznie, od dwóch dni jestem na diecie Dr Dąbrowskiej, więc tym razem najem się oczami 👀 a zupkę pałaszuje mój Ukochany Mąż. Składniki: 5 ziemniaków (w sumie powinno być około 300-400g) 2 marchewki kawałek pora kawałek selera  łodyga selera naciowego pół cebuli (jeśli jest mała, to cała) 2 ząbki czosnku duża łycha masła

Cytryna&Co.
Zapiekanka ziemniaczana z porem i jajkami (Gratin di porri e patate con uova) 152

Połączenie pora i ziemniaków chociaż proste i pospolite, jest  doskona ł e w smaku. A jeżeli podsmażone pory zapieczemy z kremowym puree ziemniaczanym i jajkami, otrzymamy genialną w smaku zapiekankę, która nie może nie smakować. Na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga niezliczonej ilości składników. Polecam(...)porri leggermente appassiti e le uova. Il risultato che otterremo sarà un gratin dal sapore geniale, al quale sarà difficile dire di no.  SKŁADNIKI 1 kg ugotowanych ziemniaków 500 g porów  100 ml śmietany  50 g masła 4 jajka 2 ząbki czosnku gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI

La grande e la piccola cuoca
Zupa chrzanowa 149

Zupa chrzanowa – pyszna zupa, którą kojarzy mi się głównie z Wielkanocą. Wedle uznania można podać ją z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami lub dać też ugotowane na twardo jajka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa chrzanowa – Składniki: Składniki na zupę chrzanową: 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (np. przecedzonego rosołu) 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ziarna czarnego(...)dość delikatnie chrzanowa 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% sól i pieprz do smaku świeże zioła do dekoracji (u mnie parę gałązek świeżego majeranku) Dodatkowe składniki: 3 średnie ziemniaki – ok. 460 g ok. 100 g boczku wędzonego 1 czubata łyżka masła 1 łyżka oliwy lub oleju 2 białe kiełbaski – ok. 200 g ewentualnie ugotowane na twardo jajka

Kulinarne Przeboje
Sałatka ziemniaczana z marynowanymi grzybami 113

padło na dodatek grzybów marynowanych, które zostały mi jeszcze z poprzedniego roku. Wszystkim bardzo smakowało. Polecam! [embed]https://youtu.be/zxmpyOchrg4[/embed] Składniki na sałatkę ziemniaczaną z marynowanymi grzybami: 5 średnich ziemniaków spora marchew korzeń pietruszki 4 jajka puszka groszku konserwowego około 150 g grzybów leśnych marynowanych w occie (ewentualnie mogą być pieczarki) 2 średnie cebule czerwone 2 łyżeczki musztardy (dałam rosyjską(...)kopiaste łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki, marchew i pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i również kroimy w kostkę. Groszek i grzyby odsączamy z zalewy. Grzyby kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dodajemy musztardę, majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Sałatkę

e-PrzepisyKulinarne
Pulpeciki z łososia i ziemniaków (Polpettine di salmone e patate) 142

rybny nie chcą go spróbować i kapryszą. A gdyby tak zamiast filetu przygotować ma ł e pulpeciki, ulubione danie wielu dzieci. Pulpeciki z łososia i ziemniaków, aromatyzowane natk ą  pietruszki, koperkiem, sk ó rk ą  cytrynow ą, delikatne w środku a chrupiące na zewnątrz. Pulpeciki idealnie wpasowują(...)zazwyczaj z ziemniaczanym puree i sosem jogurtowo-koperkowym. Mam nadziej ę , że dzisiejszy przepis przypadnie do gustu małym łakomczuchom ;)  SKŁADNIKI Pulpeciki 500 g łososia 2 ziemniaki 2 jajka 4 łyżki startego parmezanu 1-2 łyżki bu ł ki tartej starta sk ó rka z 1 cytryny s ó l, pieprz   oliwa z oliwek 1 łyżka

La grande e la piccola cuoca
ZUPA GULASZOWA 102

Pożywna zupa gulaszowa, do pajdy chleba jak znalazł! Bogata w smaki, dużo mięsa, wyczuwalna aromatyczna papryka, ziemniaki, dużo przypraw. Pyszna, domowa, najlepsza na obiad, imprezę, na kaca (jak mawiają znajomi;) Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 500 g łopatki wieprzowej lub karkówki, u mnie karkówka 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 duży pomidor 3 szklanki bulionu (szklanka(...)ziemniaków – 800 g 500 g przecieru pomidorowego sól, świeżo zmielony pieprz, cząber, lubczyk, oregano, papryka słodka i ostra 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 3 łyżki masła klarowanego do podania natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Obieram cebulę i czosnek, siekam drobno. Paprykę i pomidora kroję w kostkę. Ziemniaki obieram i także kroję w kostkę. Staram się, by wszystkie warzywa

Zasmakuj Kuchni
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 118

Kopytka to popularne danie kuchni polskiej. Są to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem(...)bułką tartą, ale również można okrasić je smażoną cebulką lub jak ktoś lubi- skwarkami. P.S. Z podanego przepisu wychodzi duża rodzinna porcja (ponad 100 sztuk) 👪   Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 400 g twarogu półtłustego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 2 małe cebule 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz 1 łyżka oleju Dodatkowo

Kuchnia MagdaLeny
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 118

Kopytka to popularne danie kuchni polskiej. Są to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem(...)bułką tartą, ale również można okrasić je smażoną cebulką lub jak ktoś lubi- skwarkami. P.S. Z podanego przepisu wychodzi duża rodzinna porcja (ponad 100 sztuk) 👪   Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 400 g twarogu półtłustego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 2 małe cebule 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz 1 łyżka oleju Dodatkowo

Kuchnia MagdaLeny
BURCZANE GNOCCHI 121

masełku. Aby kopytka wyszły miękkie i smaczne, nie należy dosypywać do nich dużo mąki. Z większą jej ilością będą po prostu bardziej mączne i twardsze. Dużo natomiast zależy, jakich ziemniaków użyjemy, jakiej odmiany i jak dokładnie odparujemy je po ugotowaniu. Najlepsze będą ziemniaki sypkie, o zwartym miąższu, np. odmiany bryza, bellarosa, wineta. SKŁADNIKI / 4 PORCJE KOPYTKA 600 g ziemniaków ( jesiennych(...)minutę, aż sos lekko się zagęści. W razie potrzeby można zagęścić go 1/2 łyżeczki mąki wymieszanej z 1 łyżką zimnej wody. Po dodaniu mąki, sos należy zagotować. GNOCCHI: Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka, chwilę odparowujemy i rozgniatamy na gładkie puree

cool and minty
Pieczone placki ziemniaczane ze szpinakiem FIT 128

placki w mniej kalorycznej wersji, bo… z piekarnika! Idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu, czy jako przekąska do szkoły lub pracy. Do dzieła! Składniki: – 1 kg ziemniaków mączystych – 50g szpinaku baby – 1 cebula – 2 jajka – 1 łyżka oleju – 3 ząbki czosnku – 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (szczypiorek, natka pietruszki) – sól(...)pieprz Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ze startych ziemniaków odciskamy nadmiar soku. Następnie do ziemniaków dodajemy startą na tarce cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak płuczemy, osuszamy i drobno siekamy wraz ze świeżymi ziołami. Posiekaną zieleninę wraz z jajkiem, olejem i przyprawami dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Be Fit Be Strong