ziemniaki - 38421 przepisów (strona:239/2562)

Pulpeciki z łososia i ziemniaków (Polpettine di salmone e patate) 161

rybny nie chcą go spróbować i kapryszą. A gdyby tak zamiast filetu przygotować ma ł e pulpeciki, ulubione danie wielu dzieci. Pulpeciki z łososia i ziemniaków, aromatyzowane natk ą  pietruszki, koperkiem, sk ó rk ą  cytrynow ą, delikatne w środku a chrupiące na zewnątrz. Pulpeciki idealnie wpasowują(...)zazwyczaj z ziemniaczanym puree i sosem jogurtowo-koperkowym. Mam nadziej ę , że dzisiejszy przepis przypadnie do gustu małym łakomczuchom ;)  SKŁADNIKI Pulpeciki 500 g łososia 2 ziemniaki 2 jajka 4 łyżki startego parmezanu 1-2 łyżki bu ł ki tartej starta sk ó rka z 1 cytryny s ó l, pieprz   oliwa z oliwek 1 łyżka

La grande e la piccola cuoca
ZUPA GULASZOWA 111

Pożywna zupa gulaszowa, do pajdy chleba jak znalazł! Bogata w smaki, dużo mięsa, wyczuwalna aromatyczna papryka, ziemniaki, dużo przypraw. Pyszna, domowa, najlepsza na obiad, imprezę, na kaca (jak mawiają znajomi;) Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 500 g łopatki wieprzowej lub karkówki, u mnie karkówka 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 duży pomidor 3 szklanki bulionu (szklanka(...)ziemniaków – 800 g 500 g przecieru pomidorowego sól, świeżo zmielony pieprz, cząber, lubczyk, oregano, papryka słodka i ostra 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 3 łyżki masła klarowanego do podania natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Obieram cebulę i czosnek, siekam drobno. Paprykę i pomidora kroję w kostkę. Ziemniaki obieram i także kroję w kostkę. Staram się, by wszystkie warzywa

Zasmakuj Kuchni
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 125

Kopytka to popularne danie kuchni polskiej. Są to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem(...)bułką tartą, ale również można okrasić je smażoną cebulką lub jak ktoś lubi- skwarkami. P.S. Z podanego przepisu wychodzi duża rodzinna porcja (ponad 100 sztuk) 👪   Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 400 g twarogu półtłustego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 2 małe cebule 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz 1 łyżka oleju Dodatkowo

Kuchnia MagdaLeny
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 125

Kopytka to popularne danie kuchni polskiej. Są to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem(...)bułką tartą, ale również można okrasić je smażoną cebulką lub jak ktoś lubi- skwarkami. P.S. Z podanego przepisu wychodzi duża rodzinna porcja (ponad 100 sztuk) 👪   Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 400 g twarogu półtłustego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 2 małe cebule 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz 1 łyżka oleju Dodatkowo

Kuchnia MagdaLeny
BURCZANE GNOCCHI 133

masełku. Aby kopytka wyszły miękkie i smaczne, nie należy dosypywać do nich dużo mąki. Z większą jej ilością będą po prostu bardziej mączne i twardsze. Dużo natomiast zależy, jakich ziemniaków użyjemy, jakiej odmiany i jak dokładnie odparujemy je po ugotowaniu. Najlepsze będą ziemniaki sypkie, o zwartym miąższu, np. odmiany bryza, bellarosa, wineta. SKŁADNIKI / 4 PORCJE KOPYTKA 600 g ziemniaków ( jesiennych(...)minutę, aż sos lekko się zagęści. W razie potrzeby można zagęścić go 1/2 łyżeczki mąki wymieszanej z 1 łyżką zimnej wody. Po dodaniu mąki, sos należy zagotować. GNOCCHI: Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka, chwilę odparowujemy i rozgniatamy na gładkie puree

cool and minty
Pieczone placki ziemniaczane ze szpinakiem FIT 136

placki w mniej kalorycznej wersji, bo… z piekarnika! Idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu, czy jako przekąska do szkoły lub pracy. Do dzieła! Składniki: – 1 kg ziemniaków mączystych – 50g szpinaku baby – 1 cebula – 2 jajka – 1 łyżka oleju – 3 ząbki czosnku – 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (szczypiorek, natka pietruszki) – sól(...)pieprz Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ze startych ziemniaków odciskamy nadmiar soku. Następnie do ziemniaków dodajemy startą na tarce cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak płuczemy, osuszamy i drobno siekamy wraz ze świeżymi ziołami. Posiekaną zieleninę wraz z jajkiem, olejem i przyprawami dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Be Fit Be Strong
Zapiekanka Ziemniaczana Z Cukinią I Bryndzą 532

lodówce pustki. U mnie,  tym razem pustki były w dekoracji gdyż wszystkie zielone i nie zielone natki zostały już zjedzone wcześniej ;) Składniki na 2 osoby: 4 duże ziemniaki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 10/12 lub 18 % 1/3 cukinii pokrojonej w cieniutkie plasterki 50 g bryndzy sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków wiórki masła masło lub oliwa(...)wysmarowania blaszki/foremki/naczynia do zapiekania 1. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub oliwą. 2. Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy przez około 15-20 minut. Następnie odcedzamy i po lekkim przestygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki. 3. Jogurt lub śmietanę mieszamy z rozkruszoną bryndzą, możemy tutaj dodać pieprz. 4. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. 5. Do wysmarowanej foremki

Gotowanie...to proste !
Kluski śląskie – jak zrobić? 222

Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie, który każdy znakomicie z nas zna i zapewne kojarzy z dzieciństwem. Przygotowywane są na bazie ugotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Receptur na przygotowanie klusek śląskich jest wiele, podobnie jak szkół przygotowywania rosołu , mielonych czy kotletów schabowych . Słyszałam, że na Śląsku do ciasta w ogóle nie dodaje się jajka, u mnie zaś na Mazowszu, owszem(...)Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu Kotleciki z kurczaka z pieczarkami Przepis na kluski śląskie Drukuj przepis Porcji: 20-25 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 1 kg ziemniaków 60 g mąki ziemniaczanej 1 jajko mąka pszenna do obtoczenia klusek sól Przepis 1 Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę

Kuchnia Bazylii
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i groszkiem 116

warzywne ta sałatka z pewnością także przypadnie Wam do gustu. Sałatka ziemniaczana z boczkiem i groszkiem Połączyłam w niej groszek konserwowy z pysznymi ogórkami kiszonymi, chrupiącym boczkiem, serem żółtym, ziemniakami i jajkiem. Całość przyprawiłam do smaku kwaśną śmietaną oraz musztardą. Pomysł na tę sałatkę ziemniaczaną z groszkiem zrodził się w mojej głowie kiedy zobaczyłam w szafce cztery puszki groszku konserwowego(...)oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki Potrzebne do Przygotowania Sałatki. 24 dkg zielonego groszku z puszki (puszka 40 dkg) 20 dkg surowego boczku 2 duże ogórki kiszone 20 dkg ziemniaków 20 dkg sera żółtego Ementaler 3 jajka szczypta pieprzu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka musztardy Dijon 7 łyżek kwaśnej śmietany (12% albo 18%) Jak Zrobić Sałatkę Ziemniaczaną z Boczkiem . Ziemniaki

mecooks
Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym 262

modyfikować, np. zamiast pora dodać cebulę, a szynkę wymienić na kiełbasę albo boczek. [embed]https://youtu.be/Io5eU_8PtY4[/embed] Składniki na zapiekanka ziemniaczaną z szynką w sosie beszamelowym: 7-8 średnich ziemniaków średnia marchew por około 300 g szynki 300 g pieczarek 3 pomidory 150 g sera żółtego sól, pieprz, pieprz ziołowy, suszone pomidory (przyprawa)Na sos beszamelowy: łyżka masła łyżka mąki(...)pszennej szklanka mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Przygotowanie Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach na półtwardo. Następnie studzimy i obieramy. Ziemniaki kroimy w plastry grubości około 1 cm, marchew w cienkie plasterki. W plasterki kroimy również pora i pieczarki. Oba składniki podsmażamy razem na patelni. Szynkę kroimy w paski. Pomidory parzymy w gorącej wodzie przez jakieś 10 minut

e-PrzepisyKulinarne
Knedle z suszonymi śliwkami 108

knedle ze śliwkami , knedle z suszonymi śliwkami . Pomysł dość stary, na pewno ponad stuletni. Przepis zaczerpnęłam z książki „Dom oszczędny” Juliuszowej Albinowskiej z około 1910 roku. 1 kg ugotowanych ziemniaków ( typ kulinarny B/C, B, C)*, 3 jajka, 250- 300 g mąki pszennej, śliwki suszone lub wędzone** sól, mąka do podsypywania, Śliwki włożyć do garnka, zagotować w niewielkiej ilości wody. Odstawić(...)ostudzenia – nie odcedzać. Najlepiej ugotować je, podobnie jak ziemniaki dzień wcześniej. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich rozbełtane jajka, 1/2 łyżeczki soli i 250 g mąki. Ciasto szybko zagnieść. Jeżeli będzie zbyt luźne dodać resztę mąki i szybko zagnieść. Ciasto wyjąć na blat oprószony mąką, uformować wałek. Kroić go na kawałki, lekko rozpłaszczać. Na środku kłaść śliwkę, zlepiać formując

królestwo garów
Parzybroda - zupa ze słodkiej kapusty z ziemniakami 158

Parzybroda to bardzo gęsta zupa przygotowana na bazie białej kapusty, ziemniaków oraz marchewki wraz z dodatkiem cebuli, boczku i soku z cytryny. Idealnie rozgrzewa oraz syci. Pewnie większość z Was będzie zaskoczona nazwą zupy - parzybroda to nic innego jak kwaśna zupa z dużą ilością warzyw. Aby zupa miała wyjątkowy smak należy do niej dodać przesmażony boczek oraz wsypać cząber bądź(...)majeranek.  Składniki na porcję dla 4-6 osób: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 kg białej kapusty 5 ziemniaków (700 g) 1 duża marchewka 1 cebula 1 szalotka 200 g wędzonego boczku sok z 1 cytryny sól, pieprz cząber lub majeranek 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka mąki pszennej Kapustę obrać z zewnętrznych

Ugotować
Prażonki ziemniaczane z patelni z groszkiem 127

najpierw zabijają ja ketchupem lub sosem tzatzyki Przygotowanie nie jest pracochłonne , a efekt znakomity . Polecam , tym bardziej że wizualnie także zachęca do konsumpcji . Składniki na 4 osoby : 5-6 ziemniaków średniej wielkości 1 cebula 1/2 szklanki mrożonego groszku 2 żółte papryczki chilli ( można pominąć ) 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka brązowego cukru sól do smaku(...)dodatkowo : olej rzepakowy do smażenia i 1 łyżeczka masła dla smaku Ziemniaki obieramy , płukamy i kroimy w cienkie , ale nie przeźroczyste plasterki. Ponownie płukamy zimną wodą , przynajmniej trzykrotnie . Lekko osuszamy papierowym ręcznikiem , przez dociśnięcie go do ziemniaków . Potrząsamy garnkiem i ponownie dociskamy suchy ręcznik , tak parę razy , aż odsączymy nadmiar wody . Cebulę i chilli drobno siekamy . Na gorącej patelni podsmażamy

Ogrodnik w podróży
Placki ziemniaczane z blendera! 129

Placki ziemniaczane to szybki i prosty przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Tradycyjnie przy plackach ziemniaczanych, ziemniaki należy zetrzeć na tarce ręcznej lub robocie kuchennym. Ja natomiast proponuje wykorzystać do tego celu blender, który dokładnie rozdrobni ziemniaki i dzięki termu ich konsystencja po usmażeniu będzie bardzo delikatna. Polecam spróbować! Poniżej przedstawiam przepis. Składniki 1 kg ziemniaków 2 cebule(...)łyżki mąki pszennej 2 jajka sól pieprz olej Opcjonalnie: śmietana Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Obieramy ziemniaki oraz cebulę i kroimy je na mniejsze kawałki (tak aby zmieściły się do blendera) Zmieszane kawałki ziemniaków oraz cebuli wrzucamy do blendera i wszystko mieszamy na „krem”. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki pszennej oraz 2 jajka i całość doprawiamy pieprzem i solą. Kolejnym krokiem jest

Blog kulinarny S9.PL
KOPYTKA 131

Kopytka z ugotowanych i rozgniecionych na puree ziemniaków. Dodatkiem jest mąka pszenna i jaja. Można pominąć dodanie jaj, dosypać wtedy mąki ziemniaczanej (1 jajko = 1 łyżka mąki ziemniaczanej). Wyrabia się, kształtuje rulony, odcina nożem skośne lub proste kawałki, prostokąty. Miękkie, domowe, do wszelakich sosów (np. pieczarkowego, z cukinii), mięs, uwielbiam ten dodatek do potraw. Podane z masłem, na słodko(...)wody, odsmażone na złoto i chrupko, z cebulką i podsmażoną kiełbasą lub boczkiem. Można poszaleć! Zapraszam na domowe kopytka, takie które każdy lubi, zna, pamięta SKŁADNIKI: 500 g ziemniaków 1 jajko 100 g mąki pszennej (plus minus jeśli potrzeba więcej)* szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Miękkie odlewam, odparowuję wodę, gniotę dobrze. W misce łączę przestudzone

Zasmakuj Kuchni