Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois

Zapiekanka z cienkich plasterków ziemniaków zatopionych w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Prawdziwy przysmak z prostych składników. U mnie w wersji mini, zapieczony w małych naczyniach, można też zapiec w formie dużej zapiekanki. Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia Rachel Khoo.Składniki:1 kg ziemniaków300 ml mleka300 ml śmietany 30%szczypta gałki muszkatołowej1 łyżeczka musztardy Dijon1 łyżeczka soli1 ząbek czosnku2 łyżki miękkiego masłaPrzygotowanie:Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki trzym... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakowity Blog Kulinarny

Warto przeczytać

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Autor

IwonaIwona

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ziemniak, ziemniaki, zapiekanki, zapiekanka, sosy, dania mięsne, zapiekanka z ziemniakami, pieczone ziemniaki, wegetariańska, wegetarianskiego, bezglutenowe, masło czosnek, dania na gorąco, sos mięsny, pieczone ziemniaki z czosnkiem

Inne przepisy z Smakowity Blog Kulinarny

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.