18 jajek przepiórczych, 3 ziemniaki mączyste średniej wielkości Omega (typ C*), 9 filetów anchois, 18 kaparów, olej do smażenia – ryżowy, masło, Anchois wyjąć z zalewy na ręcznik papierowy, osuszyć, każdy filet przekroić na pół. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o średniej wielkości otworach. Smażyć niewielkie placki na rozgrzanym tłuszczu (na patelnię wlać trochę oleju, położyć papier do pieczenia, wlać olej i rozgrzać, układać niewielkie porcje startych ziemniaków i smażyć z obu stron na złoty kolor).... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...