Jeśli nie udało Wam się zdobyć marcowego wydania Skarbu Rossmann z moimi propozycjami słodkości na wielkanocny stół, udostępniam je specjalnie dla Was w wersji internetowej. Znajdziecie w nich przepis na pyszną babę, mini serniczki, orzechowy mazurek oraz muffiny. Dla każdego coś pysznego! Przepisy znajdziecie też na moim Facebook - klik . :) Smacznych i cudownych Świąt Kochani
Garniec MagalieBigos à la staropolski – z suszonymi grzybami i z suszonymi śliwkami, oraz oczywiście z mięsem to idealne danie na Święta, jako dodatek do domowej białej kiełbasy na wielkanocne śniadanie. A czy wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoja wielkanocna propozycja ale nie tylko :) Potrzebujemy: 4 jajka ugotowane na twardo 1 ząbek czosnku pół drobno posiekanej cebuli 1 małe awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka majonezu pół garści posiekanego szczypiorku pieprz i sól natka pietruszki do dekoracji W misce mieszamy ze sobą przeciśnięty przez prasę czosnek, cebule i szczypiorek. Miąższ z awokado kroimy w kostkę, skraplamy
Kolejny blog o gotowaniuWiosenne roladki drobiowe Wiosenne roladki , drobiowe to smakowite , zdrowe i bardzo ładne danie . Doskonale wpasuje się w Wielkanocny nastrój i ozdobi stół . Dzieci także powinny skusić się na apetyczny kąsek , zielonego groszkowego , szaleństwa . Najważniejsze jednak , żeby po ponurych dniach zimowych , które w tym roku były wyjątkowo bure , szare , dać odpocząć zmysłom .Czas nasycić nie tylko apetyt , ale także oczy , poczuć
Ogrodnik w podróżyWielkanocna babka z niecodziennym dodatkiem do tego typu wypieków, bo z majonezem. Bardzo puszysta, długo utrzymuje świeżości , a majonez jest absolutnie nie wyczuwalny. Składniki na foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra, ja natomiast upiekłam małe babeczki z podanych składników uzyskałam 16 sztuk. SKŁADNIKI: ¾ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej 5 jajek 4 łyżki majonezu szklanka cukru
RAROSSAPrzygotowany na zakwasie Żurek bez, którego trudno wyobrazić sobie Wielkanocne śniadanie. Składniki: 500 ml zakwasu na żurek 20 dag wędzonego boczku cebula 5 ziaren ziela angielskiego pieprz w ziarenkach 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżki chrzanu sól pieprz majeranek 4 białe kiełbasy 4 łyżki śmietany jajka ugotowane na twardo SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 4 szklanki wody, pierz w ziarenkach, ziele
RAROSSAŚwięta tuż tuż, w takim razie czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy rzut idzie babka kajmakowa. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldŚwięta tuż tuż, w takim razie czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy rzut idzie babka kajmakowa. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldPiątek, chociaż dziś dostępne niemal w każdej piekarni czy stoisku z pieczywem przez cały rok. Charakterystyczny krzyżyk robi się na nich… Continue reading Hot cross buns – aromatyczne wielkanocne bułeczki
brunetkawkuchniżaden sposób zaskakujące, a papa w misce udekorowana majonezem i (nie daj Boże!) papryką (najlepiej w kształcie kwiatka!), również jest mocno passe. :) Jeśli zatem chcecie, aby Wasze Święta Wielkanocne były smaczne ale i modne - mam dziś dla Was pyszną propozycję na sałatkę z czerwonym jajem, której nie powstydzi się żadna Pani Domu! Składniki na sałatkę (na 6 osób
Garniec Magaliecieście, w towarzystwie śmietankowo-jajecznego kremu, to już jest więcej niż dobrze ! Tarta choć z owocami kojarzonymi raczej z jesienią/zimą, fantastycznie wpisuje się na listę wypieków wiosenno-wielkanocnych. Żółciutka, niczym malusi kurczaczek, zachwyca i przywołuje uśmiech. Jest taki słodkim słoneczkiem na stole. Zróbcie taką tartę, nie będziecie żałować ! Składniki: Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 150 g mąki
kolorowotorcikowoZakwas idealny do Żurku, aromatyczny przygotowany własnoręcznie smakuje rewelacyjnie podczas śniadania Wielkanocnego. SKŁADNIKI: 8 łyżek mąki żytniej 2 ząbki czosnku (obrane) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego nieduży korzeń chrzanu (obrać następnie zetrzeć na tarce) kilka ziaren pieprzu kromka razowego chleba 1 l. przegotowanej letniej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do słoika lub glinianego naczynia wsypać mąkę, wlać wodę, dokładnie
RAROSSAJajka pod pierzynką... Majonezowo - śmietanowa pierzynka. Z dodatkiem chrzanu, kukurydzy i groszku. Z kawałkami ostrej cebuli. A pod nią jaja ugotowane na twardo. Całość oprószona szczypiorkiem. Pyszne, wielkanocne śniedanie. I nie tylko! Smacznego! Składniki: 5 jaj; 1 mała cebula; 2 łyżki kukurydzy konserwowej; 2 łyżki groszku konserwowego; 2 łyżki majonezu; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu
Gospodyni Miejskatrochę innym wydaniu. Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami jest alternatywą dla podania jej w formie tradycyjnej. Jest to również propozycja na białą kiełbasę podawaną na Święta Wielkanocne. Składniki: 4 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku kilka łyżek oliwy 2 jabłka 4 białe kiełbasy Wykonanie: Na patelnię wrzucamy
Smak mojego domuJeśli zjedliście już wszystkie wielkanocne wypieki, ale nadal Wam mało, mam przepis idealny. Idealny także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Tą babkę zrobicie w kilka chwil i gwarantuję, że smakiem zaskoczy każdego. Składniki: 150 g mąki tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 200 ml oleju rzepakowego lub innego dobrego oleju roślinnego 5 jajek
kolorowotorcikowo