wielkanocne - 4748 przepisów (strona:78/317)

Jajka faszerowane na gorąco. 161

śniadanko wielkanocne i nie tylko zresztą, bo to bardzo dobra przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno JAJKA FASZEROWANE. SKŁADNIKI:   6-8 jajek szczypiorek masło klarowane  bułka tarta sól, pieprz WYKONANIE: jajka gotujemy na twardo, przecinamy wzdłuż, nie uszkadzając za bardzo skorupek, wyjmujemy jajka łyżeczką, kroimy w bardzo drobną kosteczkę,  dodajemy pokrojony szczypiorek, sól, pieprz, dodajemy

Kuchnia Beaty
Baranek Wielkanocny 219

Ponieważ nieubłagalnie zbliżają się święta wielkanocne postanowiłam, że w tym roku Baranek będzie własnoręcznie zrobiony a nie kupiony. A oto efekt;) Składniki: 3 jajka 1 żółtko 125 gram drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru waniliowego 75 gram roztopionego i wystudzonego masła 125 gram mąki pszennej 25 gram mąki ziemniaczanej Wykonanie: Masło rozpuścić i ostudzić. W między czasie jajka, żółtko

Krakowskie smaki Ani
Cytrynowo-kawowe mini babeczki 183

Cytynowo kawowe mini babeczki, idealne do Wielkanocnego koszyczka dla naszych milusińskich ale nie tylko. Proste i szybkie do wykonania, serdecznie polecam;) Składniki: 250 gram masła 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1.5 łyżeczki cukru pudru ekstrakt cytrynowy do ciasta 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Do utartej masy stopniowo

Krakowskie smaki Ani
Leche frita (smażone mleko) 358

ciepłe).Podawać same lub z gęstą śmietaną. Leche frita smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno - po całej nocy w lodówce; jeżeli doczekacie :). Smacznego!Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii znajdziesz tu: Dulces de Semana Santa.* Przepis na Leche frita pochodzi ze strony Peque Recetas

Food Square
Pestiños 162

całości były zanurzone. Gdy staną się złociste, wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obsypać cynamonowym cukrem, a następnie można się już nimi zajadać :).Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii znajdziesz tu: Dulces de Semana Santa.* Oryginalny hiszpański przepis pochodzi ze strony Peque Recetas

Food Square
Mazurek z daktylami 202

roku na wielkanocnym stole w moim domu gości mazurek z kajmakiem. Mimo całej mojej wielkiej miłości do tego krówkowego specjału, tym razem postanowiłem zamienić go czymś zdrowszym i tu z inspiracją przyszedł przepis na masę daktylową z Moich Wypieków. A do tego klasyczny bardzo kruchy spód na gotowanych żółtkach ze starych zapisków i dekoracja z suszonych owoców i orzechów. Pyszny

Food Square
Frankfurcki zielony sos 214

Wilhelminy Rührig w 1860 roku. Mieszkańcy miasta nad Menem w miejscowej gwarze zwą go Gri Soß i nie wyobrażają sobie bez niego Świąt Wielkanocnych. Zielony sos stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, jajek oraz ziemniaków w każdej postaci. Poza Niemcami znany jest on również we Włoszech jako salsa verde i we Francji jako

Food Square
Mazurek orzechowy 178

Mazurki to specjalność kuchni polskiej i nieodłączny "element" Wielkanocnego stołu. Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, przekładany lub nie - strojnie dekorowany lukrem, kajmakiem, czekoladą, bakaliami i wszelakimi innymi dodatkami.W tym roku zrobiłam kilka wersji, tak by każdy znalazł coś dla siebie.Jako pierwszy prezentuję mazurek z orzechami. Składniki:1 szk. mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa

kolorowotorcikowo
Mazurek "jajo" z kajmakiem 220

Mazurki Wielkanocne wypieka się w różnych kształtach. Zarówno kwadratowe jak i prostokątne, okrągłe czy owalne, przypominające jajko wyglądają dobrze. Wszystko zależy od nas, naszych potrzeb, wizji i sposobu dekoracji.Prezentuję mazurek owalny, taką mazurkową pisankę ;) Składniki:1 szk. mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa )80 dag zimnego masła0,5 szkl. cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany kwaśnejDo dekoracji

kolorowotorcikowo
Babka marmurkowa oblana czekoladą 205

wielkanocnym stole baba musi być ! Baba - babka oczywiście ;)Jeśli lubicie wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest !Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki:12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa )2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku

kolorowotorcikowo
Babka ponczowa ( rumowa z pomarańczą ) 266

Jedna z najlepszych, przynajmniej dla mnie - bab wielkanocnych. Babka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić ! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej3 dag drożdży świeżych0,5 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru2 jaja70 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejPoncz:1/2 szklanki cukru3/4 szklanki wodyotarta skórka i sok z połowy cytryny50

kolorowotorcikowo
TARTALETKI Z CHRZANOWYM TWAROŻKIEM I ŚLEDZIEM – idealna przystawka na Święta! 155

prawie już! Święta Wielkanocne zbliżają się Wielkimi krokami, a co za tym idzie Wy coraz częściej zaglądacie na bloga w poszukiwaniu pomysłów na ten szczególny czas! Pomysłów nie tylko na słodkości! Dzisiaj razem z marką SEKO przygotowałam dla Was pomysł na prostą i pyszną przystawkę do świątecznego obiadu. Słone, kruche tartaletki wypełnione chrzanowym twarożkiem i genialnym śledziem, z dodatkiem pomidorów

Ostra na Słodko
Ciastka maślane - Jajka 98

Ciasteczka w formie jajek śmiało możecie zrobić z Waszymi pociechami, dla nich oczywiście w wersji bez ajerkoniaku. Dzieciaki przy tym będą miały sporo frajdy i zabawy. Natomiast stół wielkanocny zyska dodatkową ozdobę

Z Hrabiną w kuchni
Schab pieczony z jajkami w sosie chrzanowym 124

Idealny obiad na wielkanocny stół. Pieczony schab z jajkami w aromatycznym chrzanowym sosie. Koniecznie wypróbujcie

Z Hrabiną w kuchni
Jak obrać jajko – szybko i ładnie? 1023

najczęściej używam soli) garnek ewentualnie szklanka (do mojej szybkiej metody obierania jajek, którą możecie obejrzeć we filmku na końcu wpisu) Jak obierać jajka, by ich nie uszkodzić? W okresie Wielkanocnym, ale nie tylko, każdemu z nas zależy, by ugotowane jajka ładnie prezentowały się na stole. By były idealne, bez uszkodzeń i oderwanych kawałków białka. Trzymaj się poniższych kroków

Kulinarne Przeboje