cebula - 11518 przepisów (strona:93/768)

Twarożek ze szczypiorkiem 213

cieszyć się własnymi warzywami i owocami. Ja w tym roku mam to szczęście i korzystam z niego w stu procentach :) świeże zioła, truskawki, różnego rodzaju sałaty, rzodkiewka, marchewka, buraczki, cebula, czosnek, szczypiorek, koperek, kapusty itd. na wyciągnięcie ręki to nie tylko wygoda, ale i mnóstwo kulinarnych inspiracji :) Oczywiście i w tym sezonie nie mogło zabraknąć tak klasycznego smarowidła do chleba(...)twarożek z rzodkiewką czy szczypiorkiem. Idealny na śniadanie lub kolację. Tym razem przygotowałam wersję ze szczypiorkiem, czosnkiem i cebulą. Może nie każdy wie, ale kwiaty szczypiorku nadają się nie tylko do dekoracji, ale również są jadalne (mają lekko cebulowy smak). Ja wykorzystałam je więc jako składnik twarogu. A Wy próbowaliście już jak smakują? Składniki na miseczkę twarogu: kostka półtłustego twarogu

Ze smakiem i z pasją
Pâté z drobiowych wątróbek 210

dużą ilością masła, oraz brandy (ja tym razem dodałam whisky), alkohol dodaje głębszego posmaku tej potrawie. We Francji Pâté często podaje się je na świeżej bułce z karmelizowaną czerwoną cebulą i duszonymi cząstkami jabłek. 500 g wątróbek drobiowych 150 g masła 1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 50 ml brandy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa 235

jajek. Kofty nadziewa się na patyki do szaszłyków, grilluje lub piecze w piekarniku. Ja polecam Wam przygotować grillowane aromatyczne kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa z pietruszką, oregano, czerwoną cebulą, czosnkiem, tłuczoną w moździerzu kolendrą i kminem rzymskim, z cynamonem, imbirem, ostrą papryką i pieprzem cayenne do tego sos czosnkowy z limonką i świeżą miętą. Przepis na Kofty, czyli szaszłyki(...)tymiankiem i sosem chili (grillowane) Mini kebaby (meksykańskie) Mini Kebaby i Kuchenne Zmagania Mini kebaby grillowane z ryżem Składniki 60 dag mięsa wieprzowego 2 utarte ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 łyżka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym 294

pieczone ziemniaki, w których również znalazły się kurki. Danie wyglądało bardzo apetycznie, szybko zniknęło z talerza. Dziwicie się? Składniki: 2 piersi pojedyncze z kurczaka 250 g kurek 1 cebula Papirus Winiary w ziołach prowansalskich sól i pieprz 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Kurki przebrać, oczyścić i opłukać na sicie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy(...)podsmażyć cebulę, następnie dodać kurki i dusić aż grzyby będą miękkie, doprawić pieprzem i odrobiną soli. Każdą pierś z kurczaka naciąć wzdłuż tworząc kieszonki. W środek kieszonek nałożyć farsz (około 2 łyżek farszu na kotlet). Docisnąć brzegi .i spiąć wykałaczkami. Ułożyć na papirusie, zawinąć, smażyć na suche patelni po ok. 4 minuty z każdej strony, zostawić kotlety aby odpoczęły. Przekroić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
13. Szczęśliwa trzynastka.. czyli pizzerinki na nieco urozmaiconym spodzie! 231

sody oczyszczonej Łyżka kurkumy – głównie dla koloru Szczypta soli Farsz pierwszy (na połowę pizzerinek): Pół słoika suszonych pomidorów Pół słoika czarnych oliwek Pół słoiczka kaparów Garść słonecznika Połówka czerwonej cebuli 1 kulka sera mozarella lub 1 opakowanie startej Ok.50 g startej goudy 1/3 opakowania sera feta Farsz drugi (na drugą połowę pizzerinek) 3-4 plastry szynki, u mnie wędzonej Pół(...)papryki czerwonej Ok. 150g pieczarek Pół czerwonej cebuli 50g. startej goudy 1/3 opakowania sera feta „Polewa” jajeczno – mleczna: 3 jaja 150ml mleka 100g śmietany 18% Sól i pieprz Dowolne zioła : u mnie prowansalskie + dodatkowo: liście ru koli do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: W dość sporej misce umieszczamy twaróg, dodajemy oliwę z oliwek, sól i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. W drugiej misce

Symfonia Smaków
Obiad z resztek 302

zapewnić, że smakuje znakomicie, a wszystko za sprawą dodanej do masy jajecznej musztardy. "Omlet" z warzywami składniki 6 jaj 3 ziemniaki 150 g brokułów 100 g wędzonego boczku 1 cebula 50 ml mleka 1 łyżka musztardy Ancien (musztarda francuska) sól, pieprz kilka gałązek tymianku olej do smażenia wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a po ugotowaniu kroimy na plasterki. Brokuł(...)gotujemy na parze. Pokrojony w paseczki boczek i posiekaną cebulę podsmażamy na 1 łyżce oleju. Odkładamy na bok. Jajka mieszamy z mlekiem, solą, pieprzem, listkami tymianku i musztardą.Wylewamy miksturę na patelnie z rozgrzanym olejem. Następnie jak omlet zacznie się lekko ścinać na brzegach kładziemy na niego ziemniaki, brokuł, cebulę z boczkiem. Smażymy na małym ogniu. Gdy jajka zetną się

Przysmaki Karolki
Zapraszam na dynie 185

Pocieszam się, że ciągłe mam jeszcze jedną, cudowną dynie, która grzecznie czeka na balkonie aż przyrządzę z niej coś pysznego. Zapiekana pianka z dyni składniki 500 g dyni 1 cebula 250 ml bulionu 150 ml śmietany 4 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz  1 łyżka oliwy z oliwek masło do smarowania foremek 4 łyżki startego parmezanu wykonanie: Cebule kroimy(...)kostkę. Dynie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę równej wielkości. Cebule i dynie podsmażamy na oliwie przez około 3 minuty. Zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy i miksujemy na pure. Jajka wraz ze Śmietana ubijamy mikserem. Łączymy z dynią. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Masę przelewamy do naparowanych masłem foremek. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 35 minut

Przysmaki Karolki
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 256

ŚLIWKI- Mają słonawy intensywny smak. Sprzedaje się je w słoiczkach, niewykorzystane można przechowywać w lodówce. Dopóki marynata nie zmętnieje, nie warto jej wylewać. SZALOTKI- Znacznie łagodniejsze niż inne rodzaje cebuli, znajdują zastosowanie w wielu przepisach. Można je zastąpić czerwoną cebulą, biorąc jedną zamiast 6-8 główek. (trzeba się liczyć wtedy z bardziej intensywnym kolorytem przygotowywanego dania). Można także użyć zamiennie(...)hiszpańskiej słodkiej cebuli. T TAJSKA FASOLA TOUCH PUU- W smaku przypomina zwykłą fasolkę szparagową, ale jest znacznie bardziej dekoracyjna, ma bowiem jakby falbankę wzdłuż krawędzi strąków, co szczególnie atrakcyjnie wygląda, jeśli potnie się ją przed gotowaniem na ukośne kawałki. TAMARYNDOWIEC- Jego owoce są używane w całym regionie w takim samym celu, jak i w europie ocet winny

ClauditteMissCooking
Śledzie szwedzkie, po szwedzku, Inlagd sill 171

Najpopularniejsze śledzie w Szwecji. Marynowane śledzie w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Przepis na te śledzie jest bardzo prosty w wykonaniu i już teraz możecie je zrobić i trzymać do miesiąca w lodówce. Składniki : - 4  filety matjas z zalewy solnej, wymoczone min 6h - 1 czerwona cebula - 1 średnia marchew - 10 kulek ziela angielskiego - 3 liście laurowe(...)pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Wszystkie składniki (oprócz śledzi) umieścić w garnuszku i zagotować. Wystudzić całkowicie. Śledzie umieścić w słoiku i zalać marynatą (razem z cebulą i marchewką - można warstwami poukładać). Wstawić do lodówki na min 24h i można konsumować. Przechowywać do miesiąca w lodówce. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga Pistachio

CookYourself
Ryż basmati z wołowiną, cukinią i orzechami nerkowca 361

basmati z wołowiną, cukinią i orzechami nerkowca porcja dla 2 osób Składniki: 1/2 szklanki ryżu basmati 150 g wołowiny (np. polędwica) 1/3 pora 1/3 cukinii 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka startego imbiru garść orzechów ziemnych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 6 łyżek sosu sojowego pieprz 2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki suszonej bazylii 1/3 łyżeczki(...)suszonego oregano Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na sypko. Pora, czosnek i cebulę drobno pokroić. Cukinię obrać i pokroić na plasterki, a potem na ćwiartki. Wołowinę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek, imbir i pora. Dorzucić mięso i cukinię. Wszystko smażyć przez około 5 minut. Wlać sos sojowy, dodać przyprawy i natkę pietruszki

Jaglusia
Kasza gryczana z boczniakami w sosie pomidorowym 228

pomidorów.  Pyszna i sycąca. Kasza gryczana z boczniakami w sosie pomidorowym 150 ml kaszy gryczanej 250 g boczniaków, umytych i porwanych na kawałki łyżka listków tymianku 1 średnia cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów 100 ml wody sól, pieprz olej do smażenia Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy grzyby i smażymy aż zaczną się(...)rumienić. Dodajemy cebulę, czosnek i listki tymianku. Smażymy 2 minuty. Zalewamy pomidorami i wodą. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. W tym czasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną. Kiedy kasza jest gotowa przekładamy ją do rondla z pomidorowym sosem. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Można też przełożyć potrawkę do naczynia do zapiekania, posypać startym cheddarem i zapiec

Dzieje kuchennej Wiewióry
Torcik kapuściany 199

niego sos pomidorowy. Składniki: – 1/2 kapusty białej, ok. 1,5 kg – 8 liści kapusty włoskiej – 200 g grochu żółtego – 100 g sera żółtego – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki oliwy – 4 jajka – 4 łyżki bułki tartej – 1 łyżeczka majeranku – 1/3 łyżeczki kminku – 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)włoskiej kapusty zalać wrzątkiem na 10 minut, odcedzić i zalać zimną wodą. Wyciąć z liści grubsze żyłki. – Na rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – W maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, groch i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać jajka

To co kocham
Zapiekanka z makaronem i kalerosse 270

brukselka i jarmuż mają najlepsze. Zdrowe, pachnące lekko orzechowym smakiem, atrakcyjne w wyglądzie, to właśnie zalety kalerosse. Składniki: 30 dag makaronu penne 30 dag kalerosse 1 cukinia ½ pora 1 cebula 1 czerwona papryka 15 dag dowolnej wędliny 10 dag sera żółtego typu cheddar ½ szklanki słodkiej śmietanki 12% 2 łyżki klarowanego masła Sól  himalajska do smaku świeżo mielony pieprz(...)smaku szczypior do posypania Wykonanie: Makaron  ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić przelać zimną wodą, osaczyć na durszlaku. Warzywa umyć, z papryki wydrążyć nasiona pokroić w kostkę , cebulę i por posiekać, kalerosse przekroić na połówki, tak samo pokroić cukinię razem ze skórką oraz wędlinę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać

Wanilia i Kardamon
Sałatka Kijowska 124822

masła  100 g żółtego sera (w kawałku) 5 jaj puszka tuńczyk w sosie własnym 200 g majonezu 1 cebula Ta sałatka gości w moim domu, na każde święta od wielu lat. W sumie to nie wiem jak to się stało, że przepisu na nią, nie umieściłam wcześniej na blogu :)  Ale już się poprawiam i dziele się(...)naprawdę dobrej jakości, ponieważ to one odpowiadają za smak całości. Masło zamrozić. Jajka ugotować na twardo, białka oddzielić od żółtek. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę posiekać na drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie wystudzić. Sałatkę przygotować układając warstwami: - białka utarte na tarce z dużymi oczkami  - tarty ser - połowę tuńczyka rozdrobnionego na mniejsze

Świat Domowej Kuchni
Śledzie po kaszubsku 1146

padło na takie o to śledziki, które osobiście uwielbiam. Pokuście się i koniecznie je przygotujcie.  Śledzie po kaszubsku Składnik : około 500-600 g śledzi ala matias 350 g cebuli białej 1 większa marchewka 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 100 ml oleju 150 ml wody 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka(...)łyżka cukru sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka gorczycy mleko do moczenia śledzi  Przygotowanie : Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy w mleku (około 3-4h). Cebulę, marchewkę, czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w plasterki wraz z czosnkiem, marchewkę ścieramy na dużych oczkach.  Warzywa przekładamy do rondla i podsmażamy na oleju mieszając przez około5

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania