cebula - 11518 przepisów (strona:92/768)

Duszona cebulka 142

Składniki : Kilogram białej cebuli olej, sól Cebulę kroimy w krążki. Na rozgrzany na patelni olej wsypujemy łyżeczkę soli. Wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Zakrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Podajemy z pieczywem

prawdziwe jedzenie
Kapustka duszona na słodko 174

Składniki : Mała główka białej kapusty 3 cebule łyżka soli łyżeczka pieprzu 2 listki laurowe szczypta cynamonu lub słodkiej papryki olej Kapustę obieramy z wierzchnich liści, siekamy na drobno i wyrzucamy głąb. Upychamy kapustę do garnka ..- w trakcie duszenia straci połowę objętości.  Zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem jakieś 20 minut. W tym czasie obieramy i szatkujemy cebulę.  Podsmażamy(...)cebulkę na oleju z odrobiną soli na małym ogniu aż się delikatnie zeszkli ale nie może zbrązowiec. Z kapusty odlewamy większość wody, dodajemy cebulę z olejem, łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, listki laurowe oraz szczyptę cynamonu. Nakrywamy garnek i dusimy na małym ogniu aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody lub oleju. Podajemy tradycyjnie z mięsem lub tylko z chlebem

prawdziwe jedzenie
Bitki wołowe pikantne 160

Wołowina to zdrowe i smaczne mięso, jednak zbyt drogie , to główny powód braku dań z wołowiny w naszym menu. Uwielbiam tatara ze świeżej wołowiny, z dodatkiem świeżego żółtka, siekanej cebuli i ogórka kiszonego. Warto jednak z wołowiny przygotować rolady, czy bitki wołowe na niedzielny obiad. Często jeżdżę do Makro po wołowinę od Balcerzaka. Zawsze oprócz udźca, czy rostbefu, kupuję worek(...)muszelki. Bitki wołowe pikantne z makaronem, to inaczej zrazy bite, bardzo je lubimy. 50 dag mięsa wołowego gulaszowego, do smaku sól i czarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 1 cebula 1 łyżka oleju, chili w młynku 2 łyżki sos sweet chili i 1 łyżeczka sosu sojowego Kawałki mięso wołowego bez błon i tłuszczu, lekko rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Mięso

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki z siekanego schabu 513

też się nadaje. Przedstawiam Wam mój pyszny pomysł na smażone kotleciki z siekanego schabu. Składniki: 8 plastrów schabu 1 mała czerwona papryka 2 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką 1 cebula 2 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz kolorowy do smaku 1 łyżka siekanej pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Plastry schabu(...)kroimy w drobną kostkę. Z czerwonej papryki usuwamy gniazdka nasienne i wraz z cebulą również kroimy w drobną kostkę. Do posiekanego drobno schabu dodajemy paprykę wraz z cebulą, do masy dodajemy 2 jajka, jogurt, musztardę, mąkę kukurydzianą i mąkę ziemniaczaną, dodajemy siekaną pietruszkę (może być suszona) doprawiamy solą i kolorowym pieprzem, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy dużą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w pikantnej salsie 205

sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami która jest też bardzo smaczna. składniki : 3 zamarynowane płaty śledziowe a’la matjas 1 duża cebula czerwona 3 łyżki zalewy wraz z przyprawami z marynowania śledzi 3 łyżki oleju rzepakowego 1 op. sosu salsa Winiary Zamarynowane płaty śledziowe kroimy na kawałki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy(...)drobną kostkę. Do cebuli dodajemy zalewę octową wraz z przyprawami, macerujemy ją aż stanie się szklista i straci surowość. Dodajemy olej i całe opakowanie sosu salsa Winiary, mieszamy dokładnie. W słoiku układałam warstwami pokrojone śledzie i sos salsa, na wierzchu powinien być sos. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 dni. Po tym czasie śledzie w pikantnej salsie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa ziemniaczana ekspresowa 149

Jedną z nich jest kartoflanka, jak się u mnie mówiło na zupę ziemniaczaną. Zupę ziemniaczaną przygotowuje się jedynie z kilku składników, które większość z Was ma zwykle w domu: cebulę, czosnek, ziemniaki, masło, oraz szczypta imbiru na rogrzewkę. Jedynie chorizo nie każdy ma, ale można ją zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą. Wykorzystujemy też bulion warzywny, może być z kostki(...)zimą chętnie raczymy się rozgrzewającymi zupami. Polecam również Kremowa zupa czosnkowa z grzankami . Jeśli macie kurki to polecam Wam przygotować Kartoflankę z kurkami (zupa ziemniaczana) 1 kiełbasa chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta imbiru 4 ziemniaki 500 ml rosołu, bulionu z kurczaka lub warzywnego sól i pierz do smaku w młynku Kamis 1 łyżka masła zielenina do posypania Chorizo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z cukinii 283

smaczny. Kanapki z takim pasztetem są zdrowe i nie zawierają sztucznych dodatków, jakimi napchane są dzisiejsze wędliny. Komponuje się zarówno z pomidorkiem jak i z domową konfiturą z czerwonej cebuli . Składniki: 5 małych lub 3-4 średnie cukinie * 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 2 cebule 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki kaszy manny 3/4 szklanki bułki tartej(...)tarcia warzyw, zrobicie to błyskawicznie). Lekko solimy i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich posiekane w małą kostkę cebule, żółtka jajek, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, oliwę lub olej, suszoną bazylię, ostrą paprykę, ok. 1 czubatej łyżeczki soli oraz dużą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy bułkę tartą i kaszę manną

Poezja smaku
Boeuf Bourguignon 155

zinwestować te kilka godzin i przygotować danie, którym śmiało możemy uraczyć nawet bardzo wymagające podniebienia.    Potrzebujemy: - 750 g chudej wołowiny, pokrojonej w małe kawałki - 3 duże cebule, pokrojone w piórka - 250 g marchewki, pokrojonej w plasterki - 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasteki - 750 ml wytrawnego wina czerwonego - 180 g wędzonego boczku - 70 g przecieru pomidorowego - 2 gałązki świeżego(...)cebulek koktajlowych - duży garnek z grubym dnem (najlepiej garnek żeliwny) - sznurek kuchenny - 2 większe miski Wołowinę wkładamy do miski i zalewamy połową czerwonego wina. W drugiej misce układamy cebulę, marchewkę i czosnek. Zalewamy pozostałym winem. Oba naczynia przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po upływie 2 godzin wyjmujemy z lodówki i pozwalamy przez minimum

W mojej holenderskiej kuchni
Pierogi ruskie 250

pierogów): Ciasto pierogowe: - 1 szklanka ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oliwy z oliwek - około 560 g mąki pszennej Farsz: - 650 g ziemniaków - 500 g twarogu półtłustego - 2 spore cebule - oliwa z oliwek - sól - pieprz Zaczynamy od przygotowania farszu.  Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie.  Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy i odstawiamy do przestygnięcia(...)sporej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, do momentu aż się zeszkli. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimne ziemnaki przeciskamy przez praskę/maszynke do mielenia mięsa. Twaróg również warto zmielić, wtedy jego konsystencja będzie wspaniale aksamitna.  Do przemielonych ziemniaków i twarogu dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość mieszamy. Jeśli uznamy

W mojej holenderskiej kuchni
Tarta Julii warta czyli o tym jak hejterzy otwierają oczy 729

Uformowałam z niego kulę i schłodziłam ok.1h. Formę do pieczenia tarty wysmarowałam masłem, wyłożyłam ciastem, nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 150st. 5-6 plastrów boczku 1 średnia cebula (dodałam od siebie) 1 szklanka startego parmezanu (dodałam od siebie) 2 jajka 4 łyżki jogurtu naturalnego (oryginalnie śmietana) szczypta gałki muszkatołowej tymianek, prażona cebulka (dodałam od siebie) Boczek pokroiłam(...)kostkę, lekko podsmażyłam. Cebulę pokroiłam w krążki. Na wstępnie podpieczone ciasto wyłożyłam boczek, surowe krążki cebuli. Ser zmiksowałam z jajkami, jogurtem i gałką muszkatołową ( masę rozrzedziłam 2 łyżkami mleka ). Masą serowo- jajeczną zalałam ciasto. Finalnie oprószyłam tymiankiem i prażoną cebulką. Całość zapiekłam kolejne 20-25min. Quiche nie powstało na potrzeby durszlakowej akcji LATO 2014 W KUCHNI Z JULIĄ CHILD

bastalena
Ponadczasowa klasyka na talerzu 170

romantyczna kolacja we dwoje, a Młody cichutko śpi ;)) Po cudownie spędzonym dniu. W sam raz! Imieninowo. 2- 3 duże pomidory ogórki konserwowe (lub zielony, dla mnie na przykład ;)) 1 cebula kilka zielonych oliwek 2 jajka ugotowane na twardo zielone pesto sól, pieprz Pomidory pokroiłam w ósemki, ogórka w plasterki, cebulę w piórka, oliwki na połówki. Na talerzu rozłożyłam warzywa- pomidory(...)okręgu, w środku zaś warstwami ogórka, cebulę, oliwki. Wierzch zwieńczyły jajka. Całość oprószyłam solą, pieprzem i postawiłam kleksa z pesto

bastalena
1433.Schabowe pod pierzynką 97

jednak lepiej spisał się ser starty na tarce.. Ilość schabu dowolna..zależy od ilości osób i apetytu... schab mąka jajka  bułka tarta sól, pieprz vegeta majonez cebula ser żółty Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić. Jajka roztrzepać, dodać przyprawy. Kotlety panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej..Smażyć z obu stron na rumiano. Cebulę pokroić(...)drobną kostkę i zeszklić na oleju, doprawić. Usmażone kotlety posmarować majonezem, położyć zeszkloną cebulę i przykryć startym serem .Zapiec w mikrofalówce lub piekarniku, aż ser się rozpuści

Moje domowe kucharzenie
1441. Cebulaki ...po raz kolejny.. 171

inne.. 40 dkg mąki  30 g świeżych drożdży  3/4 szkl. mleka  1/3 łyżeczki soli  2 łyżki oleju  2 małe łyżeczki cukru  4 cebule  2 - 3 łyżki oleju  2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  sól, pieprz  2 - 3 łyżeczki suchego maku  2 łyżki mleka 1 jajko Cebulę obrać, pokroić(...)wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować , wyciąć większym kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w mące] w krążkach zrobić wgłębienie. Ułożyć na blachę . W utworzone wgłębienie włożyć ostudzoną cebulę , posmarować brzeg ciasta mlekiem z odrobiną jajka, posypać makiem.Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C, aż się zrumienią

Moje domowe kucharzenie
1499. Zapiekanka makaronowa 604

Zapraszam także na Fb na fanpage firmy  Termisil . 1  duży brokuł  25-30 dkg makaronu muszelki Mamma Mia 30 dkg kiełbasy  4 jajka  1 cebula  1 pomidor 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 12%  10 dag sera żółtego  sól, pieprz  Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą(...)odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min,odcedzić.Pokrojoną cebulę zeszklić , następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko smażyć jeszcze 5 min. Makaron przełożyć do miski, dodać brokuł,podsmażoną cebulę z wędliną, 2 jajka, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko olejem i wysypanego tartą bułką i troszkę ucisnąć. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z śmietaną

Moje domowe kucharzenie
1522. Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym 157

Kiedyś robiłam podobną rybę , ale w sosie z torebki..tym razem postanowiłam trochę pokombinować i zrobiłam również smaczną rybę [ pomimo nawet ciut przypalonej cebuli]..ale zdjęcia nie udało mi się lepszego zrobić....ale uwierzcie była smaczna... 1 kg filetów z dowolnej ryby  1 szkl.mleka sól, pieprz przyprawa do ryb mąka 1 szkl.śmietany koperek 2  łyżki sera żółtego(...)duża cebula Filety [ nie rozmrożone]  namoczyć na 1/2 godz.w mleku [ w między czasie pokroiłam na kawałki].Mąkę wymieszać z przyprawami , obtoczyć w niej rybę i usmażyć .Cebulę pokroić i zeszklić na oleju [ moja trochę się przypaliła] i przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać śmietaną wymieszaną z przyprawami i koperkiem.Wstawić do piekarnika  i piec około 10 minut, posypać startym

Moje domowe kucharzenie