cebula - 11518 przepisów (strona:100/768)

Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami 132

kaszy jaglanej, dogotowałam gryczaną, dodałam pieczarki. Farsz gotowy!  Farsz: 200 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) 200 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) 250 g pieczarek 1 średnia cebula 2 łyżeczki masła sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną i jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu (najczęściej ok. 15 minut w osolonej wodzie).  Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy(...)poprzyklejały.  Podajemy z roztopionym masełkiem i podsmażoną cebulką lub boczkiem.  Smacznego! farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej 300 g półtłustego twarogu 150 g wędzonego boczku 1 średnia cebula sól, pieprz Kaszę ugotowałam wg przepisu na opakowaniu, boczek i cebulkę podsmażyłam. Połączyłam wszystko z przestudzoną kaszą i twarogiem. Przyprawiłam solą i pieprzem. Z rozwałkowanego ciasta wykrawałam krążki, nakładałam łyżką

bistro mama
Papryka faszerowana amarantusem i warzywami. 124

niedobory żelaza sportowcom, rekonwalescentom, zagrożonym chorobami układu nerwowego, kostnego i krwionośnego, osobom w starszym wieku. Składniki (6 porcji = 6 papryk) 1 łyżeczka oleju 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, drobno pokrojona 3/4 szklanki ziaren amarantusa (nie poppingu/ekspandowanego) 1 średni słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę 1,5 szklanki bulionu z warzyw 1 puszka białej fasoli, wypłukanej 2 duże garści(...)łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz ulubione zioła do posypania opcjonalnie ser do zapieczenia (np. mozzarella, parmezan) 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. 2. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula się zeszkli. Odstaw. 3. Ugotuj amarantus - doprowadź do wrzenia bulion, następnie wsyp amarantus. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem, aż wchłonie wodę. 4. Ugotuj

Powiedz dietom nie
Kotleciki z czerwonej soczewicy z jarmużem 175

może zastąpić mięso. Na pewno jest to propozycja dla tych, którzy właśnie od mięsa stopniowo odchodzą.  Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2-3 spore garście jarmużu 2 średnie cebule 4-5 większych ząbków czosnku sól do smaku 1 niewielka papryczka chili około 50 ml oliwy z oliwek (lub dobrego oleju) 2 jajka dodatkowo do panierowania: 1 jajko płatki owsiane(...)miękkości w niewielkiej ilości wody. Przestudzić i zmiksować w malakserze lub rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. Jarmuż opłukać, dokładnie osuszyć i (po usunięciu grubych końcówek) porwać na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno. Z papryczki usunąć gniazdo nasienne i posiekać ją.  Na 3-4 łyżkach oliwy zeszklić cebulę i czosnek, dodać jarmuż i papryczkę, przesmażyć krótko. Wszystko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy paprykarz szczeciński 128

samemu w domu zawsze lepiej smakuje..i tak też smakował paprykarz..już kiedyś podobny robiłam, tym razem dodałam jeszcze marchewkę . 2 makrele wędzone 100 g ryżu  2 -3 cebule 2-3 marchewki przecier pomidorowy (80g) 1/2 łyżeczki  pomidorów mielonych Skworcu sól,  pieprz, wegeta Ryż gotować około 15 minut .Cebule i marchewki obrać,cebulę pokroić w półplasterki

Moje domowe kucharzenie
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, TORT ZIEMNIACZANY 213

jogurtu, pycha... ;-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm . Składniki: - 1200-1400g obranych, ugotowanych ziemniaków - 5-6 dużych jaj - 500g pieczarek - 100-150g wędzonego boczku - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku - 100g startego żółtego sera - duży pęczek natki pietruszki - szczypta majeranku (dałam więcej) - 2 szczypty gałki muszkatołowej (pominęłam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego - sól i pieprz(...)poprzedniego dnia wówczas najlepiej lekko je podgrzać, a dopiero potem dokładnie podusić lub przecisnąć przez praskę Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodać obrane, pokrojone w kostkę cebule, podsmażyć do miękkości, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać przełożyć do ziemniaków. Na łyżce masła klarowanego lub oleju kokosowego podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, doprawić solą

Smaczne Zdrowe
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 213

skórą sól morska, świeżo mielony pieprz czarny   Składniki na sos z kaczki: 1 niepełna łyżka oleju rzepakowego 1 noga z kaczki 1/2 średniej marchewki 1/2 szalotki lub niedużej cebuli 1/2 łodygi selera naciowego 1/2 białej części pora 1 mały,rzymski pomidor 1/2 łyżki listków świeżego tymianku (ewentualnie 1/4 łyżki suszonego) 1 mały listek laurowy 2 ziarna czarnego pieprzu(...)wina 500 ml domowego bulionu cielęcego (ewentualnie bulionu drobiowego) 20 g masła (82 %)   Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć. Marchewkę i cebulę/szalotkę obrać. Razem z porem, selerem naciowym i pomidorem pokroić w kawałki ok. 1 cm. Z nogi kaczki usunąć skórę. Mięso z nogi odkroić. Obie kości przełamać w stawie

Moja Delicja
Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego 179

porcje): 2 pomarańcze 2 łyżki białego octu winnego (ja użyłam octu aromatyzowanego pomarańczą, anyżem i koprem włoskim ) sól, pieprz 3 łyżki oliwy 1 duży koper włoski  1 czerwona cebula garść czarnych oliwek przekrojonych na połówki Przygotowanie: Przy pomocy ostrego noża (ja użyłam noża o cienkim ostrzu do filetowania ryb) odetnij z pomarańczy końcówki, następnie obierz je skórki odcinając również(...)włoskiego odetnij łodyżki i pozostaw do dekoracji. Przetnij koper włoski na pół, wytnij z niego twardy głąb, następnie pokrój na cienkie plasterki. Przydatna jest mandolina lub robot kuchenny. Czerwoną cebulę również pokrój na cienkie plasterki. W misce umieść pokrojony koper włoski, czerwoną cebulę i oliwki. Polej sosem i wymieszaj. Ułóż na półmisku. Na wierzchu dekoracyjnie rozłóż plasterki pomarańczy i udekoruj

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie pod szubą 198

filetów śledziowych (matias), 1 cebula, 3 jajka, 2 ziemniaki, 3 marchewki, 2 buraki, pieprz czarny (świeżo mielony), 4 łyżki majonezu, natka pietruszki (do dekoracji). Szuba - zwana również śledziem pod pierzynką. Dla mnie jest to jedna z najlepszych sałatek śledziowych. Cytując historię tej sałatki ze strony  przystanekpraga - możemy przeczytać, że śledź pod szubą po raz pierwszy pojawił się na stołach(...)ostudzić, obrać, zetrzeć osobno na dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo i obrać. 1 żółtko zostawić do dekoracji na wierzch. Resztę z jajek zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. W salaterce lub w specjalnych metalowych obręczach (tak jak u mnie) układać warstwami: - śledzie, - cebulę, - jajko, - oprószyć pieprzem, - cienka warstwa majonezu, - ziemniaki, - marchew, - cienka

Świat Domowej Kuchni
Spaghetti z pieczarkami 185

dodatkiem pieczarek. Niezmie nny p ozostał fa kt, że najlepej smakuje z makaronem, posypane obficie żółtym serem, koniecznie o ostrym s maku. :-) 500g mięsa mielonego 300g pieczarek 2 cebule 200 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól, pieprz olej ser do posypania 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy obsypane przyprawami mięso, smażymy(...)zarumienienia. Pieczarki kroimy w półplastry, smażymy wraz z mięsem i cebulą do odparowania wody.  2. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat. Gotujemy jeszcze około 10 minut. 3. Podajemy z makaronem

Szefowa kuchni
Śledzie pod pierzynką 270

sposób. Moja rodzina uwielbia taką sałatkę, często przyrządzam ją na kolację wigilijną. Do sałatki użyłam majonezu tradycyjnego od  Firma Roleski Składniki: 500 gram filetów śledziowych 2 cebule 4- 5 jajek 5 ogórków konserwowych 200 gram sera żółtego oliwa  majonez tradycyjny od  Firma Roleski sól,pieprz Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez(...)godziny. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, układamy na dnie salaterki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wymoczone śledzie kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki, układamy na cebuli. Ogórki kroimy w kostkę , układamy na śledziach, obrane jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę, układamy na ogórkach, smarujemy majonezem, wierzch posypujemy startym żółtym serem

Bajeczna Kuchnia
GULASZ Z WĄTRÓBKI 157

alternatywa na wątróbkę.Tani , pyszny obiad , ale inny  ma swój urok.Bardzo polecam ten przepis , Zapraszam!.  50 dag.wątróbek kurzych 2 łyżki oleju 5 pomidorów 50 dag.pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku liść szałwi sól i pieprz ******************************* Wątróbkę myjemy , oczyszczamy z wszelkich błon, i kroimy w kostkę.Pomidory sparzyć , obrać że skórki ,miąższ pokroić drobno.Grzyby oczyścić , pokroić na kawałki(...)Cebulę i czosnek drobno posiekać.Rozgrzać olej na patelni , na dużym ogniu szybko usmażyć wątróbkę. Dodać Cebulę i czosnek,grzyby oraz posiekaną szałwię .Wymieszać dokładnie i smażyć jeszcze 3 - 4 minuty , cały czas mieszając .Dodać Pomidory i dusić jeszcze 5 minut , doprawić solą i pieprzem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rolady wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Zrazy z karkówki. 261

mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony, papryka mielona, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, - olej do smażenia - śmietana, mąka ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty mięsa rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie plastry ( delikatnie aby ich nie porwać(...)cebule kroje w grube wiórki, ogórki w ćwiartki. Na każdym płacie mięsa rozsmarowuję łyżkę musztardy, na musztardę układam plaster boczku, kilka wiórków cebuli i ćwiartkę ogórka. Całość zawijam w roladki ( w razie potrzeby można rolady spiąć wykałaczką lub owinąć nitką ). Zrolowane mięso obsypuje wszystkim przyprawami i obsmażam na mocno rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron. Obsmażone rolady

Kuchnia z widokiem na ogród
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 194

mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej około szklanki 150 ml gorącej wody 1 jajko 1 łyżka oleju/oliwy szczypta soli Na farsz: 50 g suszonych grzybów 100g grzybów leśnych mrożonych 1 sztuka cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka(...)wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Grzyby drobno siekamy/blenderujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek, grzyby, smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy odrobinę wody po ugotowaniu grzybów i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 166

zdecydowanie warto czekać te trzy godziny, aż tażin będzie gotowy! Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu: 3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli pestki granatu + świeża kolendra do przybrania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Poezja smaku
Przepis na… – Canederli, (nie tylko) świąteczne knedle 272

osób): czerstwy chleb – ok. 200 gr, mleko – 150 ml, 2 litry bulionu, pancetta – 150 gr (ewentualnie pokrojonego w kostkę boczku) mąka – 200 gr cebula, jajko, szczypiorek, oliwa sól, pieprz 1. Kroimy w kostkę chleb, pancettę, siekamy cebulę i szczypiorek. 2. Mleko mieszamy z jajkiem. 3. Chleb zalewamy mieszanką z pkt. 2. dodajemy szczypiorek, doprawiamy solą(...)pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 45 min. 4. Pancettę i cebulę podsmażamy na oliwie i dodajemy do namoczonego chleba. Mieszamy. 5. Dodajemy mąkę i formujemy kulki dowolnej wielkości. 6. Gotujemy bulion i wrzucamy uformowane kulki na ok. 10 min. 7. Podajemy z bulionem lub osobno. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078

Bon Ton Italia