cebula - 11518 przepisów (strona:106/768)

Zapiekanka szparagówkowa 163

postanowiłam połączyć te składniki i wyszło co wyszło smaczne było. Zapiekanka szparagówkowa czas 50 minut dla 4 osób łatwe Składniki: * 2 garści szparagówki * pół kg makaronu (u mnie świderki) * cebula * ser żółty sos: * 3 ząbki czosnku * 3/4 szklanki śmietany * łyżeczka przecieru pomidorowego * pieprz cayenne * jajko * sól * zioła: bazylia, majeranek, tymianek Do dzieła! Gotujemy szparagówkę, makaron. Cebulę szklimy na patelni. Łączymy(...)składniki sosu: czosnek drobno kroimy lub przepuszczamy przez praskę. Pieprzu cayenne dodajemy na czubku noża. mieszamy wszystko dokładnie. W naczyniu żaroodpornym/patelni/formie do zapiekanek układamy: makaron, szparagówka, cebula, makaron. Polewamy sosem i posypujemy starym serem. Zapiekamy ok 25 minut. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Penne zapiekane z cukinią 154

cukinią ok 40 minut (z zapiekaniem) łatwa dla 3-4 osób (musiałam zrobić podwójną porcję ale przepis podaje dla pojedynczej) Składniki: * 2 małe cukinie * 1 słoiczek koncentratu pomidorowego * 2 cebule * 1 paczka makaronu penne * zioła ( tymianek, oregano, bazylia) - ja dałam prowansalskie * 2 łyżki oliwy * 1 kulka mozzarelli * sól. pieprz, cukier Cukinię pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni(...)koncentratu, 100 ml wody, 1/2 łyżki oliwy, soli, 2 łyżeczek ziół i jednej łyżeczki cukru. Mozzarellę utrzeć na tarce. Naczynie posmarować resztą oliwy, wyłożyć makaron na nim cukinię z cebulą. Polać sosem, posypać serem. zapiekać 15-20 minut (180 stopni) aż ser zacznie się złocić. Ja dodałam jeszcze 2 ząbki czosnku do sosu i zwykłego sera żółtego na wierzch gdyż

sierotka maRysia w kuchni
Gulasz węgierski 160

Przepis podaję za Kuchnią polską wyd Świat książki Gulasz wołowy po Węgiersku ok 2 l- może nawet więcej Łatwy ok 2 h Składniki: * 1/2 kg mięsa wołowego * 2 duże cebule * 30 dag ziemniaków - ten składnik ominęłam * 2 duże pomidory * 1 strąk czerwonej papryki - dałam 2 * 1 łyżka słodkiej papryki w proszku * 1 ząbek czosnku - dałam 3 ząbki gdyż czosnek miałam(...)mnie - wyszedł za rzadki: * 2 łyżki śmietany * łyżka mąki Do dzieła!!! Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok 2 cm - R. pokroił drobniej. Oprószyć solą. Cebule pokroić w grubą kostkę. Mięso i cebulę zarumienić na patelni a następnie podlać wodą i dusić do miękkości - ok 40 - 50 minut. Dodać paprykę w proszku i posiekany ząbek czosnku

sierotka maRysia w kuchni
Makaron podgrzybkowy i zatrzęsienie grzybowe 176

taki tuczący Makaron z podgrzybkami i kurczakiem troszkę trudne ok 1 h dla 4 głodnych osób Składniki: * garść obgotowanych grzybów * 1 pierś kurczaka (ja miałam wcześniej ugotowaną) * 1 duża cebula * 250 ml śmietany najlepiej 30% ale u mnie 12% też była ok * opakowanie dowolnego makaronu - raczej takiego grubszego * tymianek, sól, pieprz * masło Do dzieła!!! Cebulę drobniutko siekamy i dzielimy(...)pól. Na dwóch patelniach szklimy podzieloną cebulę. Na pierwszą patelnię wrzucamy grzyby na druga kurczaka. Dusimy na maśle. Kurczaka podsypujemy szczyptą tymianku. Następnie łączymy obie patelnie i jeszcze chwilę dusimy razem. Wszystko zalewamy śmietaną (można dodać do niej troszkę mąki). Dusimy do zgęstnięcia śmietany. Gotujemy makaron który mieszamy na patelni z sosem i zajadamy Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Kurczak duszony w pomidorach 189

osób Składniki 1 kurczak - ja dałam pierś z kurczaka  1 kg pomidorów lub mały przecier lub puszka pomidorów w zalewie 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 papryka  jak ktoś lubi to kolka oliwek sól, pieprz, słodka papryka Do dzieła!!! Jeśli używamy świeżych pomidorów to obieramy je ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Paprykę również obieramy(...)skórki ( mi skóra nie przeszkadza więc oszczędziłam sobie tej pracy), kroimy w paski. Cebulę kroimy w talarki. Czosnek posiekać. Kurczaka podzielić na ćwiartki i umyć ( ja pokroiłam pierś w takie dość duże kawałki). Cebulę zeszklić na dużej patelni, wyjąć i odłożyć. Na tłuszczu który został na patelni obsmażyć kurczaka na złoty kolor, następnie dodać warzywa. Chwilę smażyć ciągle mieszając. Kurczaka

sierotka maRysia w kuchni
Schab w sosie arabskim 164

wielu składników i nie są to też składniki bardzo drogie zawsze można spróbować. SCHAB W SOSIE ARABSKIM dla 2 osób ok 30 minut Składniki 2-3 plastry schabu 3 cebule 3 - 4 figi suszone 1 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego (dałam białego) 3 łyżki oliwy 4 łyżki wina (u mnie białe)  Do dzieła!!! Schab kroimy w kostkę, przyprawiamy solą(...)pieprzem, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy, następnie zmniejszamy ogień i chwilkę dusimy. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w piórka, figi w kostkę (dość drobno). Cebulę wrzucamy na oliwę i dusimy do miękkości, dodajemy figi, ocet, wino i razem chwile smażymy aby troszkę odparował ocet. Wrzucamy mięso i razem jeszcze chwilę dusimy. Podajemy

sierotka maRysia w kuchni
Grillowanie trwa – szaszłyki po ormiańsku 256

można użyć chudszego jednak uważam, że karkówka jest na grilla najlepsza - chodź Ormianie zapewne woleli by jagnięcinę lub baraninę, jednak przerobiliśmy przepis na Polskie realia) kilka łyżek majonezu 2 cebule 1 średnie kiwi sol, pieprz Do dzieła!!! Mięso kroimy w sporą kostkę, dokładnie mieszamy z majonezem i cebulą pokrojoną w piórka. Odstawiamy najlepiej na noc. Kiwi ścieramy na tarce(...)grubych oczkach i dodajemy do mięsa dokładnie godzinę przed położeniem na grill. Mięso czyścimy z cebuli (można ją na folii aluminiowej również położyć na grillu) nabijamy na patyki do szaszłyków i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy na grillu aż mięso będzie miękkie. Wersja ta jest dopasowana do naszych możliwości jednak jeśli ktoś ma możliwość zorganizowania drewna i stojaka na szaszłyki

sierotka maRysia w kuchni
Mini pulpeciki w sosie orientalnym 191

wiem to głupie tłumaczenie... ale wybaczycie mi...? proszę... Mini pulpeciki w sosie orientalnym Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (jakie kto woli) 2 opakowania pulpy pomidorowej takiej z kartonowego pudełka cebula (u mnie taka olbrzymia) marchewka seler (albo bardzo mały albo 1/4 normalnego) kolendra pół łyżeczki garam masali sól, pieprz słodka papryka bułka tarta mąka kukurydziana (można zastąpić zwykłą) jajko(...)jednak to było takie moje, zupełnie zbędne, widzi mi się Lepimy z niego małe pulpeciki - u mnie wielkości dużego orzecha laskowego i obtaczamy je w mące kukurydzianej/zwykłej. Kroimy cebulę w drobną kostkę, czosnek siekamy a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Selera wrzuciłam do rozdrabniacza i solidnie zmieliłam. Na patelni dusimy do miękkości cebulę i czosnek - dodajemy marchewkę

sierotka maRysia w kuchni
A w roli głównej wystepuje… Mr Kartofell !!! 176

History) Składniki dla 2 bardzo głodnych lub 4 mniej głodnych osób) ok 30 dag kiełbasy (można dodać słoniny lub boczku) 1 kg ziemniaków pokrojonych w średnią kostkę 1/2 kg cebuli słodka papryka w proszku papryka wędzona w proszku (można pominąć - mój dodatek) ok litra wody sól i pieprz koperek do posypania Do dzieła!!! Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy. Dodajemy(...)cebulę, szklimy. Do cebuli dodajemy ziemniaki całość chwilę smażymy i dodajemy wodę. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy przyprawy tak by potrawa była lekko czerwona. Jeszcze chwilę dusimy - ziemniaki powinny się delikatnie rozpadać. Całość posypujemy koperkiem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Małe drożdżowe co nie co… 193

ciasto drożdżowe jaki znam - ciasto wychodzi idealne zarówno na pizze jak i pierożki. POLECAM i za przepis dziękuję Ani i Alexowi! Farsz: Mięsny: ok 150 g mięsa mielonego pół cebuli szczypta mielonej kolendry sól, pieprz 1 łyżeczka bułki tartej Kapuściany: garść kapusty kiszonej łyżka kaszy gryczanej pół cebuli sól, pieprz kminek (ile kto lubi) olej Do dzieła! Mięsny: mięso wrzucamy(...)pieprzem. Zdejmujemy z patelni dodajemy kolendrę i bułkę tartą, Studzimy. Kapuściany: Kapustę gotujemy ok 30 minut, odcedzamy, przelewamy wodą i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy kaszę, cebulę i kapustę. Smażymy na małym ogniu ok 25 minut aż kasza delikatnie zmięknie. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Studzimy. Gdy nasze ciasto wyrośnie odrywamy od niego po kawałku wielkości mandarynki

sierotka maRysia w kuchni
Potrawka z kurczaka i marchewki na styl arabski 219

bardzo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Potrawka z kurczaka w stylu arabskim Składniki: 3 duże marchewki pierś z kurczaka ząbek czosnku pół cebuli 3/4 szklanki kus kus sól, pieprz papryka słodka harissa masło Do dzieła! Gotujemy marchewkę w całości w osolonej wodzie, następnie kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Na patelni szklimy cebulę z czosnkiem(...)wrzucamy do niej pokrojona w kostkę pierś z kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką Gdy pierś będzie miękka łączymy ją z marchewką (cebule i czosnek także). Całość chwilę dusimy i dodajemy harissę - moja harissa jest wyjątkowo łagodna więc dodałam ok 1 łyżeczki jednak wiem, że potrafi być baaardzo ostra więc proponuje aby każdy dodał tyle ile lubi. Dusimy

sierotka maRysia w kuchni
Zupa kalafiorowa delikatnie orientalna 160

Składnik 100 g sera cheddar litr bulionu z kurczaka pół litra mleka 2 nieduże ziemniaki mała marchewka mała pietruszka średni kalafior 2 łyżeczki curry szczypta kuminu (można pominąć) 1 cebula Opcjonalnie grzanki pietruszka Do dzieła! Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, po ok 5 minutach dorzucamy ziemniaki (także pokrojone w kostkę). Na patelni rozgrzewamy(...)łyżki oliwy i wrzucamy na nie curry i kumin, ciągle mieszając chwilę smażymy (ok 30 sekund) uważając by przyprawy się nam nie przypaliły bo zgorzknieją. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę - mieszamy i czekamy aż cebula zmięknie. Dodajemy kalafior podzielony na małe różyczki. Dokładnie mieszamy całość aby przyprawy obtoczyły kalafior, podlewany kilkoma łyżkami wody i smażymy aż kalafior delikatnie zmięknie

sierotka maRysia w kuchni
Calzone w wersji mini 194

mąki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży 2 łyżki oleju 250 ml ciepłego mleka łyżeczka soli można dodać ulubione zioła Farsz: 25 dag pieczarke 2 papryki 3 duże czerwone cebule (mogą być białe) 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (można zamarynować np.w jogurcie) 1 szklanki sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach pulpa pomidorowa/koncentrat/ostatecznie ketchup sól, pieprz ulubione zioła(...)najcieniej (ok 2mm) i wykrawamy z ciasta koła o średnicy ok 20 cm (ja wycinałam przykładając miseczkę ;-)) Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie dodajemy do niej pokrojone w talarki pieczarki - chwile smażymy. Następnie dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich usmażonego kurczaka - mieszamy i odstawiamy

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka Caprese z ormiańskim serem czanach 207

mięsa to wiedzieliśmy, że na pewno głodni nie wyjdziemy. Tak fantastycznego mięsa z grilla nie jadłam nigdy. Do tego warzywa kiszone na modłę Ormiańską przez panią Emmę, sałatka z cebuli i pietruszki (nie lubię surowej cebuli ale takie połączenie idealnie podkreśliło smak mięsa) i ten pyszny, pikantny sos którym polano mój kawałek karkówki - jestem w niebie... W ostatni wtorek ponownie(...)niech mu ślinka cieknie strumieniem od opisu tych pyszności ;-D) i oczywiście po raz kolejny nie zawiodłam się. Mięciutka karkówka i boczek - grillowane, podane z chrupiącymi ogórkami kiszonymi, cebulą z pietruszką i cudowną papryką i pieczarkami z grilla - jakie to było pyszne!!! A na domiar tych pyszności podano nam ormiański chleb lawasz - jadłam po raz pierwszy i mój zachwyt sięgną

sierotka maRysia w kuchni
Aromatyczna hinduska zupa z kurczakiem 225

Składniki: podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę litr soku pomidorowego łyżeczka gorczycy pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki ziaren kolendry spora łyżka garam masala łyżka tandori masala 2 średnie cebule ostra papryka opcjonalnie śmietana lub jogurt naturalny Do dzieła!!! Do rondla z grubym dnem wsypujemy gorczycę, kumin, kolendrę, garam i tandori masalę i prażymy mieszając aż zaczną intensywnie pachnieć(...)czym dodajemy 2 łyżki oleju i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż cebula zmięknie często mieszając. Do zeszklonej cebulki dodajemy posolonego kurczaka - chwilę smażymy. Gdy mięso będzie już miękkie zalewamy je sokiem pomidorowym i wszystko razem gotujemy kilka minut. przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Zupę można podawać z ryżem i/lub śmietaną jeśli lubimy łagodniejsze potrawy. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania