cebula - 11518 przepisów (strona:113/768)

Krokiety z kapustą i pieczarkami 162

krokiety mojej teściowej - chrupiąca skórka i smakowity farsz! 10 naleśników ( można wykorzystać naleśniki wcześniej usmażone ) 0,5 kg poszatkowanej kapusty kiszonej  0,3 kg pieczarek 2 średnie cebule olej rzepakowy 2 jajka bułka tarta  ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz Kapustę zalewamy wodą do całkowitego przykrycia i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości(...)ugotowaniu odcedzamy na sitku i szatkujemy. Cebulę drobno pokroić, pieczarki poszatkować w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i dodać grzyby. Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia do odparowania płynu. Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy na patelnię. Chwilę dusimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładamy na naleśnik ( najlepiej wykorzystać naleśniki jeszcze

Atlas Smaków
Paszteciki z ciasta francuskiego 159

czerwonym barszczem! 137 g ciasta francuskiego ( zużywam pół płata gotowego opakowania 275 g) żółtko  350 g mięsa wieprzowego ( użyłam schabu ) ząbek czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego jajko cebula pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli mała czerstwa bułka sól i pieprz olej rzepakowy  Mięso zalać wodą do przykrycia, dodać czosnek i ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa(...)Bułkę namoczyć w wodzie. Kukurydzę i fasolę wypłukać pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Ugotowane mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść

Atlas Smaków
Kapuśniak z młodej kapusty 150

Lekka zupa wiosenna, koniecznie posypana świeżym koperkiem.   pół główki młodej kapusty 3 marchewki 4 młode ziemniaczki 10 dag wędzonej szynki 1,5 l wywaru warzywnego cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 ziela angielskie listek laurowy Kapustę obieramy z zewnetrznych liści, myjemy i kroimy na pół. Szatkujemy w małą kostkę. Marchewkę kroimy w pół plasterki, ziemniaki w kostkę. Szynkę(...)cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej masło i zrumień pokrojoną szynke i cebulę. Dodaj pokrojone marchewki i ziemniaki i podsmaż 5 min cały czas mieszając. Dodaj kapustę i wlej bulion, dodaj ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Solimy i pieprzymy do smaku. Obficie posypujemy koperkiem

Atlas Smaków
Gulasz z indyka w warzywach 177

Moja propozycja na pyszny obiad Zapraszam na gulasz Składniki - 60 dg piersi z indyka - 1 cebula - 1 marchewka - 1/2 szklanki groszku zielonego - przyprawa do potraw chińskich - kurkuma - pieprz - olej - 1 czubata łyżka mąki Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w dużą kostkę Dać na patelnię dodać  troszkę oleju smażyć  - Mięso pokroić w dużą kostkę dodać do cebuli obsmażyć

W królestwie smaków Beaty
Pikantna zupa dyniowa meksykańska 198

Uwielbiam sezon dyniowy! Zarówno na słodko jak i słono. Tak przygotowana zupa jest wprost rewelacyjna ! Polecam! Składniki: 75 dag rozgotowanej dyni, 3 szklanki posiekanej cebuli, 3 łyżki masła, 4 ½ szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki), 1 szklanka mleka, ½ prażonych pestek z dyni, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, sól do smaku. Składniki na śmietanę meksykańską: ½ szklanki śmietany, ½ szklanki bitej śmietany, 1 łyżeczka(...)soku z limonki lub sok z cytryny, Wykonanie: Obie śmietany i sok połączyć i odstawić w chłodne miejsce. W między czasie roztopić w garnku masło , wsypać cebulę i zeszklić. Papę dyniową , mleko, pieprz i podsmażoną cebulę zmiksować na gładko. Wlać bulion i cały czas mieszając- podgrzać. Następnie doprawić, rozlać na talerze, posypać wcześniej uprażonymi pestkami dyniowymi  i obłożyć śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Omlet z parówką i serem 145

lubi najbardziej. Ja przygotowałam go z parówką i żółtym serem. Bardzo dobrze smakuje polany ketchupem :) Składniki: 3 jajka 1 parówka 1/3 szklanki startego żółtego sera 1/4 średniej cebuli natka pietruszki koperek szczypiorek 1 łyżeczka oliwy sól  pieprz Wykonanie: Parówkę i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni (z łyżeczką oliwy). Jajka ubijamy w osobnej misce z solą i pieprzem(...)Następnie wlewamy jajka na patelnie, przykrywając parówkę i cebulę. Podczas smażenia należy podważać omlet z każdej strony tak, aby płynna masa spłynęła pod spód. Nie smażymy dłużej niż 2 minuty, na sporym ogniu. Na wierzch sypiemy starty żółty ser, drobno posiekany szczypiorek, natkę pietruszki oraz koperek. Omlet składamy na pół, smażymy jeszcze kilka sekund i przekładamy na talerz. SMACZNEGO

The Sweet Damsel
Sałatka gyros 142

Składniki: Pierś z kurczaka Kukurydza 2 małe cebule czerwone lub 1 duża 4-5 ogórki kiszone 1 mała kapusta pekińska Majonez Ketchup Przyprawa do grosa Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i obsypać przyprawą do gyrosa. Odstawić na ok. 30 minut.  Następnie usmażyć. Ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Do osobnego naczynia wsypać poszatkowaną  kapustę(...)pekińską i lekko ją posolić. Następnie wziąć  przeźroczystą salaterkę i kolejno układać warstwami składniki: pierś z kurczaka, ogórki kiszone, cebula, kukurydza, majonez, ketchup, kapusta pekińska

The Sweet Damsel
Spaghetti bezglutenowe 225

bezglutenowy :) Postanowiłam go wypróbować i powiem Wam szczerze, że byłam mile zaskoczona :) Składniki: ok 80 dkg mięsa mielonego ( ja używam z łopatki wieprzowej i wołowiny ) 2 puszki pomidorów 2 cebule świeża natka pietruszki 3-4 ząbki czosnku (zależy od ich wielkości) łyżeczka bazylii suszonej oliwa z oliwek płaska łyżeczka cukru makaron spaghetti bezglutenowy parmezan sól i pieprz Przygotowanie: Do wrzącej(...)osolonej wody wrzucić makaron. Gotować go według czasu, który został podany na opakowaniu. Następnie odcedzić go i lekko przelać zimną wodą. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone. Podsmażone mięso dodać do cebuli razem z pomidorami z puszki. Następnie dodać cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę, suszoną bazylię oraz natkę pietruszki. Pod koniec

The Sweet Damsel
Fasolka po bretońsku 155

pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji    Antonio -PORCELANA BOGUCICE SKŁADNIKI : kiełbasa cienka - 250 g fasola Jaś - 400 g boczek wędzony - 100 g koncentrat pomidorowy - 100 g cebula - 1 szt wegeta sól i pieprz majeranek olej do smażenia mąka - 1 łyżka PRZYGOTOWANIE : Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, odstawić najlepiej na całą noc. Gotować fasolę w tej samej(...)wodzie co się moczyła . Cebulę obrać, boczek , kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać do fasoli, gotować do miękkości fasoli. Następnie dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu, przesmażyć mąkę, dodać zasmażkę do fasoli, zagotować. Doprawić do smaku, solą i pieprzem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 224

kapusta (wielkość oczywiście zależy od tego jak dużo chcecie gołąbków, wielkość kapusty ma również znaczenie przy zwijaniu gołąbków, duża kapusta=duże liście=łatwo zwiniecie gołąbki) szklanka ryżu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku  łyżka oliwy 1 jajko sól  pieprz kilka liści laurowych kilka zieli angielskich słoiczek przecieru pomidorowego 200 ml śmietany 18% Sposób przygotowania: Gotujemy ryż i studzimy(...)kapustę w garnku. aby równomiernie się ugotowała. Kapustę wyjmujemy z garnka i lekko studzimy. Jeszcze ciepłą, dzielimy na pojedyncze liście. Odrzucamy te najbardziej rozgotowane i te najmniejsze, ze środka. Cebulę i czosnek drobno kroimy i przesmażamy na łyżce oliwy. Mięso łączymy z zimnym ryżem, cebulą, czosnkiem, jajkiem, dosmaczamy solą i pieprzem. dokładnie mieszamy ręką. Na pojedynczy liść kapusty włożyć dużą

na moim stole...
KREM: JARMUŻ + GRUSZKA 236

przyprawą. Może odrobina pieprzu cytrynowego? Tak,myślę, że to by się udało. ZUPA KREM JARMUŻ + GRUSZKA /własny;/ 4 porcje 2 gruszki "klapsy" 4 szklanki posiekanego jarmużu 1 duża cebula 3 szklanki bulionu warzywnego 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry ewentialnie sól, pieprz biały 3 łyżki oleju roślinnego Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju. Jarmuż płuczę, wrzucam(...)cebuli i chwilę podduszam razem. Wrzucam w kostkę pokrojone gruszki, wcześniej obrane i pozbawione gniazda nasiennego. Wszystko zalewam bulionem i gotuję do miękkości jarmużu (około 10 -15 minut). Miksuję blenderem, doprawiam do smaku gałką muszkatołową, kolendrą i pieprzem. Jeśli trzeba, dodaję soli. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Papryka faszerowana chudym mięsem 198

wystarczy 45 minut.  *papryki podałam na talerzyku od Porcelana Bogucice 6 papryk, mogą być żółte (dobra cena w KLIK)   3 piersi z kurczaka  1 duża cebula  2 ząbki czosnku  2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią  sól i pieprz do smaku  1 łyżeczka majeranku  1-2 łyżeczki papryki czerwonej(...)sera żółtego tartego (może być mozzarella)  olej  świeży tymianek i oregano Przygotowuję  papryki, myję, odcinam wierzch z ogonkiem ( zostawiam) i wycinam  gniazda z nasionkami.  Cebule kroję drobno i razem z posiekanym czosnkiem duszę na oleju, dodaję pomidory suszone. Mięso myje i kroję na mniejsze kawałki. Mielę w maszynce do mięsa. Zmielone mięso przekładam do podsmażonej

Takie tam pichcenie
Sałatka gryczana tuńczykiem 337

największym jej atutem jest jej nieskomplikowany skład, polecamy! Składniki: 200 g kaszy gryczanej 1 puszka tuńczyka w zalewie 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki majonezu sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Kaszę gotujemy na sypko studzimy. Kukurydzę z fasolą odcedzamy z zalewy przepłukujemy zimną wodą pozostawiając(...)sitku do odsączania z nadmiaru wody . Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, cebulę obieramy, kroimy w kostkę.  Z tuńczyka odlewamy zalewę. Ostudzoną kaszę przekładamy do miski dodajemy kukurydzę, fasolę pokrojoną paprykę, cebulę oraz kawałki tuńczyka, pokrojoną natkę pietruszki. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą, dekorujemy według uznania odstawiamy na 15 minut

kgwjanczewo
Kaczka z wiśniowym sosem 159

wytrawnego. I wtedy pojawiła się inspiracja ze strony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako dodatek do mięsa. Brzmiało kusząco. PIERŚ Z KACZKI W SOSIE WIŚNIOWYM 2 piersi z kaczki 1/2 czerwonej cebuli 120g wiśni (waga bez pestek) 100ml soku wiśniowo-jabłkowego tymianek, sól i pieprz do smaku  mąka ziemniaczana Piekarnik nagrzewamy do 80*C. Mięso płuczemy i osuszamy. Skórę i tłuszcz(...)rozgrzaną, suchą patelnię. Po tym czasie ostrożnie obracamy mięso i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone piersi umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skórą do góry i pieczemy 45-50 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni po mięsie zostawiamy około dwie łyżki wytopionego tłuszczu i na nim podsmażamy cebulę. Dodajemy wydrylowane wiśnie, szczyptę tymianku i sok. Smażymy na średnim ogniu

les mirabelles
Zupa kurkowa z makaronem 155

zupka jest delikatna w smaku, maślana, pachnąca koperkiem... * wywar warzywny- 1,2 litra * włoszczyzna: marchewka- 2 szt.,  pietruszka- 1 szt.,  seler- 1 mały,  por- 1 szt. * cebula- 1 szt. * kurki- 150 g * koper- 1 pęczek * masło klarowane- 50 g * ziele angielskie, listek laurowy * sól, pieprz- do smaku * makaron pełnoziarnisty- dodatkowo Cebulę pokroić, zeszklić na klarowanym maśle, dodać(...)rumienić). W międzyczasie w warzywnym wywarze ugotować warzywa wraz z dodatkiem ziela i listków laurowych. Kiedy będą już miękkie, wyciągnąć listek oraz ziele, a resztę zmiksować. Dodać kurki z cebulą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty, żeby smaki się połączyły. Poszatkować pęczek koperku, doprawić solą oraz pieprzem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania