cebula - 11518 przepisów (strona:113/768)

Kasza jaglana z kurczakiem, cukinią i szpinakiem 221

więcej, jest jedną z najzdrowszych kasz! I chociaż przygotowywałam ją już na wiele sposobów, to powyższe zestawienie smaków okazało się być  najlepsze!  Cukinia, młody szpinak, czosnek, cebula, pożywny kurczak, ser feta, a na wykończenie pomidor z pestkami dyni...  Dużo składników, prawda?  Ale spokojnie ! - zapewniam, że przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut (no dobrze(...)lunch do pracy/szkoły lub szybki obiad. Zapraszam! Składniki (na 2-3 porcje) : ok. 100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem) filet z piersi kurczaka 1/3 dużej cukinii cebula ząbek czosnku dwie garście młodego szpinaku baby  1/2 białej papryki po 1/2 szklanki mleka i wody 2 łyżki oleju ser feta sól, pieprz pomidor  pestki dyni Przygotowanie : Kaszę jaglaną

Kuchnia Ellie
Kurki w pieczarkach 160

Kurki trudno spotkać i znaleźliśmy ich niewiele, ale i z tej ilości zrobiliśmy sobie ucztę.     Składniki: -ok. 10 dkg kurek -5 dużych i 5 małych pieczarek -cebula -50 ml słodkiej śmietany -1 jajko -sól, pieprz -olej Kurki myjemy i osuszamy. Obieramy pieczarki. Kurki kroimy na kawałki. Cebulę w ćwierćplasterki. Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę, dodajemy kurki

Maminek kulinarny
TORTILLA Z CUKINĄ I AWOKADO 175

ząbki czosnku sok z 1/2 limonki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz  dodatkowo: 4 placki tortilla 1 mała cukinia 1 spora biała cebula 1 pomidor 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki kilka łyżek oleju roślinnego Miąższ awokado wydrążam, rozcieram widelcem wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem zlimonki, kolendrą, solą, pieprzem. Mieszam z natką(...)pietruszki. Cebulę kroję w plastry, cukinię również i przesmażam na oleju, oprószając solą i pieprzem. Pomidora kroję w plasterki. Placki tortilla podgrzewam na suchej patelni, ale nie za długo, żeby się nie łamały.  Na ciepłym placku rozprowadzam 1/4 pasty z awokado, układam ciepłą cebulę, cukinię i plastry pomidora. Wszystko oprószam porządnie natką pietruszki i składam na pół.  SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Tatar z łososia 163

wiem. Z tego co gdzieś przeczytałam używana jest również w środowisku polskim na Alasce… i nie tylko.     Składniki: - filet z surowego łososia bez skóry ok. 700g - 1 cebula różowa lub czerwona - ½ cebuli białej - 3 świeżo ukiszone ogórki - mała garść kaparów - 2 łyżki oliwy cytrynowej (domowa) - różowa sól himalajska - pieprz grubo mielony - sok z cytryny - cytryna do przybrania(...)lodówki, by ryba rozmroziła się, ale tylko na tyle, aby można ja było łatwo pokroić. Kroimy na plastry, następnie w kostkę (nie za drobną i nie za grubą). Obie cebule oraz ogórki kroimy w drobną kostkę, kapary – dzielimy na połówki. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, skrapiamy oliwą cytrynową oraz sokiem z cytryny. Całość dokładnie

mojewypiekiinietylko
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów - przepis 167

niego 3 cukinie, a z pozostałych zrobię ketchup. Przepis na ketchup w kolejnej odsłonie :) Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów Składniki: 3 cukinie pęto kiełbasy (np. toruńskiej) 2 cebule 2 pomidory 200-300 ml przecieru pomidorowego łyżka masła 2 łyżki oliwy łyżka cukru zioła i przyprawy: tymianek, rozmaryn, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz Leczo z cukinii, kiełbasy(...)pomidorów Wykonanie:        Cebule kroimy w kosteczkę. W garnku podgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy ją. W trakcie smażenia dodajemy zioła, w ten sposób wydobywamy z nich najwięcej aromatu i smaku. Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę kiełbasę i podsmażamy. Gdy kiełbasa jest podsmażona dodajemy pokrojoną

Pyza i Surówka
Kotlety jęczmienne z mięsem 111

Kolejny pomysł na jęczmienny obiad. Co powiecie na takie kotleciki? Składniki: 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej, 2 łyżki tłuszczu, 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 1 cebula, 1 jajko, sól do smaku, pieprz do smaku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, bułka tarta do panierki, olej do smażenia. Wykonanie: Kaszę ugotować na półsypko w 1 i 2/3 szklance wody  z dodatkiem(...)łyżki tłuszczu. Cebulę drobno posiekać  i podsmażyć na pozostałym tłuszczu. Następnie kaszę, mięso, jajko, cebulę i natkę pietruszki wymieszać, doprawić do smaku. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron złociście

Tradycyjna Kuchnia
Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo 182

ziemniaków i kapusty. Podałam je z mięsnym sosem z dodatkiem chorizo. Placki: 1 szklanka drobno posiekanej kapusty, najlepiej młodej 2/3 kg ziemniaków, obranych i startych na drobnej tarce 1/2 cebuli, startej na puree 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej (można zastąpić bułką tartą) sól i pieprz kminek, majeranek olej do smażenia(...)chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)) po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1 mała cebula kawałek kiełbasy chorizo 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół do pizzy, kminek sól i pieprz, cukier do smaku słodka papryka w proszku czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki olej do smażenia 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej

Czerwień i błękit
Placuszki z kurczaka z fasolką mung 142

fasolką mung. Idealne również na zimno z sosem czosnkowym. 4 jajka 0,5 szklanki fasolki mung 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 400 g filetu z piersi kurczaka 2 duże cebule 6 pieczarek Sól Pieprz Dzień wcześniej przygotowujemy fasolkę. Zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy ją w nowej wodzie (przez(...)pierwsze 10 minut na dużym ogniu, przez kolejne 20 na wolnym). Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa (cebulę, pieczarki, fasolkę ) oraz kurczaka mieszamy ze sobą. Dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.  Masę nakładamy na rozgrzaną patelnię formując placuszki (około 2 łyżki na 1 placuszka

VioletoweKucharzenie
Amerykański hamburger - przysmak Deana Winchester'a 204

wołowego lub wołowo-wieprzowego (pół na pół) 2-3 łyżeczki musztardy do smaku: sól, pieprz, majeranek jeżeli posiadacie, to nieco sosu sojowego Pozostałe: 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 1-2 pomidory 3 ogórki kiszone kilka liści sałaty majonez, musztarda, ketchup WYKONANIE Do mięsa dodać musztardę, sól, pieprz, majeranek, kilka kropel sosu sojowego i dobrze zagnieść. Jeżeli jest(...)suche, to dodać wody, będzie się lepiej formować kotlety. Liście sałaty umyć i dobrze osuszyć. Pomidory i cebulę pokroić w krążki, ogórki w cienkie plasterki. Bułki przekroić. Z mięsa uformować kotlety i przypiec na grillu (ewentualnie jeżeli nie macie takiej możliwości, to na patelni grillowej). Bułki podgrzać (ja opiekłam je w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze

Passions hobbies life
Makaron z wędzonymi szprotkami 138

wędzone szprotki pomidor makaron ( spagetti, świderki, kokardki ) natka pietruszki 2 ząbki czosnku mała cebula Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory sparzamy, ściągamy skórke i drobno kroimy. Dodajemy razem z rozdrobnionymi szprotkami do cebuli. Chwilę podsmażamy. Wrzucamy ugotowany makaron i posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewamy. 3 w 1 W ( 1 rok, skaza białkowa

Atlas Smaków
Kotlety mielone inaczej czyli greckie kebabiki na patyku 205

mielona wieprzowina czerstwa bułka średnia cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy Dijon przyprawy: rozmaryn, papryka słodka, oregano, kolendra, pieprz cayenne sól i pieprz czarny patyczki do szaszłyków    Patyczki do szaszłyków namoczyć 10 min w wodzie. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Bułkę, cebulę i czosnek dodać do mięsa, doprawić

Atlas Smaków
Krokiety z kapustą i pieczarkami 144

krokiety mojej teściowej - chrupiąca skórka i smakowity farsz! 10 naleśników ( można wykorzystać naleśniki wcześniej usmażone ) 0,5 kg poszatkowanej kapusty kiszonej  0,3 kg pieczarek 2 średnie cebule olej rzepakowy 2 jajka bułka tarta  ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz Kapustę zalewamy wodą do całkowitego przykrycia i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości(...)ugotowaniu odcedzamy na sitku i szatkujemy. Cebulę drobno pokroić, pieczarki poszatkować w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i dodać grzyby. Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia do odparowania płynu. Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy na patelnię. Chwilę dusimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładamy na naleśnik ( najlepiej wykorzystać naleśniki jeszcze

Atlas Smaków
Paszteciki z ciasta francuskiego 146

czerwonym barszczem! 137 g ciasta francuskiego ( zużywam pół płata gotowego opakowania 275 g) żółtko  350 g mięsa wieprzowego ( użyłam schabu ) ząbek czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego jajko cebula pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli mała czerstwa bułka sól i pieprz olej rzepakowy  Mięso zalać wodą do przykrycia, dodać czosnek i ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa(...)Bułkę namoczyć w wodzie. Kukurydzę i fasolę wypłukać pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Ugotowane mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść

Atlas Smaków
Kapuśniak z młodej kapusty 133

Lekka zupa wiosenna, koniecznie posypana świeżym koperkiem.   pół główki młodej kapusty 3 marchewki 4 młode ziemniaczki 10 dag wędzonej szynki 1,5 l wywaru warzywnego cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 ziela angielskie listek laurowy Kapustę obieramy z zewnetrznych liści, myjemy i kroimy na pół. Szatkujemy w małą kostkę. Marchewkę kroimy w pół plasterki, ziemniaki w kostkę. Szynkę(...)cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej masło i zrumień pokrojoną szynke i cebulę. Dodaj pokrojone marchewki i ziemniaki i podsmaż 5 min cały czas mieszając. Dodaj kapustę i wlej bulion, dodaj ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Solimy i pieprzymy do smaku. Obficie posypujemy koperkiem

Atlas Smaków
Gulasz z indyka w warzywach 157

Moja propozycja na pyszny obiad Zapraszam na gulasz Składniki - 60 dg piersi z indyka - 1 cebula - 1 marchewka - 1/2 szklanki groszku zielonego - przyprawa do potraw chińskich - kurkuma - pieprz - olej - 1 czubata łyżka mąki Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w dużą kostkę Dać na patelnię dodać  troszkę oleju smażyć  - Mięso pokroić w dużą kostkę dodać do cebuli obsmażyć

W królestwie smaków Beaty