Mamy więc do czynienia z czymś wyjątkowo dziwacznym, jak na mój tradycyjny gust kuchenny. Tak, czy inaczej, jest to najlepsza potrawa na upały. :) 1 średnia pierś kurczaka 2 średnie cebule lub 4 dymki 1 cytryna 1 średnia pietruszka 1 duża marchew 1 mały korzeń selera 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz kilka kostek rosołowych olej rzepakowy Mięso i myjemy(...)lodówki. Po tym czasie wrzucamy je na lekko rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i przez kilka minut podsmażamy. Marchew, pietruszkę oraz korzeń selera kroimy w słupki, natkę siekamy, cebulę kroimy w piórka. Cytrynę parzymy we wrzątku, a następnie ścieramy z niej cienko skórkę na drobniutkiej tarce. Do smażącego się mięsa dorzucamy pokrojoną włoszczyznę, natkę oraz skórkę cytrynową i przez moment
Kuchenna Kontrrewolucyarozpływającego się w ustach. Często jeden składnik potrafi zawojować smakiem prostej potrawy. Tutaj, robi to niezastąpiony koncentrat pomidorowy pudliszki i... "tajemnicza" przyprawa... :) 0,5kg świeżego schabu wieprzowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku polskiego 50g koncentratu pomidorowego pudliszki 100g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka rozdrobnionego kuminu rzymskiego 2 pełne kubki bulionu drobiowo-warzywnego(...)prosty i pyszny sos i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła z łyżką oleju rzepakowego. W średniej temperaturze, na patelni podsmażamy pokrojoną w półksiężyce cebulę. Gdy zmięknie, dorzucamy do niej koncentrat pomidorowy i bardzo dokładni mieszamy. Kilka chwil podsmażamy wszystko razem. Do cebuli i koncentratu dolewamy ciepły bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem
Kuchenna Kontrrewolucyagotowe. Ta wersja też była pyszna, szczególnie jak widziałam, że moje wybredne kulinarnie dziecko zajada taką oszukaną "tortillę". Składniki: 400 g soja, suszone nasiona 5 marchewek 3 pietruszki 3 cebule 1 seler 2 gałązki świeżego rozmarynu 150-200 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1-2 łyżeczki(...)pieprzu ziołowego 1 łyżka soli 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki oleju Wykonanie: Soję dzień wcześniej namoczyłam i następnego dnia zmieniłam jej wodę i ugotowałam do miękkości. Nie soliłam. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę i na rozgrzanym oleju podsmażyłam. Wszystkie warzywa obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach. Dodałam do cebuli, posypałam cukrem i przesmażyłam, na końcu
Blondynka Gotujejest moim zdaniem dużo smaczniejszy. Zapraszam na obiad. 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany 1 pęczek szpinaku 1 duża cebula olej 1 pomidor sól, pieprz 1. Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy posiekany szpinak. Dusimy do momentu aż szpinak zmniejszy objętość a woda wyparuje. Doprawiamy(...)formujemy kulki, które rozpłaszczamy. Palcem robimy na środku dziurkę, którą poszerzamy aż do otworzenia ścianek po boku. Staramy się by wgłębieni było jak największe. 3. Do powstałego wgłębienia przekładamy cebulę ze szpinakiem i pokrojonego w kostkę pomidora. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut
Szefowa kuchnifast-food. Ostrzegam - bardzo ostre, więc wrażliwcy powinni zredukować ilość papryki. SKŁADNIKI (2 porcje): 200 g makaronu razowego penne (pióra) 3 średnie marchewki 2 garście liści rukoli 1/2 cebuli 3 łyżki oleju/oliwy z oliwek 2 strąki suszonej papryki (można zastąpić sproszkowaną) 1 łyżka łuskanych, niesolonych ziaren słonecznika sól, pieprz 1. Makaron ugotuj al dente 2. Marchew umyj, następnie zetrzyj(...)obieraczką na cienkie paski 4. Cebulę pokrój w drobną kostkę 5. Suszone strąki papryki zmiażdż, żeby wydobyć z nich smak 6. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i chwilę smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj paski marchwi i smaż jeszcze przez minutę. 7. Dodaj na patelnie ugotowany makaron, rukolę i paprykę. Wymieszaj. Podsmaż chwilę na małym ogniu, żeby smaki się
Powiedz dietom nieskładniki: 750 g mięsa cielęcego (łopatka) 2 papryki żółte 1 papryka czerwona 3 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kozieradki 150 ml białego wina 1 szklanka bulionu sól, pieprz świeży koperek wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem(...)ostrą papryką. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy mięso dodajemy drobno pokrojony czosnek, kozieradkę, liść laurowy, ziele angielskie i smażymy ok. 15 min. Cebulę obieramy i kroimy w pół krążki. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę, pieczarki paprykę, wino oraz bulion i dusimy ok. 30 min. Dodajemy koncentrat
Domowy Smak Jedzeniamuszę przyznać, że zrobił wrażenie na moich domownikach i na mnie. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało. Polecam! Pałki po cygańsku Składniki: 10 nóżek z kurczaka, 2 cebule, 1/4 szklanki ketchupu, 190 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki octu, 2 łyżki masła, 10 suszonych śliwek, 230 g powideł śliwkowych, 1/2 szklanki wody, sól, pieprz, papryka słodka, papryka(...)papierowych ręczniczków. Pałki posypujemy obficie paprykami, solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy na nie kurczaka. Nóżki obsmażamy z obu stron. Pałki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Śliwki myjemy i kroimy w paseczki. Na pozostałym po kurczaku tłuszczu obsmażamy cebulę a następnie dodajemy śliwki. Całość smażymy 3 minuty a następnie dodajemy ketchup
paapilotkaadodała im fajnego smaku, troszkę przypominającego gołąbki. Kotleciki są soczyste i aromatyczne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 jajko łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej na ciasto: 1,5 szklanki mąki(...)szklanki mleka 1 jajko Przygotowanie: Pieczarki oraz cebule obieramy i wraz z kapustą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy na łyżce oleju aż woda odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso
Symfonia smakowapierwsza opcja. A Wy jak robicie swoją brokułową? Polecam ;) Składniki: 0,5 kg szparagów zielonych 0,5 kg brokuł 2 małe marchewki pietruszka opalona cebula 5 listków świeżego lubczyku natka pietruszki sól do smaku pieprz do smaku wegeta domowa do smaku makaron typu łazanki bulion śmietana Wykonanie: Bulion przelać do garnka i zagotować(...)między czasie marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki bądź w kostkę (u mnie kostka). Cebulę obrać i opalić Gdy bulion się zagotuje dodać do niego pokrojoną marchew, pietruszkę oraz całą cebulę. Następnie dodać świeży lubczyk oraz pokrojoną natkę pietruszki. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz domową wegetą. Gotować do czasu aż jarzynki będą al dente. Następnie
Krakowskie smaki AniZupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, którą można bardzo łatwo przenieść na nasz polski grunt. Co do tej pory mnie denerwowało to obieranie 1 lub 2 kg cebuli aby uzyskać potrawę, która mnie usatysfakcnonuje. Od serwisu Lokalny Rolnik otrzymałam paczkę, w której znajdował się susz cebulowy, który postanowiłam przetestować. Do przygotowania zupy potrzebujemy: - opakowanie suszu cebulowego EKO ( zupa(...)cebulowa EKO ) - 3/4 szklanki białego wina - 0.5 l bulionu warzywnego - 1 świeża posiekana cebula - odrobina masła - sól, pieprz, gałkę muszkotołową Do ugotowanego bulionu dodajemy suchą mieszankę i gotujemy około 30 minut pod przykryciem. Na patelni podsmazyć cebulę (aż będzie szklista) i dodać do zupy. Całość zmiksować i przyprawić do smaku solą, pieprzem gałką oraz dodać wino. Podawać gorącą ze śmietaną
Szybko Tanio Smaczniekurczakiem. Idealnie smakuje na ciepło, na zimno, na kanapkach czy jako dodatek do dań. Składniki: 1 szklanka ryżu 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów 4 papryki czerwone 1 cebula 1 strączek chilli sól, pieprz mielona czerwona papryka 1 ząbek czosnku liść laurowy olej Wykonanie: Ryż ugotować na półmiękko i odstawić. Paprykę pokroić w paski razem z chilli oraz cebulą(...)czosnkiem. Następnie rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem i włożyć pokrojone filety. Smażyć około 15 minut, dodać paprykę, chilli, ryż doprawić do smaku, włożyć liść laurowy i dusić następne 15 minut na wolnym ogniu
Tradycyjna Kuchniasmaku 200-220 ml ciepłej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto Składniki na farsz: 25 dag mięsa mielonego 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu Sól do smaku Pieprz 1 żółtko Wykonanie farszu: Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i podusić na tłuszczu. Mięso zmielić z bułką, dodać żółtko, cebulę
Tradycyjna Kuchniapaznokci. Nic dodać nic ująć ;) takie kotleciki podałam z mizerią Składniki: 200g suchej ciecierzycy 3-4 łyżeczki dość ostrej musztardy (ja dałam węgierską) 1 jajko 2 łyżki jogurtu 1 cebula szczypta soli, pieprzu Sposób przygotowania: Ciecierzyce przed rozpoczęciem procesu gotowania należy dobrze wymoczyć. Przeciętnie ciecierzyca powinna stać zalana wodą od 10 do 12 godzin (najlepiej zostawić ją na noc). Następnie(...)godziny. Aby pozbyć się zanieczyszczeń należy zmienić wodę w trakcie gotowania tak przygotowaną ciecierzycę traktujemy blenderem (należy zachować ostrożność, ja dostałam parę razy ciecierzycą w oko!;p) cebulę kroimy w kostkę i dusimy na teflonowej patelni z niewielką ilością wody, aż zmięknie do ciecierzycowej papki dodajemy cebulę i pozostałe składniki i wszystko mieszamy lepimy kotleciki smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtakie tam bomby kaloryczne. Wczoraj przygotowałam sobie light-ową wersję takiego śledzia i dziś kiedy przeszedł przyprawami zjadłam go na śniadanie ;) Składniki: 2 płaty śledzia w occie 1 cebula 3-4 łyżeczki ulubionej musztardy 3-4 łyżki jogurtu Sposób przygotowania: Śledzia obieramy ze skóry i kroimy w kostkę cebulę również kroimy w kostkę wszystkie składniki (czyli śledzie, cebulę, musztardę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpieczarki 4 plastry szynki z indyka/kurczaka 1 mała cebulka trochę sera chudego żółtego / smażonego Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i kroimy w kostkę pieczarki myjemy i trzemy na tarce cebulę kroimy w talarki paprykę, cebulę, pieczarki podsmażamy na teflonowej patelni z niewielką ilością wody, aż zmiękną szynkę kroimy w kostkę (też możemy podsmażyć) białka z jajek ubijamy na sztywną pianę(...)obrotach dodajemy do ubitych białek mieszankę z żółtkami tak przygotowany omlet wylewamy do blachy pokrytej papierem do pieczenia, chyba, że mamy silikonową (taka najlepsza) na wierzch wykładamy pieczarki, paprykę, cebulę, szynkę i kruszymy/trzemy ser pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość