cebula - 11518 przepisów (strona:111/768)

"Tort" a'la gołąbki 209

gołąbkowe walory smakowe. Spróbujcie sami kochani :) Moi domownicy takiego tortu nie o dmawiają :) Skła dniki:   nie duża główka kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula czerstwa bułka 100g ryżu ząbek czosnku jajko bazylia, oregano, zioła prowansalskie przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz mały słoiczek koncentratu pomi dorowego mleko       Przygotowanie: Kapustę parzymy w gorącej(...)dzie przez ok 5 minut. O dłączamy liście i je osuszamy. Ryż gotujemy. Cebulę drobno siekamy z czosnkiem i delikatnie po dsmażamy. Ryż, mięsom cebulę, jajko oraz namoczoną w mleku bułkę łączymy i wyrabiamy na gła dką masę.     Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, bazylią, oregano i ziołami. W miseczce koncentrat pomi dorowy łączymy ze szklanką zimnej przegotowanej

ChilliJemy
Zupa krem z kalafiora + film 168

obiadu. Podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym a nawet solo smakuje wybrnie. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, w sam raz na letni obiad . składniki na 4 porcje 1 cebula 1 duży seler 1 marchewka 1 pietruszka 1 duży kalafior 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy curry czarny pieprz szczypta bazylii(...)szczypta tymianku przepis Cebulę oraz seler kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i ząbki czosnku kroimy w plastry. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku rozpuszczamy masło i oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i pozostałe warzywa oraz kalafior  wszystko dusimy często mieszając. Do podduszonych warzyw wlewamy 5 szklanek wody i całość gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy solą, czarnym pieprzem, przyprawą curry

Smakowite Dania
Pierogi z kurkami w arachidowym sosie 141

maszyn, wolę wszystko robić ręcznie. Gotowe zawijami w wilgotną ściereczkę i na bieżąco rozwałkowujemy części które faszerujemy. Farsz: do powyższego przepisu na ciasto wystarczy 400 g kurek 2-3 cebule 3-4 łyżki oleju szczypta soli i gałki muszkatołowej Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć aż się zeszkli, tak samo drobno posiekać kurki i dorzucić do cebuli, mieszając od czasu

greenscarf
Zupa jarzynowa 132

Składniki: włoszczyzna (por, marchewka, pietruszka, seler) 4 ziemniaki garść fasolki zielonej 1 ząbek czosnku 2 cebule dymki 2 ziela angielskie 2 listki laurowe 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy 1,5 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka suszonego estragonu koperek, natka pietruszki, bazylia starty grana padano bądź inny żółty ser Włoszczyznę posiekać, cebule i czosnek pokroić na małe kawałki(...)garnku rozgrzać oliwe i roztopić masła, wrzucić czosnek cebulę oraz estragon i podsmażyc około 3 minuty. Wlać bulion i wrzucić wszystkie warzywa wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi. Gotować 30 minut. Wyjąc ziele i listki. Dodać koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dosypać starty ser i pogotować do rozpuszczenia sera, w razie potrzeby doprawić

Moja Galeria Smaku
Kasza gryczana z duszonym bakłażanem i grzybami 109

Składniki na 3 porcje: 2 bakłażany 30 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych najlepiej przez całą noc) 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 100 g kaszy gryczanej sól, pieprz jogurt naturalny (opcjonalnie)  Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bakłażana, cebulę, czosnek pokroić w kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy. Dodać bakłażana, podsmażyć 10 minut. Wyłożyć(...)talerz. Na tą samą patelnię dodać kolejne 4 łyżki oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać grzyby i smażyć około 5 minut. Włożyć bakłażany, zalać 1/2 szklanki gorącej wody i dusić, aż bakłażan będzie miękki (około 10 minut). Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kaszą gryczaną. Bardzo dobrze smakuje z jogurtem naturalnym

Moja Galeria Smaku
Bitki wołowe w sosie grzybowo-śliwkowym 192

Składniki: 500 g wołowiny (antrykot) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych grzybów 6 śliwek suszonych olej do smażenia zioła: listek laurowy, świeży tymianek i rozmaryn - związane nitką sól, pieprz Grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez 30 minut. Cebule pokroić w pióra, czosnek posiekać. Antrykot podzielić na kotlety, rozbić. Mięso doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni. Przełożyć(...)garnka.Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek, przełożyć do mięsa. Patelnię zalać 1/4 szklanki wody i pogotować chwilę, żeby zebrać z patelni wszystkie smaki. Przelać do garnka. Następnie włożyć do niego namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodać zioła, śliwki. Dusić na wolnym ogniu przez 75 minut. Ewentualnie doprawić. Bitki podałam z pieczoną marchewką z tymiankiem

Moja Galeria Smaku
Ryż zapiekany z fasolką i pieczarkami 108

Składniki na 3 porcje: 100 g ryżu brązowego 200 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 1 cebula 180 g pieczarek olej 250 ml bulionu warzywnego ( klik ) 65 g sera żółtego, startego Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokroić w krążki. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i posmażyć cebulę z pieczarkami. Dodać fasolę, podlać bulionem

Moja Galeria Smaku
Podudzia pieczone z warzywami 403

trochę pracy, bo trzeba najpierw ugotować ziemniaki, podsmażyć mięso i warzywa. Następnie upiec w piekarniku. Zapewniam jednak, że ten wysiłek się opłaci :) jeżeli nie mieliście jeszcze okazji jeść pieczonej cebuli i czosnku to koniecznie musicie spróbować! Składniki na 2 porcje: z przepisu Krew i mleko 4 podudzia z kurczaka 8 małych ziemniaków 4 pietruszki 4 marchewki 1 cebula 1 główka(...)miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z przyprawami (sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka). Włożyć podudzia i dokładnie obtoczyć. Rozgrzać patelnię i podsmażyć podudzia. Włożyć do naczynia żaroodpornego. 3. Pietruszkę, marchewkę, cebulę obrać ze skórki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć obrane warzywa wraz z podgotowanymi ziemniakami. Przełożyć do podudzi. Dodać główkę czosnku przekrojoną na pół. Posypać natką pietruszki

Moja Galeria Smaku
Muszle zapiekane z salami i mozzarellą 159

Składniki na 2 porcje: Przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku   16 szt muszli makaronowych 50 g plasterków salami 1 puszka pomidorów 1 kulka mozzarelli 2 szczypty oregano 1 mała cebula sól, pieprz, cukier Muszle gotujemy przez 12 minut, odcedzamy. Cebulę siekamy. Salami kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy salami z cebulą przez 3 minuty. Zalewamy pomidorami w puszce

Moja Galeria Smaku
Zupa krem z cukinii 126

Szybki w przygotowaniu, pyszny krem z cukinii Składniki: 500 g cukinii 600 ml bulionu warzywnego 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki śmietany 1 łyżka oleju sól, pieprz 1. Cukinię umyć, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać czosnek i cukinię. Smażyć 3 minuty, co jakiś czas mieszając

Moja Galeria Smaku
Sałatka z soczewicą, kuskusem, pomidorkami i miętą 151

Sycąca sałatka z kaszą kuskus, czerwona soczewicą, pomidorkami, fetą i miętą Składniki: 150 g kaszy kuskus 130 g czerwonej soczewicy 9 szt pomidorków kiściowych (lub 3 szt zwykłych) 1 cebula 1/3 szklanki posiekanych liści mięty starta skórka z limonki lub cytryny 100 g sera feta 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku 1. Kuskus zalać wrzątkiem, 1 cm powyżej kaszy(...)przykryć i odstawić na 5 minut. 2. Czerwoną soczewicę ugotować przez 7 min. 3. Pomidorki pokroić na mniejsze kawałki. Fetę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Zetrzeć skórkę z limonki. 4. W misce wymieszać kuskus, soczewicę, pomidory, fetę, cebulę, skórkę z limonki. Dodać oliwę z oliwy i miętę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem

Moja Galeria Smaku
Naleśniki gryczane z rybą 157

rezerwą. Jednak okazały się bardzo miłą niespodzianką, są po prostu bardzo dobre. Składniki na 8 małych naleśników: 100 g mąki gryczanej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 1 cebula 1 łyżka masła 400 g fileta z mintaja lub innej białej ryby (może być mrożona) 100 g śmietany 18% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej(...)bazylii 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich pieprz odrobina soku z cytryny 1. Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki. 2. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć. 3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Na niej położyć filety z ryby. Polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut. 4. W miseczce

Moja Galeria Smaku
Kurczak curry ze szpinakiem 390

Filety z piersi kurczaka w kremowym sosie z curry, mleczkiem kokosowym i szpinakiem. Smaczne danie w stylu indyjskim. Składniki na 2 porcje: 2 filety z kurczaka 1 cebula 2 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mąki 400 ml mleczka kokosowego spora garść świeżego szpinaku sól , pieprz Do podania: 100 g ugotowanego ryżu 1. Cebulę(...)czosnek, obrać i posiekać. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Filety z kurczaka również pokroić w kostkę. 2. Na patelni rozgrzać masło. Dodać filety, zrumienić. Dołożyć cebulę i czosnek. Podsmażyć. Dodać curry oraz mąkę. Krótko zasmażyć. Wlać mleko kokosowe i 200 ml wody. Zagotować. Dodać pomidory i całość gotować 10 minut. 3. Szpinak porwać na mniejsze części, dodać

Moja Galeria Smaku
Tort makaronowy bolognese 170

dbające o linię, proszę przymknąć oczy :) Inspiracja zaczerpnięta z jednej z kobiecych gazet. Składniki na 4 porcje (tortownica o średnicy 21 cm) : 100 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 450 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g makaronu penne 4 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g żółtego sera (użyłam sera(...)Dziugas) 400 g pomidorów z puszki cukier sól, pieprz 1. Boczek pokroić w kostkę. Marchewkę, cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć boczek. Dodać mięso mielone, cebulę, czosnek, marchewkę i posiekany rozmaryn. Mieszając, smażyć przez 4-5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Dodać pomidory, mieszając gotować na małym ogniu przez 20 minut

Moja Galeria Smaku
Sałatka z rukolą, mango i truskawkami 194

Sałatka z rukolą, mango, truskawkami i cebulą dymką w kolendrowym sosie winegret. Jeżeli lubicie połączenie owoców z zieleniną to ta sałatka będzie Waszą ulubioną :) Lubię dodawać do sałatek owoce, bo oprócz walorów smakowych dodają koloru i od razu chce się je jeść. Nie od dziś wiadomo, że je się również oczami :) Sałatka jest lekka i szybka w przygotowaniu. Wystarczy pokroić(...)lubicie kolendry, to możecie dać jej mniej, żeby nie była tak mocno wyczuwalna. Jest letnio, kolorowo, lekko i smacznie:) Polecam! Składniki: 3 garście rukoli 1/2 mango kilkanaście truskawek cebula dymka Mango pokroić w paski, truskawki w ćwiartki. Do miski włożyć rukolę, truskawki, mango i posiekaną cebulę. Przygotować winegret. Winegret: 3 łyżki oliwy sok z połowy limonki garść listków kolendry

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania