cebula - 11518 przepisów (strona:103/768)

Gulasz wieprzowy z selerem naciowym 197

chrupiący, jeśli podusimy go dłużej będzie bardziej miękki, no pyszny po prostu :) 0,5 kg. wieprzowiny (np. łopatka) 10 dag. rodzynek 2 duże pomidory 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej (do smażenia) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz papryka słodka koperek lub natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i papryką(...)słodką. Zostawić w lodówce na około 1 godzinę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, łodygi selera pozbawić włókien i pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki.  Mięso obsmażyć na oleju, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu. Cebulę podsmażyć, pod koniec smażenia dodać czosnek

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
"Meksykański" gulasz z soczewicy z kiełbaskami i dynią 264

jeśli jesteś wegetarianinem, pomiń mięsne dodatki w daniu - też będzie smacznie ! Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 1/2 pieczonej dyni hokkaido ( nie za duża ) puszka czerwonej fasoli 2 średniej wielkości cebule 250 g kiełbasek ( u mnie patyczki szynkowe Tradycyjne Jadło  ) 400-500 ml passaty pomidorowej ( przecieru pomidorowego, NIE koncentratu ) olej rzepakowy do smażenia przyprawa do potraw meksykańskich Appetitta ( lub przyprawy(...)wedle uznania ) Wykonanie: Soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody, lekko osolić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w kawałki kiełbaski - smażyć razem 2-3 minuty. Kiełbaski z cebulą przełożyć do szerokiego rondla lub niewysokiego garnka, dodać ugotowaną soczewicę i zalać całość passatą pomidorową. Gotować kilka minut. Dynię pokroi w kostkę, fasolę opłukać na sicie i odsączyć

kolorowotorcikowo
Kapuśniak warzywny z białej kapusty. Mocno rozgrzewający. 294

rozgrzewający i aromatyczny. Robię go jesienią i w zimę, żeby się rozgrzać. Kapuśniak można podawać z chlebem. Przepis jest na duży garnek wystarczający na dwa dni. Polecam. Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 ziela angielskie 1 łyżka kminku 2 łyżki oliwy 2,5l wody 2 średnie marchewki 1 pietruszka 6-7 ziemniaków 1/2 kapusty białej 3 borowiki suszone 200ml(...)koncentraku pomidorowego 1 łyżka octu ryżowego 2 kostki warzywna z min. zawartością soli 2 łyżki czosnku niedźwiedziego pęczek koperku świeżego 1 łyżeczka chili sól i pieprz Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Do głębokiego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek z cebulą, ziele angielskie i kminek. Smażymy ok 5 minut. Wlewamy wodę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew

Apetyt na Zielone
Risotto zapiekane z brandy 158

przepis na risotto z jabłkami, boczkiem, serem i dodatkiem brandy. Risotto wyszło świetnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Składniki: 60 g masła 2 duże jabłka 130 g boczku 1 cebula 400 g ryżu na risotto 1 l bulionu 50 g parmezanu 125 g sera srebrzysty lazur sól pieprz 100 ml brandy 1 liść laurowy 6 ziaren jałowca Wykonanie: Jabłka obrać(...)usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry, boczek posiekać, jałowiec rozgnieść, cebulę pokroić w drobną kostkę. Połowę masła stopić na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać jabłka, boczek, liść laurowy i jałowiec. Smażyć przez 5 - 6 minut aż boczek zbrązowieje a jabłka zmiękną. Dodać 2 łyżki brandy i smażyć aż odparuje. Ściągnąć z ognia i usunąć jałowiec i liść laurowy

Mama Gotuje
Pikantne risotto z dynią i rodzynkami 215

szklanka ryżu (użyłam brązowego, choć do risotto najlepszy jest arborio) ok. 2 szklanki dyni (użyłam piżmowej) obranej i pokrojonej w kostkę (ok. 1-1,5 cm) 2 niewielkie cebule 1 ostra papryczka 3-4 łyżki oliwy ok.2-3 szklanki wody duża garść rodzynek - użyłam rodzynek Jumbo Kresto 50 g masła Na 1 łyżce oliwy poddusić cebulę pokrojona w piórka wraz(...)zacznie mięknąć. Trwa to dłuższą chwilę, ale dzięki takiemu stopniowemu dolewaniu wody podczas duszenia uzyskamy najlepszą konsystencję. Kiedy ryż stanie się prawie miękki, dołożyć do niego podduszoną dynię z cebulą i papryczką oraz rodzynki. Wymieszać, dosolić do smaku i udusić razem do całkowitej miękkości. Na końcu zdjąć z ognia, dodać resztę masła i dobrze wymieszać. Od razu podawać. To risotto

Codzienna kuchnia niecodzienna
naleśniki z leśnymi grzybami 188

Następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. składniki na farsz: 300 g grzybów, borowików leśnych 1 marchewka 1 por, biała część 150 g cebuli 150 g sera żółtego 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy i drobno kroimy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pora obieramy, nacinamy wzdłuż, płuczemy i siekamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pora oraz cebulę. Dodajemy grzyby i marchewkę. Dusimy do miękkości wszystkich składników. Następnie odstawiamy do wystudzenia i dodajemy starty na grubych oczkach ster żółty oraz natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe naleśniki smarujemy farszem. Dowolnie zwijamy i podsmażamy na maśle

Domowy Smak Jedzenia
Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic 186

igiełek rozmarynu 3 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu 5 łyżek oleju roślinnego 2 duże cebule, pokrojone w kosteczkę 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 1 duży batat, obrany i pokrojony w 2 cm kostkę 175 ml wytrawnego czerwonego wina(...)rozmaryn, miętę, ocet i miód, po czym dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw na około 4 godziny do lodówki. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebulę, pieczarki, seler i bataty i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia cebuli. Dodaj jagnięcinę wraz z marynatą i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie wlej wino wraz z bulionem

karmelowy
Fit omlet z amarantusem 255

postaci: jako dodatek do mleka, jogurtu lub np. placków. Składniki: - 3 jajka - 1/3 średniej wielkości czerwonej lub żółtej papryki - szczypiorek - sól, pieprz - 1/4 szklanki amarantusa ekspandowanego - oliwa - zioła prowansalskie - cebula Sposób przygotowania Paprykę kroimy na małe kawałki i podsmażamy do miękkości.  Cebulę kroimy w paski i szklimy na oliwie. Jajka roztrzepujemy, dodajemy amarantus i pokrojony szczypiorek. Wylewamy na patelnię(...)cebula i papryką. Doprawiamy solą i pieprzem i ziołami. Wszystko smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie na złoty kolor

Pan i Pani Smith w kuchni
Ryżanka (rosół z ryżem) 260

spowoduje zmętnienia jego koloru). mięso drobiowe na wywar około 130g ryżu ( użyłam Basmati z Kuchni świata )  2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki świeży koperek sól, pieprz   Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową (opcjonalnie), liśćmi laurowymi i zielem angielskim(...)Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Na koniec posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i koperku. Doprawić do smaku

Di gotuje
Sałatka z wędzonym dorszem 208

wędzonego dorsza czerwona cebula 500 g ziemniaków sałatkowych natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka musztardy dijon łyżka soku z cytryny pieprz cytrynowy Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w piórka, natkę posiekać. Z ryby usunąć ości i podzielić na małe kawałki. Przygotować dressing - oliwę połączyć z pieprzem cytrynowym(...)musztardą i sokiem z cytryny. Można dodać do smaku wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Ziemniaki posypujemy piórkami cebuli i wędzonym dorszem. Polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki

Atlas Smaków
Leśna grochówka 154

ciekawy groch o nazwie „hostyjka” -patyczki szynkowe  TRADYCYJNE JADŁO -zioła  Małgorzaty  SKWORCU -przyprawa naturalna- suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi,pietruszka -grzyby leśne, ale mogą być również pieczarki -cebula -oliwa z oliwek -czosnek -sos pomidorowy włoski, z butelki -świeża natka pietruszki Dzień wcześniej trzeba namoczyć groch, na drugi dzień wypłukać i zalać czystą wodą. Ugotować do miękkości. Cebulę podsmażyć(...)oliwie. Wyręczył mnie robot i gotowanie indukcyjne. Do podsmażonej cebuli dodałam podgotowany groch i zaczęłam ponownie gotować. Dodałam ziół . Dusiłam. Pokroiłam w plasterki patyczki szynkowe. Dodałam do całości. Międzyczasie, kiedy to wszystko powoli sobie pyrkało, pokroiłam na kawałki pieczarki i podsmażyłam. Usmażone dodałam do grochu. Następnie wlałam sos pomidorowy i natkę pietruszki, wcześniej poszatkowana drobno. Trochę pieprzu, soli. Jeszcze lekkie

Z Kuchni Do Kuchni
Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 285

grzybami to kolejna propozycja na nacinanie schabu wzdłuż i faszerowane go. Ostatnio farszem był boczek , teraz proponuję wykorzystać jako farsz grzyby, które jeszcze są w lasach- duszone podgrzybki z cebulą, świeże grzyby można zastąpić suszonymi. Polecam też dwa inne przepisy na schab pieczony w niskiej temperaturze i schab pieczony z tymiankiem . 1 listopada jest „Wszystkich Świętych” zjedzie się(...)płaska łyżka- sól kamienna, 1 łyżka- cukier 1 płaska łyżka pieprzu 2 łyżki – tymianek 1 płaska łyżka- czosnek suszony, pieprz czerwony, kilka ziaren ziela angielskiego 10 podgrzybków, 1 cebula, odrobina tymianku i 1 łyżka oleju rzepakowego Podgrzybki i cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, chwilkę podsmażamy na oleju, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
szybkowar-kacze udka z ziemniakami i cebulą duszone... 164

Składniki: kacze udka 2 większe, pieprz ziołowy 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 6 mniejsze, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ziemniaki 8 średnie, woda 2 szklanki, śmietana 1/2 szklanki, mąka pszenna 1 łyżka, surówka - w opisie kacze udka natrzec kucharkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem i odstawić na godzinę(...)lodówki, olej rozgrzać w szybkowarze 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" i zrumienić udka z każdej strony, wyjąć na talerz do szybkowara wrzucić obrane cebule, posypać papryką i podsmażyć z 3 minuty na cebulach położyć wcześniej zrumienione udka kacze, posypać je pieprzem mielonym na udkach położyć obrane ziemniaki w całości, wlac wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z dyni 208

wyśmienicie! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Zupa krem z dyni Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego! Składniki :    1000 g dyni (pomarańczowa) 2 cebule 2 czerwone papryki 2 średniej wielkości cukinie 3 ząbki czosnku 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego Olej Plasterek świeżego imbiru 1 łyżka soku c cytryny Sól(...)Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Zupę krem z dyni podajemy z łyżką jogurtu naturalnego. Można również do zupki zrobić sobie grzanki. Smacznego.   Gotujemy bulion z 1 marchewki, cebuli, pietruszki, pora i naci selera. Kostki dyni obsmażamy z każdej strony na oleju. Wyławiamy warzywa z bulionu i dodajemy obsmażoną dynie. Gotujemy całość 15 min. Dusimy do miękkości cebulkę oraz

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pijana zupa krem z dyni z dodatkiem marchwi, ziemniaka, imbiru, chilli z pestkami dyni 203

dzieła! Składniki: na około 2 - 3 porcje około 600 g dyni 1 marchew 1 ziemniak 200 ml wina wytrawnego białego 200 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli pestki dyni jogurt gęsty naturalny chilli kawałek imbiru oliwa z oliwek Przygotowanie: Kroimy dynię w większą kostkę, marchew i ziemniaka oraz cebulę w drobną kostkę i czosnek. Rozgrzewamy garnek z odrobiną(...)oleju i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy dynię, ziemniaka i marchew. Smażymy przez około 2 - 3 minuty. Zalewamy winem i bulionem. Dodajemy 1 łyżkę startego imbiru. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie uprażymy pestki dyni na suchej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem.  Gdy nasze warzywa zmiękną, to pora na blendowanie. Blendujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Podajemy

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Proponowane wyszukiwania