Składniki: 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 1 litr bulionu własnoręcznie ugotowanego 1 średnia marchewka 2 łodyżki selera naciowego 2 czerwone ziemniaki 3 filiżanki pokrojonego jarmużu bez łodyg 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonej szałwii Sól i pieprz do smaku Wykonanie Posiekać cebulę i czosnek, odstawić na 5 minut dla lepszego wydobycia aktywnych składników. Podgrzać(...)garnku 1 łyżkę bulionu, dodać posiekaną cebulę, intensywnie mieszając ok. 5 minut następnie dodać czosnek i podgrzewać jeszcze przez minutę. Dolać bulion, pokrojony seler i marchewkę i gotować ok. 5 minut. W międzyczasie ugotować jarmuż na parze przez około max. 3-4 minuty aby zachować właściwości. Do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, jak będą miękkie dodać suszony
w mojej kuchnijest znakomity z makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam ! składniki 200 g leśnych grzybów 150 ml wywaru warzywnego lub bulionu 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 100 ml śmietany 30% sól, pieprz sok z cytryny przygotowanie Grzyby oczyścić, opłukać. Oskrobać ogonki, odciąć. Duże kapelusze podzielić na 2 lub 4 części, małe zostawić(...)całości. Ogonki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Włożyć grzyby i cebulę do rondelka, zalać wywarem, gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Kiedy grzyby są miękkie, wywar grzybowy przecedzić przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Grzyby odłożyć na bok. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem
Stare Garyteż znajdzie wielu zwolenników w tych, którzy do tej pory za taką kuchnią nie przepadali. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * krewetki królewskie ( obrane ) – 300 g * pomidory – 250 g * cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * zielone chili – 1 szt * masło ghee – 2 łyżki * mleczko kokosowe – 150 ml * sok z limonki – 1 łyżka * imbir, cukier, cynamon(...)kumin, pieprz kajeński, czarny pieprz, kurkuma – po 1 łyżeczce SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sparzone pomidory obieramy, kroimy, miksujemy na przecier. Posiekaną cebulę oraz czosnek miksujemy z chili oraz łyżeczką imbiru. W misezce mieszamy składniki na masalę jeerem-meerem czyli 1 łyżeczkę kuminu, pieprzu kajeńskiego i czarnego pieprzu, kurkumy oraz 0,5 łyżeczki cynamonu. W woku podgrzewamy masło z masal, dodajemy zmiksowaną
Ostra na Słodkosera koziego sól pieprz Sos grzybowo-dyniowy: 170 g podgrzybków (lub borowików) 350 g dyni (zważonej bez skóry i pestek) 1 i 1/2 szklanki bulionu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1-2 łyżki oleju rzepakowego 100 g śmietany 12% 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Pulpeciki: Ser kozi pokroić w kostkę (około(...)się zrumienią. W trakcie smażenia delikatnie je obracać uważając aby się nie rozpadły. Wyjąć i trzymać w cieple. Sos grzybowo-dyniowy: Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, umyte i pokrojone w plasterki grzyby oraz tymianek. Smażyć, aż cebula się zeszkli, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze przez chwilę smażyć, dodać pokrojoną w kostkę dynię i wlać bulion
Oryginalny smakmięsa i bez tej przyprawy, której skład był wątpliwy. Udało się. Polecam na obiad. Wersja dla wegan bez sosu czosnkowego. Porcja: 2 osoby Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 4 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 papryki (mogą być różne kolory) 4 łodygi selera naciowego 1 łyżka carry 1 łyżka kurkumy 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego(...)pieprz, sól Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku Wykonanie: Wstawiamy ryż i gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Do woka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Wlewamy oliwę i solimy. Smażymy 3 minuty. Do cebuli wrzucamy pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę i pokrojony seler naciowy (ok 1cm) Smażymy, dość często mieszając
Apetyt na Zielonetuńczykiem w sosie śmietanowym z nutką pietruszki. Szybko i sprawnie. Składniki: opakowanie dowolnego makaronu (u mnie wstęgi z dodatkiem suszonych pomidorów) 2 puszki tuńczyka w oleju 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% sól pieprz łyżeczka ziół prowansalskich pęczek natki pietruszki łyżka oleju 100 g startego żółtego sera Sposób przygotowania: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę(...)czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Tuńczyk odsączyć z nadmiaru oleju i dodać do cebuli. Wlać śmietanę, dodać sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie i podsmażyć 5 minut. Na końcu dodać pociętą pietruszkę i wymieszać dokładnie. Połączyć z makaronem, posypać żółtym serem i od razu podawać. Smacznego
na moim stole...Chętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych grzybów i cebuli, a jednocześnie wzbogacone rodzynkami i suszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem(...)jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych śliwek garść rodzynek słoiczek przecieru pomidorowego (100-150 ml) sól, pieprz, majeranek, sok z połowy plasterka cytryny Marynata do śledzi: 100 ml octu 1,5 szklanki zimnej wody
Trzeci talerztrochę więcej czasu i wysiłku na ich przygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem. Krokiety podałam z czerwonym barszczem . Składniki: 4 cebule połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka domowa wegeta do smaku sol do smaku pieprz do smaku bułka tarta 0.8 kg fileta(...)indyka 0.7 kg szynki wieprzowej Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć. Oba kawałki mięsa wymyć, porządnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Zmielone mięso przełożyć do garnka,dodać marchew, pietruszkę zalać przygotowanym wcześniej bulionem i dusić do czasu, aż będzie miękkie. Gdy mięso będzie
Krakowskie smaki Anigotowanymi pieczarkami oraz świeżym szpinakiem. Sałatka nie jest lekka ale raz na jakiś czas warto ją przygotować. Papryka zielona dodaje bardzo fajnego smaku a dodatkowo wzbogaca go czerwona cebula i ser żółty. Zapraszam:) SKŁADNIKI: 20 dag brązowych pieczarek(oczywiście mogą być zwykłe) 10 dag sera żółtego 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 3 jajka 50 g świeżego szpinaku(...)Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie ok 15-20 min. Jajka gotuję, obieram, kroję w kostkę. Paprykę zieloną myję i kroję w kostkę. Czerwoną cebulę obieram i kroję drobno. Ser żółty kroję w kostkę lub w paski. Szpinak myję i kroję na pół. Do sałatki dodaję majonez oraz sól i pieprz do smaku
Gotowanie PatkiInstagramie . Zaproście przyjaciół, najładniejszych sąsiadów i gotujcie, jedzcie, ewentualnie… No co tam chcecie… Składniki: kotleciki 30 dag mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 kajzerki 1 cebula 1 marchewka natka pietruszki kumin sól i pieprz olej do smażenia kapusta 1/2 główki kapusty zwykłej 1/2 główki kapusty karbowanej 4 gruszki 250 ml śmietany kminek majeranek listek laurowy ziele angielskie(...)sól i pieprz Wykonanie: Cebulę obieracie i siekacie. Natkę pietruszki myjecie, suszycie i siekacie. Kajzerki moczycie w ciepłej wodzie, odciskacie. Mięso wkładacie do miski, dodajecie bułkę, jajko, posiekaną cebulę i natkę, kumin, sól, pieprz. Mieszacie do uzyskania jednolitej masy. Formujecie małe kotleciki i smażycie je z obu stron na mocno rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Kapustę kroicie nożem i płuczecie
GRUBY WAŁEKJest to prosty przepis na smacznego łososia z grilla inspirowany Japonią. Składniki: 1 filet z łososia około 700g do marynaty: 2 łyżki czerwonego miso 1 łyżka startego imbiru 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka brązowego cukru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Grilla rozgrzać do średniej temperatury. W małym pojemniku połączyć wszystkie składniki marynaty. Przygotowaną marynatą natrzeć fileta(...)przepisie pokryty jest aromatyczną przyprawą a następnie wędzony. Możemy go podawać z słodkim sosem barbecue z boku. Składniki: filet z łososia około 900g Przyprawa Jerk do łososia: 1 łyżka cebuli w proszku 1 łyżka płatków suszonej cebuli 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wszystkie
naRuszciemnie, esencja naszej kuchni. A wiadomo, nie uda się zrobić żuru, bez dobrego zakwasu. sposób na zrobienie zakwasu do żuru dla dwunastu osób 1 szklanki mąki żytniej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1,5 szklanki gorącej wody kromka razowego ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) 2 szklanki letniej wody sposób wykonania Do kamionkowego(...)uzyskując konsystencje ciasta na naleśniki ( jeżeli zachodzi potrzeba to dolewamy więcej wody). Zawartość dzbanka studzimy, a następnie dodajemy do niego dwie szklanki letniej wody, ząbki czosnku ( w łupinach), obraną cebulę, oraz kromkę razowego chleba. Dzbanek nakrywamy kawałkiem płótna i odstawiamy na trzy, cztery dni w ciepłe miejsce. Następnie wyjmujemy z dzbanka chleb, cebulę, oraz czosnek, resztę mieszamy, aby uzyskać jednorodną
Miód i pieprzchrupiący, jeśli podusimy go dłużej będzie bardziej miękki, no pyszny po prostu :) 0,5 kg. wieprzowiny (np. łopatka) 10 dag. rodzynek 2 duże pomidory 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej (do smażenia) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz papryka słodka koperek lub natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i papryką(...)słodką. Zostawić w lodówce na około 1 godzinę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, łodygi selera pozbawić włókien i pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki. Mięso obsmażyć na oleju, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu. Cebulę podsmażyć, pod koniec smażenia dodać czosnek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejeśli jesteś wegetarianinem, pomiń mięsne dodatki w daniu - też będzie smacznie ! Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 1/2 pieczonej dyni hokkaido ( nie za duża ) puszka czerwonej fasoli 2 średniej wielkości cebule 250 g kiełbasek ( u mnie patyczki szynkowe Tradycyjne Jadło ) 400-500 ml passaty pomidorowej ( przecieru pomidorowego, NIE koncentratu ) olej rzepakowy do smażenia przyprawa do potraw meksykańskich Appetitta ( lub przyprawy(...)wedle uznania ) Wykonanie: Soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody, lekko osolić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w kawałki kiełbaski - smażyć razem 2-3 minuty. Kiełbaski z cebulą przełożyć do szerokiego rondla lub niewysokiego garnka, dodać ugotowaną soczewicę i zalać całość passatą pomidorową. Gotować kilka minut. Dynię pokroi w kostkę, fasolę opłukać na sicie i odsączyć
kolorowotorcikoworozgrzewający i aromatyczny. Robię go jesienią i w zimę, żeby się rozgrzać. Kapuśniak można podawać z chlebem. Przepis jest na duży garnek wystarczający na dwa dni. Polecam. Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 ziela angielskie 1 łyżka kminku 2 łyżki oliwy 2,5l wody 2 średnie marchewki 1 pietruszka 6-7 ziemniaków 1/2 kapusty białej 3 borowiki suszone 200ml(...)koncentraku pomidorowego 1 łyżka octu ryżowego 2 kostki warzywna z min. zawartością soli 2 łyżki czosnku niedźwiedziego pęczek koperku świeżego 1 łyżeczka chili sól i pieprz Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Do głębokiego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek z cebulą, ziele angielskie i kminek. Smażymy ok 5 minut. Wlewamy wodę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew
Apetyt na Zielone