potrawie przedobrzyć Co potrzebujemy na takie jednogarnkowe danie? Białą kapustę – u mnie połowa średniej główki, pozostałość po surówce. Przyda się również kiełbasa i ziemniaki. Nie zapominajmy o cebuli. Taką ilością spokojnie najedzą się 2-3 osoby. My uwielbiamy kminek, więc do dodałam, ale jeśli Wy za kminkiem nie przepadacie, pomińcie ten składnik. Ja następnym razem dodam trochę koncentratu pomidorowego(...)Drukuj Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki średniej białej kapusty 1-1,5 laski średniej kiełbasy 1 duża cebula 2 większe ziemniaki sól, pieprz, chili, kminek woda Sposób przygotowania Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucić kiełbasę podrumienić. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki zaczną się rumienić, dodać kapustę. Doprawić
Mieszam w Garnkupublikacją „Smaki Nowej Galicji” LGD Nowa Galicja. Składniki dla 3-4 osób: 1 kg ziemniaków 500 g grochu (może być cały lub połówki) 250 g słoniny 100 g cebuli sól i pieprz tłuszcz do podsmażenia (można pominąć jeśli patelnia ma nieprzywierające dno) Tłukawica - danie kuchni podkarpackiej Dzień wcześniej groch zalewamy obficie wodą w dużym garnku i moczymy przez(...)miękkości. Tłuczemy. Osobno gotujemy obrane i posolone ziemniaki i również tłuczemy. Słoninkę kroimy w drobną kosteczkę i na patelni wytapiamy z niej skwarki dodając pod koniec posiekaną drobno cebule. Skwarki z podsmażoną cebulą dodajemy do ziemniaków. Dodajemy do nich również groch. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Tłukawicę można również zapiec w piekarniku, byle niezbyt
Trzeci talerzTaka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej, 600 g mięsa dzika* 1 cebula, 100 g kaszy jaglanej prażonej, 5 owoców jałowca, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi, może być smalec, masło), 30 g suszonych grzybów, 100 ml soku z kiszonej kapusty(...)minut aż kasza wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Kaszę gotować pod przykryciem. Grzyby zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru, oraz rozgnieciony jałowiec. Mięso wymieszać z kaszą i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usunąć z kapusty uszkodzone
królestwo garówsię ten przepis? Proszę oddaj na niego głos w konkursie tutaj Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 50 dag kiełbasy wędzonej (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 2 czerwone cebule (im większe tym lepiej) 2 garście suszonych śliwek 5 ziaren jałowca 5 goździków szklanka czerwonego wina (najlepsze będzie wytrawne) sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy(...)łupin i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na tłuszczu. Mięso kroimy w kostkę. Obficie obsypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu aż karkówka przestanie być surowa. Przekładamy do garnka. Podlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy jałowiec i goździki. Dusimy pod przykryciem przez ok 30 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i śliwki. Dolewamy wino
Pobite gary Barbarypysznego karpia duszonego w śmietanie z pieczarkami i makaronem. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO z Lidl Polska , ½ pęczka koperku, 250ml śmietany 30%, 100g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję(...)pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzam. 2. Karpia dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Rybę oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Cebulę kroję w półplasterki. 3. N patelni rozpuszczam masło. Układam karpia. Dodaję cebulę. Rybę smażę na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony. 4. Do karpia dodaję podsmażone pieczarki
Tradycyjna kuchnia Kasichrzan, drobno posiekana cebulka i sporo drobno pokrojonego jabłka stanowi świetne tło dla słonych kawałków śledzi. Polecam wszystkim, którzy lubią śledzie na ostro. 5 filetów śledziowych typu matjas 1 cebula 1 duże jabłko 1 czubata łyżka chrzanu 1 szklanka śmietany sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, można dłużej, zależy jak słone lubimy(...)Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko również pokroić w kostkę. Chrzan, śmietanę, pieprz i szczyptę soli wymieszać, do tego wrzucić pokrojone cebulę i jabłko oraz śledzie. Wszystko dokładnie rozmieszać i wstawić do lodówki najlepiej na noc, by smaki się przegryzły. *śledzie świetnie prezentują się na półmiskach tego typu KLIK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWydaje mi się, że ma delikatniejszy smak niż biała pieczarka ale bardziej przypominający grzyby leśne. składniki: 500 g brązowych pieczarek 2 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 duża cebula 250 g serka mascarpone 2 łyżki masła garść posiekanej natki pietruszki ulubiony makaron, u mnie świderki Malma Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki(...)garnka wlać bulion i zagotować. Gdy się zagotuje dodać pokrojoną marchewkę i cebulę. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić pieczarki. Następnie pieczarki przełożyć do garnka. Zagotować i gotować ok 10 minut. Następnie dodać serek mascarpone. Gotować dalej aż warzywa i pieczarki będą miękkie a serek całkowicie się rozpuści. Od czasu do czasu przemieszać. Gdy zupka będzie już gotowa zestawić
Monia miesza i gotujewydaniu :) Świetnie komponują się jabłkiem. Mięso jest mięciutkie, soczyste i aromatyczne! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 210 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka oliwy 1 biała cebula 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 50 ml cydru 1 jabłko 100 ml bulionu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki jogurtu naturalnego sól świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę siekamy i szklimy(...)dużej patelni na oliwie. Mięso kroimy na 2,5 cm medaliony. Oprószamy mąką i dokładamy do cebuli. Zalewamy bulionem, dodajemy cydr i starte na grubych oczkach jabłko i przysmażamy. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy jogurt. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u na ziemniaki z wody i sałata lodowa. Smacznego :) 1 porcja - 210 kcal - białko
Moje Kuchenne Rewelacjerukoli. Zupa jest odżywcza, lekka i niesamowicie smaczna. Doskonała przystawka na każde przyjęcie. Składniki 2 cukinie pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 szklanki szpinaku, może być więcej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 cm utartego kłącza imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy olej kokosowy extra virgin do smażenia otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki(...)curry premium sól himalajska do smaku nasiona chia do dekoracji jeśli lubicie i tolerujecie Cukinie należy umyć i pokroić w kostkę, cebulę w piórka a czosnek oraz imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy czosnek, imbir i cebulę. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy chwilkę. Dodajemy cukinię i zalewamy wrzątkiem tak, aby poziom
Z Kuchni Do Kuchnikuchni również nie brakuje sytych zup, bogatych w składniki dostępne w każdym domu i o każdej porze roku. Zupa parobka jest doskonałym tego przykładem. Fasolka, suszone grzyby, ziemniaki, marchewka, cebula, boczek i czerstwy chleb to składniki, które tworzą niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę parobka, podawaną przez bieszczadzkie gospodynie od Leska, przez Solinę, Uherce Mineralne aż po Cisną. Nietrudno(...)Panu Krzysztofowi Zielińskiemu, jej redaktorowi, za udostępnienie tego cennego źródła wiedzy i inspiracji :) Składniki: 2 litry wody 250 g fasoli „Jaś” 5 suszonych grzybów 100 g wędzonego boczku 1 cebula 5 ziemniaków 1 marchew 200 g czarnego razowego chleba pieprz, sól, liść laurowy Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą dzień wcześniej. Suszone grzyby również. Na drugi dzień wodę w fasoli
Trzeci talerzszklance): Ciasto: mąka pszenna pełnoziarnista 3 szkl. woda ciepła 1 szkl. olej 1/4 szkl. sól 1 łyżeczka mleko 2 łyżki Farsz: twaróg chudy 750 g. cebula 2 szt. sól i pieprz do smaku erytrytol 1/3 łyżeczki lub ewentualnie cukier olej do smażenia METODA: Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli będzie zbyt(...)jeśli zbyt gęste zwilżyć 2-3 razy dłonie i ponownie zagnieść ciasto. Zawijamy w woreczek i odstawiamy na ok. 15 min., aby odpoczęło. Farsz: Twaróg dobrze rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i podsmażyć na patelni z olejem. Zasypać cukrem, wymieszać i poczekać, aż się zarumieni. Jeszcze ciepłą cebulę dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto podzielić
Kuchnia Paulettespierzynką, to kolejna propozycja na świąteczny stół. SKŁADNIKI 250 g śledzi marynowanych, 2 jajka, 2 ugotowane ziemniaki, 3 ugotowane marchewki, 1 duża pietruszka, 1 czerwona cebula, ćwiartka czerwonej papryki, 4 ogórki w przyprawie curry Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, Dodatkowo: pietruszka do ozdoby, sól, pieprz WYKONANIE 1-2 śledzie kroimy w cienkie paski, resztę śledzi(...)kroimy w drobną kostkę. Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Jajka, marchew, ziemniaki i pietruszkę ścieramy oddzielnie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki mieszamy ze śledziem pokrojonym w kostkę. Układamy na dnie miski, następnie cebulę, posypujemy solą i pieprzem, smarujemy wierzch majonezem wymieszanym ze śmietaną. Następnie układamy marchew, pietruszkę i ogórki - smarujemy resztą sosu. Wierzch posypujemy jajkami. Układamy śledzia
słodki bratekkoncentratu. Śledzie te najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień, smaki się wtedy ładnie przegryzą. Poza tym też świetnie wyglądają na talerzu. Polecam :) 5 filetów śledziowych typu matjas 1 duża cebula 7 pieczarek 0,5 łyżeczki majeranku 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być domowy) szczypta brązowego cukru 2 łyżeczki octu jabłkowego 0,5 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól(...)pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, aż będą dostatecznie słone. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić pieczarki, aż woda wyparuje i będą prawie suche. Pieczarki dodać do cebuli, dodać przecier, cukier, majeranek, ocet, sok z cytryny i połowę szklanki oleju. Wszystko doprawić solą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieprzecież wiadomo kto robił ;-). ps. Małej Miśce też smakowała. Składniki na 4-6 porcji: 2 kolby kukurydzy (lub standardowej wielkości puszka) około 400 g żółtych pomidorów 1 cebula 200-300 g ugotowanej kaszy (u mnie była to orkiszowa, pozostałość po wczorajszym obiedzie) łyżeczka soli łyżeczka brązowego cukru trzcinowego łyżeczka kurkumy i pieprzu ziołowego Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, nie musisz(...)wysilać, bo i tak wszystko będzie blendowane. Zeszklij ją na łyżce oleju roślinnego (2-3 minuty). W między czasie obierz z ziarenek kukurydzę, a pomidorki poprzekrawaj na pół. Do cebuli dodaj kurkumę i pieprz ziołowy, wymieszaj i dodaj kukurydzę. Duś razem 2-3 minuty cały czas mieszając po czym dodaj pomidory. Całość smaż 5 minut, po czym dodaj około
greenscarfpieczenia, ale wtedy spokojnie można zająć się czymś innym), a zrobienie z niej sosu to 10-15 dodatkowych minut. Namówiłam Was? :) Składniki: 4 czerwone papryki 1 łyżka oleju 2 cebule, posiekane 3-4 ząbki czosnku, posiekane 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego - użyłam owsianego 2 łyżki płatków drożdżowych (można zastąpić tartym żółtym serem) 1 łyżka pasty sezamowej tahini (można pominąć) sól(...)stopni C . Piecz papryki (w całości) ok. 30-40 minut, aż będą pomarszczone i miejscami brązowe. 2. W czasie pieczenia papryki na patelni z dodatkiem oleju podsmaż cebulę i czosnek. Zdejmij z ognia i odstaw. 3. Upieczone papryki wyjmij z piekarnika i przykryj na 15 minut folią, następnie obierz ze skórki. Pozbądź się także ogonków i gniazd nasiennych
Powiedz dietom nie