cebula - 11518 przepisów (strona:97/768)

Zupa pieczarkowa z brązowych pieczarek z mascarpone 184

Wydaje mi się, że ma delikatniejszy smak niż biała pieczarka ale bardziej przypominający grzyby leśne. składniki: 500 g brązowych pieczarek 2 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 duża cebula 250 g serka mascarpone 2 łyżki masła garść posiekanej natki pietruszki ulubiony makaron, u   mnie świderki Malma Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki(...)garnka wlać bulion i zagotować. Gdy się zagotuje dodać pokrojoną marchewkę i cebulę. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić pieczarki. Następnie pieczarki przełożyć do garnka. Zagotować i gotować ok 10 minut. Następnie dodać serek mascarpone. Gotować dalej aż warzywa i pieczarki będą miękkie a serek całkowicie się rozpuści. Od czasu do czasu przemieszać. Gdy zupka będzie już gotowa zestawić

Monia miesza i gotuje
Medaliony wieprzowe z jabłkiem i cydrem 188

wydaniu :) Świetnie komponują się jabłkiem. Mięso jest mięciutkie, soczyste i aromatyczne! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 210 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka oliwy 1 biała cebula 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 50 ml cydru 1 jabłko 100 ml bulionu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki jogurtu naturalnego sól świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę siekamy i szklimy(...)dużej patelni na oliwie. Mięso kroimy na 2,5 cm medaliony. Oprószamy mąką i dokładamy do cebuli. Zalewamy bulionem, dodajemy cydr i starte na grubych oczkach jabłko i przysmażamy. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy jogurt. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u na ziemniaki z wody i sałata lodowa. Smacznego :)    1 porcja  - 210 kcal - białko

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa jaglana z cukinią i szpinakiem 140

rukoli. Zupa jest odżywcza, lekka i niesamowicie smaczna. Doskonała przystawka na każde przyjęcie. Składniki 2 cukinie pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 szklanki szpinaku, może być więcej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 cm utartego kłącza imbiru szczypta  gałki muszkatołowej szczypta  kurkumy olej kokosowy extra virgin  do smażenia otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki(...)curry premium sól himalajska do smaku nasiona chia do dekoracji jeśli lubicie i tolerujecie Cukinie należy umyć i pokroić w kostkę, cebulę w piórka a czosnek oraz imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy czosnek, imbir i cebulę. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy chwilkę. Dodajemy cukinię i zalewamy wrzątkiem tak, aby poziom

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka 165

kuchni również nie brakuje sytych zup, bogatych w składniki dostępne w każdym domu i o każdej porze roku. Zupa parobka jest doskonałym tego przykładem. Fasolka, suszone grzyby, ziemniaki, marchewka, cebula, boczek i czerstwy chleb to składniki, które tworzą niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę parobka, podawaną przez bieszczadzkie gospodynie od Leska, przez Solinę, Uherce Mineralne aż po Cisną. Nietrudno(...)Panu Krzysztofowi Zielińskiemu, jej redaktorowi, za udostępnienie tego cennego źródła wiedzy i inspiracji :) Składniki: 2 litry wody 250 g fasoli „Jaś” 5 suszonych grzybów 100 g wędzonego boczku 1 cebula 5 ziemniaków 1 marchew 200 g czarnego razowego chleba pieprz, sól, liść laurowy Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą dzień wcześniej. Suszone grzyby również. Na drugi dzień wodę w fasoli

Trzeci talerz
PIEROGI PEŁNOZIARNISTE Z SEREM 186

szklance): Ciasto: mąka pszenna pełnoziarnista 3 szkl.  woda ciepła 1 szkl.  olej 1/4 szkl.  sól 1 łyżeczka mleko 2 łyżki Farsz: twaróg chudy 750 g.  cebula 2 szt. sól i pieprz do smaku erytrytol 1/3 łyżeczki lub ewentualnie cukier olej do smażenia METODA: Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli będzie zbyt(...)jeśli zbyt gęste zwilżyć 2-3 razy dłonie i ponownie zagnieść ciasto. Zawijamy w woreczek i odstawiamy na ok. 15 min., aby odpoczęło.  Farsz: Twaróg dobrze rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i podsmażyć na patelni z olejem. Zasypać cukrem, wymieszać i poczekać, aż się zarumieni. Jeszcze ciepłą cebulę dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem.  Ciasto podzielić

Kuchnia Paulettes
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 595

pierzynką, to kolejna propozycja na świąteczny stół.      SKŁADNIKI 250 g śledzi marynowanych, 2 jajka, 2 ugotowane ziemniaki, 3 ugotowane marchewki, 1 duża pietruszka, 1 czerwona cebula, ćwiartka czerwonej papryki, 4 ogórki w przyprawie curry Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, Dodatkowo: pietruszka do ozdoby, sól, pieprz WYKONANIE 1-2 śledzie kroimy w cienkie paski, resztę śledzi(...)kroimy w drobną kostkę. Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Jajka, marchew, ziemniaki i pietruszkę ścieramy oddzielnie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki mieszamy ze śledziem pokrojonym w kostkę. Układamy na dnie miski, następnie cebulę, posypujemy solą i pieprzem, smarujemy wierzch majonezem wymieszanym ze śmietaną. Następnie układamy marchew, pietruszkę i ogórki - smarujemy resztą sosu. Wierzch posypujemy jajkami. Układamy śledzia

słodki bratek
Śledzie z pieczarkami i pomidorami 168

koncentratu. Śledzie te najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień, smaki się wtedy ładnie przegryzą. Poza tym też świetnie wyglądają na talerzu. Polecam :) 5 filetów śledziowych typu matjas 1 duża cebula 7 pieczarek 0,5 łyżeczki majeranku 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być domowy) szczypta brązowego cukru 2 łyżeczki octu jabłkowego 0,5 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól(...)pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, aż będą dostatecznie słone. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić pieczarki, aż woda wyparuje i będą prawie suche. Pieczarki dodać do cebuli, dodać przecier, cukier, majeranek, ocet, sok z cytryny i połowę szklanki oleju. Wszystko doprawić solą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kremowa zupa kukurydziana z pomidorami i kaszą 111

przecież wiadomo kto robił ;-). ps. Małej Miśce też smakowała. Składniki na 4-6 porcji: 2 kolby kukurydzy (lub standardowej wielkości puszka) około 400 g żółtych pomidorów 1 cebula 200-300 g ugotowanej kaszy (u mnie była to orkiszowa, pozostałość po wczorajszym obiedzie) łyżeczka soli łyżeczka brązowego cukru trzcinowego łyżeczka kurkumy i pieprzu ziołowego Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, nie musisz(...)wysilać, bo i tak wszystko będzie blendowane. Zeszklij ją na łyżce oleju roślinnego (2-3 minuty). W między czasie obierz z ziarenek kukurydzę, a pomidorki poprzekrawaj na pół. Do cebuli dodaj kurkumę i pieprz ziołowy, wymieszaj i dodaj kukurydzę. Duś razem 2-3 minuty cały czas mieszając po czym dodaj pomidory. Całość smaż 5 minut, po czym dodaj około

greenscarf
Zupa krem i sos do makaronu w jednym. 173

pieczenia, ale wtedy spokojnie można zająć się czymś innym), a zrobienie z niej sosu to 10-15 dodatkowych minut. Namówiłam Was? :) Składniki: 4 czerwone papryki 1 łyżka oleju 2 cebule, posiekane 3-4 ząbki czosnku, posiekane 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego - użyłam owsianego 2 łyżki płatków drożdżowych (można zastąpić tartym żółtym serem) 1 łyżka pasty sezamowej tahini (można pominąć) sól(...)stopni C . Piecz papryki (w całości) ok. 30-40 minut, aż będą pomarszczone i miejscami  brązowe. 2. W czasie pieczenia papryki na patelni z dodatkiem oleju podsmaż cebulę i czosnek. Zdejmij z ognia i odstaw. 3. Upieczone papryki wyjmij z piekarnika i przykryj na 15 minut folią, następnie obierz ze skórki. Pozbądź się także ogonków i gniazd nasiennych

Powiedz dietom nie
Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 186

przyjęcia lub spotkania z przyjaciółmi, a można go przygotować znacznie wcześniej.  Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 2-3 Souse bernoise, czyli sos berneński 1 szalotka (można zastąpić białą cebulą) 1/4 pęczka estragonu 1 liść laurowy 1 żółtko 4 łyżki białego octu winnego 1/4 szklanki masła klarowanego 3 ziarna pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego Szczypta pieprzu cayenne Posiekaj s zalotkę(...)grilowanym bakłażanem 1 pasztet z indykiem firmy Profi 1 średni bakłażan 6 suszonych pomidorów z oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka małych kaparów 5 filecików anchois 1 łyżka oliwy Sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Bakłażana pokrój wzdłuż na 4 plastry, zrób kilka

SzczyptaSmaQ
Faszerowane cukinie z piekarnika. 137

użyłam żółtych 100 g (surowej) kaszy gryczanej niepalonej + ok. 1,5 szklanki wody do ugotowania 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek, pokrojone w kostkę 1 duża cebula, posiekana 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki sosu worcestershire (jeśli nie masz, możesz zamiast tego nadać inny smak używając świeżych ziół - bazylia, majeranek, tymianek) kilka kropli(...)oleju do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej pieprz, sól natka pietruszki opcjonalnie wegański parmezan (polecam przepis Jadłonomi i ) lub zwykły tarty ser żółty (2 łyżki) 1. Ugotuj kaszę gryczaną na sypko (powinna być lekko al dente). 2. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili także pieczarki, paprykę i koncentrat. Zalej wodą (mniej więcej

Powiedz dietom nie
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 260

smażymy z obu stron grube plastry obranej marchewki do zarumienienia, w razie potrzeby dodajemy nieco oleju. Po usmażeniu odkładamy do oddzielnej MISKI, gdyż marchew dodamy pod koniec duszenia. 4. CEBULA + CZOSNEK (5 min) Cebulę kroimy w piórka i także smażymy na tej samej patelni do lekkiego zarumienienia przez ok. 3 min, mieszając (w razie potrzeby dodajemy nieco oleju). Dokładamy przeciśnięty(...)gotujemy. W ten sposób zdejmujemy z patelni resztki „smaku” ze smażenia. Następnie przelewamy ciepłe wino do garnka z mięsem. 8 . DUSZENIE (2 -3h) Do garnka ze skwarkami, mięsem, cebulą, czosnkiem oraz winem dolewamy ugotowany bulion. Dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki (kilka gałązek) oraz 1 listek laurowy. Dusimy pod przykryciem przez ok. 2-3h do miękkości mięsa (powinno się

Nerds Kitchen
GNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH CHANTERELLES 152

have at home – have fun cooking! SKŁADNIKI: Gnocchi: 300 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki pszennej 1 jajko Sos: 200 g kurek 200 g jogurtu greckiego 1 średnia cebula 75 g Gorgonzoli 1 łyżka masła INGREDIENTS: Gnocchi: 300 g boiled potatoes 150 g white flour 1 egg Sauce: 200 g chanterelle mushrooms 200 g Greek yogurt 1 medium onion(...)posypanej mąką stolnicy, niech chwilę odpocznie. W międzyczasie umyj dokładnie kurki, większe grzybki pokrój na mniejsze kawałki, tak, żeby mniej więcej były jednakowej wielkości. Obierz i drobno pokrój cebulę. Czas na gnocchi. Ciasto podziel na mniejsze części i z każdej zrób dość wąski wałek, pokrój na małe kawałeczki – nasze gnocchi. Zagotuj duży garnek osolonej wody. Wrzuć gnocchi do gotującej

Martyna Cooks
Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem 180

opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny 2 l bulionu warzywnego  200 g świeżych kurek 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mąki ryżowej (lub innej) ½ pęczka koperku szczypta cząbru sól ziołowa pieprz Koperek drobno siekamy. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu(...)rękami. Z masy mięsnej formujemy pulpety. Każdy obtaczamy w mące ryżowej. Pulpety delikatnie wkładamy do wrzącego bulionu warzywnego i gotujemy ok. 20 minut. Kurki dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy kurki. Całość delikatnie posypujemy solą ziołową i smażymy, aż cała woda odparuje. Od czasu

My Chcemy Jeść
Paszteciki na piwie. 174

się z soczystym nadzieniem. Co do nadzienia właśnie, posłużyć nam może za nie niemal wszystko na co mamy ochotę np. kapusta (z grzybami i cebulką lub nawet bigos), podsmażona cebula, kiełbasa, papryka, pieczarki, ser żółty lub wszystko razem wymieszane i podsmażone (bez żółtego sera oczywiście). I tak zmieniając dodatki za każdym razem otrzymamy nieco inne paszteciki. Niemniej jednak ja przedstawię(...)otrzymania kruszonki, następnie dolewamy tyle piwa, aż otrzymamy zwarte, gładkie ciasto. Teraz ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. NADZIENIE: 1 duża cebula lub 2 małe 300 g pieczarek sól pieprz szczypta rozmarynu olej do smażenia      Na niewielkiej ilości oleju szklimy posiekaną cebulę, a następnie dodajemy umyte i pokrojone

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania