cebula - 11518 przepisów (strona:91/768)

Klasyczne pierogi ruskie 181

osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 3 minuty i wyjmujemy. Podajemy na ciepło z rozmaitymi dodatkami. Farsz na pierogi ruskie: 500g ugotowanych ziemniaków 150g chudego twarogu 2 cebule olej sól biały pieprz Cebulę obieramy, bardzo drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Biały ser, ziemniaki oraz cebulę mielimy przy pomocy maszynki do mięsa, mieszając składniki. Doprawiamy farsz pieprzem

Kolizje Smaków
Spaghetti carbonara 237

roboty. Makaron wyszedł super, delikatny, aksamitny   w smaku z wyraźnym aromatem boczku. Pychotka! Ilość porcji:4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 300g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 4 żółtka jaj   200 ml śmietany 36% 50 g   żółtego sera startego na średnich oczkach Sól i pieprz Makaron spaghetti Nastawiamy wodą na makaron i gotujemy al dente. Cebule(...)obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i wrzucamy cebulę. Podsmażamy. Boczek kroimy i dorzucamy na patelnie. Smażymy przez jakieś 5 minut. W tym czasie zółtka jaj łączymy ze śmietaną, serem i doprawiamy. Kiedy makaron się ugotuje to go odcedzamy ( nie przelewamy zimną wodą!) i dorzucamy na patelnie. Całość chwilkę smażymy i dorzucamy naszą śmietanową mieszankę

Kolizje Smaków
Bułeczki cebulowe 111

twarzy kucharza. Ilośc porcji: 8 bułeczek Składniki: Bułeczki: 500g mąki pszennej 250ml ciepłego mleka 3 łyżki oliwy 30g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 8 małych cebul 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Najpierw przygotowujemy zaczyn: do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki   i mniej więcej 50 ml ciepłego mleka (nie można wlać gorącego bo zabijemy(...)wyrabiamy do momentu gdy ciasto będzie się odklejało od ręki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.   W między czasie przygotowujemy farsz. Na patelni z oliwą dusimy na małym ogniu cebule, wcześniej obraną i pokrojoną w cienkie pół talarki. Cebule smażymy aż osiągnie ładny złoty kolor. Następnie możemy ją nieco doprawić i zostawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 w miare

Kolizje Smaków
Zapiekanka z mięsa mielonego z groszkiem i puree ziemniaczanym 193

ziemniaków, a całość zapiekamy pod pierzynką z żółtego sera. Pychota. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego z indyka Puszka groszku Puszka pomidorów 10 średnich ziemniaków 150g żółtego sera 50g masła Cebula 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. W   między czasie na patelni rozgrzewamy kapkę oleju(...)Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku i chwilkę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy wraz z cebulą i czosnkiem rozdrabniając je widelcem. Pomidory z puszki przekładamy do wysokiego naczynia i blenderujemy na sos.   Kiedy mięso nam się ładnie podsmaży dorzucamy pomidory oraz doprawiamy całość. My zazwyczaj

Kolizje Smaków
Ryba po grecku 225

typowo ”greckie”. Zyskała szeroką sławę dzięki łatwości w przygotowaniu i bogatemu smakowi. Od wielu lat jest stałym elementem wigilijnego stołu. Składniki: 600g ryby morskiej ( mintaja, morszczuka lub podobnej) 2 cebule 2 marchewki 2 pomidory (zastąpione ½ puszki pomidorów) Pietruszka Kawałek selera Kilka łyżek koncentratu pomidorowego ½ szklanki oleju Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, liść laurowy, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego(...)Rybę kroimy na równe kawałki i oprószamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w pół talarki. Na połowie oleju smażymy rybę, aż będzie chrupiąca. Na drugiej połowie oleju podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy do niej warzywa. Przesmażamy aż warzywa zmiękną. Dolewamy pół

Kolizje Smaków
Sałatka śledziowa 595

znajomymi. Czas przygotowania: 20 minut + czas na moczenie śledzi Ilość porcji: Mała miska/ 3 porcje Składniki: 300g filetów śledziowym/ ok. 4 płatów 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 jabłko ½ cebuli ½ cebuli czerwonej 4 łyżki majonezu 50g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru Śledzie moczymy w wodzie, a potem w mleku. Czas moczenia zależy od śledzi. Nam starczyła godzinka   w wodzie(...)pół godzinki w mleku. Dwa ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jabłka, ogórki, cebule i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w spore kawałki, dorzucamy pokrojone produkty i dodajemy jogurt oraz majonez. Doprawiamy cukrem, nie solimy! Dekorujemy koperkiem i podajemy na stół

Kolizje Smaków
Pulpeciki z pędami bambusa 184

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g pędów bambusa 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki 1 marchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka(...)Następnie umieszczamy je w gotującej się wodzie (lub parowniku) na około 20 minut. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej. Marchewkę myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Cebule drobno kroimy. Na patelnie wykładamy cebule i marchewkę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez chwilkę i zalewamy ½ szklanki wody. W między czasie kroimy paprykę w kostkę, ananasa

Kolizje Smaków
Pieczony kurczak z salsą z granatem wg Billa Grangera 234

będziemy wypróbowywać jego przepisy. Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny(...)Kilkanaście pistacji Oliwa Ćwiartka łyżeczki cukru Szczypta soli Przygotowujemy dużą brytfankę do pieczenia (nasza jest nieco mała i zawsze mamy problem by upchnąć wszystkie składniki : )) Czerwoną cebule kroimy w duże kawałki i wrzucam do brytfanki. Półtora cytryny kroimy w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół. Również wrzucamy do brytfanki. Następnie układamy w niej umyte kawałki mięsa. W miseczce mieszamy przyprawy

Kolizje Smaków
Makaron z sosem z sera pleśniowego i pomidorów 248

pomidorów. Sos bardzo szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Wystarczy dodatek ulubionego makaronu i danie obiadowe gotowe dosłownie w 10 minut. Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Cebula 2 ząbki czosnku Puszka pomidorów krojonych  2 opakowania sera z niebieską pleśnią Ulubiony makaron Nastawiamy osoloną wodę na makaron, a gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy makaron do garnka(...)gotujemy al dente. W czasie kiedy makaron się gotuje kroimy cebule w półtalarki. Rozgrzewamy kapkę oleju i podsmażamy cebulę na patelni. Przeciskamy do niej dwa ząbki czosnku, uważając by się nie przypalił. Dodajemy pomidory krojone bez skórki oraz pokrojony na kawałki ser z niebieską pleśnią. Całość trzymamy na ogniu póki ser się nie rozpuści. Nakładamy makaron na talerz, polewamy powstałym

Kolizje Smaków
Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym 340

jeść grzybów. Zawsze jednak można wybrać porcje bez ich obecności :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 330g śmietany 18% 200g kurek ½ dużej cebuli lub 1 mała Łyżka oleju Świeżo mielony pieprz, sól Ulubiony makaron Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kurczaka myjemy, obcinamy zbędne(...)błonki i dokładnie osuszamy. Kroimy w drobną kosteczkę. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Kiedy zacznie się rumienić wrzucamy kurczaka i smażymy na złoto. W między czasie czyścimy kurki i kroimy w większe kawałki. Dorzucamy na patelnie i smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Doprawiamy obficie świeżo mielonym

Kolizje Smaków
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 152

masło z mąką na gładką masę. Dodajemy do niej kilka łyżek sosu wołowego i mieszamy. Powstałą mieszankę wlewamy do sosu. Gotujemy go nieustannie mieszając. Dorzucamy do niego wołowinę, pieczarki, cebulę oraz nieco wody pozostałej z gotowania cebul. My dodałyśmy cebulę w całości, jednak z powodzeniem można ją było wcześniej pokroić. Jeśli uda się kupić małe cebulki to wówczas dodajemy

Kolizje Smaków
Bitki w sosie z grzybami 172

Kolejny przepis ..z serii zawieruszony..w sezonie można dać grzyby świeże..ja akurat robiłam z grzybów mrożonych. schab lub karkówka lub inne mięsa grzyby  cebula  olej do smażenia  susz warzywny listek, ziele sól natka pietruszki Mięso pociąć na plastry i rozbić tłuczkiem i usmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w kostkę(...)zeszklić.Mięso i cebulę przełożyć do rondla i podlać wodą, dodać przyprawy, grzyby.Dusić do miękkości mięsa. Na koniec dodać natkę i w razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie
Flaczki z boczniaków 377

prosta do przygotowania. Doskonała na chłodniejsze dni. Takie flaczki na pewno jeszczce zagoszczą na moim stole. Składniki: 800 ml przegotowanej wody lub bulionu 400 g boczniaków 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 pietruszka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka masła 1 łyżka oleju 1 mały pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku(...)łyżeczki imbiru w proszku 1/3 łyżeczki mielonej gałki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Boczniaki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej. Zupę przygotowujemy w dużej, wysokiej patelni z nieprzywierającym dnem, ale można także w szerokim rondlu. Rozgrzewamy olej wraz z masłem. Podsmażamy

Poezja smaku
Duszona cebulka 146

Składniki : Kilogram białej cebuli olej, sól Cebulę kroimy w krążki. Na rozgrzany na patelni olej wsypujemy łyżeczkę soli. Wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Zakrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Podajemy z pieczywem

prawdziwe jedzenie
Kapustka duszona na słodko 179

Składniki : Mała główka białej kapusty 3 cebule łyżka soli łyżeczka pieprzu 2 listki laurowe szczypta cynamonu lub słodkiej papryki olej Kapustę obieramy z wierzchnich liści, siekamy na drobno i wyrzucamy głąb. Upychamy kapustę do garnka ..- w trakcie duszenia straci połowę objętości.  Zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem jakieś 20 minut. W tym czasie obieramy i szatkujemy cebulę.  Podsmażamy(...)cebulkę na oleju z odrobiną soli na małym ogniu aż się delikatnie zeszkli ale nie może zbrązowiec. Z kapusty odlewamy większość wody, dodajemy cebulę z olejem, łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, listki laurowe oraz szczyptę cynamonu. Nakrywamy garnek i dusimy na małym ogniu aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody lub oleju. Podajemy tradycyjnie z mięsem lub tylko z chlebem

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania