cebula - 11518 przepisów (strona:86/768)

Gulasz z wątróbką i warzywami 172

cebulka, ewentualnie z jabłkiem. Tym razem postanowiłam trochę urozmaicić to danie i wyszło równie smaczne. Można podać z ziemniakami, pieczywem czy kaszą. Składniki: 400 g wątróbki drobiowej duża cebula duża marchew 5 średnich ogórków konserwowych łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz lubczyk (suszony) łyżka masła Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy ją na patelni. Cebulę kroimy(...)piórka, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, ogórki kroimy w plasterki. W garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę i marchew. Warzywa podsmażamy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy dopóki nie zmiękną. Dodajemy podsmażoną wątróbkę, ogórki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą

e-PrzepisyKulinarne
Ryba po japońsku 130

rozmarzyłam się…. Spróbujcie sami! Składniki: 1 kg filetów rybnych (mintaj, tilapia) 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki konserwowej miód 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka vegeta 4 cebule olej ocet ketchup mały koncentrat pomidorowy cukier ziele angielskie pieprz liść laurowy Przygotowanie: Składniki na warstwy: Korniszony kroimy w plasterki i mieszamy z 2 łyżkami miodu. Odstawiamy na bok. Paprykę konserwową(...)łyżki vegety mieszamy razem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dodajemy troszeczkę wody. Kawałki ryby obtaczamy w cieście i smażymy na oleju Myjemy patelnię i na świeży olej wrzucamy cebule pokrojoną w półtalarki i podduszamy tak żeby zmiękła ale się nie przypaliła. Zalewa: Potrzebujemy: – 2 szklanki gorącej wody (przegotowanej) – 0,5 szklanki oleju – 6 łyżek octu

Kulinarna Patilogia
Bigos ze świeżymi grzybami 379

Tradycyjny, sycący, pachnący grzybami Mniam ! Składniki: 1,5 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców jałowca sól pieprz smalec 1l bulionu Przygotowanie: Przy robieniu bigosu istnieje jedna fundamentalna zasada: musi być tyle mięsa co kapusty(...)zmięknie. W międzyczasie zabieramy się za kapustę kiszoną. Jeżeli jest mocno kwaśna można ja przepłukać w ciepłej wodzie. Następnie musimy ją pokroić i odłożyć na bok. Kolej na cebulę. Kroimy ją w kostkę i czekamy aż biała kapusta w garnku zmięknie. Gdy kapusta jest już gotowa dodajemy do niej kapustę kiszoną cebulę oraz ziele angielskie liść laurowy oraz owoce jałowca

Kulinarna Patilogia
Naleśniki z mięsem (z rosołu) 170

szklanka mąki pszennej tortowej 1 duże jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli co najmniej 0,5 kg ugotowanego mięsa drobiowego, np. piersi z kurczaka 1 cebula sól, pieprz opcjonalnie starty żółty ser Na samym początku przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać mleko oraz wodę. Za pomocą(...)trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Odstawić na chwilę. W międzyczasie mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę oleju. Najpierw przesmażyć cebulę, a gdy ona się zeszkli dodać mięso z kurczaka. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia.Na drugiej rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na połowę każdego naleśnika ułożyć przesmażone mięso

Ugotować
Krem z batatów 163

gustu fanom lekko słodkich dań obiadowych. Krem z batatów w kolorze przypomina zmiksowaną dynię. Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości bataty 1 l rosołu (lub wywaru warzywnego) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra ewentualnie 1 łyżka śmietany do zupy olej Cebulę obrać i pokroić w piórka. Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę (mogą być większe kawałki). Do wysokie(...)garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę wraz z batatami. Gdy warzywa lekko zmiękną to zalać je wywarem/rosołem i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotować na średnim ogniu (około 30 minut). Gdy warzywa będą miękkie to zupę przestudzić. Za pomocą blendera zmiksować ją. Na sam koniec posmakować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Podawać gorącą

Ugotować
Placki z tuńczyka z czarną rzepą na przekąskę! 222

charakteru i ostrości, a przyprawy podkręcają znacznie smak. Polecam wszystkim, którzy uwielbiają tuńczyka.  Składniki na 2 porcje: 1 puszka tuńczyka 40g płatków owsianych 2 jajka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czarnej rzepy 1 łyżka ketchupu łagodnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Czosnek w proszku Sól morska Pieprz Bazylia (najlepiej świeża) Oregano (najlepiej świeże) Rozmaryn rozdrobniony w moździerzu Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy(...)solą i pieprzem.  Dodajemy odsączonego z puszki tuńczyka . Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką masę i formujemy placki.  Obieramy 1/2 rzepy.  Kroimy w cienkie plastry.  1/2 cebuli obieramy i wyciągamy środek. Kroimy w piórka. Do miseczki wyciskamy ketchup. Dodajemy koncentrat pomidorowy.  Dodajemy paprykę słodką, oregano i bazylię oraz rozgnieciony rozmaryn.  Na placuszku rozsmarowujemy nasz

Czarnawisienka
Gołąbki - najlepsze 287

czas.  Przepis oczywiście domowy -bo takie domowe przepisy (przekazywane z babci na matkę i córkę) są  najlepsze;)   Serdecznie polecam;)  Składniki: 2 kg karczku  8 cebul  8 woreczków ryżu  5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 kostki smalcu  słoiczek koncentratu pomidorowego  sól do smaku pieprz do smaku wegeta do smaku(...)czerwona słodka papryka kapusta  Wykonanie: Mięso oczyścić, wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na 2 łyżkach smalcu, pozostawić do ostygnięcia. W między czasie ugotować ryż, powinien być lekko surowy, ostudzić. Kapustę sparzyć i rozdzielić liście.  Gdy cebula i ryż będą już chłodne, dodać je do mięsa i dokładnie

Krakowskie smaki Ani
Kolorowy talerz warzyw (366 kcal) 132

Lekka, bezmięsna potrawa na obiad. Warzywa z patelni są pyszne i ślicznie, kolorowo wyglądają na talerzu. Składniki: 5 średnich ziemniaków czerwona papryka spora marchew 2 cebule cukinia bazylia, zioła prowansalskie, papryka wędzona, czosnek granulowany 2 łyżki sezamu pęczek szczypiorku 100 ml wody sól morska, pieprz zielony 2 łyżki oleju Przygotowanie Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w grubą kostkę albo paski(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w plasterki, paprykę na kawałki, cukinię w kostkę wielkości ziemniaków. Cebulę i paprykę dodajemy do podsmażonych warzyw. Wlewamy wodę i chwilę podduszamy pod przykryciem, następnie dodajemy cukinię. Warzywa dusimy na małym ogniu aż wszystkie staną się miękkie. Pod koniec duszenia potrawę przyprawiamy i dodajemy sezam. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem

e-PrzepisyKulinarne
Pasta z cukinii do chleba 201

zależy tylko od tego co mamy w lodówce…:) Zapraszam, oto pasta z cukinii do chleba Pasta z cukinii do chleba Składniki: około 300 g cukinii (2 małe) 1 cebula 4 suszone pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g ugotowanej (lub z puszki) fasoli półksiężycowej (butter beans) lub fasoli Piękny Jaś lub puszki ciecierzycy sól, pieprz, szczypta kurkumy(...)łyżki oleju Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Cukinię opłukać i zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę a następnie dodać startą cukinię. Smażyć na małym ogniu- ciągle mieszając- aż cukinia zmięknie i odparuje większość wody. Po zdjęciu z patelni dobrze jest odcedzić uduszoną cukinię na sitku żeby pozbyć się nadmiaru płynów. Do ostudzonej cukinii dodać pozostałe składniki: suszone

UgotujmyTo.pl
Papryka faszerowana kaszą gryczaną (292 kcal) 115

wszystkim smakuje. Ja się powoli przekonuję do tej kaszy, choć długo mi to zajmuje Składniki: 4 duże papryki szklanka bulionu 2 torebki kaszy gryczanej (prażonej) 200 g twarogu półtłustego cebula sól, pieprz, cząber, papryka ostra Przygotowanie Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Gdy kasza trochę ostygnie, mieszamy(...)cebulą, białym serem i przyprawiamy. Z papryk obcinamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone papryki nadziewamy farszem i przykrywamy odciętymi wcześniej częściami. Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, na dno wylewamy szklankę bulionu. Pieczemy ok. 1 godz w temperaturze

e-PrzepisyKulinarne
Cebula nadziewana 173

danie jest świetne jako przystawka lub jako danie główne z dodatkiem sosu i ziemniaków. Wypróbujcie, warto:) Składniki: 6 dużych cebul 25 dag mięsa mielonego 10 dag ryżu 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka masła lub margaryny natka pietruszki koperek sól pieprz szczypta kurkumy Wykonanie: Cebule obieram, myję w zimnej wodzie, wrzucam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 10 minut.  Wyjmuję(...)osączam na durszlaku. Delikatnie oddzielam poszczególne warstwy tworząc miseczki.  Do mielonego mięsa dodaję umyte, osuszone i posiekane zioła. Jedną surową i także posiekaną cebulę. Ryż gotuję na sypko i mieszam z mięsem mielonym, razem podsmażam przez kilka minut na gorącym oleju. Dodaję kurkumę, sol i pieprz. Farszem napełniam cebulowe miseczki , układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 10-15 minut

Bea(u)ty kitchen
Zasmażana kapusta włoska 198

małe święto to postanowiłam ją przygotować.  Kapustę można modyfikować np dodając pomidory, ja jednak postawiłam na klasykę.   Polecam bardzo ;)  Składniki: główka małej kapusty włoskiej 2 cebule 2 łyżki mąki  sól pieprz pęczek świeżego koperku 3 łyżki masła Wykonanie: Kapustę obieramy z wierzchnich liści, resztę drobno szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę i na gotującą się(...)wrzucamy kapustę, gotujemy przez 10 minut. W między czasie drobno pokroić cebulę i zeszklić ją na łyżce masła, odłożyć. Na tej samej patelni rozpuścić 2 łyżki masła i dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Gdy kapusta będzie podgotowana przekładamy ją na patelnie, dodajemy podsmażoną cebulę, zalewamy wodą w której gotowaliśmy kapustę i dusimy do miękkości, w razie potrzeby dolewamy wody. Gdy kapusta

Krakowskie smaki Ani
Zielona pizza 160

spróbowania. Wybaczcie zdjęcie robione cegłą w nocy. Zielona pizza Drukuj przepis Składniki 1 paczka szpinaku 1-2 ząbki czosnku kilka łyżek mascarpone ser żółty mały kawałek brokuła 2 nieduże cebule ketchup (dobrej jakości lub domowej roboty) przyprawa do pizzy sól pieprz ciasto 1 szkl wody (ciepłej, ale nie gorącej) 0,5 kostki drożdży 3 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka soli(...)niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 paczka szpinaku 1-2 ząbki czosnku kilka łyżek mascarpone ser żółty mały kawałek brokuła 2 nieduże cebule ketchup (dobrej jakości lub domowej roboty) przyprawa do pizzy sól pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wodę podgrzać, rozpuścić w niej drożdże, wsypać łyżkę cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe

CoolinarniePL
Paprykarz szczeciński 293

Kilkanaście Czas przygotowania: 30 minut + czas potrzebny na ugotowanie ryżu Składniki: Wędzona makrela (ok.250g) (fajną cenę na wędzoną makrele znajdziecie TUTAJ) Woreczek ugotowanego brązowego ryżu Puszka krojonych pomidorów Marchewka Cebula 5 pieczarek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku Oliwa rzepakowa do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka sosu sojowego, ½ łyżeczki cukru, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól(...)liście laurowe Dużą patelnie z oliwą stawiamy na gaz, aby się rozgrzała. W między czasie siekamy drobno cebulkę i wrzucamy na patelnie. Dokładamy liście laurowe oraz ostrą paprykę. Kiedy cebula się smaży obieramy marchewkę i trzemy na dużych oczkach. Do zarumienionej cebuli dodajemy dwa ząbki czosnku, chwilkę obsmażamy i wrzucamy marchewkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce, również na dużych

Kolizje Smaków
Cudownie kremowa zupa z batatów i Duńczyk, któremu chilli niestraszne 123

miłym towarzystwie (ale i bez niego smakuje doskonale). Polecam! Krem z batatów z masłem orzechowym i chilli Składniki: (na 2-3 porcje) 450 g batatów 250 g marchewki 1 cebula 1/2 papryczki chilli 65 g masła orzechowego 1 l bulionu 2 łyżki masła sól pieprz dodatkowo: solone orzeszki ziemne grzanki Bataty i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić(...)kosteczkę. Chilli posiekać. Na maśle zeszklić cebulę. Dodać chilli, bataty i marchewki, podsmażyć, aż warzywa wchłoną cały tłuszcz. Zalać bulionem i gotować, aż warzywa zmiękną, 30-40 minut. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać masło orzechowe, sól i pieprz do smaku. Podawać gorącą z grzankami i orzeszkami. Smacznego! Jutro ostatni już dzień praktyk. Z jednej strony się cieszę

Pożeraczka, czyli raz adobrze