cebula - 11518 przepisów (strona:81/768)

Bigos 123

jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek, kminek Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną kroimy i wkładamy do dużego garnka. Następnie białą kapustę szatkujemy(...)zmięknie. Suszone grzyby wrzucamy do miski i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na bok. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki lub możemy zetrzeć na tarce. Następnie dodajemy ją do kapusty. Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy również pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rumsztyk z cebulką z mięsa wieprzowego 226

befsztyk to kawałek smażonego mięsa wołowego, to dawny rumsztyk z mięsa wieprzowego jest równie smaczny. Składniki: 600 g mięsa wieprzowego z łopatki kilka łyżek goracej wody 3 duże cebule smalec sól, pieprz Wykonanie: mięso posiekać lub zmielić w maszynce na dużych oczkach. Doprawić solą i pieprzem, dodać gorącą wodę. Dłonie zwilżyć olejem i  formować owalne kotlecki, następnie każdego spłaszczyć(...)układać na rozgrzanej patelni i smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Zdjąć kotlety z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w półkrążki cebulę do gotowej cebuli dołożyć kotleciki, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i podsmażyć kilka mint, by smaki się połączyły podawać z ulubioną surówką i tłuczonymi ziemniaczkami SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa pizza – przepis na najlepszą pizze 148

szybka wersja. Wypróbujcie oba i dajcie znać, który Wam bardziej odpowiada. Domowa pizza Składniki Ilość porcji: 2 Składniki pizzy: Ser mozzarella Szynka Pieczarki Papryka różne kolory Salami Czerwona cebula Ciasto do pizzy: Drożdże – 30 g Mąka typ 450 – 400 g 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Szybki sos pomidorowy: Koncentrat pomidorowy – 100 g Bazylia(...)Sól i pieprz Sos pomidorowy: Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czerwona cebula – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut. W misce

ale Pysznie
Naleśniki ziemniaczane z farszem ruskim 129

fetą, kurczakiem i suszonymi pomidorami oraz wieloma innymi dodatkami, które uwielbiacie. Mniam! :)   Farsz "ruski": 500 g twarogu (u mnie chudy) 500 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę 3 cebule (białe lub czerwone) 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i przesmażamy na 2 łyżkach masła do momentu aż nie zmięknie(...)Ziemniaki przekładamy do miski. Do blendera wkładamy ser oraz przesmażoną cebulę, blendujemy do połączenia się składników. Ser przekładamy do ziemniaków, dodajemy sporo soli i pieprzu. Gotowe!       Naleśniki ziemniaczane: 400 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej sól

Cooking Monster
Zdrowy fast food czyli hamburger drobiowy 138

mój syn jest zachwycony gdy dostanie takiego hamburgera, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Składniki na ok 5 hamburgerów: pierś z kurczaka 1 szt. (czyli dwie połówki :) ) cebula 1 szt. jajko 1 szt. bułka namoczona w mleku lub bułka tarta ok 2 łyżek  ser topiony w plastrach 5 szt. ogórek świeży pomidor  majonez keczup sos czosnkowy(...)przepis sałata 5 liści  sól i pieprz bułka do hamburgera (u mnie z sezamem) 5 szt. Zaczynam od zmielenia piersi z kurczaka oraz cebuli. Do zmielonego mięsa z cebulą dodaję jedno jajko, sól, pieprz, bułkę, formuję kotlety i smażę na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mam dwa sposoby robienia hamburgerów: Bułkę kroję na pół, spód i górę smaruję keczupem

Kuchnia Viki
Karp zapiekany z pieczarkami i śmietaną 169

soczysty i idealny w smaku :) Zachęcam do wypróbowania! Składniki na porcje dla 4 osób: 1 płat z karpia (wagowo co najmniej 0,5 kg) 150 g pieczarek 1 mała cebula 7 łyżek śmietany 30% sól, pieprz sok z cytryny olej do smażenia mąka do obtoczenia posiekana, zielona pietruszka Karpia umyć, osuszyć, pozbawić łusek i pokroić go na 4 części. Rybę(...)przyprawić z obu stron solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Karpia obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie usmażone kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do dołu). Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę

Ugotować
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 106

bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ   Zupa krem z dyni na ostro: 1-1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego  500-600g dyni 500 g ziemniaków 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz śmietana kremówka(...)jest nieco rzadsza, jeśli wolicie bardziej zawiesistą konsystencję - dodajcie mniej bulionu.     Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsza kawałki. Cebulę kroimy w ósemki. Wszystko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika.   Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas

Cooking Monster
Gyros warstwowy 168

warstwy sałatki. 2 piersi z kurczaka kapusta pekińska (mała główka) 4-5 ogórków konserwowych 1-2 papryki[ u mnie 1 czerwona i 1 żółta] 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula fioletowa przyprawa Gyros ke tchup, majonez Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, posypać przyprawą Gyros i usmażyć na gorącym oleju.Kapustę poszatkować, paprykę , cebulę i ogórki pokroić(...)kostkę. Składniki układać warstwami w następującej kolejności : pierś z kurczaka ketchup ogórki cebula papryka kukurydza majonez wymieszany z  ketchupem kapusta pekińska Odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły

Moje domowe kucharzenie
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem 129

Przepis na pyszną cukinię nadziewaną mięsem mielonym, pieczarkami i kaszą jaglaną. Składniki: 5 średnich cukinii 500 g mięsa mielonego 2 woreczki kaszy jaglanej 250 g pieczarek cebula 2 jajka 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra, oregano 200 g sera żółtego Przygotowanie Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy razem(...)posiekanym miąższem z cukinii. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, kaszę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy na gładką masę. Cukinie napełniamy farszem i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok 40 min w 180 C, 10 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem

e-PrzepisyKulinarne
Burgery z buraka 182

serdecznie dziękuje :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki: 3 starte na grubych oczkach buraki (średniej wielkości) 1 duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy(...)według instrukcji na opakowaniu. Kaszę można ugotować również wcześniej albo wykorzystać taką, która nam została np. z obiadu.  Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.  Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce

Kolizje Smaków
Kociołek łakomczucha 263

wręcz przeciwnie – nabierając „mocy”! Lista zakupów: 4 torebki ryżu (po 100 g) Puszka pomidorów krojonych Puszka zielonego groszku 1 duża kiełbasa (ok. 200 g), u mnie – drobiowa 2 duże cebule 3 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki Pęczek szczypiorku Sól i pieprz [:Listonic] Ryż przygotowujemy zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu, przy czym skracamy czas jego gotowania o parę minut – dzięki temu(...)zachowa sypkość. Kroimy kiełbasę, cebulę, szczypiorek i natkę pietruszki. Odcedzamy groszek i ryż, ten ostatni wyjmujemy z torebek. Rozgrzewamy na bardzo dużej patelni (u mnie – wok) trochę oliwy, po czym wrzucamy cebulę z czosnkiem i czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory i przez jakiś czas podsmażamy całość, często mieszając. Do otrzymanego sosu dodajemy po paru minutach kiełbasę oraz groszek

Proste-przepisy.pl
Spaghetti puttanesca i "Głodna kotka" 151

anchois. Ja ich nie znoszę, więc mam danie wybrakowane ;) Składniki : 200 g makaronu typu spaghetti pomidory pelati lub słoik domowego sosu pomidorowego ok.15 ciemnych oliwek łyżka lub dwie kaparów cebula 2 ząbki czosnku parmezan lub inny twardy ser łyżka oleju do smażenia sól pieprz suszone oregano Nastawić wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente(...)czasie gotowania wody na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, potem dodać czosnek. Gdy czosnek zacznie pachnieć (nie wolno go przysmażyć), wlać na patelnię pomidory lub sos. Dodać do wrzącego sosu pokrojone oliwki (lub w całości, jeśli tak wolicie) i kapary. Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Podgrzewać wszystko razem

Weekendy w domu i ogrodzie
Wytrawne wegetariańskie naleśniki i "Szkoła żon" 144

podaję Wam wczorajszy sposób, który po powrocie z rehabilitacji postawił mnie na nogi ;) Składniki (ilość zależy od indywidualnych zapotrzebowań): naleśniki ser z niebieską pleśnią ogórki konserwowe kukurydza z puszki cebula olej do smażenia Na naleśniku układać kawałki sera pleśniowego, słupki ogórka konserwowego i cebuli, trochę kukurydzy. Zawinąć w rulon. Podgrzewać na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Patelnię można przykryć pokrywką(...)chodzi o to, by ser się rozpuścił i zmiękła w środku cebula, a placek się nie przypalił. Podawać gorące z surówką. ----- Podobne: Bezglutenowe krokiety z warzywami Krokiety piwne z kaszą gryczaną Naleśniki z jarmużem i gorgonzolą Walentynki dawno minęły, a mnie ich aura dopadła dopiero teraz. I chyba z tego powodu sięgnęłam po "Szkołę Żon" Magdaleny Witkiewicz . Tytułowa szkoła jest

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza z pieczarkami 169

chlebowej ok. 200 ml ciepłej wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano Dodatki słoik gotowego sosu pomidorowego 5-6 pieczarek (same kapelusze, bez ogonów) pół cebuli kulka mozzarelli (150 g) łyżeczka oregano Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę, sól, i oregano oraz łyżkę oliwy. Wyrobić ciasto, polać je resztą oliwy, lekko ponownie wyrobić(...)uformować w kulę. Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). W czasie wyrastania ciasta zagotować sos pomidorowy. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Mozzarellę pokroić w plastry. Pieczarki pokroić w talarki. Stolnicę posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Uformować w dysk i rozwałkować na okrągło.  Ciasto nawinąć na wałek

Weekendy w domu i ogrodzie
Rozgrzewająca zupa z kapusty 164

czarować siekierą, więc u mnie… rozgrzewająca zupa z kapusty. Składniki : - bulion drobiowy lub warzywny i marchewka z bulionu - „wkładka” – kiełbasa (gatunek do wyboru) - 1 nieduża główka kapusty - 2 cebule - kilka ziemniaków - 1 papryka czerwona - 3 cm kawałek imbiru - 6 ząbków czosnku - por - różowa sól himalajska - płatki chilli - cumin mielony (1 łyżeczka) - olej - 2 łyżki mąki pszennej Kapustę cienko szatkujemy(...)dużej patelni rozgrzewamy olej, przekładamy kapustę. Smażymy, często mieszając, aby się nie przypaliła. Cebulę również cienko szatkujemy, dodajemy do kapusty. Por kroimy w talarki – dodajemy do kapusty. Umytą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski. Gdy kapusta z cebulą zmniejszą swoją objętość na patelni (zmiękną) dodajemy paprykę. Obrany imbir i czosnek kroimy w plasterki, następnie w słupki – dodajemy

mojewypiekiinietylko