cebula - 11518 przepisów (strona:87/768)

Dietetyczne placki ziemniaczane z piekarnika (76 kcal) 1238

nietłuste, a do tego jeden to tylko ok 76 kcal. Podałam je z sosem czosnkowym. Składniki (na 9 sporych placuszków): 7 średnich ziemniaków (po 150 g) duża marchew cebula jajko 2 łyżki otrębów owsianych sól, pieprz łyżka oleju Sos czosnkowy – jogurt grecki light, 2 ząbki czosnku, łyżeczka octu, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, cebula suszona Przygotowanie Cebulę ścieramy na tarce

e-PrzepisyKulinarne
Sos grzybowy 124

kani, a teraz ten sos. Idealny do ziemniaczków, lub po prostu z chlebem. Pycha! Składniki: - grzyby leśne, około 2 duże garści - sól, pieprz, oregano - 1/3 szklanki śmietany 30% - cebula Wykonanie: Grzyby umyć, oczyścić, pokroić, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 15 minut. W tym czasie posiekać cebulę. Grzyby odcedzić, odsączyć. Rozgrzać patelnię, wlać olej, dodać grzyby, smażyć, podlewając wodą(...)koniec smażenia dodać cebulę. Gdy wszystko ładnie się zeszkli, przyprawić do smaku. Zaprawić śmietaną. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/sos-grzybowy/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function

dom-agi.pl
Gołąbki 126

właśnie dla takich chwil i zajadających buzi wiem, że warto Składniki: - 1 spora kapusta; - 0,5 kg mięsa mielonego; - 0,5 kg ryżu; - 10 dag pieczarek; - 2 duże cebule; - sól, pieprz; - 0,5 l bulionu Wykonanie: Ugotować ryż na półtwardo. Wsypać do miski, dodać mięso. Cebulę posiekać, pieczarki drobno pokroić, przesmażyć. Cebulę z pieczarkami dodać do ryżu i mięsa. Wszystko

dom-agi.pl
Domowe hamburgery 244

tartej 2 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego szczypiorek zamiast cebuli 4 bułki sezamowe 1 pomidor 1 czerwona cebula sałata lodowa lub zielona 4 plasterki sera żółtego jeśli lubicie oliwa do smażenia Przygotowanie: mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami ręką do uzyskania(...)piekarnika na górną półkę na min. 3 minuty. Chyba że wolicie bardziej rumiane:) bułki wyjmujemy z piekarnika i na spód układamy listek sałaty, plasterek pomidora i ser, hamburgera, cebulę i górną część bułki. Smacznego

Luźna Kuchnia
Ryba po grecku 218

domowe uroczystości. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejszy postny obiad, możecie wykorzystać ten;)  Serdecznie polecam ;)  Składniki: 4 marchewki  1 duża pietruszka bądź dwie małe 2 cebule ćwiartka selera woda 150 g przecieru pomidorowego 5 filetów z mintaja  sól pieprz cukier mąka  masło Wykonanie:  Rybę dokładnie osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem(...)Następnie każdą z części obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i na 2 łyżkach masła podsmażyć do zezłocenia. Do cebuli dodać resztę jarzyn i chwilę podsmażyć. Następnie jarzyny podlać wodą i dusić pod przykryciem do zmięknięcia. Całość przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, wymieszać

Krakowskie smaki Ani
Śledzie z imbirem 150

gronie znajomych. Życzę Wam jutro dobrej zabawy ze śledziem na stole w roli głównej! Niech tradycji stanie się zadość.   Składniki:   8 filetów śledziowych a'la matias 4 cebule 6 ząbków czosnku 1 korzeń imbiru 6 goździków 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 300 ml oleju rzepakowego pieprz czarny świeżo mielony koper Przygotowanie:   *Śledzie dobrze jest wcześniej(...)namoczyć w wodzie lub mleku (na około godzinę przed przygotowaniem). Następnie opłukać, odsączyć na sitku i pokroić na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek i imbir w cienkie plasterki. Wszystko mieszamy razem z przyprawami. W słoiku układamy warstwami śledzie, gałązki kopru oraz cebulę z imbirem i przyprawami. Na koniec wlewamy olej i odstawiamy do lodówki. Potrzebują

Smakowity Blog Kulinarny
Tort szpinakowy 236

słotny czas! Torcik szpinakowo-jajeczny (Receptura na 4 porcje) - 10 jaj od szczęśliwych kur rozmiar M - 450 g mrożonego szpinaku (u mnie brykiet)  - 2 duże białe cebule  - 2 ząbki czosnku  - kilka plasterków ulubionej wędliny - kilka plastrów ulubionego sera żółtego  - sól, pieprz świeżo mielone  - łyżeczka zielonej srirachy (z papryczek jalapeno) - jeśli nie macie dajcie odrobinę ostrego(...)pieprzu cayenne - pół łyżeczki mielonej kozieradki  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy, po czym rozcieramy. Wędlinę i ser kroimy w drobna kosteczkę. 2. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wrzucamy cebulę i czosnek, a gdy wszystko ładnie się zeszkli dorzucamy szpinak.  3. Smażymy, aż ze szpinaku odparuje cała woda i farsz stanie

Sajkofanka smaku
Muffiny z cukinią, fetą i szynką! 282

szklanki mleka1/3 szklanki oleju (ja dodałam oliwy, również się sprawdziła!)2 łyżki wodypieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka  Przygotowanie:Rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.Do cebuli dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy, aż będzie miała złoty kolor. Cukinię myjemy, kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu

Kitchens Alphabet
Kotlety rybne 139

tilapii1 czerstwa bułka100ml mleka2 cebule2 ząbki czosnku1 jajkoOk. 100g bułki tartejOlej do smażeniaPrzyprawy: suszony tymianek, sól, świeżo mielony pieprzBułkę namaczamy w mleku około 10 minut, a następnie odsączamy. Cebulę siekamy na drobno oraz podsmażamy na rozgrzanej patelni z kapką oleju. Czekamy, aż będzie miała złoty kolor i zestawiamy z ognia. Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy

Kolizje Smaków
Śledzie z cebulką - klasyczne 478

Najprostszy przepis na śledzie, zawsze dobre.składniki500 g filetów  śledzi korzennych2 średnie cebule10 ziarenek pieprzu6 ziarenek ziela angielskiegolistek laurowyolej o neutralnym smakuprzygotowanieŚledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę, i śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli, dodać przyprawy. Zalać olejem Zamknąć słoik, odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego

Stare Gary
Śledzie pod pierzynką 3727

się gotował nieco dłużej niż ziemniak. Po ugotowaniu obieramy i osobno ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka gotujemy na twardo i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w drobną kostkę.  Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z korniszonami. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Z powstałych produktów(...)układamy w szklance warstwy, co 3 lub 4 polewając sosem. Przykład warstw: ziemniaki, buraki, cebula, śledź, sos, jajka, buraki, ogórek, sos. Potrawę możemy również przygotować dla wszystkich gości układając warstwy w misce, wówczas proporcjonalnie zwiększamy ilość produktów

Kolizje Smaków
Tarta cebulowa inaczej 190

Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów chciałam jeszcze zaproponować moją ulubioną tartę. A w niej…. cudownie miękka, lekko słodka czerwona cebula z dodatkiem octu balsamicznego przełamana ostrawym serem pleśniowym… czy trzeba czegoś więcej? Oto tarta cebulowa inaczej – tego trzeba spróbować!Tarta cebulowa – składniki:Spód:-200 g mąki(...)masła (schłodzonego)-szczypta soli-1 łyżeczka ziół prowansalskich-około 50 ml zimnej wodyMasa:-4-5 czerwonych cebul-około 150 g sera pleśniowego-3 łyżki ciemnego cukru (najlepiej muscovado)-1 łyżeczka tymianku-4 łyżki octu balsamicznego-2-3 łyżki masła-sól, pieprz-200 ml gęstej śmietany-2 jajka Spód przygotowujemy tradycyjnie – zobacz np. tutaj: Tarta z łososiem. Jedyna różnica

UgotujmyTo.pl
Pierogi z soczewicą 105

pyszne! SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka – 250 g- jajko – 1 szt- olej – 1 łyżka- ciepła woda – 100 ml- sól – 1 łyżeczkaFARSZ:- soczewica czerwona – 100 g- cebula – 3 szt- natka pietruszki – 1 pęczek- majeranek – 1 łyżka- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 łyżeczkaDODATKOWO:- olej do smażenia – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę zalewamy(...)minut ) w osolonej wodzie. Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Cebule kroimy w drobną kosteczkę.  Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy ugotowaną soczewicę. Dorzucamy posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem i majerankiem.  Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem. Sklejamy tworząc

Ostra na Słodko
Kapuśniak z pomidorami 152

angielskiego i liści laurowych. W osobnym garnuszku gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki tak, żeby były miękkie, ale się nie rozpadały. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę szatkujemy i wrzucamy na olej. Delikatnie solimy i posypujemy szczyptą cukru. Do cebuli dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy wszystko przez około 5 minut(...)Następnie wlewamy na patelnię pomidory z puszki i gotujemy aż trochę wody wyparuje i zostanie zredukowany sos z pomidorów, kiełbasy, cebuli i czosnku. Ugotowane i odcedzone ziemniaki dorzucamy na patelnię i chwilę jeszcze dusimy. Następnie zawartość patelni dorzucamy do bulionu i kapusty i gotujemy przez około 20-30 minut. Na koniec doprawiamy wedle uznania. I już można podawać

Anielska Kuchnia Ani
Bułeczki a'la Diva 328

samodzielnie takie bułki trzeba je dość ciasno układać, żeby były blisko siebie, wtedy uda się je idealnie przekroić.Farsz:pierś z kurczaka,świeża czerwona papryka,cebula,olej do obsmażania,słodka papryka, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek,sól,ser mozzarella w zalewie,masło.Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić(...)przyprawami. Ja użyłam soli, pieprzu, słodkiej papryki i majeranku. Odstawić na kilka minut, a następnie obsmażyć na oleju, na sporym ogniu, żeby mięso lekko się zrumieniło, ale nie wyschło.Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę opłukać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w słupki. Na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę, dodać paprykę i wszystko razem podsmażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna