cebula - 11518 przepisów (strona:87/768)

Kotlety rybne 158

tilapii1 czerstwa bułka100ml mleka2 cebule2 ząbki czosnku1 jajkoOk. 100g bułki tartejOlej do smażeniaPrzyprawy: suszony tymianek, sól, świeżo mielony pieprzBułkę namaczamy w mleku około 10 minut, a następnie odsączamy. Cebulę siekamy na drobno oraz podsmażamy na rozgrzanej patelni z kapką oleju. Czekamy, aż będzie miała złoty kolor i zestawiamy z ognia. Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy

Kolizje Smaków
Śledzie z cebulką - klasyczne 500

Najprostszy przepis na śledzie, zawsze dobre.składniki500 g filetów  śledzi korzennych2 średnie cebule10 ziarenek pieprzu6 ziarenek ziela angielskiegolistek laurowyolej o neutralnym smakuprzygotowanieŚledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę, i śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli, dodać przyprawy. Zalać olejem Zamknąć słoik, odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego

Stare Gary
Śledzie pod pierzynką 3741

się gotował nieco dłużej niż ziemniak. Po ugotowaniu obieramy i osobno ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka gotujemy na twardo i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w drobną kostkę.  Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z korniszonami. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Z powstałych produktów(...)układamy w szklance warstwy, co 3 lub 4 polewając sosem. Przykład warstw: ziemniaki, buraki, cebula, śledź, sos, jajka, buraki, ogórek, sos. Potrawę możemy również przygotować dla wszystkich gości układając warstwy w misce, wówczas proporcjonalnie zwiększamy ilość produktów

Kolizje Smaków
Tarta cebulowa inaczej 216

Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów chciałam jeszcze zaproponować moją ulubioną tartę. A w niej…. cudownie miękka, lekko słodka czerwona cebula z dodatkiem octu balsamicznego przełamana ostrawym serem pleśniowym… czy trzeba czegoś więcej? Oto tarta cebulowa inaczej – tego trzeba spróbować!Tarta cebulowa – składniki:Spód:-200 g mąki(...)masła (schłodzonego)-szczypta soli-1 łyżeczka ziół prowansalskich-około 50 ml zimnej wodyMasa:-4-5 czerwonych cebul-około 150 g sera pleśniowego-3 łyżki ciemnego cukru (najlepiej muscovado)-1 łyżeczka tymianku-4 łyżki octu balsamicznego-2-3 łyżki masła-sól, pieprz-200 ml gęstej śmietany-2 jajka Spód przygotowujemy tradycyjnie – zobacz np. tutaj: Tarta z łososiem. Jedyna różnica

UgotujmyTo.pl
Pierogi z soczewicą 134

pyszne! SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka – 250 g- jajko – 1 szt- olej – 1 łyżka- ciepła woda – 100 ml- sól – 1 łyżeczkaFARSZ:- soczewica czerwona – 100 g- cebula – 3 szt- natka pietruszki – 1 pęczek- majeranek – 1 łyżka- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 łyżeczkaDODATKOWO:- olej do smażenia – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę zalewamy(...)minut ) w osolonej wodzie. Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Cebule kroimy w drobną kosteczkę.  Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy ugotowaną soczewicę. Dorzucamy posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem i majerankiem.  Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem. Sklejamy tworząc

Ostra na Słodko
Kapuśniak z pomidorami 167

angielskiego i liści laurowych. W osobnym garnuszku gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki tak, żeby były miękkie, ale się nie rozpadały. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę szatkujemy i wrzucamy na olej. Delikatnie solimy i posypujemy szczyptą cukru. Do cebuli dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy wszystko przez około 5 minut(...)Następnie wlewamy na patelnię pomidory z puszki i gotujemy aż trochę wody wyparuje i zostanie zredukowany sos z pomidorów, kiełbasy, cebuli i czosnku. Ugotowane i odcedzone ziemniaki dorzucamy na patelnię i chwilę jeszcze dusimy. Następnie zawartość patelni dorzucamy do bulionu i kapusty i gotujemy przez około 20-30 minut. Na koniec doprawiamy wedle uznania. I już można podawać

Anielska Kuchnia Ani
Bułeczki a'la Diva 349

samodzielnie takie bułki trzeba je dość ciasno układać, żeby były blisko siebie, wtedy uda się je idealnie przekroić.Farsz:pierś z kurczaka,świeża czerwona papryka,cebula,olej do obsmażania,słodka papryka, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek,sól,ser mozzarella w zalewie,masło.Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić(...)przyprawami. Ja użyłam soli, pieprzu, słodkiej papryki i majeranku. Odstawić na kilka minut, a następnie obsmażyć na oleju, na sporym ogniu, żeby mięso lekko się zrumieniło, ale nie wyschło.Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę opłukać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w słupki. Na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę, dodać paprykę i wszystko razem podsmażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaki faszerowane z grilla 227

wędzonego boczku2 cebule100 g twarogusól, pieprzPrzygotowanie:Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, następnie odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebule. Ostudzone ziemniaki przekrawamy na połowę i łyżeczką ostrożnie wydrążamy środek. Miąższ ziemniaków i twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z boczkiem i cebulą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki napełniamy farszem

Smakowity Blog Kulinarny
Ratatouille w cukinii z grillowaną wędzoną Newellą 206

Ratatouille to potrawa rodem ze słonecznej Prowansji. Jest prostym w przygotowaniu daniem jednogarnkowym. Podstawą dania są świeże warzywa, takie jak cebule, cukinie, bakłażany, pomidory, kolorowe papryki. Jak każda tradycyjna potrawa, posiada mnóstwo wariacji, zarówno jeśli chodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości(...)mieszamy w misce z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową. Przyrumieniamy przez około 8 minut.W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną cebulę, po kilku minutach, gdy będzie robić się miękka dodajemy czosnek i zioła. Następnie dodajemy grillowane warzywa. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pomidory w zalewie i gotujemy na małym

Smakowity Blog Kulinarny
Przymiarka do świąt. 189

dnia nie wylewamy tej wody tylko gotujemy w niej grzyby do miękkości.Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy. Gdy odparuje z nich cały płyn dodajemy posiekana w kostkę cebulę.. Smażymy aż cebula zmięknie, a pieczarki ładnie się przyrumienią. Pieczarki i grzyby lekko siekamy lub miksujemy, trzeba jednak uważać by się zmielić ich zbyt mocno. Wszystko doprawiamy natką pietruszki

Przysmaki Karolki
A po drugie... 168

naprawdę jedyną rzeczą, którą dokupiłam, żeby je zrobić, był boczek. Mąkę, cukier, sól i mleko  (szczególnie mleko) zawsze mamy w domu, w koszyczku znalazła się akurat czerwona cebula (ale równie dobrze można użyć zwykłej), a w lodówce leżało troszkę sera, który C. kupił do beszamelu. Sosu nie było, ser został. Poszperałam więc w książce Pieczenie chleba w domu Gertrud(...)modyfikacji, które zamierzałam przeprowadzić. Efekt? Wyśmienite, pełne smaku, mięciutkie i puszyste bułeczki. Z chrupiącą skorupką sera na wierzchu. Bajka po prostu. Mówię Wam, musicie spróbować.Bułeczki z boczkiem, cebulą i seremSkładniki:(na 12 sztuk)500 g mąki pszennej12 g suszonych drożdży300 ml letniego mleka1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli50 g masła200 g wędzonego boczku2 średnie czerwone cebuledodatkowo:25 ml letniego mleka150

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lubicie brukselkę...? 235

potrzeby dodać wodę.Z ciasta uformować kulę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Odkroić końcówki brukselki, zdjąć wierzcnie liście i przekroić na pół.Cebulę i kurczaka pokroić w kostkę. Na maśle zezłocić cebulę, zdjąć z patelni, następnie podsmażyć kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem.Ciasto podpiec(...)przez 10-12 minut.Jajka z żółtkiem roztrzepać, wlać kremówkę, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z masą. Doprawić solą i pieprzem.Na podpieczone ciasto wyłożyć kurczaka z cebulą, zalać masą jajeczną. Na wierzchu poukładać połówki brukselek.Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, aż masa się zetnie.Podawać na ciepło lub zimno.Smacznego!Mam tyle zaległych przepisów, dwie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Propozycja na śniadanie 162

świeżych drożdży1 łyżeczka cukru150 ml letniego mleka150 ml letniej wody1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy aromatyzowanej chilli2 cebule100 g bekonu30 g masładodatkowo:3 łyżki mleka100 g żółtego seraBekon i cebulę pokroić w kostkę. Bekon podsmażyć tak, żeby był chrupiący. Zdjąć z patelni, do pozostałego tłuszczu dodać masło. Kiedy się rozpuści, wrzucić cebulę, zezłocić. Wymieszać z bekonem, ostudzić.Mąkę przesiać do miski(...)rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać 100 ml mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut.Następnie do miski wlać resztę mleka z wodą, dodać sól. Zagnieść ciasto. Dodać cebulę z bekonem, wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sezon na zupy uważam za otwarty 167

całe główki czosnku4 ziemniaki600 ml bulionu1 cebula30 g masłapieprzsóldodatkowo:natka pietruszkiGłówki czosnku owinąć folią aluminiową.Piec w 200 st. C. przez 40 minut, aż czosnek zmięknie.Wystudzić.Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku, podsmażyć ziemniaki i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, zalać wszystko bulionem (zostawić 50 ml na później). Czosnek wycisnąć do zupy, doprawić solą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza z dynią i gruszką 170

różnymi sosami i dodatkami. Tylko wyobraźnia nas ogranicza!Ja tym razem postawiłam na jesienny zestaw, i muszę przyznać, że wyszła zachwycająco. Lekko słodkawa dynia, a do tego boczek, cebula i kozi ser przełamujące jej niewyraźny smak. Soczysta gruszka rewelacyjnie tutaj pasuje, nadając całości zupełnie nowego wymiaru, choć jeśli nie lubicie owoców w daniach wytrawnych, można ją pominąć. Wszystkie składniki świetnie(...)wody, zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.Dynię pokroić w kostkę, ser i gruszkę w plastry, a cebulę w piórka.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć dynię, gruszkę, ser, cebulę i boczek.Piec na kamieniu

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania