cebula - 11518 przepisów (strona:90/768)

ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ 431

dania. Dobry pomysł na wykorzystanie starszych i większych cukinii, które pojawiają się w sklepach na początku jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA (3 min) Obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem (2 łyżki) i szklimy ok. 2 min. Zestawiamy patelnię z palnika. 2. PIERŚ Z KURCZAKA(...)Oczyszczamy ją, kroimy w średnią kostkę, dodajemy trochę curry, pieprzu oraz soli i mieszamy. Dodajemy ją na patelnię z cebulą i smażymy na mocnym ogniu przez 2 minuty, mieszając. Nie martwcie się, że pierś może być jeszcze w środku surowa– chodzi nam tylko o wstępne podsmażenie, gdyż będzie ona jeszcze podpiekana w piekarniku razem z cukinią. Jeśli przesadzicie z ilością

Nerds Kitchen
Gulasz rybny 192

niej zrobić...no i zrobiłam gulasz..dla zaostrzenia smaku dodałam sos Salsa Mexicana ...i potrawa gotowa...polecam.. 60 dkg filetów z ryby  2 pory 2 cebule 1 papryka czerwona  sok z cytryny  listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz  przyprawa do ryb sos Salsa Mexicana oliwa lub olej Rybę pokroić w kawałki. Skropić sokiem z cytryny(...)natrzeć solą i przyprawą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Pora, cebule i paprykę oczyścić, drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać listek laurowy, sos, podlać wodą i dusić do miękkości. Rybę obtoczyć w mące i obrumienić na tłuszczu. Dodać do porów z cebulą i dusić do miękkości na małym ogniu

Moje domowe kucharzenie
Leczo 177

sezonu paprykowego i serwuję leczo ! Może też się skusicie ? Leczo Składniki: 1 kg zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 200 g żółtej papryki 250 g cienkiej kiełbasy 200 g cebuli 350 g pomidorów bez skórki 150 g pieczarek 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki sól pieprz 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Kiełbasę kroimy w kostkę i wytapiamy(...)suchej rozgrzanej patelni, następnie dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli, po czym dodajemy pokrojone w dużą kostkę papryki, pomidory i pieczarki. Ja leczo robię na dużej patelni, ale jeśli takowej nie posiadacie wszystkie składniki należny przełożyć do garnka. Zmniejszamy ogień, przyprawiamy, przykrywamy i dusimy, aż papryki będą miękkie, około

Kulinarne przygody Gatity
Rybna pasta twarożkowa 178

żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu . Rybna pasta twarożkowa  Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 250 g białego sera półtłustego 3 łyżki śmietany 18 % 1/2 cebuli sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Makrelę obieramy ze skórki i ości, wkładamy do miski blendera, dodajemy pozostałe składniki oprócz cebuli i miksujemy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem 167

Tatter , oparta na przepisach Jeffreya Hamelmana z rewelacyjnej książki "Chleb". Bagietki upiekłam z połowy porcji, wyszły mi 2 dorodne sztuki. Muszę przyznać, że połączenie koziego sera, cebuli i rozmarynu w chrupiącej bagietce, to jest to ! Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem  Składniki 4 bagietki: Pate fermentee 300 g pszennej mąki chlebowej 195 g wody(...)chlebowej 150 g mąki pszennej razowej 415 ml wody 18 g soli 15 g świeżych  drożdży całe pate fermentee Dodatki 150 g koziego twardego sera 90 g czerwonej cebuli 10 g świeżego rozmarynu (dałam suszony) masło do smażenia Wykonanie: Do miski wkładamy składniki zaczynu pate fermentee i mieszamy do połączenia się składników. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Krautstrudel - strudel z kapustą 149

Ciasto: 300 g mąki  150 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 0,5 kg kiszonej kapusty (można dodać więcej) 100 g wędzonego boczku 1 cebula pęczek pietruszki 100 g żółtego sera pieprz kolorowy sól  kminek mielony liść laurowy ziele angielskie olej rzepakowy do podsmażenia bułka tarta Przygotowanie: Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie(...)elastyczne, miękkie ciasto. Odstawić pod przykryciem aby odpoczęło (na około godzinę). W tym czasie przygotować nadzienie: Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kapustę podgotować chwilę z liściem laurowym i dwoma kuleczkami ziela angielskiego. Po kilku minutach odsączyć i dodać na patelnię z cebulą i boczkiem, przyprawić solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i mielonym kminkiem

Ze smakiem i z pasją
Dynia i papryka. Wędzony twaróg i orzechy. Zupa. 160

naszym domu zdominowana jest właśnie przez dynie. Krem z dyni z pieczoną papryką składniki na 4 porcje około 600-700 g dyni bez skóry 1 duża papryka czerwona 2 cebule 2 małe ziemniaki 600-700 ml bulionu warzywnego chilli w proszku sól, pieprz  olej do smażenia śmietana kremówka orzechy laskowe twaróg wędzony - u mnie z dodatkiem papryki wykonanie: Paprykę(...)skóra zacznie odchodzić. Paprykę wkładamy do miski, naciągamy na nią worek i czekamy około 5 minut. Po tym czasie ściągamy z niej skórkę. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy do niej chilli w proszku. Ilość chilli zależy  od tego czy wolimy zupę pikantną czy nie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i  ziemniaki

Przysmaki Karolki
DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł 285

wszystkie składniki są w nim ważne i pominięcie np. sosu Worcester ma znaczny wpływ na jego smak. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA (3 min): cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem. Posypujemy ją szczyptą soli i smażymy na małym ogniu do momentu, aż się lekko zeszkli(...)CUKIER/MIÓD (5 min): do cebuli dodajemy cukier lub miód, dokładnie mieszamy i karmelizujemy całość ok. 5 min, mieszając co jakiś czas aby się nie przypaliło. 3. PAPRYKA SŁODKA (1 min): Do rondelka dorzucamy paprykę słodką mieloną, mieszamy i smażymy ok. 1 min, tak aby papryka lekko się przysmażyła, ale też nie przypaliła. 4. CZOSNEK (30 sek): dorzucamy przeciśnięty przez

Nerds Kitchen
SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO – 3,50 zł 450

wody. Skąd wziął się ten pomysł? Nie wiadomo, może z tytułu marnej jakości polskich makaronów, które strasznie się kleją. Natomiast prawdziwi kucharze włoscy nigdy tego nie praktykują! 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu na małej ilości oliwy/oleju przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek(...)szklimy razem jeszcze minutę. 3. MIĘSO MIELONE (7 min): mięso dorzucamy do cebuli i smażymy, rozdrabniając je na małe kawałki szpatułką. Uważamy, żeby się nie przypaliło, mieszając co jakiś czas. 4. POMIDORY (3 min): > w czasie, gdy mięso się smaży, parzymy pomidory – nacinamy krzyż na ich dolnej części i zalewamy wrzątkiem. Po 20 sekundach wylewamy wrzątek i przelewamy zimną wodą

Nerds Kitchen
ŚLIMACZKI/PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA – 2 zł 633

stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO FRANCUSKIE: wyjmujemy je z lodówki aby było plastyczne przy nakładaniu farszu. 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i szklimy na średnim ogniu na maśle przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i szklimy razem jeszcze minutę. 3. SZPINAK(...)podsmażonej cebuli dodajemy szpinak (jeśli macie świeży, trzeba go przedtem opłukać i ewentualnie posiekać), mieszamy i dusimy ok. 5 min. Doprawiamy całość pieprzem, solą i gałką muszkatołową, mieszamy i próbujemy czy smak nam odpowiada, pamiętając, że feta jest słona – dlatego nie wolno przesadzać z soleniem szpinaku! Zestawiamy z gazu i odstawiamy do wystygnięcia. 4. PIEKARNIK: nastawiamy go gdy szpinak już

Nerds Kitchen
NALEŚNIKI Z PIWA ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM – 4,50 zł 3286

każdej strony na dość mocnym ogniu. Naleśniki kładziemy jeden na drugim, aby nie wyschły. W czasie smażenia możemy już zabrać się za następny punkty. 4. CEBULA (4 min): kroimy ją w średnie kawałki i wrzucamy do rozgranego garnka z odrobiną oleju i lekko solimy (wtedy ładnie się zeszkli). Smażymy, aż nie stanie się rumiana. 5. PAPRYKA (3 min): kroimy(...)małe kawałki i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy całość na średnim ogniu przez 4,5 minut. 6. POMIDORY + KONCENTRAT (5 min): pomidory parzymy i obieramy ze skórki (sposobem podanym w tym przepisie: http://nerdskitchen.pl/2013/08/30/zapiekanka-z-cukinii-i-ziemniakow/ ) i dorzucamy do garnka z papryką oraz cebulą. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dusimy wszystko ok. 10 min, aż pomidory się nie rozpadną. Dodajemy

Nerds Kitchen
SAŁATKA GYROS – 3,40 zł 8550

kurczaka wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i smażymy na mocnym ogniu, często mieszając ok. 5 min, tak aby był złociście rumiany. Po usmażeniu, odkładamy go do wystygnięcia. 4. CEBULA (1 min): cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie na pół. Odstawiamy na bok. 5. OGÓRKI KONSERWOWE (5 min): kroimy je w dość drobną kosteczkę. Odkładamy(...)dość głębokie naczynie. Miska też się nada, ale wtedy ciężko będzie nałożyć sobie sałatki ze wszystkim warstwami z powodu zwężonego dna. My użyliśmy formy do zapiekanek. Kolejność warstw: kurczak, cebula, ogórki konserwowe, kukurydza osączoną z puszki, ½ sosu czosnkowego, kapusta pekińska, reszta sosu a na koniec polewamy keczupem z wierzchu. 8. CHŁODZENIE: sałatkę należy schłodzić w lodówce i podawać najlepiej

Nerds Kitchen
PLACKI Z CUKINII I PIERSI KURCZAKA – 2,85 zł 565

czasie odciśnijcie cukinię w ręce (bardzo dokładnie, bo jeśli będzie miała za dużo wody, placki będą się rozpadać) i przełóżcie do większej miski, w której będziemy robić ciasto. 3. CEBULA + KURCZAK + KOPEREK (4 min): w czasie, gdy cukinia odsącza się z wody, zabieramy się za inne składniki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy jak najdrobniej(...)możemy i posypujemy pieprzem oraz solą, koper drobno siekamy. Wszystko przerzucamy do miski z odsączoną cukinią. 4. CIASTO (2 min): do miski z dobrze odsączoną cukinią, kurczakiem, cebulą i koprem dodajemy 1 jajko, ok. 5 łyżek mąki i jeszcze nieco pieprzu oraz soli. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, więc jeśli cukinia puściła Wam za dużo wody do ciasta, dodajcie

Nerds Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 10206

większość pracy odwala piekarnik. Smak za to powala zwłaszcza fanów bulw :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia Składniki: Ok.6 dużych ziemniaków 2 kiełbasy np. Podwawelskie Cebula 330g śmietany 18% (może być mniejsza ilość, ale akurat taką wielkość opakowania kupujemy:)) Kilka łyżek wody Łyżka oleju Pęczek natki pietruszki Sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy olej. Kiełbasę kroimy(...)półplasterki. Cebule obieramy i siekamy w kostkę (nie musi być pokrojona zbyt drobno). Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy kiełbasę wraz z cebulką. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce w plasterki średniej grubości. Śmietanę mieszamy z wodą oraz doprawiamy solą i obficie świeżo mielonym pieprzem.  Natkę pietruszki siekamy i ¾ dorzucamy do śmietany. W formie do zapiekanek układamy plasterki ziemniaków

Kolizje Smaków
Zapiekane bułki z farszem 195

obiad, jak i kolację. Zapraszamy zatem do gotowania. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 bułki ( ja użyłam dwóch zwykłych i dwóch razowych) 4 jajka 3 parówki Cebula 2 pomidory 200gram żółtego sera (może być gouda) Pęczek szczypiorku Masło Nastawiamy wodę na jajka i gotujemy je na twardo. Następnie bierzemy się za bułki, przekrajamy je na pół(...)drążymy w środku. Idealne są bułki dwudniowe, gdyż są bardziej suche i łatwiej je wydrążyć. Wnętrze bułek smarujemy masłem. Cebule obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę parówkę. Smażymy około 3 minut. W tym czasie gotujemy wodę i sparzamy pomidory wrzątkiem. Obieramy ze skórki oraz kroimy w kostkę. Jajka obieramy i również kroimy

Kolizje Smaków