cebula - 11518 przepisów (strona:85/768)

Gulasz z dynią 124

wołowiny na gulasz 500 g dyni (waga przed obraniem) 3 ziemniaki 3 pomidory, sparzone, obrane ze skórki 150 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku duża szczypta kuminu duża szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki natka pietruszki 1. Cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić cebulę z czosnkiem

Moja Galeria Smaku
Zupa pomidorowo-pomarańczowa 145

żółtym serem. Może macie ochotę na trochę odmiany i skusicie się na taką wersję? Składniki: 1 kg pomidorów 1 szklanka soku z pomarańczy (około 3 pomarańcze) 1 czerwona cebula 4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżka listków tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu sok z cytryny sól Grzanki: 4 kromki ulubionego chleba 50-80 g żółtego sera 1. Pomidory, sparzyć, zdjąć(...)skórkę. Przekroić na pół i wydrążyć pestki. Umieścić w garnku i dusić, aż się rozpadną (około 15-20 min). 2. Czerwoną cebulę oraz czosnek posiekać. W garnku rozpuścić masło. Zeszklić cebulę przez 5 minut. Dodać czosnek, tymianek i cynamon. Dusić przez 1 minutę. 3. Dodać rozgotowane pomidory razem z sokiem, który puściły. Dolać sok z pomarańczy. Dusić przez 20 minut

Moja Galeria Smaku
Kurczak pieczony z pomidorkami i ziemniakami 178

dodatkiem ziemniaków, pieczarek oraz pomidorków koktajlowych. Cytryna oraz czosnek włożone do środka kurczaka nadają mu ciekawego, cytrynowego smaku. Składniki: 1 kurczak (mój miał 1,3 kg) 4 ziemniaki 1 cebula 250 g pieczarek 2 gałązki pomidorków koktajlowych świeży tymianek lub 1 łyżka suszonego 4-5 łyżek oliwy 1 cytryna 4 ząbki czosnku sól, pieprz 1. Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć(...)oliwą, posypać solą i pieprzem. Do środka włożyć ząbki czosnku oraz cytrynę pokrojoną w ćwiartki. 2. Cebulę pokroić w piórka, ziemniaki oraz pieczarki w ćwiartki. 3. W naczyniu do zapiekania ułożyć kurczaka, ziemniaki, pieczarki, pomidorki oraz cebulę. Posypać tymiankiem. Doprawić jeszcze solą i pieprzem, polać oliwą. 4. Piec w 180 stopniach przez 80 min, następnie podwyższyć temperaturę do 200 stopni

Moja Galeria Smaku
Krem pomidorowo-paprykowy 150

pomidorowych ciąg dalszy ;) tym razem na bazie pieczonych pomidorów, czerwonej papryki, czosnku i cebuli. Pieczemy je w piekarniku 30 minut, obieramy, miksujemy z bulionem, zagotowujemy i gotowe:) Podajemy samą z grzanką, ale równie dobrze smakuje z makaronem czy ryżem. Składniki: 4 pomidory 3 czerwone papryki 1 cebula, nieobrana 4 ząbki czosnku, nieobrane 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka przecieru pomidorowego(...)sól, pieprz natka pietruszki Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paprykę przekroić na pół, pozbawić pestek. Razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą umieścić w piekarniku, Piec przez 30 min. Odstawić do wystygnięcia i obrać. Warzywa przełożyć do garnka i zmiksować z bulionem. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki

Moja Galeria Smaku
Zupa curry z soczewicą 105

marchewka, pietruszka i pomidory. Cudnego aromatu zupie nadają przyprawy: curry, garam masala, bazylia i ostra papryka. Składniki: z przepisu z bloga Dietetycznie w kuchni 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia (ok.170 g) 80 g soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/3 łyżeczki ostrej papryki(...)pieprz 1 łyżeczka oliwy 1. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Zagotować 1 litr wody, dodać warzywa i ziarenka angielskie. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. 2. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut. 3. Po 10 minutach dodać do zupy opłukaną soczewicę. Gotować

Moja Galeria Smaku
Śledzie w oleju lnianym wg Anny Starmach 147

poprawia pracę mózgu oraz wspomaga procesy trawienne.  Jest również bogaty w witaminę E, tzw. witaminę młodości.  Składniki: 500 g filetów śledziowych 100 ml oleju lnianego 1 duża cebula lub 2 małe 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu z białego wina 3 liście laurowe 6 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 goździk sól Filety śledziowe(...)namoczyć w wodzie na 3-4 godziny. Po tym czasie wodę wylać, filety osuszyć. Każdy pokroić na 3 części. Cebulę posiekać w pióra, posypać solą, dodać ocet winny i sok z cytryny. Odstawić na 30 minut. W słoiku włożyć warstwowo filety, cebulę i przyprawy. Zalać olejem lnianym. Szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki. Śledzie najlepsze są po 4-5 dniach

Moja Galeria Smaku
Gulasz po meksykańsku 150

wersji dodatkowego smaku dodają przyprawy: kim rzymski, kolendra i cynamon. Gulasz podałam z ryżem. Gorąco polecam! Składniki na 2-3 porcje: 500 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1/2 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1 mała łyżeczka cynamonu sól, pieprz(...)listek laurowy natka pietruszki masło klarowane lub oliwa 1. Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. 2. Na patelni roztopić masło klarowane. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Wsypać przyprawy: kim rzymski, kolendrę i cynamon. Dodać mięso, obsmażyć z każdej ze stron. Dodać paprykę , pomidory, listek laurowy, sól i pieprz.  Wlać szklankę wody

Moja Galeria Smaku
Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej 332

gryczanej palonej 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Wegetariański smalec z jaglanki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 jabłko 1  średniej wielkości cebula 3-4 listki laurowe 4 ziarnka ziela angielskiego 4 jagody jałowca 1 łyżeczka cukru trzcinowego oliwa z oliwek 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Skwarki gryczane - jak zrobić? Kaszę(...)niż kaszy), doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut na małym ogniu, po czym zdjąć z ognia przykryć rondelek pokrywką i pozostawić do czasu, aż kasza rozmięknie i wchłonie wodę. Cebulę posiekać w drobną kostkę, jabłko obrać i również pokroić w kostkę. Na dwóch łyżkach oliwy zrumienić cebulę, dodać jabłko. Można podlać niewielką ilością wody, by jabłko szybciej się rozpadło. Dodać

Moje Qulinaria
55. Tarta z groszkiem i awokado na spodzie z kaszy jaglanej 240

śniadanie, obiad, kolację.. Forma o średnicy 25cm. Wychodzi mniej więcej 10 porcji, 1 to ok. 100g = 149g . Składniki na spód: - 1 szklanka kaszy jaglanej lub 2 woreczki - 1 cebula - 2 jajka - 2 łyżki parmezanu - 1 ząbek czosnku Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy w garnuszku do zeszklenia. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę, prażymy przez chwilę ciągle(...)cytryny - 10 listków świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej - 3 łyżeczki suszonego majeranku - 1 łyżeczka papryki ostrej *opcjonalnie do dekoracji: 50g groszku uwzględniony w składnikach, kostki sera koziego, cebula i koperek Wszystkie składniki prócz 50g groszku (zostawiamy do dekoracji) umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Otrzymaną masą wykładamy ostudzony spód z kaszy jaglanej, dekorujemy tym, czym chcemy

Be Fit Be Strong
Bitki z wolnowaru 301

np.idziemy do pracy...a obiad gotuje się sam..Taką potrawę można zrobić również  w garnku lub w piekarniku.. 1 kg karkówki 0,80 kg pieczarek 4 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu około 2 szkl.wody sól, pieprz listek, ziele majeranek Mięso pokroić w plastry i podsmażyć na oleju.Pieczarki pokrojone w ćwiartki i cebulę w piórka(...)razem z marchewką  poddusić na oleju.Przygotować sos:wodę wymieszać z przecierem pomidorowym i przyprawami.W wolnowarze układać na przemian warstwę mięsa i pieczarek z cebulą.Zalać sosem i gotować do miękkości mięsa

Moje domowe kucharzenie
Karkówka w sosie cebulowym 140

niepokoju z przelotów wiatru z garści cienia Z brzóz przedwieczornych, które stoją nad cichą rzeką zamyślenia ...". Piotr Rogucki, A my Składniki na 2 porcje: 30 dag karkówki 2 duże cebule szklanka wody 1 łyżeczka mąki przyprawa typu vegeta (ja użyłam ziarenek smaku) ząbek czosnku przyprawa do mięsa sól, pieprz, papryka słodka Karkówkę kroimy na kawałki i posypujemy z obu stron(...)mięsa. Chwilkę masujemy mięso, aby wszystkie przyprawy dobrze się przylepiły. Ząbek czosnku kroimy na plasterki i obkładamy nim mięso. Całość odstawiamy na jakieś 15 minut. W międzyczasie kroimy cebulę na piórka i smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu ( u mnie smalec) przez 2-3 minuty. Następnie dokładamy mięso i obsmażamy z obydwóch stron. Karkówkę smażymy tak długo, aż w środku będzie

My simple kitchen
Sałatka kalafiorowa z kokosowym kurczakiem. 255

Jeżeli tak to ta potrawa jest właśnie dla Ciebie. Sałatka z kurczakiem , której smak podkreślają wiórki kokosowe z pewnością będzie smakowała Wszystkim. Składniki ( 3 porcje ): filet z kurczaka - 2szt cebula czerwona - 1szt kalafior - 1szt Przyprawa Maggi - 1łyżka wiórki kokosowe - 2łyżki mąka - 1łyżka jajko - 1szt olej - 5łyżek sałata - 1szt pomidor - 1szt sól , imbir Sos Majonezowy: majonez - 3łyżki jogurt naturalny - 3łyżki musztarda(...)wiórkach kokosowych. Smażymy na rumiano na oleju i odstawiamy do ostudzenia. Kalafiora dzielimy na różyczki i blanszujemy około 5 minut. Sałatę myjemy , odsączamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Pomidora kroimy w cząstki. W misce układamy kolejno - sałatę , cebulę , kalafior , mięso i pomidory. Sładniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Młoda kapusta z kminkiem 140

takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą. składniki główka kapusty 3 - 4 ząbki czosnku czerwona cebula kminek łyżka masła sól, pieprz 3/4 - 1  szklanki bulionu rodzynki  - opcjonalnie przygotowanie Cebulę   pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, przekroić na 4 części(...)usunąć głąb. Pokroić w cienkie paski, opłukać, osączyć z wody. W głębokiej dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę wraz z czosnkiem  poddusić na patelni ok 3 minut, dodać masło, kapustę, sól, pieprz i  kminek. Można dorzucić łyżkę rodzynek.  Dusić ok 12 min. pod przykryciem, lub do czasu aż będzie wystarczająco miękka, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą

Stare Gary
Gulasz z wątróbką i warzywami 176

cebulka, ewentualnie z jabłkiem. Tym razem postanowiłam trochę urozmaicić to danie i wyszło równie smaczne. Można podać z ziemniakami, pieczywem czy kaszą. Składniki: 400 g wątróbki drobiowej duża cebula duża marchew 5 średnich ogórków konserwowych łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz lubczyk (suszony) łyżka masła Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy ją na patelni. Cebulę kroimy(...)piórka, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, ogórki kroimy w plasterki. W garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę i marchew. Warzywa podsmażamy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy dopóki nie zmiękną. Dodajemy podsmażoną wątróbkę, ogórki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą

e-PrzepisyKulinarne
Ryba po japońsku 138

rozmarzyłam się…. Spróbujcie sami! Składniki: 1 kg filetów rybnych (mintaj, tilapia) 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki konserwowej miód 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka vegeta 4 cebule olej ocet ketchup mały koncentrat pomidorowy cukier ziele angielskie pieprz liść laurowy Przygotowanie: Składniki na warstwy: Korniszony kroimy w plasterki i mieszamy z 2 łyżkami miodu. Odstawiamy na bok. Paprykę konserwową(...)łyżki vegety mieszamy razem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dodajemy troszeczkę wody. Kawałki ryby obtaczamy w cieście i smażymy na oleju Myjemy patelnię i na świeży olej wrzucamy cebule pokrojoną w półtalarki i podduszamy tak żeby zmiękła ale się nie przypaliła. Zalewa: Potrzebujemy: – 2 szklanki gorącej wody (przegotowanej) – 0,5 szklanki oleju – 6 łyżek octu

Kulinarna Patilogia

Proponowane wyszukiwania