cebula - 11518 przepisów (strona:85/768)

Gulasz po meksykańsku 161

wersji dodatkowego smaku dodają przyprawy: kim rzymski, kolendra i cynamon. Gulasz podałam z ryżem. Gorąco polecam! Składniki na 2-3 porcje: 500 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1/2 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1 mała łyżeczka cynamonu sól, pieprz(...)listek laurowy natka pietruszki masło klarowane lub oliwa 1. Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. 2. Na patelni roztopić masło klarowane. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Wsypać przyprawy: kim rzymski, kolendrę i cynamon. Dodać mięso, obsmażyć z każdej ze stron. Dodać paprykę , pomidory, listek laurowy, sól i pieprz.  Wlać szklankę wody

Moja Galeria Smaku
Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej 349

gryczanej palonej 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Wegetariański smalec z jaglanki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 jabłko 1  średniej wielkości cebula 3-4 listki laurowe 4 ziarnka ziela angielskiego 4 jagody jałowca 1 łyżeczka cukru trzcinowego oliwa z oliwek 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Skwarki gryczane - jak zrobić? Kaszę(...)niż kaszy), doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut na małym ogniu, po czym zdjąć z ognia przykryć rondelek pokrywką i pozostawić do czasu, aż kasza rozmięknie i wchłonie wodę. Cebulę posiekać w drobną kostkę, jabłko obrać i również pokroić w kostkę. Na dwóch łyżkach oliwy zrumienić cebulę, dodać jabłko. Można podlać niewielką ilością wody, by jabłko szybciej się rozpadło. Dodać

Moje Qulinaria
55. Tarta z groszkiem i awokado na spodzie z kaszy jaglanej 252

śniadanie, obiad, kolację.. Forma o średnicy 25cm. Wychodzi mniej więcej 10 porcji, 1 to ok. 100g = 149g . Składniki na spód: - 1 szklanka kaszy jaglanej lub 2 woreczki - 1 cebula - 2 jajka - 2 łyżki parmezanu - 1 ząbek czosnku Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy w garnuszku do zeszklenia. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę, prażymy przez chwilę ciągle(...)cytryny - 10 listków świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej - 3 łyżeczki suszonego majeranku - 1 łyżeczka papryki ostrej *opcjonalnie do dekoracji: 50g groszku uwzględniony w składnikach, kostki sera koziego, cebula i koperek Wszystkie składniki prócz 50g groszku (zostawiamy do dekoracji) umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Otrzymaną masą wykładamy ostudzony spód z kaszy jaglanej, dekorujemy tym, czym chcemy

Be Fit Be Strong
Bitki z wolnowaru 315

np.idziemy do pracy...a obiad gotuje się sam..Taką potrawę można zrobić również  w garnku lub w piekarniku.. 1 kg karkówki 0,80 kg pieczarek 4 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu około 2 szkl.wody sól, pieprz listek, ziele majeranek Mięso pokroić w plastry i podsmażyć na oleju.Pieczarki pokrojone w ćwiartki i cebulę w piórka(...)razem z marchewką  poddusić na oleju.Przygotować sos:wodę wymieszać z przecierem pomidorowym i przyprawami.W wolnowarze układać na przemian warstwę mięsa i pieczarek z cebulą.Zalać sosem i gotować do miękkości mięsa

Moje domowe kucharzenie
Karkówka w sosie cebulowym 157

niepokoju z przelotów wiatru z garści cienia Z brzóz przedwieczornych, które stoją nad cichą rzeką zamyślenia ...". Piotr Rogucki, A my Składniki na 2 porcje: 30 dag karkówki 2 duże cebule szklanka wody 1 łyżeczka mąki przyprawa typu vegeta (ja użyłam ziarenek smaku) ząbek czosnku przyprawa do mięsa sól, pieprz, papryka słodka Karkówkę kroimy na kawałki i posypujemy z obu stron(...)mięsa. Chwilkę masujemy mięso, aby wszystkie przyprawy dobrze się przylepiły. Ząbek czosnku kroimy na plasterki i obkładamy nim mięso. Całość odstawiamy na jakieś 15 minut. W międzyczasie kroimy cebulę na piórka i smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu ( u mnie smalec) przez 2-3 minuty. Następnie dokładamy mięso i obsmażamy z obydwóch stron. Karkówkę smażymy tak długo, aż w środku będzie

My simple kitchen
Sałatka kalafiorowa z kokosowym kurczakiem. 268

Jeżeli tak to ta potrawa jest właśnie dla Ciebie. Sałatka z kurczakiem , której smak podkreślają wiórki kokosowe z pewnością będzie smakowała Wszystkim. Składniki ( 3 porcje ): filet z kurczaka - 2szt cebula czerwona - 1szt kalafior - 1szt Przyprawa Maggi - 1łyżka wiórki kokosowe - 2łyżki mąka - 1łyżka jajko - 1szt olej - 5łyżek sałata - 1szt pomidor - 1szt sól , imbir Sos Majonezowy: majonez - 3łyżki jogurt naturalny - 3łyżki musztarda(...)wiórkach kokosowych. Smażymy na rumiano na oleju i odstawiamy do ostudzenia. Kalafiora dzielimy na różyczki i blanszujemy około 5 minut. Sałatę myjemy , odsączamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Pomidora kroimy w cząstki. W misce układamy kolejno - sałatę , cebulę , kalafior , mięso i pomidory. Sładniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Młoda kapusta z kminkiem 151

takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą. składniki główka kapusty 3 - 4 ząbki czosnku czerwona cebula kminek łyżka masła sól, pieprz 3/4 - 1  szklanki bulionu rodzynki  - opcjonalnie przygotowanie Cebulę   pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, przekroić na 4 części(...)usunąć głąb. Pokroić w cienkie paski, opłukać, osączyć z wody. W głębokiej dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę wraz z czosnkiem  poddusić na patelni ok 3 minut, dodać masło, kapustę, sól, pieprz i  kminek. Można dorzucić łyżkę rodzynek.  Dusić ok 12 min. pod przykryciem, lub do czasu aż będzie wystarczająco miękka, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą

Stare Gary
Gulasz z wątróbką i warzywami 190

cebulka, ewentualnie z jabłkiem. Tym razem postanowiłam trochę urozmaicić to danie i wyszło równie smaczne. Można podać z ziemniakami, pieczywem czy kaszą. Składniki: 400 g wątróbki drobiowej duża cebula duża marchew 5 średnich ogórków konserwowych łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz lubczyk (suszony) łyżka masła Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy ją na patelni. Cebulę kroimy(...)piórka, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, ogórki kroimy w plasterki. W garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę i marchew. Warzywa podsmażamy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy dopóki nie zmiękną. Dodajemy podsmażoną wątróbkę, ogórki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą

e-PrzepisyKulinarne
Ryba po japońsku 150

rozmarzyłam się…. Spróbujcie sami! Składniki: 1 kg filetów rybnych (mintaj, tilapia) 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki konserwowej miód 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka vegeta 4 cebule olej ocet ketchup mały koncentrat pomidorowy cukier ziele angielskie pieprz liść laurowy Przygotowanie: Składniki na warstwy: Korniszony kroimy w plasterki i mieszamy z 2 łyżkami miodu. Odstawiamy na bok. Paprykę konserwową(...)łyżki vegety mieszamy razem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dodajemy troszeczkę wody. Kawałki ryby obtaczamy w cieście i smażymy na oleju Myjemy patelnię i na świeży olej wrzucamy cebule pokrojoną w półtalarki i podduszamy tak żeby zmiękła ale się nie przypaliła. Zalewa: Potrzebujemy: – 2 szklanki gorącej wody (przegotowanej) – 0,5 szklanki oleju – 6 łyżek octu

Kulinarna Patilogia
Bigos ze świeżymi grzybami 405

Tradycyjny, sycący, pachnący grzybami Mniam ! Składniki: 1,5 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców jałowca sól pieprz smalec 1l bulionu Przygotowanie: Przy robieniu bigosu istnieje jedna fundamentalna zasada: musi być tyle mięsa co kapusty(...)zmięknie. W międzyczasie zabieramy się za kapustę kiszoną. Jeżeli jest mocno kwaśna można ja przepłukać w ciepłej wodzie. Następnie musimy ją pokroić i odłożyć na bok. Kolej na cebulę. Kroimy ją w kostkę i czekamy aż biała kapusta w garnku zmięknie. Gdy kapusta jest już gotowa dodajemy do niej kapustę kiszoną cebulę oraz ziele angielskie liść laurowy oraz owoce jałowca

Kulinarna Patilogia
Naleśniki z mięsem (z rosołu) 190

szklanka mąki pszennej tortowej 1 duże jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli co najmniej 0,5 kg ugotowanego mięsa drobiowego, np. piersi z kurczaka 1 cebula sól, pieprz opcjonalnie starty żółty ser Na samym początku przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać mleko oraz wodę. Za pomocą(...)trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Odstawić na chwilę. W międzyczasie mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę oleju. Najpierw przesmażyć cebulę, a gdy ona się zeszkli dodać mięso z kurczaka. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia.Na drugiej rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na połowę każdego naleśnika ułożyć przesmażone mięso

Ugotować
Krem z batatów 185

gustu fanom lekko słodkich dań obiadowych. Krem z batatów w kolorze przypomina zmiksowaną dynię. Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości bataty 1 l rosołu (lub wywaru warzywnego) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra ewentualnie 1 łyżka śmietany do zupy olej Cebulę obrać i pokroić w piórka. Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę (mogą być większe kawałki). Do wysokie(...)garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę wraz z batatami. Gdy warzywa lekko zmiękną to zalać je wywarem/rosołem i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotować na średnim ogniu (około 30 minut). Gdy warzywa będą miękkie to zupę przestudzić. Za pomocą blendera zmiksować ją. Na sam koniec posmakować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Podawać gorącą

Ugotować
Placki z tuńczyka z czarną rzepą na przekąskę! 241

charakteru i ostrości, a przyprawy podkręcają znacznie smak. Polecam wszystkim, którzy uwielbiają tuńczyka.  Składniki na 2 porcje: 1 puszka tuńczyka 40g płatków owsianych 2 jajka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czarnej rzepy 1 łyżka ketchupu łagodnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Czosnek w proszku Sól morska Pieprz Bazylia (najlepiej świeża) Oregano (najlepiej świeże) Rozmaryn rozdrobniony w moździerzu Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy(...)solą i pieprzem.  Dodajemy odsączonego z puszki tuńczyka . Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką masę i formujemy placki.  Obieramy 1/2 rzepy.  Kroimy w cienkie plastry.  1/2 cebuli obieramy i wyciągamy środek. Kroimy w piórka. Do miseczki wyciskamy ketchup. Dodajemy koncentrat pomidorowy.  Dodajemy paprykę słodką, oregano i bazylię oraz rozgnieciony rozmaryn.  Na placuszku rozsmarowujemy nasz

Czarnawisienka
Gołąbki - najlepsze 306

czas.  Przepis oczywiście domowy -bo takie domowe przepisy (przekazywane z babci na matkę i córkę) są  najlepsze;)   Serdecznie polecam;)  Składniki: 2 kg karczku  8 cebul  8 woreczków ryżu  5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 kostki smalcu  słoiczek koncentratu pomidorowego  sól do smaku pieprz do smaku wegeta do smaku(...)czerwona słodka papryka kapusta  Wykonanie: Mięso oczyścić, wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na 2 łyżkach smalcu, pozostawić do ostygnięcia. W między czasie ugotować ryż, powinien być lekko surowy, ostudzić. Kapustę sparzyć i rozdzielić liście.  Gdy cebula i ryż będą już chłodne, dodać je do mięsa i dokładnie

Krakowskie smaki Ani
Kolorowy talerz warzyw (366 kcal) 145

Lekka, bezmięsna potrawa na obiad. Warzywa z patelni są pyszne i ślicznie, kolorowo wyglądają na talerzu. Składniki: 5 średnich ziemniaków czerwona papryka spora marchew 2 cebule cukinia bazylia, zioła prowansalskie, papryka wędzona, czosnek granulowany 2 łyżki sezamu pęczek szczypiorku 100 ml wody sól morska, pieprz zielony 2 łyżki oleju Przygotowanie Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w grubą kostkę albo paski(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w plasterki, paprykę na kawałki, cukinię w kostkę wielkości ziemniaków. Cebulę i paprykę dodajemy do podsmażonych warzyw. Wlewamy wodę i chwilę podduszamy pod przykryciem, następnie dodajemy cukinię. Warzywa dusimy na małym ogniu aż wszystkie staną się miękkie. Pod koniec duszenia potrawę przyprawiamy i dodajemy sezam. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania