skleiło. Do środka nakładać równe porcje sosu. Można posypać startym serem. Piec ok 12 min. Nadzienie: 30 dkg fileta z kurczaka łyżka jasnego sosu sojowego 1 cebula ząbek czosnku 2 pomidory 1/2 puszki kukurydzy 1/2 papryki czerwonej ( zapomniałam dodać:) ok. 25 dkg sera żółtego lub mozzarelli ( najlepiej zetrzeć - lepiej się stopi) oregano, suszona bazylia, sól(...)pieprz tłuszcz do smażenia Zacząć od pokrojenia mięsa w drobną kostkę. Posolić, oprószyć pieprzem i dodać sos sojowy. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki. Cebulę pokroić w piórka i ze zmiażdżonym czosnkiem zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kilka minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i twardych części i dodać do cebuli
Maślane ciasteczkopolecam! Fatteh przepis z książki "New Feast" Greg Malouf, Lucy Malouf Składniki (na 4-6 porcji): 500 g dojrzałych pomidorów śliwkowych (poza sezonem 1 puszka pomidorów) 2 cebule pokrojone na plasterki 2 papryczki chilli, pozbawione pestek, posiekane 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 250 ml wywaru warzywnego(...)przestudź i zdejmij z nich skórkę. Nie wylewaj wydobywających się z nich soków. Jeżeli używasz pomidory z puszki, pomiń ten etap. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj cebulę, papryczki chilli oraz wszystkie przyprawy. Smaż delikatnie (aby nie przypalić przypraw) przez ok. 10 minut, aż cebula stanie się szklista. Dodaj bulion warzywny i zagotuj. Dodaj 1 łyżeczkę soli
Chilli Czosnek i Oliwarecipe in English Kurczak z dynią i jabłkami (6 porcji) Składniki: 6 kawałków kurczaka, u mnie udka i piersi, ze skórą sól i pieprz mielony 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 220 g pieczarek i boczniaków, pokrojone w plasterki 3 grubsze plastry boczku, pokrojone w 0,5 cm kostkę 2 duże gałązki rozmarynu, plus(...)gniazd nasiennych i pokrojone na 2 cm kawałki Przygotowanie: Natrzyj kurczaka z obu stron solą i pieprzem, odstaw. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu. Włóż boczek, cebulę, pieczarki i boczniaki, czosnek i rozmaryn i smaż, aż boczek stanie się chrupiący a cebula zeszklona. Przełóż zawartość patelni na talerz i odstaw. Podkręć ogień pod patelnią, dodaj masło i włóż
karmelowykońcowy zachwyca. Pyszna kremowa zupa z dodatkiem aromatycznego pesto i ciagnącej się mozarelli to danie obowiązkowe tej jesieni :) Składniki na 4 porcje: 1,5 kg słodkich pomidorów 1-2 cebule 3 duże ząbki czosnku 1 szklanka bulionu 8-10 suszonych pomidorów pół łyżki papryki słodkiej w proszku pół łyżki harrisy brązowy cukier do smaku (opcjonalnie) oliwa suszone oregano sól, pieprz(...)temp. 220 stopni) Pomidory myjemy, przekrajamy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym przekrojoną stroną do góry. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i oregano. Dorzucamy obraną, pokrojona w plastry cebulę i obrane ząbki czosnku. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia. Wystudzone pomidory obieramy ze skóry wkładamy
Zawsze głodna!Przede wszystkim w oryginalnej greckiej sałatce nie ma sałaty. Żadnego rodzaju i basta. Sałatka taka, zwana przez Greków chłopską, składa się z grubo krojonych warzyw: dojrzałych pomidorów, ogórka, czerwonej cebuli pociętej w piórka, papryki, czarnych oliwek (najlepiej z pestkami, są bowiem bardziej aromatyczne), sera feta (nie "typu" feta), oliwy z oliwek, octu winnego, natki pietruszki, oregano, oraz soli i pieprzu(...)przypadku krojenia sałata stałaby się bowiem gorzka i zwyczajnie niesmaczna). Pomidory i feta mają mieć postać kostek (w oryginalnym przepisem pomidory są pokrojone na "ósemki"), ogórki - połówek plasterków, natomiast cebula i oliwki - plasterków. Tak przygotowane składniki łączymy w następujący sposób: najpierw pomidory i cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz oliwą i mieszamy; dopiero po kilkunastu minutach dodajemy ogórka, oliwki (najlepsza
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzyprawy i kilka godzin pracy, ale smak tego domowego keczupu wynagradza to milion razy ;) Składniki: ok. 4,5-5 kg pomidorów (wybierajcie odmiany soczyste i mięsiste, słodkie) 2 cebule szalotki 2-3 ząbki czosnku 7 łyżek octu (może być winny, może być zwykły) 150 g cukru 3-4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 mały koper włoski (fenkuł(...)łodygi selera naciowego 1 duża cebula 2-3 łyżeczki soli 1-2 szczypty gałki muszkatołowej 0,5-1 łyżeczki chili (to zależy od tego, jak pikantny ma być Wasz keczup, można dodawać partiami w czasie gotowania) 2 szczypty pieprzu garść świeżej bazylii łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy 5-6 goździków kawałek (2 cm) świeżego imbiru 3-4 śliwki suszone łyżka
Pociąg Do Kuchnipodałam z lekką sałatką z kalafiora , która idealnie się wkomponowała. Składniki: 7 ugotowanych na twardo jajek 2 surowe jajka 3 łyżki startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 1 cebula sól pieprz mąka kukurydziana do panierowania tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Ugotowane ostudzone jajka ścieramy na tarce warzywnej. Dodajemy surowe jajka, starty(...)żółty ser, ostudzoną cebulę, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano
na moim stole...Dzisiaj zapiekanka dla prawdziwych łakomczuszków ;) Potrzebujemy: 200 g makaronu penne 4-5 małych kiełbas śląskich 1 cebule 100-150 g startego żółtego sera 500 ml bulionu 4-5 trójkąciki serka topionego z papryką Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. W między czasie do gotującego bulionu wrzucamy serki topione i mieszamy aż się rozpuszczą. Naczynie żaroodporne smarujemy(...)oliwą z oliwek bądź olejem. Wsypujemy surowy makaron. Następnie dodajemy kiełbasę z cebulą i mieszamy. Całość zalewamy bulionem z serkami i ponownie mieszamy. Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 35-40 minut. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniutwarde - na prawdę smaczne. Z tej proporcji wychodzi około 15 słoiczków po 500 ml. Składniki: 4 kg ogórków ( mogą być gruntowe, mogą być ze szklarniowe) 0,5 kg białej cebuli 3 czerwone papryki ( może dać np. 1 żółtą a dwie czerwone) na zalewę: 9 szklanek wody 1 łyżeczka ziela angielskiego 2 łyżeczki gorczycy 1,5 szklanki octu(...)szklanki cukru 4 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Z ogórków odciąć końce, cebulę obrać, z papryk usunąć gniazda nasienne. Ogórki pokroić w grube plastry, podobnie cebulę, natomiast paprykę w paseczki o długości 3- cm. Wszystko włożyć do dużego naczynia. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki na zalewę włożyć do sporego garnka - około 4 litry ( jest tego troszkę). Zagotować. Zalewą zalać
Poezja Smaków - blog kulinarnykolby kukurydzy cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1 ząbkek czosnku pieprz 3 szklanki bulionu garść świeżej rukwii wodnej masło do kurek ok 1 łyżka 200 gram kurek filet z sanadacza Sposób przyrządzenia: Kolby kukurydzy postaw pionowo na desce i odkrój nożem ziarna od góry do dołu Pokrój cebukę w kosteczkę i zeszklij w ganrnku w którym będzie się(...)gotować zupa. Dodaj kukurydzę i duś kilka minut. Wlej bulion warzywny. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej masło w garnku, wrzuć cebulę. Jak cebula się zeszkli dodaj czosnek. Podsmaż chwilę. Zmiksuj zupę na krem. Przecedź przez gęste sito. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte kurki. Smaż do miękkości. Filet z samdacza podziel na cztery części
AZgotuj!wraz z nim na szaleństwo kulinarne z jej wykorzystaniem. Dziś na tapecie leczo z cukinii, papryki, selera naciowego. Mniaaam! Leczo Składniki: cukinia, 3 papryki czerwone, 2 papryki żółte, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 400 g kiełbasy podwawelskiej, 800 g pomidorów w puszce, 2 ząbki czosnku, 2 l bulionu, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Wykonanie: Cukinię obieramy, myjemy(...)kroimy w kostkę. Papryki myjemy i również kroimy w kostkę, seler naciowy kroimy drobno. Kiełbasę kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kiełbasę i cebulkę podsmażamy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i wrzucamy cukinię, papryki, pomidory, seler naciowy, czosnek. Gotujemy do miękkości po czym dodajemy kiełbasę i cebulę. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze na małym
paapilotkaadomu od święta i zawsze smakują rewelacyjnie. Najbardziej lubimy krokiety z mięsem i do popicia barszczyk czerwony. Mniam! Krokiety z mięsem Składniki: Naleśniki, 500 g mięsa z rosołu, 2 cebule, 2 łyżeczki masła, ugotowane warzywa z rosołu: marchewka i 1/2 pietruszki, 1/2 szklanki rosołu, 3 jajka, sól, bułka tarta, olej. Wykonanie: Przygotowujemy naleśniki . Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę(...)podsmażamy. Mięso, cebulę, marchewkę i pietruszkę mielimy w maszynce do mięsa. Do farszu dodajemy rosół, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Farsz studzimy, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Na naleśnik nakładamy farsz i zawijamy krokieta. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej, układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor z obu stron
paapilotkaaObiadek dla 2-3 osób w 30 minut ! - 400-500 g kurek - 1 cebula średnia - 3 liście laurowe - sól i pieprz do smaku - pół szklanki śmietany słodkiej 12 % - 8-10 małych młodych ziemniaków - 2 pomidory malinowe - 1 pęczek koperku Cebulę drobno posiekaj i podsmaż z liściem laurowym. Kurki oczyść i opłukaj. Wstaw ziemniaki, nie zapomnij posolić wody. Kurki posiekaj(...)dodaj do podsmażanej cebuli, podsmażaj tak długo aż odparuje woda z kurek (około 8 minut) , Dodaj odrobinę soli i pieprzu, przykryj i duś dodatkowe 10 min, mieszaj co chwilę. Po 5 minutach pod przykryciem dodaj śmietanę i duś jeszcze 5 minut.Odcedź ziemniaki, posyp koperkiem drobno posiekanym. Koper dodaj też do sosu. Pokrój pomidora na kilka części. Teraz wszystko wyłóż
Pasje JolkiSkładniki: kurczak 1,5 kg, przyprawa do drobiu 1 opakowanie, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, cebula 6 średnie, marchew 8 średnie, woda 1/2 szklanki kurczaka całego umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawę do drobiu, sok z cytryny wymieszać z olejem i dobrze natrzeć kurczaka też w środku, dodać(...)obrane marchwie i cebule, schować do lodówki na kilka godzin kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia razem z dodatkami, marynatą, wlać wodę z przyprawą w płynie i mocno zawiązać końcówki, rękaw włożyć do naczynia żaroodpornego piec w piekarniku nagrzanym do 220 C. grzanie góra/dół około 80 minut, potem rozciąć rękaw i usunąć z naczynia i piec
W Mojej Kuchni Lubię