cebula - 11518 przepisów (strona:117/768)

Kurczak z pieczarkami 135

Proste danie obiadowe - pierś z kurczaka z sosem pieczarkowo-śmietanowym. Pyszna z ulubionym dodatkiem np. kaszą lub ziemniakami :) Składniki: 2 filety z kurczaka 200 g pieczarek duża cebula oliwa natka pietruszki śmietana do sosów sól, pieprz oliwa lub olej roślinny Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na oliwie.  Cebulę i natkę posiekać, a pieczarki pokroić w plastry(...)osobnej patelni zeszklić cebulę, następnie dorzucić pieczarki i smażyć, aż grzyby zmiękną.  Dodać usmażonego kurczaka, śmietanę i połowę natki. Wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Dusić całość na małym ogniu przez kilka minut i podawać z dodatkami posypane resztą natki. Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Risotto w curry z kurczkiem i warzywami 392

bardzo szybko przygotujecie ;-) składniki na 4 osoby 2 woreczki ryżu 2 piersi z kurczaka 1 por (jasna część) opakowanie warzyw na patelnie włoskich ( ja kupiłam w biedronce) puszka groszku cebula ok 3 łyżek curry 2 - 3 łyżki oliwy ulubione przyprawy do kurczaka  Kurczaka myjemy kroimy w krótkie paseczki, przyprawiamy, polewamy oliwą i dostawiamy do lodówki. Wodę na ryż zagotowujemy(...)solimy i dodajemy 2 łyżki curry, gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i pora kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy kurczaka oraz pora i cebulę.  Dodajemy czubatą łyżeczkę curry. Na drugiej patelni rozmrażamy warzywa i przyprawiamy. Gdy kurczak będzie już gotowy dodajemy warzywa z patelni . Na koniec dodajemy groszek i ryż mieszamy i gotowe ;-) Smacznego! Kasia

Cukier&Puder
Młoda kapusta z czosnkiem + film 186

przygotowaniu propozycja. Idealnie smakuje podana na gorąco z młodymi ziemniakami i rybą lub kotletem. składniki na 4 porcje mała główka młodej kapusty 5-6 ząbków czosnku 1 duża cebula lub 2 mniejsze 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek   5 łyżek startego żółtego sera sól przepis Młodą kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, obrane ząbki czosnku kroimy w grubsze plastry(...)dużym garnku na rozgrzanym tłuszczu delikatnie rumienimy cebulę i czosnek od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, wlewamy 1/2 szklanki wody i całość dusimy do miękkości, często mieszamy. Pod koniec duszenia kapustę doprawiamy solą, dodajemy starty żółty ser, wszystkie składniki razem łączymy i zdejmujemy garnek z ognia

Smakowite Dania
Pasta z wędzonej ryby i chili 172

chili pasta nie jest ostra, powiedziałabym, że jedynie lekko pikantna. Ale powiedzcie sami; czyż nie wygląda bardzo elegancko w tej bieli przeplatanej zielonymi akcentami koperku, czerwonymi papryczki i fioletowymi cebuli? :) Składniki: 80 - 100 g białej wędzonej lub pieczonej ryby bez skóry i ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1 czerwona(...)dość gładką konsystencję, pod koniec dodać przyprawy i majonez - radzę dodawać po trochę i próbować, bo ryba wędzona bywa być dość słona. 2. Dodać posiekane papryczkę chili i cebulę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać koperek i wymieszać bardzo lekko, tak aby pozostawić pastę lekko posypaną, przełożyć do salaterki i od razu podawać

Kuchnia Prezydentowej
Zupa Yokisoba 284

imbiru szczypta płatków chili 2 łyżki oleju kilka grzbków mu-err, wcześniej namoczonych i przekrojonych na 2-3 części 10-15 g wakami , wcześniej namoczonych i odsączonych 1 średnia cebula, pokrojona w półkrążki 1 mała marchewka, pokrojona w ukośne plastry 1/4 małej kapusty pekińskiej, pokrojonej w grube paski lub 2-3 pak-choi 1 średnia cebula, pokrojona w półkrążki garść(...)płatk chili i smażyć 2 minuty. Wlać sos, dokładnie wymieszać, smażyć (gotować) minutę. 4. Do bulionu z mięsem dodać sos z patelni i marchewkę, gotować 5 minut. Dodać wakami, cebulę i kapustę lub obsmażoną pak-choi, spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub sosem sojowym. Gotować jeszcze ok. 4-5 minut.  5. Do miseczek włożyć makaron, zalać gorącą zupą

Kuchnia Prezydentowej
Ratatouille (ratatuj) 172

porcji zapłaciłam niecałe 7 złotych, jest to więc niezła opcja dla studentów :) Składniki: - 1 bakłażan - 1 cukinia - 2 papryki (mogą być różnokolorowe) - 4 pomidory - 2 duże lub 3 małe cebule - 2 ząbki czosnku - pęczek natki pietruszki - zioła prowansalskie - tymianek - sól, pieprz - olej / oliwa do smażenia Pierwszym krokiem będzie ogarnięcie "szalonego jabłka", jak przez wieki nazywano bakłażana przypisując mu wywoływanie(...)wypłukać go z soli, osuszyć ręcznikiem i pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę kroimy jak lubimy - u mnie były paski. Cukinię w zależności od rozmiaru w plasterki lub półplasterki. Cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy, pomidory parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy twarde elementy i kroimy byle jak, i tak się rozpadną ;) W zasadzie na tym nasza praca się kończy, reszta

Kulinarne zapędy Kokosa
Domowe haburgery 369

masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki   Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup lub sos barbecue Bułki: Do miski wrzucamy mąkę, sól i cukier. Masło rozpuszczamy,studzimy i wlewamy do miski z mąką. Mleko(...)smarowania bułek. Kotlety smażymy na rumiano z obu stron, na rozgrzanym oleju. Złożenie: Upieczone bułki kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy musztardą i wkładamy do piekarnika, żeby się podgrzały. Cebulę kroimy w plasterki, smarujemy z obu stron sosem sojowym i podsmażamy, tak żeby była półtwarda. Pomidor, ogórek i ser kroimy w plastry. Następnie na "dolnej" połówce układamy sałatę i mięso

Czerwona Porzeczka
Pełnoziarniste spaghetti z sosem cukiniowo - pomidorowym z pistacjami 192

orzechów polecam - chyba, że maluch już spory ;) Mi orzeszki zastąpiły sól całkowicie. Potrzebujemy: 1 paczka pełnoziarnistego spaghetti, u mnie Primo Gusto 1,5 małej cukinii bez skóry 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 suszonych pomidorów w oleju, u mnie Primo Gusto 1 łyżka oleju kokosowego, u mnie Olini pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta pieprzu, majeranku, gorczycy, bazylii, suszonej kolendry, kurkumy(...)suszonego tymianku Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy i szklimy na oleju kokosowym. Obraną cukinię kroimy w plastry i dodajemy do cebuli i czosnku. Następnie kroimy w paski suszone pomidory i również wrzucamy je na patelnię. Całość doprawiamy i dusimy około 15 minut. Na koniec przelewamy do wysokiego naczynia i traktujemy blenderem na gładki sos. Gotujemy makaron wg wskazówek producenta

MamaOskarka
ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI 208

jeszcze w pełni więc zachęcamy Was do zrobienia zupy krem z pieczonej dyni która jest dobra na rozgrzanie w te chłodne dni. Składniki: - dynia hokkaido ok 1 kg - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól, imbir, czerwona ostra papryka - 0,5 l wody - zielona natka pietruszki - ser feta - pestki dyni(...)blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut aby dynia nam zmiękła. W większym rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebulka nam się troszkę zeszkli to dodajemy drobno posiekany czosnek. Warzywa (marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli, przyprawiamy i dusimy do miękkości. Jak warzywa

Kuchenne Wariacje
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym na kaszy gryczanej 275

Dzisiaj mamy dla Was propozycję zdrowej kaszy gryczanej z kurczakiem. Składniki: - 100g kaszy gryczanej - 1 cebula - 250 g pieczarek - 1 pierś z kurczaka - 1 łyżka masła - 2 łyżki świeżej natki z pietruszki - 250 g śmietanki 18% - sól, pieprz Porcja na 2 osoby W pierwszej kolejności gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie ok. 15 minut. W między czasie przygotowujemy(...)rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Kurczaka dusimy z cebulką ok. 5 minut i dorzucamy pieczarki pokrojone w grubsze półplasterki. Danie przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę dusimy. Gotową kaszę mieszamy z 1 łyżką natki pietruszki i nakładamy

Kuchenne Wariacje
Wołowina Michoacan 149

pomidorowym z dodatkiem fasolki szparagowej, która doskonale urozmaica ten gulasz. Danie pochodzi z południowo-zachodniego Meksyku, regionu Michoacán stąd jego nazwa. Składniki: - 500 g wołowiny - 250 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 1 łyżka oliwy - 250 g fasolki zielonej szparagowej - 0,5 l wywaru z wołowiny - 4 łyżki mąki - sól, pieprz - szczypta cukru Najpierw wołowinę kroimy(...)kawałki i obtaczamy w mące. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso. Mięso podsmażamy z każdej strony i dodajemy cebulę pokrojona w piórka i czosnek drobno posiekany. Po kilku minutach jak cebula się nam zeszkli dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz drobno posiekane chili. Wszystko dokładnie mieszamy dodając cały wywar. Mięsko dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 1 godziny

Kuchenne Wariacje
Zupa pieczarkowa 151

miłośników zup i pieczarek mamy pyszną zupę pieczarkową, która na pewno trafi w Wasze podniebienie Składniki: - 500 g pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 por - 2 łyżki masła - 1 l wody - 100 g śmietanki 30% - 100 g śmietany 18% - sól, pieprz - 1 pęczek natki pietruszki - makaron Porcja dla 4 osób Najpierw w jednym garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy(...)pora pokrojonego w krążki i po chwili wrzucamy marchewkę pokrojoną w talarki. Warzywa dusimy do miękkości. W drugim garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dajemy cebulę drobno posiekaną. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Pieczarki lekko solimy i posypujemy pieprzem i dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pora uduszonego z marchewką i wlewamy

Kuchenne Wariacje
Krem z zielonych szparagów i z czipsem z boczku 163

dalszym ciągu wykorzystujemy sezon na szparagi dlatego dzisiaj propozycja zupy krem z zielonych szparagów z czipsem z boczku Składniki: - 1 pęczek zielonych szparag - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - pieprz, sól - 500 ml bulionu - 1 żółtko - 2 plasterki wędzonego boczku Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula

Kuchenne Wariacje
Modra kapusta 187

podałam schłodzoną jako dodatek do  kurczaka w majeranku . Modra kapusta Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty – moja miała średnicę około 15 cm 1 duże kwaśnie jabłko 1-2 cebule ocet spirytusowy lub winny sól pieprz cukier olej Wykonanie: Kapustę obrałam z brzydkich wierzchnich liści, opłukałam, przekroiłam na pół, a następnie na ćwiartki. Wykroiłam głąb i poszatkowałam ostrym nożem. Umieściłam(...)stygnięcia. Odcedziłam z wody i dolewałam po jednej łyżce octu, mieszając i sprawdzając czy kapusta jest wystarczająco kwaśna. W trakcie zakwaszania kapusta nabrała pięknego koloru. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Cebulę obrałam, opłukałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Jabłko umyłam, obrałam ze skóry i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę i jabłko dodałam do wystudzonej kapusty. Całość doprawiłam do smaku

Kuchenne zapiski Edyty
Domowy Kociołek 139

weekendem majowym :) Polecam dla głodnych i dla tych, którzy lubią łączyć smaki :) Składniki: czerwona papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów krojonych pętko kiełbasy swojskiej 1-2 duże cebule 3 łyżki natki pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże marchewki 3 ziemniaki szklanka ryżu żółty ser liść laurowy, ziele angielskie, maggi w liściach sól, pieprz, tymianek, oregano, papryka ostra(...)majeranek, bazylia Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na drobne kwadraty. Paprykę i cebulę pokroić w drobne cząstki. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć razem z cebulką. Wszystko włożyć do jednego rondelka, dodać, kukurydzę, pomidory i fasolę. Pokroić marchewkę i wrzucić do reszty warzyw. Dodać 2 szklanki wody i dusić ok 5 minut. Dosypać ryż, usmażoną kiełbasę i cebulę. Doprawić

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania