szparagi to ledwie miesiąc. Mają charakter, przez swój nietuzinkowy smak. Co jak co, ale nie da się go pomylić z żadnym innym. Choć nie tak intensywny, jak czosnku czy cebuli, ale w tej wrażliwości i delikatności tkwi prawdziwa siła. I potencjał kulinarny. Do kaszotto, które dziś zaprezentuję, ale i do wszelkiego typu risotto, używajmy wina tak dobrego(...)obecności dużej ilości płynu, szybciej mięknie i tworzy mazistą, gęstą i smaczną potrawę. KASZOTTO (GRYCZOTTO) Z ZIELONYMI SZPARAGAMI /własny;/ dla 4 osób pęczek zielonych szparagów 1 duża cebula biała niecała szklanka suchej kaszy gryczanej 1-1,5 szklanka wytrawnego białego wina 2-3 szklanki buliony warzywnego* 3-4 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz świeżo mielony zielenina do podania
W kuchni Karmel-itkitakie danie, które kryje w sobie moc warzyw. Można rzec, że w przybliżeniu to danie z patelni, które kryje w sobie pieczone słupki ziemniaka oraz świeże pomidorki. Smażona cebula z czosnkiem daje całości idealne podkreślenie smaku. Polecamy na piątkowy obiad. Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami i pomidorami SKŁADNIKI : 200 g fasolki szparagowej zielonej 200 g fasolki szparagowej(...)żółtej około 400 g ziemniaków 2 duże pomidory 1 cebula średnia 2 ząbki czosnku zielona cebulka oliwa olej do smażenia sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, kroimy w słupki o długości około 5-6 cm. Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki - ala frytki, smażmy na złoto na rozgrzanym głębokim oleju
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikażdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw do pieczonych ziemniaków) , ulubione zioła: rozmaryn, tymianek(...)umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie (powinny być ugotowane na półtwardo), następnie przestudzić i pokroić w ćwiartki, boczek kroimy w słupki, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w piórka,zioła drobno siekamy, Na rozgrzanym tłuszczu smażymy ziemniaki, dodajemy boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekane zioła, całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą
Kuchnia Beatyrobiłam pasztet z królików, teraz zrobiłam z drobiu i powiem, że jest bardzo smaczny. Przepis wyszperałam z kolorowej gazetki. Pasztet drobiowy Składniki: na masę wątróbka drobiowa - 400 g cebula - 1 szt bułka kajzerka - 1 szt udka drobiowe - 1,5 kg jajka - 2 szt przyprawy gałka muszkatołowa liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz włoszczyzna marchewka - 1 szt pietruszka(...)seler - kawałek cebula - 1 szt dodatkowo bułka tarta do formy masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Udka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu. Włoszczyznę obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować. Dodać do mięsa liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, gotować do miękkości. Po ugotowaniu, wyjąć mięso, ostudzić, obrać z kości, przemielić w maszynce
Kuchnia Danusidodatek do obiadu, co w sumie nie jest dziwne, bo ja uwielbiam fasolkę! :) Składniki na 3,3 litra sałatki: 2 kg żółtej fasolki szparagowej 1/2 kg marchewki 40 dag cebuli 2 duże papryki czerwone 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 2 szkl. oleju 6 łyżek cukru 3 łyżki soli 3 liście laurowe 2 łyżki octu 10% 1 płaska łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania(...)kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy około 15 minut w wodzie z łyżką soli i szczyptą cukru. Odcedzamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w cienkie półtalarki. Paprykę myjemy i kroimy w małe paseczki. Marchewkę i cebulę dusimy około 15 minut na rozgrzanym oleju z liśćmi laurowymi, pieprzem, pozostałą solą i cukrem
Kolorowy Przepisownikrazu został zjedzony celem sprawdzenia efektu końcowego :) a efekt jest warty polecenia! Składniki na 5,30 litra sałatki: 2 kg żółtej fasolki szparagowej 2 kg ogórków gruntowych 1 kg cebuli 1 łyżka soli ZALEWA: 1/2 szkl. oleju 7/8 szkl. octu 10% 1 i 3/4 szkl. cukru 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania: Fasolkę(...)kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy we wrzącej wodzie z 1 łyżka soli około 15 -20 minut. Odcedzamy na sicie. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półtalarki. Ocet mieszamy z olejem, koncentratami pomidorowymi, dodajemy sól, cukier, pieprz. Zagotowujemy. Mieszamy w dużym garnku z fasolką, ogórkami i cebulą. Sałatkę nakładamy do wyparzonych
Kolorowy Przepisowniksosem stanowią świetną odskocznię od codziennej kuchni. Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 mały słoiczek (190g) dżemu śliwkowego (przepis tutaj ) 2 torebki kaszy gryczanej 10 łyżek pikantnego keczupu 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka szałwii 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 3 łyżki oleju do smażenia świeża natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Pierś kurczaka(...)myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w dość duże kawałki - dużą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy, czosnek obieramy, ale nie kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej - musi być bardzo gorący! Wrzucamy kawałki kurczaka i krótko obsmażamy obracając z każdej strony) - chodzi o to, aby ściąć z zewnątrz i zamknąć pory (trwa to 1-1,5 minuty). Odsączamy z tłuszczu i przekładamy
Kolorowy Przepisownikszpinak polubi i będę miała towarzysza w pałaszowaniu :) Składniki: makaron penne (lub inny) ok. 150 g świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 1 świeży pomidor 5 ząbków czosnku 1 cebula pieprz do smaku oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, krótko obgotowujemy, mieszamy, po czym wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem, aż "dojdzie" (im grubszy(...)makaron tym dłużej możemy obgotować przed wyłączeniem). Świeży szpinak dokładnie myjemy, odsączamy na sicie i grubo siekamy. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy czosnek, a po chwili cebulę, szklimy, po czym dodajemy szpinak. Po kilku minutach dodajemy sparzony, obrany ze skórki i pokrojony
Kolorowy Przepisownikjednogarnkowe" - myślę, że takie udka będą super aromatyczne!:) Przepis ze zdjęciem mojego testu zamieszczam za zgodą Autorki :) za co Jej bardzo dziękuję :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 8 małych cebul Marynata: 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 łyżki papryki ostrej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki papryki słodkiej Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, dzielimy na połowy, myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku(...)wrzucamy do miski. Cebulę obieramy, myjemy, dzielimy na połowy i wrzucamy do ziemniaków. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, wlewamy do ziemniaków i cebuli, dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez około 80 minut w 200 stopniach (aż się ładnie zrumienią
Kolorowy Przepisownikrobię tak jak od lat moja Mama - nic nie zmieniam, ewentualnie robię podwójną porcję :) Składniki: 1 kg filetów (dorsz lub morszczuk) 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 cebule 1 mały koncentrat pomidorowy 1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki 3/4 szkl. bulionu z kostki rosołowej sól pieprz cukier jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób(...)szczyptą soli. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu. Marchewkę, seler oraz pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy i siekamy. Na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy starte warzywa i krótko smażymy. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy
Kolorowy Przepisowniksuszonych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 250 g kapusty kiszonej 1 duża papryka czerwona 1 duży pomidor 2-3 cebule 6-7 ząbków czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka soli szczypta kminku Dodatkowo: 200 g sera żółtego 1 łyżka oliwy z oliwek(...)około godzinę. Farsz: Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, przekładamy mięso i smażymy aż całkowicie straci surowość, następnie dusimy pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek oraz myjemy paprykę i pomidora. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pomidora nacinamy, sparzamy i obieramy ze skórki, następnie również bardzo drobno siekamy lub miksujemy
Kolorowy Przepisownikobiad lub sytą kolację.W tej wersji zdecydowanie bardzo mi posmakowała :) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego około 20 ugotowanych ziemniaków 1 papryka czerwona 1 ogórek kiszony 1 cebula 4 ząbki czosnku 100 g kapusty kiszonej 20 dag sera żółtego 1 jajko 50 ml śmietany 30% 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżka keczupu(...)pikantnego 3 szczypty soli olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju około 20 minut, tak aby całkowicie straciło surowość. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek. Paprykę i ogórek kiszony kroimy w drobną kosteczkę. Kapustę kiszoną przelewamy dwukrotnie zimną wodą, aby wypłukać nadmiar kwasu, następnie odciskamy i bardzo drobno siekamy (aby się nie ciągnęła
Kolorowy Przepisownikwłaściwie ona się gotuje sama :) nie trzeba za bardzo zaglądać :) Jeżeli zmielimy gotową masę łatwiej ją będzie formować w większe kotleciki :) Składniki: 200 g ciecierzycy (ugotowanej) 1 duża cebula 1 jajko 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 2 łyżki bułki tartej sól(...)smaku Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy posiekaną cebulę wraz z sosem sojowym. W misce łączymy ugotowaną cieciorkę z cebulą, wbijamy jajko, przyprawiamy. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kuleczki i smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano (na wolnym ogniu). Gotowanie ciecierzycy: dzień wcześniej zalewamy ją wodą w stosunku (minumim) 1:2, pozostawiamy
Kolorowy Przepisownikindyka jest świetna dla dzieci, ponieważ w sklepach dostępne są mocno solone, a solonych rzeczy dzieci nie powinny jeść. Domową wędlinką Córcia się zajada! W upieczonym mięsie nie czuć cebuli, ale nadała pewien smak i aromat. Składniki: 1 duży filet z piersi indyka (około 1,5 kg) Marynata: 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 płaska łyżeczka soli(...)łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka lubczyku Przed pieczeniem: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku 1 cebula Sposób przygotowania: W rondelku zagotowujemy trochę wody, wrzucamy przyprawy i gotujemy kilka minut, studzimy. Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski, zalewamy marynatą i dolewamy tyle wody, aby całe
Kolorowy Przepisownikroku, to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę ;-) 50 dag bobu (u mnie rozmrożony) czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3/4 litra bulionu drobiowego mięta oliwa sól, pieprz Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i odrobinę(...)podsmażyć. Do bulionu dodać podsmażane ziemniaki, cebulę i czosnek oraz bób. Gotować około 25 minut. Wyjąć część warzyw, pozostałe zmiksować (można oczywiście zmiksować też wszystkie). Wrzucić warzywa i miętę. Doprawić do smaku. Smacznego
Humanistka w kuchni