same polędwiczki poprzez krótki czas smażenia stały się bardzo soczyste. Całośc podałam z puree ziemniaczanym posypanym koperkiem. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 0,5 kg pieczarek 3 cebule 250 ml śmietany 18% 3 serki topione śmietankowe Hochland sól pieprz kucharek Dodatkowo śmietanka i mąka potrzebne do wykonania zaklepki Sposób 1. Filety przecinamy na mniejsze kawałki(...)przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy krótko na patelce na margarynie, tak aby zbytnio nam nie obeschły. 2. Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy 3 cebule pokrojone w kosteczkę, podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz kucharkiem. Wszystko razem dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną i puszczą sok. 3. Do dużego garnka przekładamy podsmażone filety
Kuchenne aromatyroku były to anioły z masy solnej, w tym roku wykonałam bombki a`la karczoch, zresztą zobaczycie sami... Składniki 70 dag śledzi solonych kilka ogórków słodko - kwaśnych 2 cebule olej ocet 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego Sposób Śledzie moczymy godzinę w wodzie. Wymoczone kroimy na ok 5 centymetrowe kawałki. W naczyniu (koniecznie z pokrywką) układamy(...)liście laurowe i 8 ziarenek ziela angielskiego, dalej kolejno warstwowo śledzie, cebula pokrojona w półksiężyce, dalej ogórki pokrojone w plasterki, polewamy 1 łyżką octu oraz 1 łyżką oleju, kładziemy następną warstwę: śledzie, cebula, ogórek, łyżka octu, łyżka oleju i tak kolejno. Gotowe śledzie przykrywamy pokrywką, zostawiamy do "przejścia
Kuchenne aromatyniego kolorowe kotleciki ziemniaczane. Efekt nas zaskoczył, bo kotleciki z chłodnikiem lub surówką smakują wybornie. Składniki: -6 średnich ziemniaków -niewielki filet z piersi kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół opiekanej czerwonej papryki -szczypior -jajko -mąka pszenna -olej -5 dkg masła -przyprawa do mięs i warzywna -bułka tarta Obrane ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym. Odcedzamy i gnieciemy praską lub gnieciuchem(...)drobno kroimy cebulę, paprykę i szczypior. Drobno kroimy też fileta z piersi kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do mięs. Na patelni z niewielką ilością oleju i 1/4 masła podsmażamy cebulę, mięso i paprykę. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy i dzielimy na 4 części. Jedną odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę i dodajemy odłożoną część ziemniaków. Dodajemy jajko, dokładnie mieszamy i przyprawiamy
Maminek kulinarnyząbek czosnku 2 cebulki dymki 1 papryczka chili 250 g makaronu Mie 300 g chińskiej kapusty pak choi 3 średniej wielkości marchewki 1 mały brokuł ½ czerwonej papryki 1 czerwona cebula 3 łyżki oleju sezamowego Sezam upraż na suchej patelni do momentu, aż delikatnie się zarumieni. Zdejmij z patelni i odłóż na bok. Teraz przygotuj sos: obierz imbir i drobno(...)zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia. Pak choi podziel na liście, marchew obierz i pokrój w szerokie plastry, a paprykę w cienkie paski. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Cebulę posiekaj w piórka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego. Wrzuć marchew oraz cebulę i podsmaż 2-3 minuty. Następnie dorzuć, brokuł, paprykę, kapustę pak choi i smaż kolejne 3 minuty
Roślinna - blog wegańskiklimat greckiej tawerny? Przygotujcie fasolę, zaopatrzcie się w butelkę dobrego wina lub ouzo i oby pogoda dopisała. Składniki: 400 g białej fasoli suchej (Gigantes lub Piękny Jaś) oliwa 1 cebula, drobno posiekana 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka (400 g) krojonych(...)pomidorów 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone 2 liście laurowe sól, pieprz Do podania: natka pietruszki ser feta cebula Przygotowanie: Dzień wcześniej wsypujemy fasolę do dużego garnka i zalewamy dużą ilością zimnej wody. Zostawiamy na około 8 godzin (najlepiej na noc) aby napęczniała. Odcedzamy fasolę, wsypujemy z powrotem do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około
Smakowity Blog Kulinarnywychodzi ok 12 sztuk. Składniki: Naleśniki: 2,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 300 g piersi z kurczaka 450 g pieczarek cebula 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Ponadto: 150 g sera żółtego mały kubek śmietany 30% 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie Wszystkie składniki na naleśniki przekładamy do miski i miksujemy(...)ubijamy trzepaczką. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy, pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na oleju podsmażamy piersi, następnie dodajemy cebulę, kiedy zmięknie, dokładamy pieczarki. Smażymy dopóki z pieczarek nie odparuje woda, następnie przyprawiamy i dokładamy koncentrat pomidorowy rozmieszany z kilkoma
e-PrzepisyKulinarneT1850 10g drodży 1/2 łyżeczki cukru 1/3 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju sól Dodatki: 50g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego przyprawa gyros olej 1 średnia pieczarka 1/4 małej cebuli ketchup zioła prowansalskie 25g sera żółtego Sposób przygotowania: W szklance rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżeczką mąki i ciepła wodą. Po urośnięciu drożdży do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, rozpuszczone(...)ciasto będzie się kleiło do dłoni podsypujemy mąką. Po dokładnym wyrabianiu ciasto formujemy w kulę, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Między czasie myjemy pieczarkę, cebulę, osuszamy i kroimy w plastry. Na patelni z odrobiną oleju smażymy mięso z przyprawą gyros. Na tartce ścieramy ser żółty. Jeśli ciasto urosło to formujemy go w koło i zawijamy
Truskawkowa Fiestakomponuje się z wyraźnym smakiem szparagów. Pyyycha! Składniki Pęczek białych szparagów Sól łyżka cukru pomidor świeża szałwia 2 łyżki masła 50 ml słodkiej śmietanki 4 ząbki czosnku biała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 300g ryżu 4 podudzia z kurczaka Tymianek Sposób przygotowania Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy aż będą półmiękkie w wodzie z dodatkiem łyżki cukru(...)soli. Szparagi wyjmujemy a w wodzie z ich gotowania umieszczamy obierki i końcówki i gotujemy 15-20 minut. Wywar przecedzamy i gotujemy w nim podudzia z kurczaka. Cebule i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej cebule z czosnkiem. Dosypujemy ryz i przesmażamy Az zacznie być szklisty. Podlewamy wywarem szparagowym. Risotto często mieszamy
Pyry na Gazdoskonała propozycja obiadowa. Mięso doprawiałam do smaku pieprzem ziołowym staropolskim, który otrzymałam do testowania od hurtowni przypraw RAFEX. SKŁADNIKI: 60 dag mięsa gulaszowego z indyka, 25 dag pieczarek, 1 cebula, 2 szklanki wody, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolskiego z hurtowni przypraw RAFEX , sól, pieprz(...)czarny. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Mięso razem z cebulą podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą, wlewam do mięsa. Wsypuję paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Duszę na małym ogniu 30 minut. 2. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do mięsa. Duszę kolejne 30 minut. Sos doprawiam do smaku pieprzem ziołowym, solą i pieprzem
Tradycyjna kuchnia KasiDodatek warzyw urozmaicił smak ryżu a prażone ziarna słonecznika cudnie chrupią przy każdym kęsie :) SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków) 2 szkl ugotowanego ryżu* 1 marchewka 1 cebula kilka łyżek kukurydzy konserwowej garść posiekanego szczypiorku garść ziaren słonecznika 2 jajka 1 łyżka (czubata) mąki pszennej 1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do placków ziemniaczanych(...)chwile wrzucić do gorącej wody podgrzać żeby nie był suchy, bo inaczej placki mogą się rozsypywać. 1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni . 2. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Zeszklić razem na 1 łyżce masła, dolać troszkę wody, lekko osolić i poddusić do miękkości. 3. Ryż przełożyć do dużej miski, dodać marchewkę, cebulę, kukurydzę, szczypiorek i uprażony
Kto ugości moich gości?Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula suszona bazylia pieprz sól chilli 2-3 łyżki serka mascarpone Sposób przygotowania: 1. Pierś myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. 2. Paprykę i cebulę kroimy. 3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy mięso. Następnie dodajemy cebulę i paprykę, dusimy. 4. Na koniec dodajemy mascarpone, suszoną
Kuchnia domowa Anichrupiącą skórką. Zaś mięso mielone z pomidorami nadaje wyrazistości całemu daniu. Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 500 g ziemniaków 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 cebule 150 g żółtego sera 2 łyżki masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 pęczka posiekanego koperku 1 łyżka oleju łyżeczka oregano sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej(...)wodzie aż będą miękkie i odstawiamy do wystygnięcia. Cebule kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso wraz z cebulą. Następnie dodajemy do niego pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i trzymamy na ogniu do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mięso z sosem pomidorowym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, śmietanę oraz koperek
Symfonia smakowamłodą cukinią w sosie pieczarkowym. Dopełnieniem jest delikatna kasza kuskus. Danie jest lekkie i idealne na zbliżające się ciepłe dni. 600 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 cebule 250 g pieczarek 1 młoda cukinia 2 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki kaszy kuskus 1 szklanka wrzątku Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy przyprawa(...)kurczaka. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki rozrabiamy w blenderze. Młodą cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, szklimy. Następnie dodajemy kurczaka, cukinię i zblendowane pieczarki. Wszystko dusimy pod przykryciem około 15 minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilę (do połączenia składników ze śmietaną). Kasze kuskus zalewamy osolonym
VioletoweKucharzenieskładniki: ok. 1000 g kaszanki 750 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku 80-90 g cebuli czerwonej 150 g cebuli białej 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 6 łyżek oleju 6 łyżek wody sól, pieprz opcjonalnie: sos majonezowo – keczupowy wykonanie: Kapustę odciskamy ze soku(...)Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Czosnek obieramy, drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, dodajemy wodę olej oraz przyprawy, mieszamy. Tackę aluminiową wykładamy folią aluminiową, wykładamy kapustę z przyprawami, układamy na niej kaszankę i przykrywamy szczelnie folią aluminiową, wkładamy na grilla
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1 kg dyni, 2 l bulionu, 5 łyżek sera, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebule, 1 łyżka masła, pieprz, sól Sposób przygotowania: Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do rosołu wkładam obraną i pociętą na kawałki dynię, cebulę, troszkę soli i pieprzu. Całość gotuję około 40 minut pod przykryciem. Następnie miksuje całość i dodaje koncentrat pomidorowy. Stawiam
Wielki apetyt